Kardiomiopatia: Shkaqet, Simptomat, Terapia

Kardiomiopatia: Përshkrimi

Mjekët përdorin termin "kardiomiopati" për t'iu referuar sëmundjeve të ndryshme të muskujve të zemrës (miokardit) në të cilat muskuli i zemrës nuk funksionon më siç duhet.

Çfarë ndodh në kardiomiopati?

Zemra është një pompë e fuqishme muskulore që ruan qarkullimin duke tërhequr dhe nxjerrë vazhdimisht gjakun.

Gjaku që deoksigjenohet nga trupi hyn në vena kava të madhe përmes venave më të vogla. Kjo anije e çon gjakun në atriumin e djathtë. Nga atje, ai kalon përmes valvulës trikuspidale në barkushen e djathtë. Kjo pompon gjakun përmes valvulës pulmonare në mushkëri, ku pasurohet me oksigjen të freskët. Më pas kthehet në zemër, më saktë në atriumin e majtë. Nëpërmjet valvulës mitrale, gjaku i pasur me oksigjen derdhet në barkushen e majtë, e cila më në fund e pompon atë në qarkullimin sistemik.

Cilat janë kardiomiopatitë?

Në thelb, mjekët dallojnë kardiomiopatitë primare nga ato dytësore. Një kardiomiopati primare zhvillohet drejtpërdrejt në muskulin e zemrës. Në një kardiomiopati dytësore, nga ana tjetër, sëmundjet e tjera paraprirëse ose ekzistuese të trupit dëmtojnë gjithashtu miokardin në rrjedhën e tyre.

Kardiomiopatia primare mund të jetë e lindur ose e fituar, pra mund të ndodhë gjatë jetës. Ekzistojnë gjithashtu forma të përziera të sëmundjeve të miokardit kongjenitale dhe të fituara. Kjo nënndarje korrespondon me përkufizimin e Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA) dhe gjithashtu merr parasysh shkaqet e mundshme.

Në të kundërt, ekspertët e Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC) nuk përdorin një nënndarje parësore dhe dytësore. Për më tepër, ato nuk përfshijnë, për shembull, sëmundjet e kanaleve jonike si sindroma e QT-së së gjatë midis kardiomiopative, pasi struktura e muskujve nuk është e ndryshuar.

 • Kardiomiopatia e zgjeruar (VKM)
 • Kardiomiopatia hipertrofike (HCM), e ndarë në forma obstruktive (HOCM) dhe joobstruktive (HNCM)
 • Kardiomiopatia restriktive (RCM)
 • Kardiomiopatia aritmogjene e ventrikulit të djathtë (ARVC)

Ekzistojnë gjithashtu të ashtuquajturat kardiomiopati të paklasifikuara (NKCM). Këto përfshijnë, për shembull, kardiomiopati Tako-Tsubo.

Kardiomiopati e holluar

Ndër kardiomiopatitë pa një shkak të identifikueshëm menjëherë, forma e zgjeruar është më e zakonshme. Në këtë rast, zemra humbet forcën për shkak të shtrirjes së tepërt të muskujve të zemrës. Lexoni gjithçka në lidhje me të në tekstin kardiomiopatia e zgjeruar!

Kardiomiopatia hipertrofike

Në këtë lloj kardiomiopatie, muskuli i zemrës është shumë i trashë dhe aftësia e tij për shtrirje është e kufizuar. Mësoni gjithçka për këtë lloj sëmundjeje të muskujve të zemrës në tekstin kardiomiopatia hipertrofike!

Kardiomiopatia restriktive

Meqenëse barkushja nuk mund të zgjerohet më siç duhet, më pak gjak arrin në barkushe nga atriumi. Rrjedhimisht, ajo mbështetet në atriumin e majtë. Si rezultat, atria zakonisht zmadhohet në kardiomiopati restriktive. Nga ana tjetër, barkushet zakonisht kanë përmasa normale. Në pjesën më të madhe, ata mund të vazhdojnë të pompojnë gjak normalisht gjatë fazës së nxjerrjes (sistolë).

