Gjuha e djegur: Shkaqet dhe terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është gjuha që digjet? Një shqetësim shqisor në zonën e gjuhës, por ndonjëherë edhe në të gjithë gojën, i cili është i përhershëm ose ndodh periodikisht. Mund të shoqërohet me gojë të thatë, etje dhe/ose ndryshim të ndjenjës së shijes.
 • Përshkrimi: Djegie, ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje e gjuhës (dhe ndoshta në zona të tjera të gojës). Gjuha zakonisht digjet ose ndjesi shpimi gjilpërash në pjesën e përparme ose në skajet. Kjo mund të përkeqësohet gjatë ditës dhe/ose të përmirësohet me ngrënien ose pirjen. Shpesh nuk ka ndryshime të dukshme (përveç në rastin e një infeksioni fungal, për shembull).
 • Kush preket? Kryesisht gra të moshës së mesme dhe të moshuar.
 • Shkaqet: p.sh. mungesa e vitaminës ose hekurit, sindroma e Sjögren, diabeti mellitus, skleroza e shumëfishtë, sëmundja e refluksit (urthi), infeksionet mykotike, sëmundjet mendore (si depresioni), efektet anësore të ilaçeve, alergjia ndaj materialit të protezës ose produkteve të kujdesit oral, etj.
 • Terapia: Trajtimi i shkaktarëve të njohur ose sëmundjeve themelore, përndryshe masa simptomatike.
 • Ilaçe dhe këshilla shtëpiake: p.sh. thithja e copave të vogla akulli, pirja e shpeshtë e ujit dhe përtypja e çamçakëzëve (pa sheqer) për gojën e thatë, shmangia e stresit

Djegia e gjuhës: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Ndonjëherë nuk mund të gjendet asnjë shkak për ndjesinë e pakëndshme të djegies në gjuhë. Kjo sindromë idiopatike e gjuhës djegëse është ndoshta një çrregullim i dhimbjes somatoforme.

Përndryshe, diapazoni i shkaqeve të mundshme për sindromën e djegies së gjuhës ose djegies së gojës është shumë i gjerë. Ai përfshin

Mungesa e lëndëve ushqyese

Tek shumë të sëmurë, djegia e gjuhës mund t'i atribuohet mungesës së lëndëve ushqyese. Mungesa e hekurit në fazën 2, për shembull, mund të shkaktojë gjithashtu një ndjesi djegieje në gjuhë, së bashku me shumë simptoma të tjera. Mjekët më pas flasin për sindromën Plummer-Vinson.

Mungesa e vitaminës B12 është një tjetër shkak i mundshëm i djegies së gjuhës. Mungesa e vitaminës gjithashtu mund të shkaktojë anemi. Kjo anemi e mungesës së vitaminës B12 mund të rezultojë në një gjuhë të lëmuar, të kuqe, të përflakur me djegie të gjuhës – kjo formë e inflamacionit të gjuhës quhet glositi Möller-Hunter. Përveç kësaj, gjuha e djegur mund të ndodhë edhe me anemi pernicioze - një formë e veçantë e anemisë së mungesës së vitaminës B12.

Mungesa e vitaminës B9 (mungesa e acidit folik) mund të shoqërohet gjithashtu me një ndjesi djegieje ose ndjesi shpimi gjilpërash në gjuhë. E njëjta gjë vlen edhe për mungesën e vitaminës C.

Sëmundjet mendore

Gjuha e djegur gjithashtu mund të shoqërohet me gjendje ankthi ose një frikë patologjike nga kanceri (kancerofobia).

Sëmundje të tjera themelore

Djegia e gjuhës është shumë shpesh një efekt anësor i sëmundjeve themelore si p.sh

 • Sindroma e Sjögren
 • sklerozë të shumëfishtë
 • Fibromyalgia
 • Diabetes mellitus
 • Sëmundja e refluksit (urth)
 • përdhes
 • sëmundje celiac
 • koliti ulcerativ
 • Infeksion mykotik (p.sh. mëllenjë orale: gjuha e mbuluar me gëzof, djegia e mukozës së gojës)
 • Lichen nodular (lichen ruber planus) në gojë: sëmundje inflamatore kronike me ndryshime mukozale, ndonjëherë e shoqëruar me djegie të gjuhës dhe dhimbje të gjuhës
 • Gjuha e hartës (lingua geographica): ndryshim inflamator kronik në sipërfaqen e gjuhës me një shkak të panjohur, i cili mund të shoqërohet me djegie të gjuhës dhe dhimbje të gjuhës
 • Gjuha e rrudhur (lingua plicata): Gjuhë me brazda të thella gjatësore dhe tërthore; zakonisht kongjenitale dhe e padëmshme, por mund të ndodhë edhe që gjuha të dhemb ose të digjet (p.sh. kur ha ushqim pikant ose acid)
 • Mosfunksionimi i tiroides
 • Infeksionet e mëlçisë dhe kanaleve biliare
 • Fibroza cistike
 • SIDA
 • forma të caktuara të kancerit (të tilla si sëmundja e Hodgkin-it)

