Djegia e syve: Shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Djegia e syve – Shkak: Irritimi i syve (p.sh. nga rryma, puna me ekranin, shikimi i dëmtuar, aparati pamor i rregulluar gabimisht, trupi i huaj në sy (si pluhuri, spërkatja e një agjenti pastrimi), infeksionet, reaksionet alergjike, medikamente të caktuara (si p.sh. pikat e syve), sëmundje të ndryshme (si sindroma Sjögren, diabeti, reumatizma)
 • Sytë që digjen - çfarë të bëni? Në varësi të shkakut, trajtimi mjekësor është i nevojshëm (p.sh. mjekim, heqje e trupave të huaj, shpëlarje e syrit, korrigjim i aparatit pamor). Ndonjëherë mund të bëni diçka edhe vetë (p.sh. ushtrime relaksimi për sytë e tendosur, ndihma e parë për trupat e huaj në sy, ilaçe shtëpiake).

Djegia e syve: Shkak

Djegia e syve është një simptomë e zakonshme. Kryesisht një shqetësim i shtresës mbrojtëse të lotit në sy është pas tij:

Djegia e syve mund të prekë vetëm njërin sy ose të dy sytë në të njëjtën kohë.

Djegia e syve është zakonisht e padëmshme dhe zhduket vetvetiu pas njëfarë kohe. Megjithatë, ndonjëherë shkaktohet nga një sëmundje pak a shumë serioze ose dëmtim i syrit. Këtu është një përmbledhje e arsyeve pse sytë mund të digjen:

 • Mbingarkesa e syve (p.sh. për shkak të rregullimit të gabuar të aparateve vizuale, punës së gjatë me kompjuter).
 • mbajtja (e zgjatur) e lenteve të kontaktit
 • Alergji
 • konjuktivit (inflamacion i konjuktivës)
 • Inflamacion i indit midis sklerës dhe konjuktivës (episklerit)
 • Inflamacion i skajit të qepallës (blefarit)
 • Inflamacioni i kornesë (keratiti)
 • Inflamacion i sklerës së syrit (sklerit)
 • Sindroma Sjögren (sindroma sicca)
 • Diabetes mellitus
 • Sëmundjet reumatike
 • Lëndimet e sipërfaqes së syrit
 • medikamente të caktuara (të tilla si pika për sy ose pomada)

Djegia e syve pas pikave të syrit

Nëse jeni duke përdorur një preparat që shkakton këto ankesa, duhet të flisni me mjekun tuaj për këtë. Nëse është e nevojshme, ai ose ajo mund të përshkruajë një ilaç tjetër ose të rregullojë dozën.

Asnjëherë mos i ndërprisni barnat e përshkruara nga mjekësia pa u konsultuar me mjekun tuaj.

Simptoma shoqëruese

 • Lotim i syve
 • Sytë kruajtëse
 • Sytë e thatë
 • sy te kuq
 • Sytë e fryrë
 • Ndjenja e presionit në zverkun e syrit
 • Ndjesi e trupit të huaj në sy
 • Shkarkimet e sekretimit nga syri (qelb, gjak)
 • Sytë e bllokuar (veçanërisht në mëngjes)

Sytë e djegur: Kur të shkoni te mjeku?

Nëse djegia e syve vazhdon për një periudhë të gjatë kohore, duhet të shihni një okulist. Vizita te mjeku është gjithashtu e nevojshme nëse shfaqen edhe këto simptoma shoqëruese:

 • dhimbje në sy
 • sy të skuqur
 • sekretim (qelb, gjak)
 • ethe

Djegia jashtëzakonisht e rëndë e syve, veçanërisht pas kontaktit me kimikate, është një urgjencë mjekësore që mund të çojë në verbëri në rastin më të keq. Duhet të telefononi 911 ose të shkoni menjëherë në spital!

Djegia e syve: ekzaminimi dhe diagnoza

Për të filluar trajtimin e duhur, mjeku që merr pjesë së pari duhet të përcaktojë shkakun e djegies së syve.

