Ablacioni kardiak: Përkufizimi, Zbatimi, Procedura

Çfarë është ablacioni?

Në ablacionin kardiak, nxehtësia ose i ftohti, dhe rrallë ultratingulli ose lazeri, përdoren për të shkaktuar dhëmbëza të synuara në ato qeliza të muskulit të zemrës që gjenerojnë ose kryejnë ngacmim elektrik në mënyrë të gabuar. Në këtë mënyrë, ngacmimet e muskujve që shqetësojnë ritmin normal të zemrës mund të shtypen - zemra rreh përsëri normalisht.

Kjo procedurë pothuajse gjithmonë kryhet me ndihmën e një kateteri, i cili avancohet në zemër përmes një ene gjaku në ijë. Prandaj, procedura quhet edhe "ablimi i kateterit". Një studim elektrofiziologjik (EPU) zakonisht i paraprin ablacionit kardiak. Ndonjëherë mjekët kombinojnë ablacionin kardiak me një operacion të nevojshëm (më pas i quajtur ablacioni kirurgjik).

Aritmi kardiake

Sistemi i përcjelljes në zemër përcakton ritmin e zemrës. Impulsi kryesor vjen nga nyja sinusale, e cila ndodhet në murin e atriumit të djathtë. Nga atje, ngacmimi elektrik udhëton përmes atriumeve, pastaj - si një pikë kalimi midis atriumeve dhe ventrikujve - përmes nyjes AV dhe tufës së His në këmbët ventrikulare (këmbët Tawara) dhe më në fund në fijet Purkinje. Ata ngacmojnë muskulin e zemrës nga maja, duke shkaktuar tkurrjen e tij.

Nëse rrjedha e sinjaleve elektrike drejtohet gabimisht ose gjenerohen impulse shtesë në murin e zemrës, ritmi i zemrës është i shqetësuar. Më pas, muskuli i zemrës punon në mënyrë të pakoordinuar dhe gjaku pompohet në qarkullimin e gjakut në mënyrë më pak efektive ose - në rastin më të keq - aspak.

Kur kryhet ablacioni kardiak?

Fibrilim atrial

Në fibrilacionin atrial, atriumi ngacmohet në mënyrë të parregullt nga impulse rrethore ose të çrregullta. Disa nga impulset transmetohen në barkushe, të cilat për këtë arsye tkurren në mënyrë të parregullt dhe shpesh shumë shpejt (takiarritmi).

Kjo manifestohet me simptoma të tilla si rënie në performancë, rrahje të shpejta të zemrës, marramendje, gulçim, dhimbje gjoksi ose ndjenja ankthi. Për më tepër, qarkullimi i dëmtuar i gjakut mund të shkaktojë formimin e mpiksjes së gjakut, veçanërisht në atriumin e zemrës, të cilat – nëse lirohen – mund të shkaktojnë, për shembull, një goditje në tru.

Suksesi i ablacionit kardiak për fibrilacionin atrial ndryshon në varësi të llojit (të ngjashëm me konvulsione ose të vazhdueshme) dhe shtrirjes së sëmundjes. Përveç kësaj, se si kryhet trajtimi me saktësi luan një rol. Mjeku mund të sklerotizojë indin në mënyrë rrethore, segmentale, pikëforme ose lineare.

Flateri atrial

Flutter atrial është në thelb i njëjtë me fibrilacionin atrial. Një ndryshim, megjithatë, është se atriumi tkurret në frekuenca mbi 250 deri në 450 rrahje në minutë, ndërsa në fibrilacion atrial mund të jetë 350 deri në 600 rrahje. Përveç kësaj, dridhje atriale është e rregullt.

Në shumicën e rasteve, i ashtuquajturi istmus inferior shkakton flutter atrial. Ky është një seksion i muskujve në atriumin e djathtë, i vendosur midis venës kava inferiore konfluente dhe valvulës trikuspidale. Në këto raste, ablacioni është trajtimi i zgjedhur me një përqindje suksesi mbi 90 për qind.

Takikardia atriale (takikardia atriale)

Sindroma Wolff-Parkinson-White (sindroma WPW).

Sindroma WPW është një nga takikarditë AV rihyrëse (AVRT). Përveç rrugës normale të përcjelljes ndërmjet atriumit dhe barkushes, ky çrregullim ka një rrugë përcjellëse shtesë (aksesore) që është një "qark i shkurtër" me miokardin.

Kjo rezulton - zakonisht në sulme - në impulset që arrijnë në barkushe më shpejt dhe ventrikujt pastaj tkurren më shpejt (rrahjet e zemrës rreth 150-220 rrahje në minutë). Ablacioni kardiak është veçanërisht i dobishëm kur këto aritmi ndodhin shpesh. Shkalla e suksesit është e lartë (mbi 95 përqind).