Kardiomiopatia aritmogjene e ventrikulit të djathtë (ARVC)

Në ARVC, muskujt e barkushes së djathtë ndryshojnë. Qelizat e muskujve të zemrës atje vdesin pjesërisht dhe zëvendësohen nga indi lidhor dhe yndyror. Si rezultat, muskuli i zemrës hollohet dhe barkushja e djathtë zgjerohet. Kjo ndikon edhe në sistemin e përçueshmërisë elektrike të zemrës. Mund të zhvillohen aritmi kardiake, të cilat ndodhin kryesisht gjatë sforcimit fizik.

Kardiomiopati të tjera

Përveç katër formave kryesore, ka edhe kardiomiopati të tjera. Këto kardiomiopati "të paklasifikuara" përfshijnë, për shembull, kardiomiopati jo-ngjeshjeje, një formë kongjenitale në të cilën preket vetëm barkushja e majtë dhe kardiomiopatia e stresit, e quajtur gjithashtu sindroma e zemrës së thyer ose kardiomiopatia Tako-Tsubo.

Ekziston edhe termi "kardiomiopati hipertensive". I referohet një sëmundjeje të muskujve të zemrës që shfaqet si rezultat i presionit të lartë kronik të gjakut (hipertensionit). Në pacientët me hipertension, zemra duhet të pompojë më fort për të lëvizur gjakun në arteriet e ngushtuara, për shembull. Si rezultat, barkushja e majtë e zemrës bëhet gjithnjë e më e trashë dhe përfundimisht humbet efikasitetin e saj.

Në përkufizimin e tyre, ekspertët e AHA refuzojnë gjithashtu termin kardiomiopati ishemike. Ky është termi i përdorur nga mjekët për t'iu referuar veçanërisht sëmundjeve të muskujve të zemrës që janë zhvilluar për shkak se muskuli i zemrës është furnizuar me shumë pak oksigjen. Ky është rasti, për shembull, me sëmundjen koronare të zemrës. Varianti maksimal i tij është infarkti i miokardit. Për më tepër, kardiomiopatitë nuk përfshijnë sëmundjet e muskujve të zemrës të shkaktuara nga defektet e valvulave të zemrës.

Sindroma e zemrës së thyer (kardiomiopatia Tako-Tsubo).

Kjo formë e kardiomiopatisë shkaktohet nga stresi i rëndë emocional ose fizik dhe zakonisht shërohet pa pasoja. Lexoni faktet më të rëndësishme për sindromën e zemrës së thyer këtu.

Kë prek kardiomiopatia?

Në parim, kardiomiopatia mund të prekë këdo. Asnjë deklaratë e përgjithshme nuk mund të bëhet për moshën tipike në të cilën shfaqet sëmundja ose shpërndarjen gjinore. Kjo për shkak se këto vlera varen shumë nga forma e veçantë e kardiomiopatisë.

Kardiomiopatia: Simptomat

Në të gjitha format e kardiomiopatisë, pjesë të caktuara të muskulit të zemrës, dhe ndonjëherë e gjithë zemra, nuk funksionojnë më siç duhet. Si rezultat, shumë pacientë vuajnë nga simptoma tipike të dështimit të zemrës dhe aritmive.

Lodhje

Për shkak të kardiomiopatisë, zemra ndonjëherë nuk është më e fortë për të pompuar një sasi të mjaftueshme gjaku në arterie (dështimi përpara). Më pas, pacientët shpesh ndihen të lodhur dhe të dëshpëruar, dhe performanca e tyre e përgjithshme ulet. Nëse shumë pak gjak i pasur me oksigjen arrin në tru, të prekurit janë shumë të përgjumur apo edhe të hutuar. Për shkak të rrjedhjes së shqetësuar, shpesh të ngadaltë të gjakut, indi nxjerr më shumë oksigjen nga gjaku (rritje e varfërimit të oksigjenit). Kjo manifestohet me lëkurë të ftohtë dhe me ngjyrë kaltërosh (cianozë periferike) – zakonisht së pari në duar dhe këmbë.

edemë

Nëse kardiomiopatia shkakton dështim të theksuar të zemrës, gjaku gjithashtu kthehet në organet e brendshme si mëlçia, stomaku ose veshkat. Personat e prekur ndjejnë më pak oreks, ndihen të fryrë ose kanë dhimbje në zonën e mëlçisë (në pjesën e sipërme të djathtë të barkut). Ndonjëherë edhe venat e qafës bëhen të dukshme. Simptomat e dështimit të zemrës së prapambetur quhen gjithashtu "shenja kongjestioni".

