Fshesë kasapi për insuficiencën venoze

Cilat janë efektet e fshesës së kasapit?

Nënshartesa e fshesës së kasapit përmban saponin steroide (ruskogjenina si ruscoside dhe ruscin), fitosterole dhe triterpene, si dhe një sasi të vogël vaji esencial. Së bashku, këta përbërës rrisin tonin vaskular dhe mbyllin muret delikate të enëve më të vogla (kapilarët).

Përveç kësaj, fshesa e kasapit ka efekte anti-inflamatore dhe diuretike dhe mbron nga mbajtja e ujit (edem-mbrojtës). Prandaj, bima medicinale njihet si një ilaç tradicional bimor për trajtimin ndihmës të:

  • Insuficienca venoze kronike (CVI) me dhimbje dhe rëndim në këmbë, ngërçe gjatë natës në viça, kruajtje dhe ënjtje për shkak të mbajtjes së ujit në inde.
  • Ankesat e hemorroideve si kruajtje dhe djegie në anus

Mjekësia popullore përdor edhe fshesën e kasapit si diuretik dhe diaforik, si për dhimbjet e veshkave dhe gurët në fshikëz. Megjithatë, efektiviteti i bimës në këto raste nuk është vërtetuar shkencërisht.

Si përdoret fshesa e kasapit?

Për prodhimin e preparateve të gatshme si kapsula ose tableta, përdoret ekstrakti i thatë i marrë nga rrënja. Ju mund të mësoni mënyrën e përdorimit të saktë të preparateve nga paketimi përkatës ose nga mjeku ose farmacisti juaj.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë fshesa e kasapit?

Herë pas here, pas marrjes së preparateve të fshesës së kasapit shfaqen dhimbje stomaku, të përziera ose diarre.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni fshesën e kasapit

  • Duhet të përdorni preparatet e fshesës së kasapit për disa muaj që trajtimi të jetë i suksesshëm. Për të shmangur problemet e venave në muajt e ngrohtë të verës, duhet të filloni ta merrni në pranverë.
  • Nëse trajtimi shkakton diarre, ndërpriteni përgatitjen.
  • Mos përdorni fshesën e kasapit gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.
  • Flisni me mjekun tuaj nëse jeni duke marrë medikamente për veshkat ose presionin e gjakut. Mund të ketë disa ndërveprime.

Si të merrni produktet e fshesës së kasapit

Preparatet e fshesës së kasapit si tableta, kapsula dhe pika mund t'i merrni në farmacinë dhe farmacinë tuaj. Përpara përdorimit, ju lutemi lexoni fletën e paketimit përkatës ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është fshesa e kasapit?

Fshesa e kasapit (Ruscus aculeatus) i përket familjes së asparagëve (Asparagaceae). Shkurre me gjelbërim të përhershëm rritet në vende të thata në rajonin e Mesdheut dhe nga Afrika e Veriut në Lindjen e Afërt.

Nga pamja, gjethet duket se rriten në kërcellet e degëzuara të pasura. Megjithatë, këto dalje trekëndore deri në heshtak, të forta lëkurore dhe deri në 2.5 centimetra të gjata janë kërcell anash të zgjeruara të gjetheve të kërcellit (filoklada). Megjithatë, ata marrin përsipër detyrat e gjetheve duke prodhuar substancat vitale nëpërmjet fotosintezës.

Gjethet aktuale të fshesës së kasapit janë luspa që nuk bien në sy dhe bien herët. Rreth mesit të gjetheve të rreme lulëzojnë lule të vogla të bardha që piqen në manaferrat e kuqe në vjeshtë. Fshesa e kasapit më pas duket shumë dekorative dhe përdoret shpesh për aranzhime me lule.