Kompresa me lakër për dhimbje kyçesh

Çfarë është mbështjellja e lakrës?

Edhe romakët e dinin se lakra jo vetëm ka shije, por ka një efekt shërues. Një mbështjellës lakre mund të përgatitet me gjethet e savojës ose lakrës së bardhë. Përgatitja nuk ndryshon. Megjithatë, kjo varet nga lloji i lakrës kundër së cilës sëmundjet përdoret llapa.

Si funksionon mbështjellja e lakrës?

Shkencëtarët ia atribuojnë efektin promovues të shëndetit të lakrës flavonoideve që ajo përmban. Ata ndoshta janë përgjegjës për faktin se një mbështjellës me lakër mund të ndihmojë me inflamacionin. Mekanizmi i saktë i veprimit nuk dihet. Në përgjithësi, mbështjellja e lakrës thuhet se ka efektet e mëposhtme:

 • ftohës
 • analgjezik
 • decongestant
 • anti-inflamator

Çfarë përbërësish ju nevojiten për mbështjellësin e lakrës?

Për të përgatitur një mbështjellës me lakër, ju nevojiten gjërat e mëposhtme:

 • 1 lakër e bardhë ose lakër savoja
 • Pëlhurë e brendshme (leckë pambuku në madhësi sipas pjesës së trupit që do të trajtohet)
 • thikë
 • rrotull ose shishe brumi
 • 2 shishe me ujë të nxehtë (nëse nevojitet)
 • Materiali fiksues (p.sh. fashë garzë)

Mbështjellja e lakrës: udhëzime

Pavarësisht nëse përdorni lakër të bardhë ose gjethe lakër savoja, procesi i bërjes së mbështjelljes së lakrës është gjithmonë i njëjtë:

 1. Hiqni disa gjethe të jashtme me lëng të gjelbër nga koka. Lani dhe thajini gjethet. Pritini damarët e trashë të gjetheve.
 2. Vendosini gjethet në pëlhurën e brendshme dhe rrotulloni me një okllai ose shishe qelqi derisa lëngu të dalë nga gjethet e lakrës. Mos rrokulliset në një sipërfaqe druri pasi do të thithë lëngun!
 3. Nëse është e nevojshme: Mbështillini gjethet me një leckë dhe ngrohni në ngrohës ose midis dy shisheve me ujë të nxehtë.
 4. Mbulojeni me leckën e brendshme dhe rregulloni me një leckë tjetër ose fashë garzë.
 5. Lëreni për të paktën një orë dhe deri në dymbëdhjetë orë (gjatë natës).
 6. Hiqeni mbështjellësin, lani dhe thani mirë lëkurën dhe fërkojeni me vaj ulliri nëse është e nevojshme.
 7. Përdoreni një ose dy herë në ditë.

Për zona më të vogla të lëkurës, pritini gjethet e lakrës në shirita. Kjo e bën më të lehtë aplikimin.

Nëse një llakë e bardhë do të përdoret në një plagë të hapur, prisni gjethet në madhësinë e saktë të zonës së plagës. Mbështilleni një fashë plage mbi të me kompresa, celulozë dhe fashë. Lëreni llapin e lakrës të veprojë për 30 minuta deri në dy orë derisa sekrecionet e plagës të kullojnë dhe mund të kërkojnë një salcë të freskët. Hiqeni llapë, lani lëkurën dhe thajeni mirë. Lani plagët e hapura me një lëng steril dhe aplikoni një salcë të freskët.

Nëse lakra merr ngjyrë kafe gjatë aplikimit dhe fillon të ketë erë të pakëndshme, hiqeni atë.

Thuhet se një llapë me gjethe lakër savoja ndihmon kundër sëmundjeve të mëposhtme:

 • dhimbje të kyçeve (p.sh. artriti, reumatizmi)
 • dhimbje tensioni

Thuhet se një llapë me gjethe të bardha të lakrës ndihmon me këto ankesa:

 • plagë që nuk shërohen mirë
 • flebiti @
 • derdhjet e kyçeve
 • inflamacion i gjëndrës së qumështit (mastiti)
 • kafshimet e insekteve
 • bruises

Kur nuk rekomandohet një kompresë me lakër?

Nuk ka kufizime të njohura për përdorimin e mbështjellësit të lakrës.

Sasitë e dhëna në këtë artikull janë për të rriturit. Për fëmijët, doza varet nga mosha dhe pesha. Është mirë të pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.