Gërmimi: Shkaqet, Parandalimi, Trajtimi, Këshilla

Vështrim i shkurtër

 • Sa gromësirë ​​është normale? Kjo ndryshon nga personi në person dhe varet, ndër të tjera, nga dieta juaj dhe si ndiheni.
 • Shkaqet e belçimit: p.sh. ngrënia me nxitim, të folurit shumë gjatë ngrënies, pijet e gazuara, shtatzënia, sëmundje të ndryshme (gastriti, refluksi, intoleranca ushqimore, tumoret etj.).
 • Çfarë ndihmon me belching? Ndonjëherë një ndryshim në dietë, porcione më të vogla ose të ngrënit më ngadalë mund të ndihmojnë; nëse ka një sëmundje themelore, mjeku do ta trajtojë atë, e cila zakonisht rregullon edhe belçimin.

Sa belching është normale?

Sa shumë gromësirë ​​është normale ndryshon nga personi në person dhe është gjithmonë një çështje e perceptimit personal. Për disa, gromësira disa herë në ditë është krejtësisht normale. Të tjerëve iu duket e pakëndshme çdo gromësirë.

Megjithatë, gromësira është shpesh e padëmshme dhe thjesht një refleks i trupit për të reduktuar ndjenjën e ngopjes që ndodh kur gazrat grumbullohen në stomak.

Ndryshe nga të vjellat, belçimi nuk shkakton kontraktimin e stomakut në mënyrë spazmatike. Gjithashtu nuk ka lëvizje prapa muskulore të ezofagut (peristaltikë), e cila siguron që përmbajtja e stomakut të nxirret në një rrjedhje gjatë të vjellave.

Belching: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Regurgitimi (i shpeshtë) mund të ketë shkaqe të ndryshme. Më të rëndësishmet janë

Arsyeja më e zakonshme pse dikush gromësirë ​​apo rreqeth është sigurisht gëlltitja e ajrit gjatë ngrënies. Sidomos kur dikush ha me nxitim, me çdo kafshatë futet pak ajër në stomak. E njëjta gjë vlen nëse keni një bisedë të gjallë dhe flisni shumë gjatë ngrënies. Një pjesë e ajrit në stomak më pas gjen rrugën e tij "jashtë" përsëri përmes belching. Pjesa tjetër kalon në zorrët.

Ky lloj gromësire është krejtësisht normale. Nuk duhet ta ndrydhni, pasi në të kundërt mund të keni fryrje, por në rastin më të mirë duhet ta lini ajrin të dalë në mënyrë diskrete pas shpine.

Gazrat në rritje

Përveç ajrit normal të frymëmarrjes, gazi mund të rritet edhe kur gromësirë. Ndonjëherë këto janë gazra të prodhuara gjatë tretjes. Megjithatë, gazrat mund të grumbullohen edhe në stomak pasi të keni pirë një pije të gazuar dhe më pas të largohen përmes belçimit. Të dyja mund të ndodhin edhe në kombinim: Për shembull, nëse hani një pjatë me bishtajore si bizele ose thjerrëza dhe pini kola me të, nuk duhet të habiteni nga gromësirat e shpeshta.

Përveç bishtajve, qepëve, produkteve integrale dhe majasë, kafja dhe kremi gjithashtu kanë efekt fryrje.

Gërmimi me përmbajtje të ngurtë ose të lëngët të stomakut

Vetëm nëse kjo ndodh rregullisht, veçanërisht pas ngrënies së ushqimeve të yndyrshme dhe të ëmbla, mund të jetë sëmundja e refluksit (sëmundja e refluksit). Në këtë rast, rritja e acidit në stomak irriton tubin ushqimor, i cili manifestohet si një ndjesi djegieje e dhimbshme në gjoks (urth). Në terma afatgjatë, membrana mukoze e ezofagut dëmtohet nga kontakti i shpeshtë me acidin agresiv të stomakut, dhe dhëmbët gjithashtu vuajnë kur përmbajtja e stomakut ngrihet vazhdimisht në gojë.

Në raste më të rralla, sëmundje të tjera janë përgjegjëse për belçimin e tepërt:

 • Ngushtimi (stenoza) e ezofagut: Nëse kima është ende e patretur, kjo mund të jetë për shkak të një ngushtimi (stenozë) të ezofagut dhe kështu ushqimi i gëlltitur nuk mund të hyjë ose vetëm pjesërisht në stomak. Ngushtimi mund të jetë i lindur ose për shkak të një tumori, për shembull.
 • Hyrja e stomakut që rrjedh: Nëse unaza e muskujve (sfinkteri) në kryqëzimin e ezofagut dhe stomakut nuk mbyllet siç duhet, ajri, gazi dhe përmbajtja e ngurtë e stomakut mund të kalojë më lehtë lart. Kjo mund të ndodhë, për shembull, si një efekt anësor i disa medikamenteve (droga psikotrope, antagonistë të kalciumit) ose mund të ndodhë edhe që nga lindja.
 • Inflamacioni i mukozës së stomakut: Inflamacioni i mukozës së stomakut (gastriti) mund të jetë gjithashtu një shkak për belçim të shpeshtë. Inflamacioni shpesh shkaktohet nga kolonizimi me bakterin Helicobacter pylori.
 • Shtrëngimi në daljen e stomakut: Nëse muskujt në daljen e stomakut (portier) shtrëngohen, ushqimi i tretur nuk kalon në duoden. Djegia pas ulcerave ose tumoreve herë pas here ka një efekt të ngjashëm. Ky i fundit mund të gjendet edhe jashtë stomakut, për shembull në rastin e kancerit të pankreasit.
 • Obstruksioni intestinal (ileus): Shumë e rrallë, por aq më e frikshme, është rigurgitimi i ushqimit tashmë të tretur rëndë me një erë jashtëqitjeje. Kjo zakonisht shkaktohet nga një pengesë e zorrëve, të cilën ushqimi i tretur nuk mund ta kalojë. Si rezultat, ajo grumbullohet dhe, në raste ekstreme, udhëton përsëri në gojë.
 • Intoleranca ushqimore: Nëse rrepja ndodh veçanërisht pas ngrënies së ushqimeve të caktuara, mund të jetë për shkak të një intolerance ushqimore si intoleranca ndaj glutenit (sëmundja koeliak) ose intoleranca ndaj laktozës.

