Sëmundja celiake (intoleranca ndaj glutenit): Terapi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: të ndryshme; gëlltitja e glutenit mund të shkaktojë diarre, kapsllëk, fryrje, lodhje, dhimbje të muskujve dhe kyçeve dhe/ose ndryshime të lëkurës, ndër simptoma të tjera
 • Format: Sëmundja celiake klasike, Sëmundja celiake simptomatike, sëmundja celiake subklinike, sëmundja celiake e mundshme, sëmundja celiac refraktare
 • Trajtimi: Dietë strikte pa gluten gjatë gjithë jetës, kompensim i mangësive, rrallë me mjekim
 • Shkaku dhe faktorët e rrezikut: Faktorët trashëgues dhe të jashtëm, nxitës: Gëlltitja e glutenit dhe reagimi imunitar i keqdrejtuar, sëmundje të ndryshme si sindroma Down, diabeti i tipit 1.
 • Kursi dhe prognoza: Jo i shërueshëm, por nuk ka ose pothuajse asnjë simptomë nëse shmanget gluteni. Nëse nuk trajtohet, mund të shfaqen komplikime të tilla si anemia, intoleranca ndaj laktozës ose kanceri i traktit gastrointestinal.

Çfarë është sëmundja celiac/ intoleranca e glutenit?

Sëmundja celiake është një sëmundje me shumë organe që shkaktohet imunologjikisht - d.m.th. ndikon në sistemin imunitar. Në këtë rast, sistemi imunitar reagon me mbindjeshmëri ndaj glutenit - një përbërës i grurit. Kjo është arsyeja pse sëmundja celiac shpesh quhet intolerancë ndaj glutenit. Emrat mjekësorë janë "enteropatia e ndjeshme ndaj glutenit" dhe "sprue indigjene" (emri i vjetër për sëmundjen celiac në të rriturit).

Shkatërrimi i vileve të zorrëve në sëmundjen celiac shkakton simptoma të rënda të mungesës, sepse më pak sipërfaqe është e disponueshme për thithjen e lëndëve ushqyese. Përveç kësaj, sëmundja mund të shkaktojë simptoma edhe në organe të tjera.

Jo një alergji, por një sëmundje autoimune

Në rastin e intolerancës ndaj glutenit, sistemi imunitar – i shkaktuar nga gluteni – formon antitrupa kundër një enzime të mukozës së zorrëve të hollë (transglutaminaza e indit, e cila përpunon glutenin) si dhe kundër endomysium (shtresa e indit lidhës të murit të zorrëve).

Sa e zakonshme është sëmundja celiake?

Sëmundja celiac është një gjendje relativisht e zakonshme. Në përgjithësi, ekspertët supozojnë se rreth një për qind e popullsisë së botës vuan nga intoleranca ndaj glutenit. Megjithatë, dyshohet për një numër të madh të rasteve të paraportuara, sepse sëmundja shpesh nuk shkakton simptoma ose vetëm të vogla dhe për këtë arsye shpesh kalon pa u vënë re.

Cilat janë simptomat?

Njerëzit me sëmundje celiac (intolerancë ndaj glutenit) mund të zhvillojnë simptoma të llojeve të ndryshme si rezultat i ngrënies së glutenit. Kjo është arsyeja pse sëmundja konsiderohet "kameleoni i gastroenterologjisë".

Simptomat e sëmundjes celiac në traktin tretës

Simptomat në traktin tretës që mund të jenë për shkak të sëmundjes celiac (intolerancës ndaj glutenit) përfshijnë:

 • diarre kronike
 • kapsllëk kronik
 • të vjella me ose pa nauze
 • ndjenjën e ngopjes pas ngrënies
 • fryrje
 • parehati / dhimbje kronike të barkut
 • afta të përsëritura kronike në gojë

Simptoma të tjera të sëmundjes celiac

Simptomat e mundshme të intolerancës ndaj glutenit jashtë zorrëve përfshijnë:

 • lodhje/lodhje kronike
 • Deshtimi te lulezoj
 • shtat i shkurtër ose ritëm i reduktuar i rritjes
 • pubertet i vonuar (pubertas tarda)
 • dobësi muskulore
 • dhimbje të muskujve dhe/ose kyçeve
 • çrregullim i koordinimit të lëvizjeve (ataksi)
 • ngërç i performancës
 • Verbëria e natës
 • Dhimbje koke

Mungesa e lëndëve ushqyese me pasoja të gjera

Simptomat e sëmundjes celiac si dështimi për të lulëzuar dhe çrregullime të rritjes janë për shkak të faktit se mukoza e dëmtuar e zorrëve të vogla e bën më të vështirë përthithjen e lëndëve ushqyese. Kjo shpesh rezulton në mangësi të tilla si mungesa e proteinave dhe hekurit. Kështu, sëmundja celiac mund të çojë në dështimin e lulëzimit dhe çrregullime të rritjes, veçanërisht te fëmijët.

