Kthetrat e maceve: Efektet dhe aplikimi

Cilat janë efektet e kthetrave të maces?

Thuhet se thundra e maces (Uncaria tomentosa) ka efekte anti-inflamatore, antivirale dhe imun-stimuluese. Të ashtuquajturat alkaloide oksindol pentaciklike konsiderohen si përbërësit më efektivë.

Megjithatë, përbërës të tjerë si alkaloide tetraciklike oksindol mund të dobësojnë efektin shërues të bimës.

Për çfarë përdoret kthetra e maces?

  • Dhimbje kyçesh të lidhura me inflamacion, artrit reumatoid
  • infeksionet virale si herpesi dhe HIV
  • Sëmundja Alzheimer
  • gastrit (inflamacion i mukozës së stomakut)
  • Ulçera e stomakut
  • Inflamacion i zgjatjeve të mukozës së zorrëve (divertikuliti)
  • Inflamacion i zorrës së trashë (koliti)
  • Hemorroide
  • Infeksionet me parazitë

Edhe me kancerin, uzina e mirëqenies duhet të jetë efektive.

Megjithatë, nëse thua e maceve në të vërtetë ka një efekt në sëmundje të tilla, ende nuk është vërtetuar mjaftueshëm në studime.

Si përdoret kthetra e maces?

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë kthetrat e maces?

Kthetrat e maces mund të shkaktojnë efekte anësore si dhimbje koke, marramendje dhe të vjella.

Bima medicinale mund të ulë presionin e gjakut dhe të ngadalësojë koagulimin e gjakut.

Ndërveprimet midis Kthetrave të Cat dhe medikamenteve (të tilla si ilaçet për HIV) nuk mund të përjashtohen. Prandaj, nëse jeni duke përdorur ndonjë medikament, fillimisht duhet të diskutoni përdorimin e Cat's Caw me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni kthetrat e maces

Njerëzit që vuajnë nga çrregullime të koagulimit të gjakut, sëmundje autoimune, leuçemia ose probleme me presionin e gjakut janë gjithashtu më mirë të shmangin kthetrat e maces.

Vini re gjithashtu se produktet e kthetrave të maces mund të ndërveprojnë me medikamente të ndryshme. Këto përfshinin presionin e gjakut, kancerin, HIV-in, kolesterolin ose ilaçet për koagulimin e gjakut. Prandaj, gjithmonë flisni fillimisht me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të ktheheni te kthetrat e maces.

Si të merrni kthetrat e maces dhe produktet e saj

Në Austri, deri në vitin 2015, ekzistonte një preparat i standardizuar dhe i miratuar nga ilaçet për kthetrat e maces për trajtimin e artritit reumatoid.

Çfarë është kthetra e maces?

Kthetrat e maces (Uncaria tomentosa) është një liana drunore e familjes së kuqeve (Rubiaceae) vendase në Amerikën Qendrore dhe Jugore tropikale. Ajo mban gjemba në formë kthetra, që është origjina e emrit të saj gjerman, si dhe emri i tij spanjoll (uña da gato) dhe anglisht (kthetra e maces).