Dhimbjet e viçit: Shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Ngërçet e viçit janë kontraktime të papritura, të shkurtra, të pavullnetshme dhe të dhimbshme të një pjese muskulore, të një muskuli të tërë ose të një grupi muskulor në viç.
 • Shkaqet: zakonisht të panjohura ose të padëmshme (p.sh., tension i rëndë i muskujve gjatë stërvitjes, humbje e madhe e ujit dhe kripës për shkak të djersitjes, etj.). Më rrallë, ngërçet në viç janë shenja të një sëmundjeje (p.sh., hipotiroidizëm, diabeti, dobësi e veshkave, venat me variçe) ose efekt anësor i mjekimit.
 • Çfarë ndihmon kundër ngërçeve në rastet akute? Stretching, masazh i butë, aplikime me nxehtësi
 • Parandalimi: p.sh. stërvitje të rregullt, tendosje të lehtë (përpara sportit dhe gjumit), pirja e mjaftueshme, dietë e pasur me magnez, marrja e suplementeve të magnezit nëse është e nevojshme, shmangia e nikotinës, kafeinës dhe stimuluesve të tillë si ephedrine

Ngërçe në viç: Përshkrimi

Ngërçet e muskujve ndodhin kryesisht në këmbë dhe këtu mundësisht në viç. Prandaj, ngërçet e viçit janë forma më e zakonshme dhe ndoshta edhe forma më e njohur e ngërçeve të muskujve.

Spazmat e muskujve, pra ngërçet pa dhimbje të muskujve, duhet të dallohen nga ngërçet e muskujve. Gjithashtu për t'u dalluar janë fascikulimet - dridhjet e dukshme, të parregullta dhe të pavullnetshme të tufave të fibrave muskulore pa efekt lëvizjeje (p.sh. shtrëngimi i qepallës). Ato nuk janë të dhimbshme, por shpesh të pakëndshme.

Ngërçet e viçit dhe spazmat e tjera të muskujve ndodhin veçanërisht gjatë natës dhe nuk janë të rralla. Pothuajse të gjithë kanë një ngërç të muskujve herë pas here. Për shembull, mbi 90 për qind e të rinjve raportojnë ngërçe të herëpashershme. Më pas, ndërsa njerëzit plaken, ngërçet e muskujve bëhen më të shpeshta: 33 deri në 50 për qind e njerëzve mbi moshën 65 vjeç kanë ngërçe rregullisht (të paktën një herë në javë).

Dhimbjet e viçit: Shkaqet

Në thelb, ngërçet e viçit dhe spazmat e tjera të muskujve ndahen në tre kategori nga ekspertët mjekësorë, në varësi të origjinës së tyre:

 1. Dhimbje parafiziologjike: Ngërçe të herëpashershme gjatë shtatzënisë dhe pas ushtrimeve fizike, zakonisht të shkaktuara nga një shqetësim në ekuilibrin e elektroliteve dhe ujit - për shembull si rezultat i djersitjes së madhe.
 2. Ngërçet simptomatike: Janë simptoma shoqëruese të sëmundjeve, si çrregullime në sistemin nervor, muskuj apo metabolizëm. Medikamentet gjithashtu mund të shkaktojnë ngërçe të muskujve (të tilla si ngërçe të viçit) si një efekt anësor.

Ngërçi i viçit zakonisht i padëmshëm

Më rrallë, ngërçet në viç janë një simptomë e një gjendjeje serioze (p.sh., çrregullime hormonale ose metabolike, sëmundje vaskulare, sëmundje të veshkave) ose një efekt anësor i mjekimit.

Më poshtë keni informacion më të detajuar mbi shkaqet e mundshme të ngërçeve të viçit dhe të muskujve të tjerë.

Çrregullime të ekuilibrit të elektrolitit dhe ujit

dehidratim

Mungesa e magnezit

Mungesa e magnezit (hipomagnesemia) gjithashtu mund të shkaktojë ngërçe në viç ose spazma të muskujve. Një furnizim i pamjaftueshëm i mineraleve mund të rezultojë, për shembull, nga një dietë ose dietat e pabalancuara, diabeti mellitus, alkoolizmi ose sëmundjet e zorrëve dhe veshkave. Një mungesë gjithashtu zhvillohet shpesh gjatë shtatzënisë, kur ka një nevojë të shtuar për magnez.

Çrregullime të tjera të elektrolitit

Mungesa e kaliumit (hipokalemia) dhe mungesa e kalciumit (hipokalcemia) janë gjithashtu ndër shkaqet e mundshme të spazmës së muskujve:

Çrregullime të ekuilibrit hormonal dhe metabolizmit

Çrregullime të ndryshme hormonale dhe metabolike mund të shkaktojnë ngërçe simptomatike të muskujve nëse prishin ekuilibrin e ujit dhe elektrolitit. Shembuj:

 • Hipotiroidizmi: Shenjat e zakonshme të hipotiroidizmit përfshijnë performancën dhe përqendrimin e dobët, lodhjen e shpejtë dhe problemet e kujtesës. Përveç kësaj, muskujt priren të ngërçen.
 • Diabeti mellitus: Simptomat fillestare janë urinimi i shtuar dhe ndjenja e fortë e etjes. Ngërçet muskulore (si ngërçet e viçit) mund të shkaktohen këtu fillimisht nga shqetësimet e elektroliteve, më vonë mund të jenë rezultat i dëmtimit të nervit diabetik (polineuropatia).
 • Sëmundjet e veshkave: Veshkat luajnë rolin qendror në rregullimin e ekuilibrit të lëngjeve. Dobësia e veshkave apo edhe dështimi i veshkave mund të shkaktojë ngërçe, ndër të tjera.