Shtimi në peshë shpesh mund të vërehet te pacientët me sëmundje celiacike kur membrana mukoze rimëkëmbet si rezultat i abstinencës së rreptë nga gluteni - me fjalë të tjera, lëvizjet e zorrëve normalizohen dhe absorbimi i lëndëve ushqyese përmirësohet.

Format e sëmundjes celiake

Në varësi të simptomave të sakta të sëmundjes celiac, mund të dallohen pesë forma të sëmundjes:

 • diarre kronike
 • jashtëqitje voluminoze, ndonjëherë të yndyrshme dhe me erë të keqe
 • mbajtja e ujit (edema) në inde për shkak të mungesës së proteinave
 • deshtimi te lulezoj

Mund të shfaqen gjithashtu simptoma të tilla si barku i zgjatur, rritja e vonuar, atrofia e muskujve (hipotrofia e muskujve) dhe anemia për shkak të mungesës së hekurit. Ndryshimet në sjellje janë gjithashtu të mundshme. Fëmijët me sëmundje klasike celiake ndonjëherë bëhen jashtëzakonisht të rënkuar, të vrenjtur ose apatikë.

Sëmundja celiake simptomatike: Kjo formë e sëmundjes karakterizohet nga simptoma jo specifike gastrointestinale me ashpërsi të ndryshme, për shembull kapsllëk kronik ose ndryshim i zakoneve të zorrëve, fryrje, dhimbje barku dhe/ose parehati kronike në pjesën e sipërme të barkut (dispepsi). Disa të sëmurë përjetojnë gjithashtu simptoma të tilla si probleme me gjumin, lodhje, ulje të performancës ose depresion. Mund të shtohet një mungesë lëndësh ushqyese (si mungesa e hekurit ose vitaminës).

Kur njerëzit me sëmundje celiac subklinike eliminojnë ushqimet që përmbajnë gluten nga dieta e tyre, kjo shpesh nuk ka efekte pozitive. Megjithatë, mund të ndodhë gjithashtu që, për shembull, aftësia për të performuar ose për t'u përqëndruar përmirësohet.

Disa njerëz tregojnë vetëm përkohësisht antitrupa celiac në gjakun e tyre - pas muajsh ose vitesh, testi mund të jetë negativ.

Sëmundja celiac refraktare: Në këtë formë të sëmundjes, vazhdojnë të shfaqen shenjat e përthithjes së dëmtuar të lëndëve ushqyese – pavarësisht një diete strikte pa gluten për 12 muaj – zakonisht me simptoma të rënda të zorrëve dhe shkatërrim të vazhdueshëm të vileve të zorrëve. Kjo formë e sëmundjes celiake praktikisht nuk shfaqet fare tek fëmijët, por vetëm në grupmoshat më të mëdha.

Shumë njerëz të prekur pyesin nëse sëmundja celiac mund të shërohet. Nëse një person vuan nga sëmundja celiake, sëmundja e shoqëron atë gjatë gjithë jetës së tij. Deri më tani nuk ka terapi kurative. Nëse një person i prekur dëshiron të lehtësojë simptomat e tij ose të saj dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve dytësore, atëherë është e nevojshme që ai ose ajo të hajë një dietë pa gluten në baza të përhershme. Për këtë arsye, terapia ushqimore pa gluten gjatë gjithë jetës është prioriteti kryesor në sëmundjen celiac.

Si pjesë e trajtimit të sëmundjes celiac, mjekët kompensojnë gjithashtu çdo mangësi që mund të ekzistojë derisa zorra e prekur të normalizohet.

Në shumicën e rasteve, mjeku i referon të prekurit në qendrat e këshillimit që ofrojnë mbështetje në terapinë ushqimore. Është gjithashtu e rëndësishme që partnerët ose njerëzit që jetojnë në të njëjtën familje të cilët hanë një dietë që përmban gluten të edukohen për sëmundjen celiac.

