Kanabis (marihuanë, hashash)

Kanabisi është deri tani droga ilegale më e konsumuar sot në Gjermani. Në përgjithësi, është substanca e tretë psikoaktive më e popullarizuar pas alkoolit dhe duhanit.

Bima e kanabisit

Ekzistojnë lloje të ndryshme të bimëve të kërpit, njëra prej të cilave është kanabisi, secila me ekzemplarë meshkuj dhe femra (format hermafrodite janë të rralla). Vetëm bimët femërore të Cannabis sativa përmbajnë sasi të mjaftueshme të substancës kryesore psikoaktive tetrahydrocannabinol (THC) për të prodhuar një efekt dehës. THC dhe përbërësit e tjerë dehës (kanabinoidet) gjenden në rrëshirën e qimeve të gjëndrave.

Ekzistojnë tre produkte të ndryshme të kanabisit:

 • Marihuana (barërat e këqija, tenxhere): lulet femërore të copëtuara imët dhe të thara të bimës
 • Hashish (mut, dope): rrëshirë e shtypur, shpesh e shtrirë
 • Vaj hashashi (vaj nga rrëshira) ose vaj kërpi (vaj nga farat)

Përmbajtja mesatare e THC është 6.8 për qind për hashashin dhe 2 për qind për marijuanën. Përmbajtja e THC në vaj hash mund të jetë deri në 30 për qind. Në përgjithësi, megjithatë, përmbajtja e THC mund të ndryshojë shumë në varësi të varietetit të bimëve, zonës dhe metodës së kultivimit, si dhe përpunimit të bimëve. Për shembull, kultivarët serë të marijuanës mund të përmbajnë deri në 20 përqind THC.

Përveç kanabisit të përdorur si drogë ilegale, ka edhe varietete kërpi që rriten legalisht për prodhimin e fibrave. Megjithatë, vetëm varietetet me një përmbajtje maksimale të THC prej 0.2 përqind mund të përdoren për këtë qëllim.

Kanabisi i lartë

Mekanizmi i veprimit

Cannabis sativa përmban më shumë se 60 kanabinoidë të ndryshëm. I ashtuquajturi delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) thuhet se ka efektin më të madh psikoaktiv.

Mekanizmi i saktë i veprimit të kanabisit ende nuk është kuptuar plotësisht. Megjithatë, studiuesit kanë gjetur receptorë të veçantë kanabinoid në tru dhe pjesë të tjera të trupit. THC dhe përbërësit e tjerë dehës të kanabisit lidhen me këta receptorë dhe kështu shpalosin efektin e tyre relaksues dhe përmirësues të humorit. Efektet e mëtejshme janë

 • perceptim i rritur (dëgjim, shikim)
 • një nevojë e shtuar për të komunikuar
 • të menduarit më asociativ dhe imagjinativ

Kanabisi gjithashtu mund të shkaktojë efekte të pakëndshme:

 • humor depresiv
 • nervozizëm
 • agjitacion
 • Reagimet e frikës dhe panikut
 • Konfuzion me iluzionet e persekutimit deri në iluzionet paranojake

Ekspertët dyshojnë se psikozat, depresioni dhe çrregullimet e ankthit të disa përdoruesve të kanabisit janë për shkak të një predispozicioni themelor, pra një ndjeshmërie gjenetike ndaj çrregullimeve mendore.

Fillimi i efektit

Kushdo që pi kanabis e vëren efektin dehës pothuajse menjëherë. Ajo arrin kulmin e saj pas rreth një çerek ore. Pas 30 deri në 60 minuta, ajo ngadalë zhduket; pas dy deri në katër orë, ajo është qetësuar plotësisht.

Droga e lartë zhvillohet shumë më ngadalë kur dikush ha ose pi kanabis. Kjo është për shkak se nëse trupi thith THC përmes stomakut, kërkon më shumë kohë sesa nëse hyn në qarkullimin e gjakut drejtpërdrejt përmes mushkërive. Efekti vendoset në 30 minuta deri në dy orë pas konsumimit dhe mund të zgjasë deri në dymbëdhjetë orë ose (rrallë) edhe më gjatë. Nuk është e mundur të parashikohet fillimi i saktë i efektit. Kjo varet, për shembull, nga çfarë dhe sa keni ngrënë më parë.

Pasojat

Rreziqet akute nga konsumimi i kanabisit ndikojnë kryesisht në psikikën: mund të ndodhin paranojë, halucinacione, "udhëtime horror", dobësi të kujtesës dhe ndjesi të tjera negative. Gjithashtu janë të mundshme rrahjet e zemrës, të përzierat dhe madje edhe kolapsi i qarkullimit të gjakut. Kanabisi paraqet një rrezik afatshkurtër për shëndetin për shkak të efektit të tij në rritjen e rrahjeve të zemrës. Prandaj, ilaçi është i rrezikshëm për pacientët me zemër.

Në përgjithësi, efektet ndonjëherë shumë të paparashikueshme janë problematike. Sidomos ata që konsumojnë kanabis për herë të parë nuk e dinë se si do të reagojë trupi dhe mendja e tyre ndaj tij.

Kërpi mund të dëmtojë zhvillimin gjatë pubertetit. Pasojat gjatë shtatzënisë dhe tek të porsalindurit janë të paqarta. Ka prova që përdorimi i kanabisit dëmton performancën mendore (vëmendje, përqendrim, aftësi për të mësuar) në terma afatgjatë. Megjithatë, sipas njohurive aktuale, dëmtimi i përhershëm i trurit nuk ndodh.

Nuk ka ende asnjë provë shkencore për "sindromën amotivuese" të përshkruar shpesh, e cila thuhet se ndodh me përdorim afatgjatë dhe të rëndë të kanabisit. Kuptohet të jetë një gjendje e përhershme plogështie, indiferencë dhe mungesë e përgjithshme interesi, e cila reflektohet edhe në një neglizhencë të pamjes së jashtme.

Krahasuar me drogat e tjera, kanabisi ka një potencial të ulët të varësisë mendore dhe fizike. Prandaj, në një shkallë përkatëse, kanabisi është afërsisht i krahasueshëm me alkoolin dhe nikotinën.

Megjithatë, në afat të gjatë, kanabisi mund të çojë në varësi mendore dhe të butë fizike.

Përkrahësit dhe kundërshtarët

Përdorimi i kanabisit është një nga temat më të diskutueshme të kohës sonë. Lufta për legalizimin e drogës ndan publikun. Ndërsa përkrahësit e shohin kanabisin si një relaksues mjaft të butë, kundërshtarët i qëndrojnë mendimit të tyre se kanabisi është "droga e portës" numër një.

Kanabisi si ilaç

Që nga marsi 2017, mjekët kanë qenë në gjendje të përshkruajnë ligjërisht lulet dhe ekstraktet e kanabisit me recetë. Kjo lejohet për pacientët me sëmundje të rënda, për sa kohë që preparatet e kanabisit konsiderohen të përshtatshme nga mjeku:

 • lehtësojnë ndjeshëm simptomat
 • kanë një efekt pozitiv në rrjedhën e sëmundjes

Ky mund të jetë rasti, për shembull, për trajtimin e dhimbjes dhe spasticitetit, humbjes së rëndë të oreksit dhe të përzierave, për shembull gjatë terapisë së kancerit ose sëmundjeve kronike si skleroza e shumëfishtë.