Çrregullimet muskulo-skeletore

Herë pas here, ngërçet simptomatike të muskujve janë rezultat i sëmundjeve të muskujve (miopatitë). Këto çrregullime të rralla mund të jenë të lindura ose të fituara dhe zakonisht shoqërohen me dobësi të muskujve. Ndonjëherë, ndodh edhe dhimbje ngërçe muskulore.

Disordersrregullime nervore

Çrregullimet neurologjike dhe sëmundjet që mund të shoqërohen me spazma simptomatike të muskujve përfshijnë:

 • Sëmundjet e neuroneve motorike: Këto janë sëmundje që shkatërrojnë në mënyrë progresive qelizat nervore që stimulojnë lëvizjen e muskujve. Forma më e zakonshme është skleroza laterale amiotrofike. Simptomat e tij përfshijnë dobësinë e muskujve, atrofinë e muskujve dhe spazmat e muskujve.
 • Radikulopatitë: Këto janë sëmundje të rrënjëve nervore (në zonën e shtyllës kurrizore), për shembull, të shkaktuara nga një hernie diskale. Për shembull, nervat që kontrollojnë muskujt e këmbëve mund të preken, gjë që mund të rezultojë në ngërçe të muskujve (të tilla si ngërçe të viçit), ndër të tjera.

Sëmundjet vaskulare

Medikamente dhe stimulues

Ka një sërë ilaçesh që mund të shkaktojnë spazma të muskujve. Kjo perfshin:

 • Disa ilaçe për presionin e lartë të gjakut: Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës II (antagonistët AT1) dhe disa beta-bllokues.
 • Bronkodilatorët që përdoren për trajtimin e astmës, p.sh., salbutamol
 • Cisplatin dhe vincristine (ilaçe kundër kancerit)
 • Lovastatin (barna për trajtimin e niveleve të larta të lipideve në gjak)
 • Diuretikët (diuretikë, ilaçe dehidratuese)
 • Tolcapone (ilaç kundër sëmundjes së Parkinsonit)
 • Pilula kontraceptive ("pilula e kontrollit të lindjes")
 • Pirazinamide (ilaç kundër tuberkulozit)
 • Raloxifene (përdoret për parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës)
 • Teriparatide (për trajtimin e osteoporozës)

Stimulues të ndryshëm (si amfetamina, kokaina, kafeina, nikotina, ephedrine dhe pseudoefedrina) gjithashtu mund të shkaktojnë ngërçe të muskujve.

Dhimbjet e viçit: trajtimi dhe ndihma e parë

Nëse ngërçet janë një efekt anësor i drogës, mjeku do të përshkruajë një ilaç alternativ nëse është e mundur.

Ndihma e parë për ngërçet akute të muskujve

Fleksibilitet

Në rastet akute (p.sh., ngërçe muskulore gjatë sportit ose ngërçe në viç gjatë natës), zakonisht ndihmon në shtrirjen e muskulit të dhimbshëm dhe me ngërç - kjo shpesh mund të ndalojë ngërçin.

Nëse, nga ana tjetër, keni një ngërç në kofshë në pjesën e përparme, shtrirja shkon si më poshtë: Qëndroni drejt, kapni këmbën e këmbës në fjalë dhe tërhiqeni drejt prapanicës tuaj - derisa të ndjeni shtrirjen në përpara kofshës suaj. Nëse kjo stendë me një këmbë është shumë e lëkundur për ju, mund të kapeni në mur ose një karrige me dorën tjetër.

Masazh i butë

Nxehtësi

Kompresat e ngrohta dhe banjat e nxehta gjithashtu kanë një efekt relaksues në muskujt e ngushtë – ose një shishe me ujë të nxehtë mund të vendoset në muskujt që dhembin.

Meqë ra fjala: qetësuesit e zakonshëm të dhimbjes si acidi acetilsalicilik (ASA) ose paracetamoli nuk ndihmojnë kundër ngërçeve të muskujve.

Dhimbje në viç: Kur të shkoni te mjeku?

Ngërçet e viçit dhe spazmat e tjera të muskujve që ndodhin vetëm herë pas here janë zakonisht të padëmshme. Megjithatë, sigurohuni që të shihni një mjek nëse ngërçet e dhimbshme janë

 • ndodhin më shpesh,
 • mos u largoni vetë ose me masazh shtrëngues dhe të butë dhe/ose
 • Ato shoqërohen me simptoma të tjera si nauze, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose gamë të kufizuar lëvizjeje.

