Djegia në vaginë: Shkaqet, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: në varësi të shkakut dhe patogjenit, p.sh. antibiotikë, agjentë antifungale, probiotikë
 • Shkaqet: Infeksionet e shkaktuara nga bakteret, kërpudhat, viruset ose protozoarët.
 • Kur të shihni një mjek? Sa më shpejt që të jetë e mundur kur shfaqen simptomat
 • Diagnoza: Anamneza, ekzaminimi gjinekologjik, analiza e testit, ekzaminimi laboratorik.
 • Parandalimi: kontracepsioni me prezervativ, higjiena korrekte intime

Çfarë digjet në vaginë?

Djegia në vaginë është një simptomë që zakonisht vjen si pasojë e infeksionit dhe inflamacionit në zonën intime. Në këto raste, flora vaginale, një sistem natyror mbrojtës kundër mikrobeve, zakonisht është jashtë ekuilibrit.

Shpesh ndjesia e djegies në vaginë është vetëm një nga shumë simptoma. Gjithashtu shfaqet në kombinim me dhimbje gjatë seksit ose kruajtje vaginale. Një nga shembujt me kruajtje shumë të pakëndshme plus djegie në vaginë është kërpudhat vaginale.

Si ta trajtojmë djegien në vaginë?

Si rregull, djegia në vaginë rezulton nga një infeksion me një patogjen. Në varësi të llojit të patogjenit, përdoren mjete të ndryshme. Kundër kërpudhave, përshkruhet një fungicid, i cili zakonisht futet në vaginë si tabletë, përveç një aplikimi topik në formën e një vaji në zonën e djegur vaginale. Bakteret dhe protozoarët luftohen me antibiotikë të përshtatshëm.

Kundër viruseve, trajtimi është më i vështirë. Herpesi gjenital, për shembull, mund të zbutet vetëm në shpërthim - nuk ka shërim. Kushdo që është infektuar një herë duhet të presë djegie në vaginë si rezultat i një shpërthimi për pjesën tjetër të jetës së tij.

Si ta trajtoni djegien në vaginë me mjete juridike shtëpiake?

Rindërtimi i florës vaginale: Ka preparate, të ashtuquajturat probiotikë, të cilët në mënyrë specifike futin bakteret e acidit laktik në vaginë. Vitamina C (acidi askorbik) gjithashtu mund të ndihmojë lokalisht në rindërtimin e florës vaginale. Disa gra aplikojnë kos, uthull ose ujë me limon në vend, por efekti i tyre nuk është vërtetuar mjekësisht.

Banja e ulur: Veçanërisht në rastin e inflamacionit në zonën gjenitale dhe djegieve në vaginë, disa të sëmurë ndjejnë lehtësim nga një banjë me ekstrakt kamomili.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Cilat janë shkaqet?

Po kështu, faktorët psikologjikë si stresi ndikojnë në shëndetin vaginal te disa gra. Djegia vaginale ndodh si për shkak të acarimit (për shembull, gjatë seksit) ose përgjithmonë.

Djegia në vaginë e shkaktuar nga bakteret

Në shumicën e rasteve të infeksioneve vaginale, disa baktere hyjnë në vaginë (vaginoza bakteriale) dhe shkaktojnë simptoma të pakëndshme, si djegie, kruajtje ose rrjedhje.

Bakteret si shkaktarë të djegies në vaginë shpesh mund të njihen nga era e peshkut e shkarkimit. Ngjyra e sekrecionit zakonisht është e bardhë-gri. Për më tepër, pH i vaginës është rritur, domethënë më pak acid. Përveç vaginozës klasike, ka baktere të shumta që hyjnë fillimisht në zonën intime të një gruaje përmes marrëdhënieve seksuale të pambrojtura.

