Cefixime: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon cefiksima

Cefixime ka një efekt baktericid, pra mund të vrasë bakteret.

Bakteret mbrojnë veten nga ndikimet e ashpra mjedisore duke formuar një mur të fortë qelizor përveç një membrane qelizore (siç kanë edhe qelizat e kafshëve dhe të njeriut). Kjo kryesisht u jep mikrobeve rezistencë më të madhe ndaj ndikimeve të jashtme, siç janë përqendrimet e ndryshme të kripës në mjedis.

Kur kushtet mjedisore janë të favorshme, qelizat bakteriale ndahen vazhdimisht për t'u riprodhuar (disa baktere edhe çdo njëzet minuta). Çdo herë, muri i qëndrueshëm qelizor duhet të prishet në mënyrë të kontrolluar dhe më pas të rimbushet dhe të ndërlidhet. Enzima bakteriale transpeptidaza është përgjegjëse për ndërlidhjen ndërmjet blloqeve individuale të ndërtimit të murit qelizor (përbërjet e sheqerit dhe proteinave).

Antibiotikët beta-laktam si penicilinat dhe cefalosporinat (përfshirë cefiksimën) frenojnë transpeptidazën. Qeliza bakteriale vazhdon të përpiqet të ndahet, por pas ndarjes ajo nuk mund të mbyllë më zonat e hapura të murit të saj qelizor - ajo vdes. Prandaj, cefixime quhet edhe "antibiotik baktericid".

Kjo është në gjendje të degradojë antibiotikët beta-laktam të gjeneratave të para, duke i bërë ato joefektive. Megjithatë, cefixime është e qëndrueshme ndaj beta-laktamazës, gjë që e bën atë efektive kundër një game më të gjerë të patogjenëve bakterialë sesa cefalosporinat e tjera dhe penicilinat e mëparshme.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes si tabletë ose e tretur në ujë, rreth gjysma e cefixime absorbohet nga zorrët në gjak, ku arrin nivelin maksimal të gjakut pas tre deri në katër orë.

Cefixime nuk metabolizohet ose zbërthehet në trup dhe kryesisht largohet nga trupi nga veshkat. Rreth katër orë pas gëlltitjes, gjysma ekskretohet në urinë.

Kur përdoret cefiksima?

Cefixime është miratuar për trajtimin e infeksioneve bakteriale, patogjenët e të cilëve janë të ndjeshëm ndaj këtij antibiotiku. Këto janë, për shembull:

  • Infeksione të frymëmarrjes
  • @ otitis media
  • infeksionet e pakomplikuara të traktit urinar
  • gonorre e pakomplikuar (gonorre)

Si përdoret cefiksima

Zakonisht, cefixime merret në formën e tabletave ose si suspension (i bërë nga granula ose tableta të pijshme). Zakonisht, 400 miligram cefixime përshkruhen një herë në ditë ose 200 miligram cefixime dy herë në ditë për një periudhë prej pesë deri në dhjetë ditë. Për infeksionet e pakomplikuara të traktit urinar tek gratë, mjeku mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e marrjes në një deri në tre ditë.

Antibiotiku mund të merret me ose pa vakt.

Cilat janë efektet anësore të cefixime?

Efektet anësore më të zakonshme që ndodhin me trajtimin me cefiksim janë diarreja dhe jashtëqitjet e buta, sepse ilaçi gjithashtu sulmon dhe vret bakteret e dobishme të zorrëve.

Herë pas here, një në njëqind deri në një mijë njerëz të trajtuar përjetojnë gjithashtu efekte anësore në formën e dhimbjes së kokës, dhimbjes së barkut, dispepsisë, nauzesë, të vjellave, niveleve të ngritura të enzimave të mëlçisë, marramendjes, shqetësimit dhe skuqjeve të lëkurës.

Nëse keni shenja të një reaksioni alergjik (kruajtje, skuqje, gulçim), duhet të njoftoni mjekun dhe të ndaloni marrjen e Cefixime.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni Cefixime?

contraindications

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive, cefalosporinave të tjera ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • reaksionet e mëparshme të mbindjeshmërisë ndaj një antibiotiku penicilinë ose beta-laktam

ndërveprime të drogës

Nëse antibiotiku cefixime kombinohet me agjentë të tjerë që ndikojnë në funksionin e veshkave, ai mund të reduktohet shumë. Kjo vlen, për shembull, për antibiotikët gentamicinë, kolistin dhe polimiksin, si dhe për agjentët e fuqishëm dehidratues si acidi etakrinik dhe furosemidi.

Nëse cefiksima merret në të njëjtën kohë me nifedipinë antihipertensive, përthithja e saj nga zorrët në gjak rritet shumë (rreziku i rënies së rëndë të presionit të gjakut!).

Marrja shtesë e barnave antikoagulante të llojit kumarin (të tilla si fenprokumon dhe warfarin) mund të çojë në një rrezik të shtuar të gjakderdhjes. Prandaj, vlerat e koagulimit duhet të monitorohen nga afër gjatë marrjes.

Kufizimi i moshës

Foshnjat e parakohshme dhe të porsalindurit nuk duhet të marrin cefixime. Fëmijët dhe adoleshentët, megjithatë, mund ta marrin antibiotikun në doza të reduktuara siç duhet.

Shtatzënia dhe laktacioni

Megjithatë, përvoja klinike e deritanishme nuk ka treguar as prova të rrezikut të keqformimit dhe as efekte anësore përkatëse tek foshnjat me gji kur nënat trajtoheshin me antibiotik. Sipas ekspertëve, cefiksima mund të përdoret siç tregohet gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë cefixime

Cefixime ofrohet me recetë në Gjermani dhe Austri në çdo dozë dhe madhësi paketimi. Në Zvicër, përbërësi aktiv nuk është më në treg.

Sa kohë ka qenë e njohur cefixime?

Cefalosporina e parë u zbulua në vitin 1945 në Universitetin e Cagliarit (Itali). Ai u izolua nga kërpudhat Cephalosporium acremonium (tani Acremonium chrysogenum).

Për shkak të strukturës së saj të ngjashme me penicilinë, studiuesit dyshuan se ajo gjithashtu mund të jepte antibiotikë efektivë përmes modifikimit të synuar kimik. Ky ishte me të vërtetë rasti, me një nga derivatet që ishte cefixime - një cefalosporinë e gjeneratës së tretë.