Shkaqe të tjera

Megjithatë, ka shkaqe të tjera të mundshme nëse gjuha juaj digjet vazhdimisht ose në mënyrë të përsëritur:

 • Irritim në gojë: Skajet e mprehta të dhëmbëve, mbushjet e dala, ura dentare dhe protezat mund të irritojnë mekanikisht mukozën, duke shkaktuar një ndjesi djegieje në gjuhë ose një ndjesi djegieje në gojë. Tartari, ulçera e mukozës së gojës ose mishit të dhëmbëve (afta), gingiviti dhe prishja e dhëmbëve mund të kenë gjithashtu një efekt irritues dhe në këtë mënyrë të shkaktojnë ndjesinë e djegies.
 • Rrymat elektrike: Nëse gjuha digjet, mund të jetë edhe për shkak të rrymave të vogla elektrike të krijuara nga metali në gojë (p.sh. në shpimet e gjuhës ose kurora metalike).
 • Radioterapia: Radioterapia në rajonin e kokës ose qafës së pacientëve me kancer mund të shkatërrojë gjëndrat e pështymës. Të prekurit më pas shpesh vuajnë nga goja e thatë dhe gjuha e djegur.
 • Intolerancat ushqimore: Ato mund të jenë edhe shkaku i një ndjesi shpimi gjilpërash ose djegieje në gjuhë ose në gojë.
 • Stresi: Mund të nxisë zhvillimin e djegies së gjuhës dhe të intensifikojë djegien ekzistuese në gjuhë.
 • Ndryshimet hormonale: Fakti që gjuha e djegur prek kryesisht gratë e moshës së mesme dhe të moshuar mund të jetë për shkak të ndryshimeve hormonale gjatë menopauzës. Është e mundur që kjo të nxisë djegien në gjuhë përmes stresit psikologjik ose në një mënyrë fiziologjike. Megjithatë, deri më tani, nuk ka asnjë provë për një korrelacion të drejtpërdrejtë.

Dhimbja e gjuhës në kuptimin e glosodinisë duhet të dallohet nga dhimbja e shkaktuar nga flluska të vogla (puçrra) në gjuhë ose në gojë. Këto njihen si afta. Mund të lexoni më shumë rreth shkaqeve dhe trajtimit të këtyre flluskave të gjuhës këtu.

Gjuha e djegur: Terapia

Trajtimi i djegies së gjuhës varet nga shkaku (nëse kjo mund të përcaktohet). Ketu jane disa shembuj:

Një mungesë vitamine ose hekuri ndonjëherë mund të korrigjohet me një ndryshim në dietë. Nëse jo, një suplement vitaminë ose hekuri mund të kompensojë mungesën. Kjo mund të zgjasë ca kohë, por më pas do të kuroheni edhe nga simptomat e mungesës, siç është djegia e gjuhës.

Shkaqet dentare të tilla si mbushjet e zgjatura ose skajet e mprehta të dhëmbëve zakonisht mund të korrigjohen nga dentisti.

Pacientët me sindromën Sjögren duhet të trajtohen nga një reumatolog. Edhe pse sëmundja autoimune reumatike nuk mund të kurohet, simptomat si goja e thatë me një gjuhë djegëse zakonisht mund të lehtësohen. Për shembull, mjekimi me përbërësin aktiv pilocarpine ose cevimelin (aktualisht i miratuar vetëm në SHBA) mund të stimulojë prodhimin e pështymës nëse sëmundja nuk i ka dëmtuar tashmë shumë rëndë gjëndrat e pështymës.

Nëse një infeksion mykotik në gojë shkakton djegien e gjuhës, mjeku mund të përshkruajë një agjent antifungal (antimikotik).

Kushtet e tjera themelore si urthi ose mosfunksionimi i tiroides duhet gjithashtu të trajtohen siç duhet. Simptoma e djegies së gjuhës shpesh zhduket ose përmirësohet.

