Kanceri i qafës së mitrës: Simptomat, Përparimi, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Zakonisht vetëm në fazat e avancuara të kancerit, duke përfshirë gjakderdhjen pas marrëdhënies seksuale ose pas menopauzës, periodat e rënda, gjakderdhje ndërmenstruale ose njolla, rrjedhje (shpesh me erë të keqe ose me gjak), dhimbje në fund të barkut.
 • Ecuria dhe prognoza: Zhvillimi ndër vite; sa më herët të zbulohet dhe trajtohet kanceri i qafës së mitrës, aq më të larta janë shanset për shërim
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me virusin papilloma humane të transmetueshme seksualisht (HPV); Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë duhanin, ndryshimin e shpeshtë të partnerëve seksualë, shumë lindje, higjiena e dobët gjenitale, përdorimi afatgjatë i "pilulës".
 • Trajtimi: Kirurgji, radioterapi dhe/ose kimioterapi, terapi e synuar (terapi me antitrupa)
 • Parandalimi: Vaksinimi HPV, prezervativët, higjiena gjenitale, mos pirja e duhanit

Farë është kanceri i qafës së mitrës?

Kanceri i qafës së mitrës, i njohur mjekësisht si karcinoma e qafës së mitrës, i referohet tumoreve malinje në pjesën e poshtme të mitrës - rritjet malinje të qelizave të qafës së mitrës.

Kanceri i qafës së mitrës është një nga tre kanceret më të zakonshme tek gratë nën moshën 45 vjeç dhe është veçanërisht i zakonshëm në rajonet me të ardhura më të ulëta ose status social. Në Evropë, shkalla e rasteve të reja ka qenë kryesisht e qëndrueshme që nga fundi i viteve 1990 dhe madje po bie në disa vende për shkak të masave gjithëpërfshirëse të zbulimit të hershëm.

Sipas vlerësimeve të Rrjetit Evropian të Regjistrimeve të Kancerit (ENCR), ka pasur 30,447 raste të reja në Evropë në vitin 2020.

Anatomia

Hapja e qafës së mitrës drejt vaginës quhet qafa e jashtme. Hapja drejt trupit të mitrës quhet qafa e brendshme e mitrës.

Pjesa e brendshme e qafës së mitrës është e veshur me një membranë mukoze: ajo përbëhet nga një ind mbulues (epiteli skuamoz) dhe gjëndra mukoze të ngulitura në të. Nëse membrana mukoze e qafës së mitrës pëson ndryshime malinje, mjekët e quajnë këtë si kanceri i qafës së mitrës (karcinoma e qafës së mitrës). Në shumicën e rasteve, ajo e ka origjinën nga epiteli skuamoz dhe më pas klasifikohet si karcinoma skuamoze. Më rrallë, karcinoma e qafës së mitrës zhvillohet nga indi i gjëndrave të mukozës. Në këtë rast bëhet fjalë për adenokarcinoma.

Kanceri i qafës së mitrës nuk duhet të ngatërrohet me kancerin e mitrës (kanceri i trupit të mitrës). Kjo e fundit në terminologjinë mjekësore quhet edhe “karcinoma e mitrës”, “karcinoma endometriale” ose “karcinoma e korpusit”.

Cilat janë simptomat e kancerit të qafës së mitrës?

Kanceri i qafës së mitrës zakonisht nuk shkakton simptoma në fazat e hershme. Fazat parakanceroze të kancerit të qafës së mitrës gjithashtu kalojnë pa u vënë re për një kohë të gjatë.

Tek gratë pas moshës 35 vjeç, periodat e rënda, gjakderdhja ndërmenstruale ose njollat ​​konsiderohen gjithashtu potencialisht kanceroze. Gjakderdhja pas menopauzës është gjithashtu një simptomë e kancerit të qafës së mitrës.

Këto simptoma nuk janë shenja të qarta të kancerit të qafës së mitrës! Mund të kenë shkaqe krejtësisht të ndryshme. Si masë paraprake, duhet të kërkoni këshilla mjekësore për simptoma të tilla.

Disa pacientë gjithashtu raportojnë dhimbje në pjesën e poshtme të barkut. Humbja e pashpjegueshme e peshës është gjithashtu e zakonshme tek gratë me kancer të qafës së mitrës.

Ka edhe shenja të organeve të tjera të prekura në fazat e avancuara të kancerit. Disa shembuj:

 • Ngjyrosja e kuqe e urinës ndodh, për shembull, nëse qelizat e kancerit kanë prekur traktin urinar dhe fshikëzën, duke shkaktuar gjakderdhje në fshikëz.
 • Dhimbja e thellë e shpinës, e cila shpesh rrezaton në legen, është një shenjë e mundshme e kancerit në legen dhe shpinë.
 • Dhimbjet e forta të barkut me paralizë të funksionit të zorrëve janë të mundshme nëse zorrët e barkut janë prekur nga kanceri. Nëse zorra është e prekur, lëvizjet e zorrëve shpesh shqetësohen.

Në fazën përfundimtare, tumori përhapet në të gjithë trupin. Shumë organe vitale pastaj dështojnë, gjë që përfundimisht çon në vdekje.

Cila është jetëgjatësia për kancerin e qafës së mitrës?