Bakteret që ndodhin në florën normale vaginale

Streptokoku: Ky lloj bakteri shfaqet normalisht në lëkurë dhe në mukozën. Me një mbrojtje imune të paprekur, një infeksion normalisht parandalohet. Nëse mjedisi natyror i vaginës është i shqetësuar, ekziston rreziku i infeksionit dhe djegies në vaginë. Kjo favorizohet nga higjiena e papërshtatshme intime, diabeti, mungesa e estrogjenit (për shembull, tek vajzat para pjekurisë seksuale) dhe trupat e huaj në vaginë. Shkarkimi merr një ngjyrë të gjelbër në të verdhë.

Stafilokoku: Veçanërisht në zonat e jashtme të vaginës, ka nganjëherë folikulat e flokëve të përflakur ose gjëndrat e djersës që janë të infektuara me Staphylococcus aureus. Këto infeksione ndonjëherë migrojnë në shtresat më të thella të indeve dhe shkaktojnë vlime ose karbunkula atje.

Bakteret e transmetuara gjatë marrëdhënieve seksuale

Neisseria gonorrhoeae (gonorrhea/gonorre): Gonorrea është një nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Shkakton inflamacion në zonën intime. Në shumë raste, infeksioni nuk shkakton asnjë simptomë tek gratë. Megjithatë, ndonjëherë ka djegie gjatë urinimit ose djegie vaginale dhe rrjedhje purulente.

Mikoplazma: Kjo është një gjini e baktereve veçanërisht të vogla, pa mure qelizore që infektojnë në mënyrë parazitare qeliza (ose baktere) të tjera. Në veçanti, patogjeni Mycoplasma hominis shoqërohet me vaginozë bakteriale.

Djegia në vaginë e shkaktuar nga kërpudhat

Njerëzit me mungesë imuniteti (për shembull me SIDA ose diabet) janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj infeksioneve mykotike.

Përveç djegies së vaginës, një infeksion mykotik vërehet kryesisht nga një kruajtje e pakëndshme në zonën intime. Përveç kësaj, ndonjëherë ka dhimbje gjatë urinimit. Shkarkimi është zakonisht i bardhë në të verdhë dhe i thërrmueshëm - i ngjan gjizës në konsistencë.

Djegia në vaginë për shkak të viruseve

Disa viruse gjithashtu sulmojnë florën vaginale dhe në këtë mënyrë shkaktojnë inflamacion, si dhe kruajtje dhe djegie vaginale. Këto përfshijnë, në veçanti:

Viruset papilloma njerëzore (HPV): Disa nëntipe të HPV-së shkaktojnë lytha gjenitale, por shumica e grave përjetojnë pak shqetësim. Megjithatë, disa ndjejnë kruajtje ose ndjesi djegieje në vaginë.

Djegia në vaginë për shkak të protozoarëve

Përveç baktereve, kërpudhave dhe viruseve, ekziston një variant tjetër i mikroorganizmave që nganjëherë shpërndahen të shfrenuar në zonën intime: Protozoarët me një bërthamë (bakteret, për shembull, nuk kanë një të tillë). Përfaqësuesi më i rëndësishëm quhet Trichomonas vaginalis. Përveç ndjesisë së djegies në vaginë, një rrjedhje me erë të mprehtë, e cila shpesh është e verdhë-jeshile dhe me shkumë, është karakteristikë e një infeksioni.

Djegia në vaginë për shkak të higjienës së gabuar intime dhe alergjive

Flora vaginale ka një ekuilibër natyral. Me higjienën e tepërt intime ose sapunin normal, si dhe produktet e parfumuara, kjo është e shqetësuar. Herë pas here, një trup i huaj (për shembull, një tampon) gjithashtu harrohet në vaginë dhe lehtëson një infeksion të vaginës. Një alergji ndaj disa produkteve ose detergjenteve të pastrimit intim është gjithashtu një shkak i mundshëm.