cianozë

Në fillimin e edemës pulmonare, individët e prekur duhet të kolliten më shumë, gjithnjë e më shumë kur janë shtrirë dhe kështu gjatë natës. Nëse edema pulmonare rritet, bëhet gjithnjë e më e vështirë për të marrë frymë (dispnea). Më pas ata kolliten sekrecionet e shkumëzuara dhe marrin frymë gjithnjë e më shumë. Nëse ka shumë lëngje në indin e mushkërive, gjaku nuk thith më oksigjen të mjaftueshëm. Prandaj, mukozat, si ato të buzëve ose të gjuhës, shfaqen shpesh në kaltëroshe (cianozë qendrore) në rastet e insuficiencës së theksuar kardiake.

Aritmi kardiake

Nëse kardiomiopatia shkakton dështim të theksuar të zemrës, gjaku gjithashtu kthehet në organet e brendshme si mëlçia, stomaku ose veshkat. Personat e prekur ndjejnë më pak oreks, ndihen të fryrë ose kanë dhimbje në zonën e mëlçisë (në pjesën e sipërme të djathtë të barkut). Ndonjëherë edhe venat e qafës bëhen të dukshme. Simptomat e dështimit të zemrës së prapambetur quhen gjithashtu "shenja kongjestioni".

cianozë

Në fillimin e edemës pulmonare, individët e prekur duhet të kolliten më shumë, gjithnjë e më shumë kur janë shtrirë dhe kështu gjatë natës. Nëse edema pulmonare rritet, bëhet gjithnjë e më e vështirë për të marrë frymë (dispnea). Më pas ata kolliten sekrecionet e shkumëzuara dhe marrin frymë gjithnjë e më shumë. Nëse ka shumë lëngje në indin e mushkërive, gjaku nuk thith më oksigjen të mjaftueshëm. Prandaj, mukozat, si ato të buzëve ose të gjuhës, shfaqen shpesh në kaltëroshe (cianozë qendrore) në rastet e insuficiencës së theksuar kardiake.

Aritmi kardiake

Kur ndryshon muskuli i zemrës, kjo shpesh prek edhe valvulat e zemrës. Në rrjedhën e kardiomiopatisë, mund të ndodhin defekte të valvulave të tilla si pamjaftueshmëria e valvulës mitrale. Ato zvogëlojnë më tej prodhimin kardiak.

Në raste të rralla, aritmitë kardiake befas bëhen aq masive gjatë rrjedhës së kardiomiopatisë saqë i gjithë qarkullimi i gjakut shembet. Në këtë rast, dhomat e zemrës rrahin shumë shpejt, kështu që vështirë se mbushen me gjak midis rrahjeve (takikardia ventrikulare). Vdekja e papritur kardiake është e pashmangshme.

Kardiomiopatia: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Për sa i përket shkaqeve të kardiomiopative, është e dobishme të dallohen format primare nga ato dytësore të sëmundjes.

Shkaqet e kardiomiopative primare

Kardiomiopatitë primare shpesh kanë shkaqe gjenetike. Kështu, individët e prekur kanë një predispozitë familjare ndaj kardiomiopatisë, e cila mund të ndryshojë në ashpërsi.

Studimet shkencore vitet e fundit po zbulojnë gjithnjë e më shumë ndryshime në materialin gjenetik. Në kardiomiopatinë hipertrofike, për shembull, këto defekte gjenetike dëmtojnë formimin e proteinave të veçanta. Kjo prish strukturën dhe stabilitetin e njësisë më të vogël muskulore (sarcomere) dhe kështu në fund të fundit funksionin e muskujve të zemrës.

Shkaku i saktë i kardiomiopatisë gjenetike primare mbetet kryesisht i panjohur. Më pas, mjekët flasin për kardiomiopati idiopatike. Për shembull, në rreth gjysmën e pacientëve me kardiomiopati restriktive, nuk mund të gjendet asnjë shkak për sëmundjen.

Shkaqet e kardiomiopative dytësore

Janë të shumta sëmundjet që dëmtojnë zemrën si dhe organet e tjera, duke shkaktuar kardiomiopati. Disa medikamente gjithashtu mund të shkaktojnë kardiomiopati, siç janë disa ilaçe kundër kancerit.