Takikardia AV nodale e rihyrjes

Në AVNRT, impulset elektrike qarkullojnë në nyjen AV (kjo ka dy priza këtu). Kjo shkakton rrahje të papritura të zemrës që mund të zgjasin nga minuta deri në orë, duke çuar në marramendje dhe të fikët. Në një EPU, mjeku kërkon më të ngadaltë nga dy rrugët e përcjelljes dhe e fshin atë.

Çfarë bëni gjatë një ablacioni kardiak?

Ablacioni kardiak është një procedurë minimalisht invazive. Kjo do të thotë se terapia shkakton vetëm lëndimet më të vogla në lëkurë dhe inde të buta. Ashtu si çdo operacion, paraprakisht kryhen disa ekzaminime standarde, si EKG dhe mostra gjaku. Përveç kësaj, ekziston një konsultim dhe shpjegim i detajuar personal nga mjeku që merr pjesë.

Para ablacionit aktual, kryhet një ekzaminim elektrofiziologjik (EPU). Kjo ndihmon specialistin të përcaktojë me saktësi aritminë kardiake dhe pikën e origjinës.

Pas një anestezie lokale, mjeku zakonisht shpon një venë në ijë dhe vendos një të ashtuquajtur "bllokim" atje. Ashtu si një valvul, kjo parandalon daljen e gjakut nga ena dhe në të njëjtën kohë lejon që kateteri ose instrumentet e tjera të futen në qarkullimin e gjakut.

Rrezet X dhe një vlerësim i sinjaleve elektrike nga kateterët përdoren për të përcaktuar vendndodhjen e tyre. Tani sinjalet elektrike që shkaktojnë aritminë kardiake mund të regjistrohen në pika të ndryshme në zemër. Në rrethana të caktuara, mjeku mund të aplikojë edhe impulse elektrike, për shembull, për të gjurmuar origjinën e një aritmie kardiake të ngjashme me konvulsionet.

Për heqjen e zemrës, mjeku tani fut një kateter ablation për të fshirë vendet e origjinës së sinjaleve ndërhyrëse ose prizat e gabuara. Ablacioni me radiofrekuencë përdor një lloj rryme me frekuencë të lartë.

Për të monitoruar suksesin, bëhet një përpjekje për të stimuluar një aritmi specifike kardiake. Nëse nuk ndodh ndonjë shqetësim, ablacioni mund të ndërpritet. Hiqen kateterët dhe vendi i shpimit venoz mbyllet me një fashë presioni.

Pas heqjes së zemrës, aktiviteti kardiak ende dokumentohet me EKG, matje të presionit të gjakut dhe ekzaminim me ultratinguj. Pas rreth një deri në dy ditë, pacienti mund të largohet nga spitali.

Cilat janë rreziqet e ablacionit kardiak?

Përveç rreziqeve të përgjithshme të çdo procedure, si gjakderdhja dhe infeksioni, komplikime specifike mund të ndodhin gjatë ablacionit kardiak. Megjithatë, këto janë të rralla, sepse heqja e kateterit është një procedurë thelbësisht e butë.

  • Efuzioni perikardial (derdhja perikardiale në tamponadë perikardiale) - në këtë rast, një çarje në muskul shkakton gjakderdhje në hapësirën midis zemrës dhe perikardit.
  • Shkatërrimi i sistemit të përcjelljes së ngacmimit - kjo duhet të trajtohet më pas me një stimulues kardiak
  • Formimi i mpiksjes së gjakut (tromboza)
  • Shtrëngimi/okluzioni i venave pulmonare
  • Dëmtimi i strukturave dhe organeve përreth
  • Hemorragji ose gjakderdhje pas operacionit në vendin e shpimit
  • Okluzioni vaskular

Një deri në dy javë pas ablacionit, duhet të shmangni sforcimet e rënda fizike dhe sportet për të parandaluar gjakderdhjen pas operacionit. Nuk duhet të shtyni fort kur bëni jashtëqitje. Mjekimi për trajtimin e aritmisë që ishte i nevojshëm para operacionit zakonisht merret edhe për tre muaj të tjerë. Përveç kësaj, terapia për të penguar koagulimin e gjakut është e nevojshme për të paktën tetë deri në dymbëdhjetë javë, pasi përndryshe mpiksjet e gjakut mund të formohen në zonat e dhëmbëzuara.

Monitorimi intensiv me EKG-të në pushim, EKG-të afatgjatë dhe ekzaminimet ekografike i mundësojnë mjekut të zbulojë me besueshmëri komplikimet e mundshme dhe suksesin e ablacionit. Nëse aritmitë përsëriten, mund të këshillohet heqja e mëtejshme e zemrës.