Këmba Cavus (Pes Cavus): Trajtimi, Shkaqet

Çfarë është një hark i lartë?

Një hark i lartë është një deformim i lindur ose i fituar i këmbës dhe është e kundërta e një këmbe të sheshtë: Harku i këmbës është shumë i theksuar, për shembull, për shkak të një dobësie të lindur të muskujve të këmbës së vogël.

Në varësi të vendndodhjes së ngarkesës kryesore në këmbën e deformuar, bëhet një dallim midis harkut të lartë të zakonshëm dhe harkut të lartë të thembra më të rrallë.

Si trajtohet një hark i lartë?

Për të trajtuar si duhet harkun e lartë duhet të dihet shkaku. Mjeku më pas zgjedh metodën më të përshtatshme të trajtimit.

Në rastin e një këmbë të zbrazët shumë të theksuar, mjeku mund të marrë në konsideratë operacionin. Në këtë rast, për shembull, pjesët e eshtrave të këmbës së rritur hiqen ose priten (osteotomi). Në të ashtuquajturën artrodezë, kirurgu ngurtëson nyjet në një pozicion më të favorshëm funksionalisht.

Cilat janë shkaqet?

Tek njerëzit që veshin rregullisht këpucë me taka të larta, ligamentet dhe tendinat shkurtohen me kalimin e kohës, gjë që përfundimisht lejon formimin e një këmbë të zbrazët. Një sëmundje neurologjike që shkakton atrofi të muskujve në muskujt e vegjël të këmbës është gjithashtu një shkaktar i mundshëm për deformimin e këmbës. Këmbët e zbrazëta vrapojnë edhe në familje. Ato shpesh zhvillohen gjatë rritjes dhe më pas nguliten për shkak të këpucëve të gabuara.

Si e dalloni një këmbë të zbrazët?

Pozicioni i gabuar i këmbës është i lehtë për t'u njohur. Harku gjatësor i këmbës është shumë i lartë dhe i theksuar. Gishtat e këmbëve shpesh marrin një pozicion me kthetra ose kapje. Thembra dhe këmba e përparme mbajnë të gjithë peshën e trupit, ndërsa pjesa e mesme e këmbës nuk ka pothuajse asnjë kontakt me tokën.

A është e mundur parandalimi?

Një këmbë e lindur e zbrazët nuk mund të parandalohet, por ajo e fituar mundet. Në përgjithësi, këshillohet të shmangni këpucët shumë të vogla dhe takat shumë të larta. Ndërkohë, gjithnjë e më shumë janë markat e këpucëve që i kushtojnë vëmendje një përshtatjeje të shëndetshme të këpucëve të tyre. Ecja zbathur në sipërfaqe të buta dhe natyrale gjithashtu promovon një strukturë të shëndetshme të këmbës dhe ndihmon në parandalimin e zgavrës së këmbëve.