Një psikoterapist ose psikiatër mund të ndihmojë me djegien e gjuhës të shkaktuar nga problemet dhe sëmundjet psikologjike. Në varësi të diagnozës, mjeku do të përshkruajë psikoterapi (veçanërisht efektive: terapi konjitive e sjelljes) dhe/ose mjekim (siç janë antidepresivët). Me këtë të fundit këshillohet kujdes: Disa medikamente psikotrope mund të shkaktojnë vetë tharjen e gojës dhe rrjedhimisht një ndjesi djegieje në gjuhë ose në gojë.

Nëse gjuha e djegur rezulton të jetë një efekt anësor i medikamenteve të tilla si ilaqet kundër depresionit ose antihipertensivë, pacientët duhet të flasin me mjekun e tyre – mund të jetë e mundur të kalohet në një ilaç që tolerohet më mirë.

Në asnjë rrethanë pacientët nuk duhet të ndalojnë marrjen e ilaçeve me iniciativën e tyre! Kjo mund të ketë pasoja të rrezikshme për shëndetin e tyre.

Dhimbjet e forta të gjuhës mund të lehtësohen thjesht në mënyrë simptomatike me anestetikë lokalë (anestetikë lokalë si lidokaina) ose qetësues kundër dhimbjeve. Megjithatë, gjithmonë duhet të përpiqeni të identifikoni dhe trajtoni shkakun paraprakisht.

Djegia e gjuhës: Ilaçe dhe këshilla shtëpiake

 • Thithja e çamçakëzit (pa sheqer) stimulon pështymë. Në vend të çamçakëzit, mund të përdorni edhe ëmbëlsira pa sheqer ose pastile.
 • Pirja e shpeshtë e ujit dhe thithja e copave të vogla të akullit e mban gojën të lagësht dhe stimulon pështymë. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë kundër tharjes së gojës me një gjuhë që digjet.
 • Një alternativë për patate të skuqura akulli janë "kubet e akullit" të bëra nga pije të ngrira si lëngu i mollës ose portokalli.
 • Disa pacientë thithin copa ananasi të ngrira kur goja e tyre është e thatë. Këtu, rrjedha e pështymës stimulohet gjithashtu nga enzimat e frutave tropikale.

Nëse djegia e gjuhës është për shkak të urthit (sëmundja e refluksit) (lëngu acidik i stomakut ngrihet në gojë dhe irriton mukozën), këshillat e mëposhtme janë të dobishme:

 • Hani vakte të vogla më shpesh në vend të disa vakteve të mëdha. Jepini përparësi ushqimeve të pasura me proteina dhe jo yndyrore.
 • Hani ulur dhe mos u shtrini për dy orë më pas.
 • Flini me pjesën e sipërme të trupit tuaj të ngritur 10 deri në 12 cm ose në anën tuaj të majtë (kjo parandalon që lëngjet e stomakut të ngrihen kaq lehtë).
 • Kur përkuleni, uluni në vend që të përkuleni.
 • Shmangni alkoolin (veçanërisht verën e bardhë), kafen, mente, lëngjet e frutave, pijet e gazuara dhe salcën e domates.

Ju mund të gjeni këshilla të mëtejshme për sëmundjen e refluksit dhe djegien e gjuhës shoqëruese në galerinë tonë të fotografive "12 këshilla për urthin".

Nëse keni një gjuhë të djegur për shkak të mëllenjës së gojës, mund të përdoret një tretësirë ​​dezinfektuese e mirrës ose ratanhisë, përveç ilaçeve antifungale të përshkruara nga mjeku juaj. Të dyja tinkturat janë të disponueshme në farmaci dhe duhet të aplikohen në mukozën e gojës ose të gjuhës të paktën një orë pas aplikimit të ilaçit antimykotik.

Në përgjithësi, nëse keni inflamacion në gojë, i cili mund të shoqërohet me djegie të gjuhës, mund ta shpëlani gojën disa herë në ditë me një çaj të bërë nga një nga bimët medicinale të mëposhtme:

 • Sherebelë: Hidhni 1 filxhan ujë të vluar mbi 2 lugë gjelle gjethe sherebele të copëtuara, mbulojeni dhe lëreni të injektohet për 5 deri në 10 minuta, më pas kullojeni.
 • Mallow: Hidhni 1 gotë ujë të ftohtë mbi 1 lugë gjelle lule mallow dhe 2 lugë gjelle gjethe mallow, lëreni të ziejë për një kohë të shkurtër, lëreni të injektohet për 10 minuta dhe më pas kullojeni.
 • Kamomil: Hidhni 1 gotë ujë të vluar mbi 1 lugë gjelle lule kamomil, mbulojeni dhe lëreni të injektohet për 5 deri në 10 minuta, më pas kullojeni.
 • Marigold: Hidhni 1 deri në 2 lugë çaji lule marigoldi mbi 1 filxhan ujë të vluar, lëreni të injektohet për 10 minuta dhe më pas kullojeni.

