Alergjia nga macet: Shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: tableta për lehtësimin e simptomave, hiposensibilizimi
 • Diagnoza: test me prick, test gjaku.
 • Simptomat: kollitje, teshtitje, lotim sysh, skuqje të lëkurës.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Sistemi imunitar reagon fuqishëm në mënyrë të papërshtatshme ndaj një substance (alergjeni) që është në të vërtetë e padëmshme
 • Ecuria dhe prognoza: Zakonisht zhvillohet astma e lehtë, në raste të rënda.
 • Parandalimi: Shmangni sa më shumë kontaktin me macet dhe pronarët e maceve, mbajeni shtëpinë pa alergjenë.

Çfarë është alergjia ndaj maceve?

Alergjia e maceve është një reaksion alergjik ndaj disa proteinave të maceve. Macet lëshojnë këtë proteinë, të quajtur alergjen, me pështymë, urinë dhe sekretimin e gjëndrave të lëkurës së tyre. Nëpërmjet grimcave të pluhurit dhe qimeve të maces, alergjenët shpërndahen në ajrin e brendshëm. Edhe sasitë më të vogla janë të mjaftueshme për të acaruar mukozën dhe traktin respirator të disa njerëzve dhe për të shkaktuar reaksione alergjike.

Në bisedë, shpesh flitet për një "alergji ndaj qimeve të maces". Megjithatë, në kundërshtim me besimin popullor, nuk janë qimet e maces që shkaktojnë alergjinë e maces, por grimcat që vendosen mbi të.

Macet nuk prodhojnë të gjitha të njëjtin lloj alergjeni. Në lloje të ndryshme macesh, kjo proteinë është pak e ndryshuar. Në shumicën e rasteve, njerëzit me alergji ndaj maceve janë alergjikë ndaj të gjitha llojeve të maceve. Megjithatë, ndodh gjithashtu që, për shembull, vetëm macet angora shkaktojnë reagime.

Përgjigja e pyetjes "Alergjia e maceve - çfarë të bëni?" bazohet kryesisht në vlerësimin subjektiv të personit të prekur. Në shumë raste, një alergji ndaj maceve shkakton aq pak shqetësim saqë nuk lejohet vizita te mjeku. Në disa persona të prekur ashpërsia e simptomave rritet gjatë rrjedhës së sëmundjes, kështu që alergjia e maces shpesh trajtohet vetëm shumë vite pas zhvillimit të saj.

Çfarë mund të bëhet me një alergji ndaj maceve?

Trajtimi i një alergjie nga mace do të thotë para së gjithash shmangia e shkaktarit (dmth. macet) – edhe nëse kjo është e vështirë. Shumë të sëmurë nga alergjitë nuk kanë zgjidhje tjetër veçse ta falin macen.

Pasi macja të dalë nga shtëpia, është e rëndësishme të pastroni tërësisht mobiljet e veshura me susta, qilimat dhe të gjitha sipërfaqet. Megjithatë, ndodh që alergjenët janë ende në shtëpi shumë muaj më vonë.

Ilaçe për alergji nga macet

Për trajtimin e simptomave akute të alergjisë së maces, mund të merren parasysh edhe medikamente dhe tableta të ndryshme. Edhe pse nuk shërojnë alergjinë e maces, ato lehtësojnë shqetësimin. Për shembull, antihistaminet reduktojnë ndjeshmërinë e trupit ndaj histaminës ose pengojnë lirimin e histaminës. Këto përfshijnë, për shembull, përbërës aktivë si cetirizina, fexofenadina ose loratadina.

Për rinitin alergjik me mukozë të fryrë dhe gulçim, mjekët rekomandojnë zgjidhje për inhalim me beta2-simpatomimetikë si salbutamol. Këto pastrojnë tubat bronkiale dhe lehtësojnë frymëmarrjen. Sprej për hundë dekongjestive gjithashtu ndihmojnë. Megjithatë, këto nuk duhet të përdoren për më shumë se një javë, përndryshe trupi do të mësohet me to.

Disa njerëz marrin medikamente ndaj alergjisë së maceve në mënyrë profilaktike për të parandaluar simptomat. Për shembull, nëse një pronar mace është planifikuar të vizitojë, antihistaminet përdoren paraprakisht për të ndihmuar në parandalimin ose pakësimin e një reaksioni alergjik.

Disa njerëz mbështeten në mjetet juridike homeopatike për alergjinë e maceve, të tilla si Galphimia glauca, Luffa ose Arundo.

Alergjia ndaj maceve: desensibilizimi

Desensibilizimi, i quajtur edhe hiposensibilizimi, tek macet rekomandohet për ata që vuajnë nga alergjia që ose merren me macet në mënyrë profesionale ose vuajnë pavarësisht nga mjekimi kur janë në kontakt me alergjenin.

Desensitizimi është i mundur në lloje të ndryshme të alergjive. Ajo ul ndjeshmërinë e alergjive ndaj alergeneve. Në këtë proces, i sëmuri nga alergjia është i ekspozuar ndaj dozave gjithnjë e më të larta të alergjenit gjatë një periudhe disa mujore. Pas desensibilizimit, kontakti me alergenet shkakton vetëm reaksione të vogla.

Vaksinimi për alergjinë e maceve

Përveç desensibilizimit, së shpejti mund të ketë një vaksinim të disponueshëm për të trajtuar një alergji nga mace - dhe për kafshën. Studiuesit kanë zhvilluar një vaksinë në të cilën një antitrup lidhet me alergjenin e maces. Alergjeni eliminohet në këtë mënyrë, kështu që nuk shkakton më reaksione tek njerëzit. Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të konfirmuar efektivitetin dhe tolerueshmërinë e vaksinës kundër alergjisë nga macet.