Djegia në vaginë pas seksit

Herë pas here, vagina nuk është mjaft e lagësht gjatë seksit, dhe indet irritohen nga fërkimi, duke lënë një ndjesi djegieje në vaginë – veçanërisht kur lëkura e irrituar më vonë bie në kontakt me urinën acidike gjatë urinimit.

Djegia në vaginë për shkak të infeksionit të traktit urinar

Një ndjesi djegieje në vaginë gjatë urinimit shpesh mund të gjurmohet në një infeksion të traktit urinar ose cistit. Në këtë rast, mikrobet kolonizojnë traktin urinar dhe shkaktojnë një reaksion inflamator atje. Kjo çon në dhimbje dhe një dëshirë të shpeshtë për të urinuar.

Djegia në vaginë gjatë shtatzënisë

Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë shpesh bëjnë që mjedisi vaginal të bëhet i pabalancuar. Kjo nga ana tjetër favorizon infeksionet, kështu që ndodh djegia në vaginë.

Djegie në vaginë pa ndonjë shkak të dukshëm

Kur të shihni një mjek?

Djegia e vaginës është shumë e pakëndshme për të prekurit. Pikërisht për shkak se shumë shkaktarë dhe patogjenë të ndryshëm janë të mundshëm, është e rëndësishme që të shihni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur – veçanërisht nëse simptomat shfaqen papritur dhe vazhdojnë. Kjo ndodh sepse shkaqet zakonisht mund të trajtohen mirë dhe simptomat të zbuten.

Si diagnostikohet djegia vaginale?

Kushdo që shqetësohet nga kruajtja ose djegia vaginale, këshillohet të konsultohet me një gjinekolog. Ai ose ajo do të bëjë disa pyetje në fillim në lidhje me shfaqjen dhe ashpërsinë e simptomave. Këto përfshijnë informacione për jetën tuaj të dashurisë, nëse keni pasur marrëdhënie të pambrojtura apo keni ndryshuar partnerë. Kjo i jep mjekut të dhënat e para se çfarë mund të fshihet pas ndjesisë së djegies në vaginë. Prandaj, përgjigjet e sinqerta janë shumë të rëndësishme për diagnozën e saktë.

Një mostër tjetër dërgohet për ekzaminim laboratorik. Aty përgatiten kulturat e baktereve dhe ekzaminohen bakteret e sakta përgjegjëse për simptomat. Edhe pse një test i tillë zgjat gjithmonë disa ditë, ai ka avantazhin se më pas është e mundur të ndërmerren veprime të synuara kundër agjentit shkaktar.

Si mund të parandalohet djegia në vaginë?

Patogjenët seksualisht të transmetueshëm mund të parandalohen nga përhapja vetëm me marrëdhënie seksuale të mbrojtura. Sidomos me partnerë seksualë të rinj ose në ndryshim, indikohet kontracepsioni me prezervativ.

Një florë vaginale e paprekur është gjithashtu e dobishme për të parandaluar infeksionet. Duke qenë se mjedisi në zonën intime ndikohet edhe nga faktorë psikologjikë si stresi, teknikat e relaksimit mund të kenë një efekt parandalues.

 • Pastroni vaginën çdo ditë me ujë
 • Mos përdorni larje vaginale, spërkatje intime ose produkte për kujdesin intim
 • Ndryshoni rregullisht të brendshmet dhe peshqirët
 • Në përgjithësi, mos përdorni peshqirë (të përdorur) të njerëzve të tjerë
 • Mbani një mjedis vaginal acid
 • Nëse është e mundur, ndërroni rrobat e lagura menjëherë pas larjes
 • Kur shkoni në tualet, gjithmonë kaloni letrën higjienike nga përpara në mbrapa, asnjëherë anasjelltas.
 • Rrobat që janë shumë të ngushta dhe shumë materiale sintetike në tekstile irritojnë lëkurën e vaginës.
 • Kur përdorni veshje për brekë, sigurohuni që ato të marrin frymë.