Bursiti: Trajtimi, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: imobilizimi i kyçit të prekur, analgjezikët, ndonjëherë kortizoni, terapia me valë shoku, punksioni për të aspiruar lëngun e tepërt, fizioterapi; bursit bakterial ose kronik: shpesh heqje kirurgjikale, antibiotikë (kundër baktereve); në rast të sëmundjes themelore: trajtimi specifik i kësaj sëmundjeje
  • Shkaqet: Përdorimi i tepërt i shkaktuar nga lëvizjet e pamësuara, intensive dhe të përsëritura; shkaqe të tjera të mundshme: Sëmundjet themelore si reumatizma ose përdhes, infeksion bakterial; Faktorët e rrezikut: Mosha, obeziteti, profesione të caktuara (si pllakëtarët, muzikantët dhe atletët).
  • Prognoza: Zakonisht përmirësim i shpejtë me trajtim efektiv dhe imobilizim të kyçit të prekur; Përdorimi i mëtejshëm i tepërt sjell rrezikun e kronifikimit me simptoma të vazhdueshme, të përsëritura (gjatë muajve ose viteve)

Çfarë është bursiti?

Megjithatë, bursat janë gjithashtu të vendosura aty ku lëkura, muskujt, tendinat ose ligamentet shtrihen drejtpërdrejt mbi një ngritje kockore - për shembull, në zonën e tumës së madhe rrotulluese (shpërthimi kockor në majë të anës së jashtme të kockës së kofshës).

Në përgjithësi, inflamacioni është i mundur në të gjitha bursat. Megjithatë, në praktikë, bursat e pjesëve të mëposhtme të trupit preken më shpesh:

shpatull

Bursiti i shpatullës është një nga format më të zakonshme të bursitit. Ka gjithsej katër bursa në zonën e shpatullave:

  • Bursa subdeltoidea ndodhet midis muskulit delta të shpatullës dhe nyjës së shpatullës. Inflamacioni i kësaj burse quhet bursitis subdeltoidea.
  • Bursa bursa subcoracoidea është e lidhur me zgavrën artikulare të nyjës së shpatullës dhe me një bursë tjetër, bursa subtendinea musculi subscapularis.

takë

Dy bursa janë të vendosura në zonën e kalkaneusit dhe futjes së tendinit të Akilit. Një bursë ndodhet pikërisht në mes dhe quhet bursa subachillea. Bursa e dytë, bursa postachillea, ndodhet midis tendinit të Akilit dhe lëkurës.

Bërryl

Bursiti i bërrylit nga ekspertët mjekësorë quhet bursitis olecrani. Më shpesh, inflamacioni lokalizohet në majën kockore të bërrylit (olecranon).

gju

Bursiti i gjurit është një nga format më të zakonshme të bursitit. Disa bursa mund të gjenden të përflakur në zonën e gjurit. Në shumicën e rasteve, ose bursa përpara kapakut të gjurit ose ajo poshtë kupës së gjurit është e përflakur.

Çdo gjë të rëndësishme për shkaqet, simptomat dhe trajtimin e kësaj forme të bursitit mund ta lexoni në artikullin Bursitis – Gju.

Ijë

Mund të mësoni më shumë rreth shkaqeve, simptomave dhe trajtimit të bursitit në zonën e ijeve në artikullin Bursitis – Hip.

Çfarë është trajtimi?

Ilaçi në shtëpi për të ftohtin mund të lehtësojë gjithashtu shqetësimin: Rekomandohet, për shembull, të ftohni zonën e prekur me një jastëk ftohës. Disa të sëmurë aplikojnë edhe kompresa ftohëse.

Nëse simptomat nuk zhduken pavarësisht nga imobilizimi dhe qetësuesit antiinflamatorë dhe nuk ka infeksion bakterial, mjeku mund të injektojë kortizon në bursën e përflakur. Ka një efekt më të fortë anti-inflamator se NSAIDs.

Lëngu i tepërt mund të aspirohet duke shpuar bursë. Në rastin më të mirë, kjo përshpejton shërimin.

Rekomandohen gjithashtu masa fizioterapeutike. Ato ndihmojnë për ta bërë nyjen e prekur sërish të lëvizshme.

Bursiti kronik është gjithashtu i afërt nëse inflamacioni zgjatet pa trajtim ose shkaku nuk eliminohet.

Nëse një sëmundje tjetër themelore qëndron pas bursitit, ajo duhet të trajtohet në përputhje me rrethanat.

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Çfarë duhet të bëni në rast të bursitit të shpatullës?

Në rastin e bursitit të lidhur me konsumimin si dhe kronik, terapia e dhimbjes shpesh nuk është e mjaftueshme. Pastaj bursa e inflamuar duhet të hiqet kirurgjikisht.