Çfarë duhet kërkuar në dietë?

Këshillat e mëposhtme ofrojnë udhëzime se cilat drithëra dhe ushqime janë më të mira për të shmangur nëse jeni intolerant ndaj glutenit dhe cilat janë të sigurta për ju:

Shmangni rreptësisht: Drithërat që përmbajnë gluten

Shumë të sëmurë duan të dinë se çfarë nuk duhet të hanë nëse janë intolerantë ndaj glutenit. Rekomandohet fuqimisht të shmangni plotësisht dhe përgjithmonë drithërat e mëposhtëm që përmbajnë gluten, si dhe produktet në rast të intolerancës ndaj glutenit:

 • Grurë
 • Thekër
 • Elb
 • fjalë magjike
 • Tritikale
 • Tritordeum
 • Urkorn
 • einkorn
 • Emmer Kamut
 • Tërshëra (nuk shkakton ankesa te të gjithë personat e prekur)

Ushqimet që përmbajnë gluten

Për njerëzit me sëmundje celiac, është e nevojshme të dihet se cilët përbërës përmbajnë gluten. Një ushqim konsiderohet pa gluten nëse përmban jo më shumë se 20 ppm (20 miligramë për kilogram produkt) gluten. Ekziston një simbol i veçantë që përdoret për të identifikuar ushqimet pa gluten: një kalli i kryqëzuar.

Gluteni është pothuajse gjithmonë i pranishëm në ushqimet e mëposhtme. Këshillohet që këto të shmangen edhe si pacient me celiak.

 • Bukë dhe produkte të tjera të pjekura
 • makarona
 • Pica
 • Cookies
 • Mish me bukë
 • Kafe me malt
 • Salcë soje (por: ka salcë soje pa gluten)

Një pije që nuk të sjell menjëherë glutenin në mendje është birra. Por birra gjithashtu nuk është e përshtatshme në rast të intolerancës ndaj glutenit.

Drithëra pa gluten

Për fat të mirë, ka disa kokrra që nuk përmbajnë gluten dhe për këtë arsye janë të sigurta për njerëzit me intolerancë ndaj glutenit. Drithërat pa gluten përfshijnë:

 • Oriz
 • Misër
 • Meli
 • hikërror
 • Amaranth
 • Quinoa
 • Oriz i egër
 • Teff (Meli xhuxh)

Ushqimet pa gluten

Ushqimet e mëposhtme nuk përmbajnë në mënyrë natyrale gluten. Prandaj, marrja e tyre është e sigurt (me kusht që të mos përmbajnë aditivë që përmbajnë gluten):

 • Të gjitha frutat dhe perimet
 • Patate
 • Mish, shpendë, peshk, ushqim deti
 • Bishtajoret si soja
 • Vezë, qumësht, produkte qumështi, gjalpë, margarinë
 • Reçel, mjaltë
 • Sheqeri, kripë, barishte
 • Arra dhe vajra
 • Ujë dhe lëngje
 • Verë dhe verë e gazuar
 • Kafe dhe çaj

Si të trajtojmë simptomat e mungesës?

Për sa i përket vitaminave, shpesh ka mungesë të vitaminës A, vitaminës B6 dhe B12, acidit folik dhe vitaminës K. Përveç kësaj, trupi shpesh thith në mënyrë të pamjaftueshme elementët gjurmë hekur, magnez dhe kalcium në sëmundjen celiac.

Nëse shfaqen simptoma të mungesës, është i nevojshëm furnizimi artificial i vitaminave dhe elementëve gjurmë që mungojnë. Në rastet më të lehta, kjo është e mundur në formën e tabletave ose kapsulave. Megjithatë, ndonjëherë, një infuzion nëpërmjet venave ose të paktën një injeksion në muskul është i nevojshëm, pasi zorra e përflakur ka të ngjarë të thithë në mënyrë të pamjaftueshme substancat që mungojnë.

Si duket trajtimi i sëmundjes celiac tek foshnjat?

Në rekomandimet (udhëzimet) e tyre për trajtimin e sëmundjes celiake, ekspertët mbështesin ushqyerjen e foshnjave me ushqime plotësuese që përmbajnë gluten nga mosha pesë muajshe. Fëmijët e të sëmurëve nga sëmundja celiac kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar gjithashtu këtë sëmundje. Megjithatë, ushqyerja me gluten nga muaji i pestë i jetës e në vazhdim duket se zvogëlon rrezikun e sëmundjeve dhe ka një efekt parandalues.