Histori mjekesore

 • Sa kohë ju digjen sytë?
 • A digjet vetëm njëri sy apo janë të prekur të dy?
 • A ju digjen sytë përgjithmonë apo vetëm në situata të caktuara?
 • A keni përdorur ilaçe si pika për sy?
 • A punoni shpesh në kompjuter?
 • A keni marrë objekte të huaja si pluhur, tym, kimikate ose substanca të tjera irrituese në sytë tuaj?
 • A keni ndonjë alergji të njohur?

Provimet

Ai gjithashtu kontrollon madhësinë e bebëzave, reagimin e syve ndaj dritës së rënë dhe lëvizjet e syve.

Metoda të tjera ekzaminimi që mund të ndihmojnë në sqarimin e shkakut të djegies së syve përfshijnë:

 • Testi i syve (për të përjashtuar lodhjen e syve).
 • Ekzaminimi i llambës së çarë (për një vështrim më të afërt të pjesëve të ndryshme të syrit)
 • Ekzaminimi i lëngut lotsjellës
 • Testi i alergjisë
 • Tampon për sy (për të zbuluar bakteret, kërpudhat ose viruset e mundshme)

Djegia e syve: trajtim

Pikat e syve që lehtësojnë thjesht simptomën - djegien e syve - ndonjëherë janë të mjaftueshme për të larguar shqetësimin. Nëse, për shembull, puna e shpeshtë e ekranit është përgjegjëse për djegien e syve, pikat e syve mund të qetësojnë sytë e irrituar dhe t'i mbajnë ata me lagështi.

Nëse një infeksion bakterial është shkaku i djegies së syve, pikat e syve me antibiotikë do të ndihmojnë. Nëse ka një infeksion viral të syrit, për shembull me viruse herpes (herpes okular), mjeku do të përshkruajë antivirale si aciklovir. Agjentët parandalojnë shumimin e mëtejshëm të viruseve.

Nëse një sëmundje themelore si diabeti është shkaku i djegies së syve, ajo duhet të trajtohet në përputhje me rrethanat. Pastaj sytë e djegur shpesh qetësohen.

Sytë që digjen: Çfarë mund të bëni vetë

Nëse sytë ju digjen sepse keni parë një ekran për një kohë të gjatë, ushtrimet relaksuese për sytë janë një këshillë e mirë. Ato ndihmojnë muskujt e syve të relaksohen dhe stimulojnë prodhimin e lëngut lotsjellës. Këtu janë disa ushtrime si shembull:

 • Herë pas here, mbuloni sytë me duar dhe lërini të pushojnë kështu për disa minuta.
 • Vendosni gishtat e mëdhenj në tëmth dhe masazhoni skajin e sipërm të grykës së syrit (nga rrënja e hundës jashtë) me gishtat tregues.
 • Ndërsa punoni në ekranin e kompjuterit, mbyllni sytë shpesh për disa sekonda. Ju gjithashtu mund të provoni të shkruani disa fjali "të verbër".

Nëse syri i djegur shkaktohet nga toksina ose kimikate, duhet ta shpëlani menjëherë syrin me shumë ujë të pastër. Është e rëndësishme që menjëherë të konsultoheni me mjekun dhe, nëse është e nevojshme, t'i sillni atij kimikatin përkatës, për shembull, nëse është një agjent pastrimi.

Nëse gëlqere gërryese ju ka hyrë në sy, nuk duhet t'i shpëlani në asnjë rrethanë! Kjo do të përkeqësonte djegien.

Djegia e syve: mjete juridike në shtëpi

Asnjëherë mos vendosni kompresa të ftohta ose pako të ftohta direkt në lëkurën e ndjeshme të syve, por mbështillini ato paraprakisht me një leckë të hollë pambuku. Hiqini ato menjëherë kur i ftohti bëhet i pakëndshëm.

Asnjëherë mos vendosni kompresa të ftohta ose pako të ftohta direkt në lëkurën e ndjeshme të syve, por mbështillini ato paraprakisht me një leckë të hollë pambuku. Hiqini ato menjëherë kur i ftohti bëhet i pakëndshëm.