Shkaqet e një kardiomiopatie dytësore janë të ndryshme dhe përfshijnë:

 • Sëmundjet në të cilat substanca të caktuara grumbullohen gjithnjë e më shumë në muskulin e zemrës (p.sh. amiloidoza, hemokromatoza).
 • Inflamacionet (p.sh. sarkoidoza, infeksionet që shkaktojnë miokardit)
 • Sëmundjet tumorale ose trajtimi i tyre (p.sh. rrezatimi, kimioterapia)
 • Mungesë e rëndë e vitaminës (p.sh. mungesë e rëndë e vitaminës C në skorbutin ose mungesë e rëndë e vitaminës B në beriberi)
 • Sëmundjet që prekin kryesisht sistemin nervor (p.sh., ataksia e Friedreich) dhe/ose muskujt skeletorë (p.sh., distrofia muskulare Duchenne)
 • Çrregullime metabolike (p.sh., diabeti mellitus, mosfunksionim i rëndë i tiroides)
 • droga, helmim (kardiomiopati toksike)

Nëse mjekët e njohin shkakun e kardiomiopatisë, ata menjëherë fillojnë terapinë e saj. Në këtë mënyrë parandalojnë përparimin e sëmundjes. Në kardiomiopatitë idiopatike, vetëm simptomat mund të lehtësohen përfundimisht.

Kardiomiopatia: ekzaminimi dhe diagnoza

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Mjeku fillimisht e pyet pacientin për historinë e tij mjekësore. Për ta bërë këtë, ai bën pyetje të ndryshme, si p.sh.

 • Cilat janë simptomat?
 • Kur ndodhin ato?
 • Sa kohë kanë qenë të pranishëm?

Meqenëse shumë kardiomiopati janë pjesërisht të trashëguara, mjeku do të pyesë për ndonjë të afërm të afërt që ka gjithashtu sëmundjen (historinë familjare). Ai gjithashtu është i interesuar nëse në familje ka pasur vdekje të papritura kardiake.

Gjatë ekzaminimit fizik, ekzaminuesi kërkon simptoma të ndryshme të kardiomiopatisë. Ndonjëherë edhe dëgjimi i zemrës jep të dhëna të para (auskultimi). Disa vlera të gjakut (proteina të veçanta si antitrupat dhe proBNP) ndihmojnë gjithashtu në vlerësimin e dëmtimit të mundshëm kardiak.

Diagnostikimi aparativ

Pajisjet speciale mjekësore luajnë një rol vendimtar në diagnostikimin e kardiomiopatisë. Kjo perfshin:

 • Elektrokardiograma (EKG) që regjistron aktivitetin elektrik të zemrës. Ai regjistron vonesa të përcjelljes ose aritmi kardiake. Një matje e tillë është gjithashtu e mundur për një periudhë më të gjatë kohore (EKG afatgjatë) ose nën stres (EKG stresi).
 • Kateterizimi kardiak: Në këtë procedurë, mjeku fut një tub të hollë plastik në zemër nëpërmjet një ene. Nëpërmjet tubit, ai mund të marrë matje të ndryshme, p.sh., çfarë presionesh mbizotërojnë në pjesët e ndryshme të zemrës dhe enët e gjakut pranë zemrës.
 • Biopsia e muskulit të zemrës: Si pjesë e kateterizimit kardiak, një pjesë e vogël e muskulit të zemrës gjithashtu mund të hiqet dhe më pas të ekzaminohet nën një mikroskop. Kjo mund të zbulojë se si struktura e muskujve të zemrës ka ndryshuar.

Në disa forma të kardiomiopatisë, gjenet, mutacionet e të cilave shkaktojnë sëmundjen janë të njohura. Testet e veçanta gjenetike mund të përdoren për të kontrolluar një pacient për mutacione të tilla.

Kardiomiopatia: Trajtimi

Në mënyrë ideale, mjekët identifikojnë shkakun e kardiomiopatisë dhe e trajtojnë atë në përputhje me rrethanat (terapi shkakësore). Shpesh, megjithatë, faktorët nxitës nuk dihen ose nuk mund të trajtohen. Në raste të tilla, mjekët përpiqen të lehtësojnë simptomat (terapia simptomatike).

Terapia shkakësore e kardiomiopatisë

Në terapinë shkakësore, mjekët përshkruajnë barna, për shembull. Ato eliminojnë infeksionet, pengojnë reaksionet autoimune dhe ngadalësojnë proceset metabolike të shqetësuara. Mungesa e vitaminave mund të kompensohet. Dëmet e mëtejshme të shkaktuara nga miokarditi viral mund të parandalohen nga pushimi i vazhdueshëm fizik.