Sëmundja celiake e patrajtueshme

E ashtuquajtura sëmundja celiac refraktare, pra një formë e patrajtueshme e sëmundjes celiac, është një formë shumë e rrallë e progresionit. Ndodh deri në 1.5 për qind të të sëmurëve nga sëmundja celiac. Në sëmundjen celiac refraktare, shenjat tipike të intolerancës ndaj glutenit janë të dallueshme në gjak dhe në një mostër të zorrëve të vogla.

Si zhvillohet sëmundja celiac?

Mekanizmat që ndodhin në trup gjatë sëmundjes celiac tashmë janë hulumtuar relativisht mirë. Megjithatë, shkaku i zhvillimit të sëmundjes celiac ose intolerancës ndaj glutenit ende nuk është sqaruar.

Faktorët trashëgues

Faktorët trashëgues luajnë një rol të rëndësishëm në sëmundjen celiac. Shumica e njerëzve me sëmundje celiac kanë një proteinë specifike sipërfaqësore në qelizat e tyre imune. Kjo proteinë lidh fragmente të glutenit dhe është e përfshirë në përgjigjen imune inflamatore. Sëmundja celiac nganjëherë është e rëndësishme në trashëgiminë tek pasardhësit. Meqenëse është e trashëgueshme, fëmijët e individëve të prekur kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar sëmundje celiac.

Mjekët dyshojnë se sëmundje të tjera autoimune, si një formë e diabetit mellitus tip 1 ose tiroiditi autoimun, janë gjithashtu të lidhura me këtë proteinë sipërfaqësore. Megjithatë, shumë njerëz të shëndetshëm posedojnë gjithashtu këtë proteinë sipërfaqësore. Prandaj, duket se në zhvillimin e sëmundjes ndikojnë edhe faktorët mjedisorë.

Dieta dhe mjedisi

Nga muaji i pestë i jetës, megjithatë, sasitë e vogla të glutenit kanë edhe një efekt parandalues. Infeksionet me viruse të zorrëve ose një ndryshim në florën bakteriale të zorrëve mund të jenë gjithashtu faktorë rreziku. Përveç kësaj, supozohet se faktorët psikosocial si stresi kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes celiac.

Lidhja me sëmundje të tjera

Sëmundja celiake shfaqet e grumbulluar së bashku me sëmundje të tjera, këto janë:

 • Sindromi Turner
 • Down Syndrome
 • Mungesa e IgA
 • diabet tip 1

Është ende e paqartë pse sëmundja celiac shfaqet më shpesh në këto sëmundje.

Si diagnostikohet sëmundja celiake?

Personi i duhur i kontaktit për intolerancën e dyshuar të glutenit është një specialist i mjekësisë së brendshme, i specializuar në sëmundjet e traktit tretës (gastroenterolog). Mjeku juaj i familjes zakonisht do t'ju referojë te ky specialist nëse dyshoni për sëmundjen celiac. Më pas, gastroenterologu do të përcaktojë nëse ekziston intoleranca ndaj glutenit.

Sëmundja celiac: historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Së pari, mjeku do të pyesë për simptomat tuaja aktuale dhe çdo sëmundje të mëparshme (historinë mjekësore). Për këtë qëllim, ai do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme, për shembull, nëse dyshon për sëmundje celiac ose pas një vetë-testi pozitiv të sëmundjes celiac:

 • Vuani shpesh nga diarreja apo dhimbjet e barkut kohët e fundit?
 • Keni humbur peshë pa dashje javët dhe muajt e fundit?
 • A keni vënë re ndonjë anomali në lëkurë?
 • A ka një pjesëtar i familjes intolerancë ndaj glutenit?
 • A keni qenë ndonjëherë te mjeku për një test të sëmundjes celiac apo keni bërë një vetë-test?

Meqenëse zorrët mund të vlerësohen vetëm nga jashtë në një masë të kufizuar, ekzaminime të mëtejshme zakonisht janë të nevojshme për një diagnozë të sëmundjes celiac. Ekzaminimi me ultratinguj zbulon vetëm disa shenja tipike të intolerancës ndaj glutenit.

Testet laboratorike

Në rrjedhën e mëtejshme të ekzaminimeve, mjeku nxjerr gjak. Një test i sëmundjes celiac përcakton antitrupa të ndryshëm në serumin e gjakut që janë tipike për intolerancën ndaj glutenit.