Si mund të testoni nëse keni një alergji ndaj maces?

 • Sa kohë kanë qenë të pranishme simptomat?
 • I keni këto simptoma kryesisht kur jeni brenda?
 • A shfaqen këto simptoma vetëm në shtëpinë tuaj apo diku tjetër?
 • A keni kafshë shtëpiake dhe nëse po cilat?

Nëse dyshohet për një alergji, pas marrjes së historisë mjekësore kryhet një test i veçantë alergjie. Në shumicën e rasteve përdoret i ashtuquajturi prick test. Në këtë test, alergjenë të ndryshëm hidhen në parakrah ose në shpinë të personit të prekur. Më pas mjeku shënon me kujdes lëkurën poshtë. Tek njerëzit pa alergji, nuk rezulton asnjë ndryshim i lëkurës. Nëse ekziston një alergji ndaj maces, lëkura nën alergjenin përkatës skuqet pas rreth 15 deri në 20 minuta dhe fryhet pak.

Për të konfirmuar diagnozën, mjeku më pas kryen një test gjaku. Gjatë procesit, ai ekzaminon gjakun për antitrupa që përmban (testi i sorbentit të alergjisë ndaj enzimës). Ky test gjaku është disi më i shtrenjtë se metodat e tjera të ekzaminimit dhe për këtë arsye përdoret vetëm nëse mjeku tashmë dyshon për një alergjen specifik si shkaktar. Sëmundje të tjera si ethet e barit, astma ose një infeksion mund të përjashtohen në këtë mënyrë.

Ditari i alergjive

Në disa raste, nuk është e mundur të bëhet një diagnozë tentative gjatë konsultimit të parë. Më pas mjeku cakton një takim të dytë me një diferencë prej disa muajsh. Të prekurit e përdorin këtë periudhë për të mbajtur një ditar të alergjive. Në të ata dokumentojnë:

 • Lloji, ashpërsia dhe kohëzgjatja e simptomave
 • Koha e ditës në të cilën ato ndodhin
 • Ilaçet e marra
 • Dietë
 • Aktivitete
 • Ndikimet mjedisore

Duke vlerësuar ditarin e alergjive, mjeku merr informacion specifik për shkaktarin e alergjisë. Pra, në raste të pasigurta, testi i lëkurës si dhe analiza e gjakut do të bëhet vetëm pas një konsulte të dytë me mjekun.

Alergjia e maceve: simptoma

Alergjia e maces manifestohet përmes simptomave të ndryshme. Personat që vuajnë nga alergjia nga macet, për shembull, vuajnë nga kruarja ose sulmet e teshtitjes. Këto ankesa nuk janë të rrezikshme, por shumë të bezdisshme.

Ju mund të lexoni gjithçka të rëndësishme rreth simptomave të alergjisë së maceve nën Simptomat e alergjisë ndaj maceve.

Cili është shkaku i një alergjie ndaj maceve?

Arsyeja pse disa njerëz reagojnë në mënyrë alergjike ndaj këtyre proteinave në thelb të padëmshme është për shkak të një mosfunksionimi të sistemit imunitar. Tek ata që vuajnë nga alergjitë, proteinat shkaktojnë një reagim të ekzagjeruar të sistemit imunitar. Substancat e tilla quhen alergjenë. Jo çdo person që ka një alergji ndaj maceve reagon ndaj të gjitha llojeve të maceve me të njëjtat simptoma alergjie.

Macet prodhojnë sasi të ndryshme të alergjenit Fel d 1 në varësi të moshës, gjinisë dhe racës së tyre. Alergjeni i alergjisë së maceve u emërua pas emrit latin për mace shtëpiake "Felis domesticus". Disa lloje macesh kanë edhe alergjenë të tjerë Fel d.

Përmes pastrimit dhe lëpirjes së përditshme, kafshët përhapin proteinat në leshin e tyre ose përmes urinës në kutinë e mbeturinave. Grimcat e pluhurit që lidhen me proteinat, si dhe qimet dhe zbokthi që macet lëshojnë vazhdimisht, përhapin alergjenët në ajrin e brendshëm. Pronarët e maceve mbajnë qime ose zbokth nga kafshët e tyre në veshje dhe në trup. Në këtë mënyrë, alergjenët arrijnë në vende ku nuk ka fare mace.

Cila është rrjedha e një alergjie nga mace?

Mënyra se si përparon alergjia e maces varet kryesisht nga sjellja e personit të prekur. Nëse nuk shmanget një alergjen ose kontakti me macet, ekziston rreziku që alergjia e maces të përkeqësohet. Nëse nuk trajtohet dhe është në kontakt të rregullt me ​​alergjenin, ekziston një rrezik afatgjatë i zhvillimit të astmës bronkiale si rezultat i alergjisë së maces. Të prekurit vuajnë nga kjo për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Si mund të parandalohet një alergji ndaj maceve?

Për të parandaluar simptomat e alergjisë ndaj maceve, mënyra më e mirë është të shmangni kontaktin e drejtpërdrejtë me macet, si dhe me njerëzit që zotërojnë mace. Mos qëndroni pranë pronarëve të maceve për një periudhë të gjatë kohore, pasi ato mbajnë alergjen në trupin ose veshjen e tyre.

Filtrat e veçantë të ajrit të dhomës ndihmojnë në mbajtjen e ulët të ekspozimit ndaj alergjenit në apartamente. Gjithashtu përpiquni ta mbani macen jashtë dhomës së gjumit dhe lani duart pas kontaktit të drejtpërdrejtë me të.

Lërini dikë tjetër ta lajë macen rregullisht – mundësisht jashtë dhe jo brenda. Kjo gjithashtu ndihmon në parandalimin e shqetësimit të një alergjie nga mace.