Terapia simptomatike e kardiomiopatisë

 • Trajtoni efektet e dështimit të zemrës: Për ta bërë këtë, mjekët përdorin ilaçe të ndryshme si diuretikët, frenuesit ACE ose beta-bllokuesit për të lehtësuar tendosjen në zemër.
 • Parandalimi i aritmive kardiake: Barnat si beta-bllokuesit dhe antiaritmikët specialë ndihmojnë këtu.
 • Parandalimi i formimit të mpiksjes së gjakut në zemër: Kjo bëhet me antikoagulantë që merren rregullisht.
 • Sforcimi fizik në moderim dhe vetëm në konsultim me mjekun.

Në disa raste, edhe mjekët duhet të operojnë. Për shembull, ata heqin pjesë të muskujve të zemrës (miektomia). Në disa raste, ata implantojnë një stimulues kardiak ose defibrilator. Si mjet i fundit, kur trajtimet e tjera nuk ndihmojnë më, e vetmja mundësi është transplantimi i zemrës.

Sporti në kardiomiopati

Nëse dhe në çfarë forme ushtrimi është i mundur në kardiomiopati varet nga lloji dhe ashpërsia e sëmundjes.

Për disa kardiomiopati, efektet e ushtrimeve në përparimin dhe prognozën e sëmundjes nuk janë hulumtuar ende. Për shembull, shkencëtarët aktualisht po studiojnë se si trajnimi i qëndrueshmërisë ndikon te pacientët me kardiomiopati të zgjeruar (DCM).

Përpara se pacientët me sëmundje të miokardit të fillojnë ndonjë aktivitet fizik, është gjithmonë e nevojshme të konsultoheni me mjekun kurues për të shmangur rreziqet e panevojshme.

Nëse sëmundja lejon një aktivitet të lehtë fizik, pacienti duhet të bëjë stërvitje qëndrueshmërie me intensitet të ulët rreth tre herë në javë për 30 minuta çdo herë. Sportet që janë të përshtatshme për pacientët kardiak përfshijnë:

 • ecje (e shpejtë).
 • Ecje ose ecje nordike
 • Vraponte për sport
 • Çiklizëm (në banesë) ose stërvitje me ergometër
 • hiking
 • Not

Rritni aktivitetin e përditshëm

Më poshtë janë disa këshilla për një mënyrë jetese më aktive që do të sforcojë pak zemrën:

 • Ecni në distanca të shkurtra
 • Zbrisni nga transporti publik një ndalesë më herët se normalisht për të rritur distancën e përshkuar
 • Shkoni me biçikletë për në punë
 • Për punonjësit e zyrës: punoni në këmbë herë pas here
 • Merrni shkallët në vend të ashensorit (nëse gjendja e zemrës suaj e lejon këtë përpjekje)
 • Përdorni një hapometri, gjurmimi ju motivon të lëvizni më shumë

Por edhe për aktivitetet e përditshme vlen sa vijon: çfarë niveli ushtrimesh është i mirë për ju dhe nuk e lodh zemrën duhet të diskutohet paraprakisht me kardiologun tuaj.

Kardiomiopatia: përparimi dhe prognoza e sëmundjes

Ndërsa pacientët me kardiomiopati të lehtë hipertrofike kanë një jetëgjatësi pothuajse normale, kardiomiopatia e zgjeruar dhe kufizuese kanë një ecuri shumë më të keqe. Pa transplantim të zemrës, një pjesë e madhe e pacientëve vdesin në dekadën e parë pas diagnostikimit.

Kardiomiopatia aritmogjene e ventrikulit të djathtë gjithashtu nuk ka një prognozë të mirë. Pa terapi, rreth 70 për qind e të prekurve vdesin në dhjetë vitet e para pas diagnozës. Megjithatë, nëse aritmitë mund të shtypen, jetëgjatësia vështirë se kufizohet në këtë formë.

Ndonjëherë të prekurit vështirë se e vërejnë sëmundjen e muskujve të zemrës gjatë gjithë jetës së tyre, ose aspak. Pastaj aritmitë e papritura kardiake të kardiomiopatisë në veçanti bëhen të rrezikshme.