Terapia e sindromës së tunelit karpal: Kirurgjia dhe Co.

Sindroma e tunelit karpal: si funksionon një operacion?

Në shumë raste, operacioni është një opsion për trajtimin e sindromës së tunelit karpal. Në të kaluarën, janë krijuar dy procedura kirurgjikale: kirurgjia e hapur dhe endoskopike e sindromës së tunelit karpal.

  • Në kirurgjinë e sindromës së tunelit të kyçit të dorës së hapur, ligamenti i vendosur mbi brazdë kockore në kyçin e dorës (ligamenti i kyçit të dorës) pritet nga kirurgu. Indi që po shtrëngon nervin hiqet gjithashtu. Kjo i jep nervit dhe tendinave përsëri më shumë hapësirë. Prerja gjatë operacionit shkon përgjatë vijës gjatësore të pëllëmbës, kështu që vështirë se është e dukshme më vonë.

Të dyja operacionet janë ekuivalente në rezultatet e tyre, por me kirurgji endoskopike shpesh është e mundur të vendosni peshë në kyçin e dorës përsëri më herët. Kirurgjia e hapur kryhet nëse, për shembull, anatomia e kyçit të dorës së pacientit devijon nga norma, lëvizshmëria e kyçit të dorës është e kufizuar ose procedura përsëritet (kirurgjia e përsëritur).

Kirurgjia e sindromës së tunelit të kyçit të dorës kryhet nga një dorë ose neurokirurg nën anestezi lokale. Zakonisht kryhet në baza ambulatore. Pas operacionit, kyçi i dorës imobilizohet me një splint dore për disa ditë.

Kur është i nevojshëm një operacion?

  • Dështimi i terapisë konservative të sindromës së tunelit karpal pas tetë javësh
  • Dhimbje të forta gjatë natës
  • Mpirje e vazhdueshme
  • Vlerat e reduktuara rëndë në matjen e shpejtësisë së përcjelljes nervore

Informacione të mëtejshme mbi diagnozën, shkaqet dhe simptomat mund të gjenden në artikullin mbi sindromën e tunelit karpal.

Sa kohë duhet për tu shëruar?

Njëmbëdhjetë ditë pas operacionit, qepjet hiqen nga mbresë kirurgjikale. Kohëzgjatja e kohës kur nuk jeni në gjendje të punoni pas një operacioni varet nga shkalla në të cilën dora juaj përdoret në punë. Si rregull, ju nuk do të punoni për tre javë pas një operacioni dhe nuk do të bëni asnjë sport.

Nëse ka pak tendosje në kyçin e dorës në punë, mund të jeni në gjendje të ktheheni në punë më shpejt; nëse ka shumë tendosje, shpesh është më vonë. Gjithmonë diskutoni këtë me mjekun tuaj.

Nëse nuk ka ende përmirësim gjashtë muaj pas terapisë së sindromës së tunelit karpal, bëni një takim tjetër me një neurolog. Është e mundur të korrigjohet kjo mpirje e vazhdueshme me një operacion të dytë. Megjithatë, në raste të rënda – veçanërisht nëse operacioni është kryer shumë vonë – mpirja mund të zgjasë gjatë gjithë jetës.

Komplikimet e mundshme të operacionit të tunelit karpal

Në përgjithësi, të dyja metodat kirurgjikale për sindromën e tunelit karpal konsiderohen të jenë me rrezik shumë të ulët. Ankesat e zakonshme që lidhen me operacionin, të tilla si gjakderdhja pas operacionit, infeksioni ose ënjtja, ndodhin rrallë. Megjithatë, ekziston rreziku i dëmtimit të nervit ose degëve të tij. Kjo mund të rezultojë në mpirje në gishta dhe në topin e gishtit të madh.

Pas të dyja procedurave kirurgjikale, ekziston rreziku që një gisht i vetëm të këputet ose të bëhet shumë i dhimbshëm. Në këtë rast, mbështjellja e tendinit është lënduar ose mbërthyer. Ky i ashtuquajtur këputje i gishtit trajtohet me operacion nën anestezi lokale.

Ushtrime pas operacionit

Për kohën pas operacionit të sindromës së tunelit karpal, ka ushtrime që mund t'i bëni vetë për të mbështetur procesin e shërimit. Sigurohuni që të ndiqni këshillat e kirurgut pas operacionit të sindromës së tunelit të kyçit të dorës. Edhe nëse ju dhemb në fillim, është e rëndësishme që të filloni të bëni ushtrime me gishta sa më shpejt të jetë e mundur për të ruajtur lëvizshmërinë tuaj.

Kryeni fizioterapi dhe ushtrime për disa javë pas trajtimit të sindromës së tunelit karpal.

Çfarë ndihmon tjetër?

Kirurgjia nuk është gjithmonë e nevojshme. Është e mundur të trajtohet sindroma e tunelit karpal pa kirurgji. Trajtimi konservues i sindromës së tunelit karpal pa kirurgji indikohet në rastet e lehta deri në mesatare. Kjo do të thotë se dhimbja klasifikohet nga të prekurit si barrë, por jo plotësisht kufizuese në jetën e përditshme.

Në përgjithësi, trajtimi konservativ përdoret kryesisht për të rinjtë, gratë shtatzëna dhe njerëzit, sindroma e tunelit të kyçit të dorës së të cilëve shkaktohet nga një gjendje e trajtueshme si diabeti mellitus.

Simptomat e sindromës së tunelit të kyçit të dorës mund të lehtësohen nga:

  • Kortizoni: Në raste të caktuara, është e nevojshme përdorimi i ilaçeve që përmbajnë kortizon. Këto preparate ose injektohen në kyçin e dorës ose merren në formë tabletash. Gjatë injektimit, ekziston gjithmonë rreziku i dëmtimit të tendinave dhe nervave gjatë injektimit.

Nëse sindroma e tunelit karpal shkaktohet nga tendosja e tepërt, është thelbësore të mbroni dorën në mënyrë që të shmangni mbipërdorimin e mëtejshëm.

Sindroma e tunelit të kyçit të dorës: mjete juridike në shtëpi dhe homeopati

Trajtimet homeopatike për sindromën e tunelit karpal reklamohen nga shumë faqe informacioni në internet. Megjithatë, efektiviteti i tyre në trajtimin e sindromës së tunelit karpal nuk është vërtetuar shkencërisht.

E njëjta gjë vlen edhe për ilaçet shtëpiake: disa njerëz përdorin vajin e farës së lirit për të trajtuar sindromën e tunelit të kyçit të dorës. Përfitimet e këtyre ilaçeve nuk janë vërtetuar shkencërisht.