Kur duhet kryer testi i sëmundjes celiac dhe si funksionon saktësisht, mund të lexoni në artikullin Testi i sëmundjes celiac. Ekziston edhe një vetë-test për të zbuluar intolerancën ndaj glutenit. Megjithatë, kjo nuk është veçanërisht e besueshme. Prandaj, këshillohet fuqimisht që jo vetëm të mbështeteni në rezultatin e vetë-testit, por gjithmonë të konsultoheni me një mjek.

Mostra e indit

Përjashtim për konfirmimin e diagnozës nga mostra e indeve janë fëmijët ose personat nën 18 vjeç. Në këto raste, mjekët nuk kryejnë mostër indesh nëse kjo nuk dëshirohet pas një konsulte. Në vend të kësaj, zakonisht është e nevojshme një mostër e dytë gjaku me vlera përkatëse shumë të larta të antitrupave dhe disa vlera laboratorike gjenetike.

Përmirësimi i simptomave nën një dietë pa gluten

Testi gjenetik

Në parim, testimi gjenetik për disa gjene të rrezikut nuk është i nevojshëm për të vendosur diagnozën. Përjashtim bëjnë disa grupe njerëzish me rrezik të shtuar:

 • Fëmijët ose vëllezërit e motrat e të sëmurëve nga celiakia
 • Fëmijët me sëmundje të caktuara (sindroma Down, sindroma Ulrich-Turner, sindroma Williams-Beuren)
 • Njerëzit me mostra të paqarta të indeve dhe teste laboratorike
 • Njerëzit që kanë qenë në një dietë pa gluten për muaj të tërë për shkak të kushteve mjekësore

Shumë mjekë lëshojnë një pasaportë të sëmundjes celiac për të prekurit pasi të jetë vendosur diagnoza. Avantazhi i një dokumenti të tillë është se të gjitha gjetjet mjekësore janë renditur këtu. Këtu mund të gjeni edhe rezultatet e ekzaminimeve të kontrollit dhe informacionin për rrjedhën e sëmundjes. Kjo është e dobishme, për shembull, nëse ndryshoni mjek.

A është e shërueshme sëmundja celiac?

Megjithatë, nëse personi i prekur eksploron plotësisht mundësitë e një diete pa gluten, një dietë e larmishme është e mundur.

Në parim, sëmundja celiac e trajtuar siç duhet nuk ndikon në jetëgjatësinë. Është e mundur që të ndodhin komplikime.

Komplikime të mundshme

Përveç kësaj, mangësi serioze të vitaminave, elementëve gjurmë dhe lëndëve të tjera ushqyese ndonjëherë vijnë nga inflamacioni në zorrë. Ndonjëherë ndodhin edhe çrregullime të tjera të tretjes, si intoleranca ndaj laktozës.

Të gjitha këto pasoja të sëmundjes zakonisht nuk ndodhin tek njerëzit që dinë për sëmundjen e tyre celiac dhe mbrojnë veten me një dietë pa gluten.

Kriza celiac

Në raste shumë të rralla, shfaqet e ashtuquajtura krizë celiacie, e cila është potencialisht kërcënuese për jetën. Karakterizohet nga:

 • Diarre shumë e rëndë
 • Mangësi të theksuara të lëndëve ushqyese të rëndësishme
 • Çrregullime të ekuilibrit të ujit
 • dehidratim

Duke ndaluar menjëherë marrjen e glutenit, duke balancuar mangësitë dhe ekuilibrin e ujit të trupit, mjekët janë në gjendje të stabilizojnë gjendjen e të prekurve.

Në disa raste, është e mundur të merret një shkallë e paaftësisë (GdB) për sëmundjen sëmundje celiac. Nëse është e nevojshme, bisedoni me mjekun tuaj për këtë. Si rregull, kjo kërkon një aplikim në zyrën përgjegjëse, ku GdB përcaktohet sipas gjetjeve të disponueshme dhe kërkesave ligjore.

A mund të parandalohet sëmundja celiake?

Kur ushqehen foshnjat, duhet pasur kujdes që të mos u jepet ushqim që përmban gluten shumë herët (para moshës pesë muajsh) dhe nëse është e mundur t'i ushqehen me gji. Në studime, kjo çoi në një rrezik dukshëm më të ulët të zhvillimit të sëmundjes celiac.