Pika juaj e parë e kontaktit në raste të tilla është mjeku juaj i familjes. Ai mund t'ju referojë te një specialist nëse është e nevojshme.

Dhimbjet e viçit: ekzaminime dhe diagnoza

 • Ku ndodhin ngërçet?
 • Kur dhe sa shpesh i keni ngërçet?
 • Përafërsisht sa zgjat një ngërç i vetëm?
 • A ka situata apo ngjarje specifike që mund të shkaktojnë ngërçet tuaja?
 • A keni ndonjë simptomë tjetër (p.sh., dobësi muskulore, mpirje, diarre, ndjeshmëri ndaj të ftohtit, shtim në peshë, etj.)?
 • Po në lidhje me konsumin tuaj të alkoolit?
 • A po përdorni ndonjë medikament? Nëse po, cilat?
 • A keni ndonjë gjendje mjekësore para-ekzistuese?

Një ekzaminim fizik i jep mjekut një tregues të shëndetit tuaj të përgjithshëm. Ai mund të palpojë nën muskuj dhe nyje dhe të testojë reflekset e muskujve. Përveç kësaj, ai do të kërkojë anomali që mund të tregojnë shkakun e ngërçeve të muskujve (p.sh. lëkurë e thatë dhe mukoza, si dhe palosje të lëkurës në këmbë në rast dehidrimi ose fytyrë të fryrë, flokë të shurdhër dhe humbje flokësh në rast hipotiroidizmi).

 • Matja e aktivitetit elektrik të muskujve (elektromiografi): Kjo mund të përdoret për të kontrolluar nëse ekziston një sëmundje muskulore ose çrregullim nervor.
 • Matja e përçueshmërisë nervore (elektroneurografia): Kjo i lejon mjekut të testojë funksionalitetin e nervave periferikë dhe të zbulojë çdo dëmtim nervor.

Ekzaminime të mëtejshme

Në disa raste, një biopsi muskulore është gjithashtu e nevojshme për të konfirmuar ose përjashtuar një shkak (të dyshuar) të spazmave të muskujve. Kjo është e nevojshme, për shembull, në sklerozën laterale amiotrofike.

Diferencimi i çrregullimeve të tjera

Çfarë duhet të ketë parasysh mjeku në ekzaminimet e tij: Kontraksionet e dhimbshme të muskujve me origjinë tjetër, si dhe simptomat që ngjajnë me ngërçet e muskujve duhet të diferencohen nga ngërçet sistemike të muskujve. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Tetania: Termi i referohet ngërçeve të vazhdueshme ose periodike të muskujve në të gjithë trupin. Kështu, këto spazma janë shumë më të gjera dhe më të zgjatura se spazmat normale të muskujve. Përveç kësaj, ato shoqërohen shpesh me shtrëngime të shkurtra të muskujve të përsëritur. Shkaktarët e tetanisë përfshijnë rakitin, dështimin kronik të veshkave, pankreatitin, dëmtimin traumatik të trurit dhe të vjellat. Ndonjëherë shkaku i tetanisë mbetet i panjohur (tetania idiopatike).
 • Sindromi Stiff Man (Stiff Person Syndrome): Ky është një çrregullim i rrallë neurologjik i lidhur me ngurtësimin e muskujve në rritje të ngadaltë në trung dhe gjymtyrë dhe ngërçe të dhimbshme.
 • Ishemia muskulare: Pacientët me "këmbën e duhanpirësit" (sëmundja okluzive arteriale periferike, pAVK) mund të përjetojnë dhimbje të viçit gjatë sforcimit fizik, sepse muskujt e viçit nuk furnizohen me gjak të mjaftueshëm (rrjedhja e reduktuar e gjakut = ishemi). Kjo mund të duket si një ngërç i viçit, por nuk është (pa tkurrje të muskujve!).

Dhimbjet e viçit: Parandalimi

Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin e ngërçeve të herëpashershme të viçit (dhe ngërçeve të tjera të muskujve), të tilla si ato të shkaktuara nga stërvitja ose mungesa e lëngjeve dhe elektroliteve:

 • Shtrirje e butë: Shtrirja e lehtë para stërvitjes si dhe para gjumit i bën muskujt dhe tendinat më fleksibël. Kjo zvogëlon gjasat që ata të kontraktohen në mënyrë të pavullnetshme (gjatë ose pas stërvitjes ose gjatë gjumit).
 • Asnjë ushtrim pas ngrënies: Nuk duhet të ushtroheni menjëherë pas ngrënies.
 • Shmangia e kafeinës dhe nikotinës
 • Shmangia e stimuluesve: Nëse është e mundur, duhet të shmangni edhe stimuluesit si ephedrin dhe pseudoefedrin (të tilla si ato që përmbahen në mjetet juridike dekongjestive për të ftohtin).
 • Këpucët e sakta: Ndonjëherë këpucët e pasakta (p.sh. pompat me taka të larta) ose një pozicion i gabuar i këmbës si shputa e shputës ose shputa e sheshtë është shkaku i ngërçeve të muskujve (p.sh. ngërçet e këmbëve ose ngërçet e viçit). Më pas ndihmojnë këpucët e duhura dhe nëse është e nevojshme shtroja.