Çfarë duhet të bëni në rast të bursitit të thembrës?

Ortozat janë fasha mbështetëse të veçanta që lehtësojnë thembrën pa kufizuar lëvizshmërinë. Rregullimet e këpucëve janë korrigjime që aplikohen në këpucë të përshtatshme, të tilla si ngritja e thembrës ose zbutja e kapakut të thembra.

Nëse ankesat nuk largohen pas kësaj terapie ose nëse një nxitje e thembrës (rritje kockore në kockën e thembra) është pjesërisht përgjegjëse, ndërhyrja kirurgjikale është e këshillueshme. Kjo bëhet në mënyrë endoskopike ose hapur.

Cilat janë simptomat?

Bursiti i shkaktuar nga bakteret shoqërohet shpesh me ethe dhe keqtrajtim të përgjithshëm. Ndonjëherë enët limfatike në afërsi të bursitit janë të përflakur, gjë që është e dukshme nga jashtë nga vija të kuqe përgjatë rrugës limfatike dhe nyjet limfatike të fryra. Në shumicën e rasteve, dhimbja e lidhur me inflamacionin në shpatull, për shembull, ndodh në mënyrë tinëzare. Të prekurit më pas adoptojnë gradualisht një pozicion mbrojtës, i cili në afat të mesëm çon në ankesa të mëtejshme në shpatull.

Cilat janë shkaqet dhe faktorët e rrezikut?

Bursiti zakonisht rezulton nga mbingarkesa e strukturave të përfshira (nyja, muskujt, tendinat, ligamentet). Lëvizjet e pamësuara, të përsëritura, për shembull, janë shkas. Ndonjëherë bursiti gjithashtu rezulton nga konsumimi i lidhur me moshën. Rrallë, një infeksion bakterial është shkaku i bursitit. Burrat preken pak më shpesh se gratë.

Bursit për shkak të mbingarkesës

Kur funksioni i bursës si tampon stresohet nga lëvizjet e pamësuara, intensive dhe të përsëritura, bursa ndonjëherë reagon me inflamacion.

Përdorimi i tepërt gjithashtu shpesh çon në bursit në krahë, veçanërisht në pjesën e sipërme të krahëve.

Dy bursat e shpatullës gjithashtu shpesh inflamohen nga përdorimi i rëndë. Njerëzit që bëjnë shumë punë me krahët mbi kokë, si piktorët dhe punëtorët e pylltarisë, janë veçanërisht të ndjeshëm. Sportet si badmintoni apo ngjitja gjithashtu favorizojnë inflamacionin e këtyre dy bursave.

Bursit për shkak të një sëmundjeje themelore

Bursiti infektiv (bursiti septik)

Ndonjëherë bursiti shkaktohet nga infeksioni (bursiti septik). Bakteret si "Staphylococcus aureus" hyjnë në trup, për shembull, pas lëndimeve të lëkurës ose frakturave të kockave dhe shkaktojnë bursit.

Faktorët e rrezikut për bursit

Stresi nga presioni i përsëritur gjithashtu rrit rrezikun. Këpucët jo të përshtatshme, të shtypura ose fërkuese ndonjëherë inflamojnë bursa postachilleae, e cila ndodhet midis tendinit të Akilit dhe lëkurës, dhe në këtë mënyrë çon në dhimbje në thembër. Këpucët e ngushta dhe me majë nxisin të ashtuquajturin hallux valgus (keqpozicion i gishtit të madh) dhe acarim të bursës në nyjen metatarsofalangeal të gishtit të madh.

Mund të jetë e mundur që bursiti kronik profesional të njihet si një sëmundje profesionale.

Cilat janë ekzaminimet dhe diagnozat?

Nëse dyshohet për bursit, mjeku fillimisht do t'ju pyesë për historinë tuaj mjekësore: Ai ose ajo do t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja në detaje dhe do t'ju pyesë për stresin fizik të kohëve të fundit dhe çdo sëmundje themelore.

Në raste të paqarta, nevojiten ekzaminime të mëtejshme. Për shembull, strukturat e inflamuara imazhohen duke përdorur ultratinguj ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI) për t'i vlerësuar ato më saktë. Një rreze X tregon nëse kalciumi është depozituar tashmë në bursë (bursitis calcarea) ose janë formuar muret intersticiale të indit lidhës (hygroma bursal).

Cila është ecuria dhe prognoza?

Sa zgjat bursiti dhe sa të rënda janë simptomat varet veçanërisht nga shkaku i inflamacionit. Nëse bursiti trajtohet në mënyrë efektive dhe kyçi është i palëvizshëm, simptomat zakonisht përmirësohen pas disa ditësh.

Prandaj: Bursiti duhet marrë seriozisht në një fazë të hershme.