Kalcitonin: Roli i Hormonit

Çfarë është Kalcitonina?

Kalcitonin është një hormon i rëndësishëm në metabolizmin e njeriut. Ai ul nivelin e kalciumit dhe fosfatit në gjak duke ndikuar në qelizat e kockave dhe veshkave. Homologu i tij është hormoni paratiroid, i cili në përputhje me rrethanat rrit kalciumin dhe fosfatin në gjak.

Si prodhohet kalcitonina?

Kalcitonina përbëhet nga 32 aminoacide të ndryshme (blloqe ndërtuese të proteinave). Prodhohet në qeliza të veçanta të tiroides, të ashtuquajturat qeliza C. Organe të tjera që prodhojnë kalcitoninë në një masë më të vogël janë gjëndra paratiroide dhe timusi. Nëse niveli i kalciumit në gjak rritet ndjeshëm, qelizat C sekretojnë kalcitoninën e formuar. Hormoni ekskretohet kryesisht nga veshkat.

Veprimi i kalcitoninës

Të ashtuquajturat osteoklast, qelizat që hanë kockat, janë përgjegjëse për zbërthimin e substancës kockore. Nëpërmjet aktivitetit të tyre ata çlirojnë kalcium dhe fosfat nga kocka në gjak. Kalcitonin pengon këto qeliza degraduese të kockave në mënyrë që më pak kalcium dhe fosfat të çlirohen nga kockat dhe të hyjnë në gjak - nivelet e kalciumit dhe fosfatit bien.

Për shkak të mënyrës së veprimit të saj, mjekët përdorin kalcitoninën në trajtimin e osteoporozës (humbjes së kockave) dhe sëmundjes së Paget. Tek njerëzit me sëmundjen e Paget-it, rimodelimi i kockave është i shqetësuar dhe formohet materiali kockor inferior. Pacientëve që vuajnë nga dhimbje për shkak të metastazave të kockave ose kancerit të kockave gjithashtu shpesh u jepet kalcitonin.

Kur përcaktohet kalcitonina?

Niveli i hormonit në gjak përcaktohet ndër të tjera në rastet e diarresë së pashpjegueshme. Përveç kësaj, kalcitonin është një shënues tumoral për karcinomën medulare të tiroides, e cila e ka origjinën nga të ashtuquajturat qeliza C: ky tumor prodhon hormonin, i cili shkakton rritjen e përqendrimit të tij në gjak. Për këtë arsye, mjeku përcakton nivelin e kalcitoninës kur një pacient ka një të ashtuquajtur nyjë të ftohtë në tiroide, ose në pacientët me kancer ndërsa sëmundja përparon.

Vlerat standarde të kalcitoninës

Për të përcaktuar nivelin e hormonit, mjeku ka nevojë për një mostër gjaku. Përqendrimi normal varet nga gjinia:

Vlerat në pg/ml

Por

<11,5

Gratë

<4,6

Kur ulet niveli i kalcitoninës?

Kur niveli i kalciumit në trup është shumë i ulët, përqendrimi i kalcitoninës është gjithashtu përkatësisht i ulët. Megjithatë, kjo nuk është një sëmundje.

Kur rritet niveli i kalcitoninës?

Çfarë duhet të bëni nëse nivelet e kalcitoninës ndryshojnë?

Nëse mjeku i familjes ose specialisti i hormoneve (endokrinologu) zbulon një nivel të lartë të kalcitoninës, ai ose ajo do të hetojë shkakun. Mbi të gjitha, një tumor malinj i tiroides duhet të përjashtohet si arsyeja e nivelit të lartë të kalcitoninës. Kjo mund të bëhet, për shembull, me anë të procedurave imazherike si CT dhe MRI ose duke marrë një mostër indi.