Arresti kardiak: Çfarë duhet bërë?

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet bërë në rast të arrestit kardiovaskular? Thirrni shërbimin e shpëtimit, ringjalljen
 • Arrestimi kardiovaskular – shkaqet: p.sh. sulm në zemër, aritmi kardiake, emboli pulmonare, afër mbytjes ose mbytjes, helmim
 • Arrestimi kardiovaskular: Çfarë bën shërbimi i shpëtimit? Masazh kardiak, frymëmarrje shpëtimi, defibrilim, mjekim, trajtim të sëmundjes themelore.

Arrest kardiovaskular: Çfarë duhet bërë?

Në rast arresti kardiak (arresti kardiovaskular), personi i prekur duhet të marrë ndihmë sa më shpejt të jetë e mundur. Sepse pas vetëm disa minutash pa furnizim me gjak, qelizat e trurit fillojnë të vdesin! Si ndihmës i parë, duhet të filloni menjëherë ringjalljen.

Reanimim në rast arresti kardiak

 1. Kontrolloni vetëdijen dhe frymëmarrjen: Shihni nëse pacienti reagon dhe ende merr frymë (kontrolloni nëse koka është paksa e zgjatur; hiqni trupin e huaj nga goja dhe fyti nëse është e nevojshme).
 2. Shërbimi i shpëtimit i alarmit: Nëse nuk është bërë tashmë, telefononi menjëherë ambulancën ose kërkoni dikë tjetër të pranishëm ta bëjë këtë.
 3. 2 x frymëmarrje shpëtimi: Pas 30 ngjeshjeve, ventiloni pacientin dy herë (ose gojë më gojë ose gojë më hundë).
 4. Cikli 30:2: Vazhdoni ciklin 30:2 (30 x ngjeshje në gjoks dhe 2 x frymëmarrje shpëtimi në mënyrë alternative) derisa të mbërrijë mjeku i urgjencës ose pacienti të marrë frymë vetë përsëri. Alternoni me një ndihmës tjetër nëse është e mundur.
 5. Defibrilimi nëse është e nevojshme: Nëse ka një defibrilator të jashtëm të automatizuar (AED) afër, mund ta përdorni edhe për ringjallje. Nëse është e nevojshme, kërkoni dikë që të marrë pajisjen ndërsa ju vetë e ringjallni pacientin siç përshkruhet më sipër.

Për udhëzime më të hollësishme se si të ringjallni të rriturit, shihni artikullin Reanimimi. Për më shumë informacion mbi ringjalljen e fëmijëve (veçanërisht foshnjat dhe të vegjlit), shihni artikullin Reanimimi tek fëmijët.

Nëse keni frikë të merrni frymë, atëherë bëni vetëm ngjeshje në gjoks. Kjo është më mirë se asgjë. Përveç kësaj, shpesh ka ende ajër të pasur me oksigjen në mushkëritë e personit pa ndjenja. Masazhi kardiak pompon oksigjen me gjak në tru.

Reanimimi: Çfarë duhet të keni parasysh

 • Për frekuencën e duhur gjatë ngjeshjeve të gjoksit, mund të ndiqni ritmin e këngës "Stayin' Alive" nga Bee Gees ose "Rock Your Body" nga Justin Timberlake.
 • Përdorimi i një defibrilatori të jashtëm të automatizuar (AED), të tillë si ata të disponueshëm në shumë vende publike, nuk duhet të vonojë ose zëvendësojë kurrë ngjeshjet në gjoks!
 • Kur përdorni defibrilatorin, ndiqni udhëzimet zanore ose udhëzimet me shkrim të dhëna nga pajisja.

Arrestimi kardiovaskular: Shkaqet

Arrestimi kardiovaskular mund të ketë disa shkaqe, si:

 • Infarkti i miokardit (shkaku kryesor i dështimit kardiovaskular).
 • Sëmundja e arterieve koronare (CAD)
 • Aritmi kardiake
 • dështimi i rëndë i zemrës (insuficienca kardiake)
 • muskul i zemrës i zmadhuar anormalisht (kardiomiopatia e zgjeruar)
 • emboli pulmonare akute
 • bllokimi i rrugëve të frymëmarrjes nga trupat e huaj të thithur si uji (mbytja) ose objektet e vogla (aspirimi i trupit të huaj)
 • Arrestimi i frymëmarrjes për shkak të dështimit të qendrës së frymëmarrjes në tru (p.sh., hemorragji cerebrale) ose paralizë e muskujve të frymëmarrjes (p.sh., dëmtimi i palcës kurrizore)
 • Shoku për shkak të humbjes masive të gjakut (në rast aksidenti me lëndime të shumta = politraumë)
 • hipotiroidizëm i rëndë (gjendra tiroide joaktive)
 • dehje (alkooli, droga ilegale, etj.)

Arrest kardiovaskular: kur të shkoni te mjeku?

Arrestimi kardiovaskular është një urgjencë kërcënuese për jetën. Prandaj duhet të vini në dijeni gjithmonë mjekun e urgjencës! Ndihma mjekësore është ende e nevojshme edhe nëse ju e ringjallni me sukses pacientin përpara se të mbërrijë ambulanca (d.m.th. rifillimi i rrahjeve të zemrës dhe frymëmarrjes).

Arrest kardiovaskular: Çfarë bën mjeku?

Mjeku ose ndihmësmjeku do të kryejë atë që njihet si mbështetje e avancuar e jetës (ALS). Këto përfshijnë defibrilimin, administrimin e ilaçeve dhe sigurimin e rrugëve të frymëmarrjes. Reanimacioni bazë, d.m.th masazhi kardiak dhe ventilimi, mbahet nga mjeku ose ndihmësmjeku për aq kohë sa është e nevojshme. Pastaj pacienti dërgohet në spital sa më shpejt të jetë e mundur. Shkaku i arrestit kardiovaskular duhet të sqarohet dhe të trajtohet sipas nevojës.