Përndryshe, tinkturat e shumë prej këtyre bimëve mjekësore janë në dispozicion që mund të përdoren për të trajtuar inflamacionin në gojë (dhe fyt). Për shembull, mund të aplikoni një hollim 1:10 të tretësirës së sherebelës (e disponueshme në farmaci) në gjuhën e përflakur dhe në zona të tjera të mukozës së përflakur në gojë. Ose mund të merrni një tretësirë ​​kumak ose trumzë për të shpëlarë gojën, të holluar në ujë. Farmacisti do t'ju këshillojë për zgjedhjen dhe përdorimin e një preparati të përshtatshëm.

Nëse stresi dhe nervozizmi ju shqetësojnë dhe ju shkaktojnë djegie të gjuhës, çajrat e mëposhtëm bimor mund të ofrojnë mbështetje të vlefshme:

 • Valeriana: Për një çaj qetësues sanëz, hidhni 1 filxhan ujë të ftohtë mbi 2 lugë çaji me rrënjë të grimcuar sanëz, lëreni të injektohet për të paktën 12 orë, më pas kullojeni dhe pijeni pak të ngrohur – për çrregullimet e gjumit të lidhura me stresin, pini disa filxhanë gjatë gjithë kohës. ditë.
 • Valeriana dhe hopsi: Për të rritur efektin qetësues të çajit të sanëzit, mund ta përzieni me një ekstrakt hopshi përpara se ta pini: hidhni ujë të nxehtë mbi 1 lugë çaji kone hop, lëreni të injektohet për 10 minuta, më pas kullojeni dhe shtoni në valerianin e përfunduar. çaj (shih më lart për përgatitjen).

Një banjë e plotë bimore, për shembull me vaj livando, gjithashtu ka një efekt qetësues: përzieni 2 të verdha veze, 1 filxhan krem ​​(ose qumësht), 2 lugë gjelle mjaltë, 3 deri në 4 lugë kripë dhe 1 lugë çaji vaj livando dhe derdhni. në ujin e banjës në një temperaturë prej 37 deri në 38 gradë. Ziejeni për të paktën 20 minuta.

Nëse gjuha juaj digjet për ndonjë arsye, këshillohet të shmangni sa më shumë stresin dhe sforcimet e tjera mendore. Këto mund të përkeqësojnë ndjesinë e djegies në gjuhë ose në gojë.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Gjuha e djegur: Ekzaminimet dhe diagnoza

Për të arritur në fund të gjuhës së djegur të pashpjegueshme, mjeku fillimisht do të pyesë për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Ai do t'ju pyesë, për shembull, sa kohë keni një ndjesi djegieje në gjuhën tuaj, nëse është më keq në situata të caktuara dhe nëse keni ndonjë ankesë tjetër. Ai gjithashtu do të pyesë nëse jeni duke marrë ndonjë mjekim dhe nëse keni ndonjë sëmundje të njohur themelore.

Një vështrim në gojë

Një vështrim në gojë ndonjëherë i jep mjekut informacion të rëndësishëm. Një gjuhë e kuqe e zbehtë (gjithashtu në skajet), e cila është pak e lagësht dhe e lehtë për t'u lëvizur dhe nuk tregon ndryshime në strukturë ose ngjyrë në sipërfaqe, është normale.

Ekzaminime të mëtejshme

Megjithatë, në shumë raste të djegies së gjuhës, asnjë ndryshim i jashtëm nuk është i dukshëm në gjuhë ose në gojë. Mjeku më pas duhet të mbështetet në ekzaminime të mëtejshme për të vendosur një diagnozë. Këto mund të përfshijnë, për shembull

 • Testet e gjakut: Këto mund të përdoren për të zbuluar një mungesë hekuri ose vitamine ose aneminë që rezulton, për shembull.
 • Testi i prodhimit të pështymës: Kjo i lejon mjekut të përcaktojë nëse goja e thatë është shkaku i gjuhës së djegur.
 • Testet e alergjisë: Këto mund të ndihmojnë nëse mjeku dyshon se ndjesia e djegies në gjuhë ose në gojë mund të jetë një reaksion alergjik ndaj mbushjeve metalike, për shembull.

Për të përcaktuar shkakun e djegies së gjuhës, mund të jetë e nevojshme përfshirja e specialistëve të ndryshëm (specialist ORL, dentist, dermatolog, neurolog, psikiatër etj.).