Dhimbje gjatë shtatzënisë

Fatkeqësisht, jo vetëm ajri, por edhe acidi i stomakut e ka më të lehtë të arrijë majat. Kjo është arsyeja pse gratë shtatzëna shpesh marrin urth. Megjithatë, zakonisht zhduket përsëri pas lindjes.

Belching: Çfarë ndihmon?

Duke qenë se gromësira shpesh ka shkaqe të padëmshme, ka një sërë gjërash që mund të bëni vetë për të ndihmuar me "lëshimin e padiskutueshëm të ajrit":

 • Hani ngadalë dhe përtypni mjaftueshëm: Për të shmangur gëlltitjen e tepërt të ajrit, merrni kohën tuaj për të ngrënë dhe përtypur mjaftueshëm. Atëherë ndoshta do t'ju duhet të gromësini më pak më pas.
 • flisni më pak gjatë ngrënies: Gëlltitja e ajrit gjatë ngrënies gjithashtu mund të kufizohet nëse nuk flisni shumë gjatë ngrënies.
 • Shmangni ëmbëlsirat, ushqimet me yndyrë dhe shumë kafe: Nëse vuani shpesh nga urthi, duhet të shmangni ushqimet shumë të ëmbla dhe të yndyrshme, pasi këto e përkeqësojnë problemin. Situata është e ngjashme me shumë kafe.
 • disa vakte të vogla: Mund të jetë gjithashtu e dobishme kundër rrepjes nëse hani disa vakte të vogla gjatë ditës në vend që të mbingarkoni traktin tuaj tretës me disa të mëdha.
 • Pa karbonacion: Në vend të pijeve të gazuara, përpiquni të pini më shpesh ujë të gazuar. Atëherë duhet të gromësini më pak.

Belching: Çfarë bën doktori?

Para së gjithash, mjeku duhet të gjejë shkakun e belçimit. Trajtimi pastaj varet nga kjo.

Diagnoza e belching

Para së gjithash, mjeku do t'i bëjë pacientit pyetje të hollësishme (historia mjekësore), të tilla si kur pacienti gromësirë, në çfarë mase dhe nëse ka ankesa të tjera (p.sh. urth). Në varësi të informacionit nga ky konsultim fillestar dhe dyshimeve të mjekut, mund të pasojnë ekzaminime të ndryshme. Një gastroskopi, për shembull, është shpesh e dobishme: kjo i lejon mjekut të shikojë në ezofag dhe stomak për shkaqet e mundshme të rritjes së belçimit (p.sh. ngushtimi i ezofagut, gastrit).

Trajtimi i belching

Pasi të jetë gjetur shkaku i belçimit, mjeku do të fillojë trajtimin e duhur. Shembuj

 • Nëse zbulohet se shkaku janë zgjatjet ose ngushtimet e fytit ose ezofagut, kjo ndonjëherë mund të korrigjohet me një procedurë të vogël gjatë një gastroskopie. Në të kundërt pasojnë ndërhyrje të vogla kirurgjikale.
 • Mjeku zakonisht trajton sëmundjen e refluksit dhe gastritin me medikamente (frenues të pompës protonike, antibiotikë për gastrit).
 • Obstruksioni i zorrëve duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur mjekësisht. Ndonjëherë mjekimi është i mjaftueshëm, por zakonisht kirurgu duhet të përdorë një bisturi.
 • Tumoret kërkojnë terapi individuale me metodat e disponueshme (p.sh. kirurgji, kimioterapi, rrezatim).

Gëzimi: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Përderisa belzhimi shoqërohet vetëm me ajër ose gaz, dhe jo me tepricë, sigurisht që nuk është arsye për të parë një mjek. Megjithëse ndjesia mund të jetë individuale, "shkalla normale" zakonisht mund të vlerësohet nga njerëzit laikë.

Nëse papritmas ju duhet të gromësini shpesh (pa ndryshuar ndjeshëm dietën tuaj), duhet ta kontrolloni këtë nga një mjek. Mund të jetë për shkak të një intolerance ushqimore, për shembull.

Këshillohet gjithashtu të shihni një mjek nëse gromësirja shoqërohet me simptoma të tjera (si presioni i stomakut, urthi) ose nëse pulpa e ushqimit të patretur futet në gojën tuaj kur gromësini.

Nëse ju shfaqet një erë jashtëzakonisht e keqe gjatë gromësirës ose nëse shfaqet tul ushqimi me erë jashtëqitjeje, duhet të shkoni te mjeku sa më shpejt të jetë e mundur. Më pas ekziston dyshimi për pengim të zorrëve dhe kjo është gjithmonë një urgjencë mjekësore!