Në fazat shumë të avancuara të kancerit të qafës së mitrës dhe në rast të një përsëritjeje, një kurë është shumë më e vështirë, por gjithsesi e mundur. Nëse kanceri i qafës së mitrës ka formuar tashmë metastaza në organe të tjera dhe është tashmë në fazën terminale, trajtimi zakonisht synon vetëm lehtësimin e simptomave të pacientit dhe zgjatjen e jetës së saj sa më shumë që të jetë e mundur.

Mjekët i referohen trajtimit që synon të kurojë sëmundjen si kurues. Nëse trajtimi shërben vetëm për ta bërë jetën e mbetur të pacientit sa më pa simptoma, ai konsiderohet trajtim paliativ.

Në dekadat e fundit, shanset për të kuruar kancerin e qafës së mitrës janë përmirësuar ndjeshëm, gjë që ka çuar në një rritje korresponduese të jetëgjatësisë: Sot, vetëm gjysma e grave vdesin nga kanceri i qafës së mitrës çdo vit sesa 30 vjet më parë.

Si zhvillohet kanceri i qafës së mitrës?

Megjithëse llojet e HPV-së me "rrezik të ulët" nuk janë të përfshirë në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës, ato shkaktojnë lytha në organet gjenitale të burrave dhe grave.

HPV transmetohet pothuajse ekskluzivisht përmes marrëdhënieve seksuale. Edhe prezervativët nuk janë mbrojtje të mjaftueshme kundër virusit papilloma humane. Kontakti me lëkurën në zonën intime është i mjaftueshëm për të transmetuar virusin.

Faktorët e tjerë të rrezikut

Një tjetër faktor rreziku kryesor për kancerin e qafës së mitrës është pirja e duhanit. Disa toksina nga duhani depozitohen posaçërisht në indet e qafës së mitrës. Kjo e bën indin më të ndjeshëm ndaj viruseve si HPV.

Faktorë të tjerë rreziku për kancerin e qafës së mitrës janë:

 • Numri i madh i partnerëve seksualë: Sa më shumë partnerë seksualë të ketë një grua në jetën e saj, aq më i lartë është rreziku i saj nga kanceri i qafës së mitrës.
 • Fillimi i hershëm i aktivitetit seksual: Vajzat që kryejnë marrëdhënie seksuale para moshës 14 vjeç kanë një rrezik në rritje të infeksionit HPV – dhe për rrjedhojë edhe të zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës (ose pararendësve të tij).
 • Statusi i ulët socio-ekonomik: Njerëzit me të ardhura të ulëta kanë më shumë gjasa të infektohen me HPV sesa anëtarët e klasave më të larta shoqërore.
 • Shumë shtatzëni dhe lindje: Çdo shtatzëni që zgjat të paktën pesë deri në gjashtë muaj ose çdo lindje rrit rrezikun e infeksionit HPV dhe rrjedhimisht kancerit të qafës së mitrës. Kjo është ose për shkak të ndryshimeve të indeve gjatë shtatzënisë ose për faktin se gratë me status të ulët socio-ekonomik në veçanti mbeten shtatzënë disa herë.
 • Sëmundje të tjera seksualisht të transmetueshme: Në gratë e infektuara me HPV, një sëmundje shtesë seksualisht e transmetueshme (si herpesi gjenital ose klamidia) ndonjëherë kontribuon në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës.
 • Sistemi imunitar i dobësuar: Një sistem imunitar i dobësuar shkaktohet, për shembull, nga një sëmundje (siç është SIDA) ose nga mjekimi që shtyp sistemin imunitar (për shembull, i administruar pas transplanteve). Një sistem imunitar i dobësuar është përkatësisht më pak efektiv në luftimin e një infeksioni HPV.

Sipas njohurive aktuale, faktorët gjenetikë luajnë vetëm një rol të vogël në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës.

Si zbulohet kanceri i qafës së mitrës?

Ekzaminimi më i rëndësishëm është kontrolli i rregullt te gjinekologu (zbulimi i hershëm i kancerit). Kjo vlen edhe për gratë që janë vaksinuar kundër viruseve më të rëndësishme HP: Vaksinimi nuk zëvendëson ekzaminimin, ai vetëm plotëson programin e shqyrtimit.

Në Gjermani, çdo grua mbi moshën 20 vjeç ka të drejtën e një ekzaminimi vjetor parandalues/zbulimi të hershëm nga një gjinekolog – i njohur gjithashtu si shqyrtimi parësor. Të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore mbulojnë shpenzimet. Ju mund të merrni më shumë informacion nga gjinekologu juaj.

Ekzaminimi rutinë për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës kryhet saktësisht në të njëjtën mënyrë si ekzaminimi i kryer në rast të një dyshimi specifik për kancer të qafës së mitrës (për shkak të simptomave të tilla si gjakderdhja e parregullt):

Intervistë e historisë mjekësore

Së pari, mjeku pyet gruan për historinë e saj mjekësore (anamnezën). Për shembull, ai pyet se sa e rregullt dhe e rëndë është gjakderdhja menstruale dhe nëse ka gjakderdhje të herëpashershme ndërmenstruale ose njolla. Ai gjithashtu do të pyesë për çdo ankesë dhe sëmundje të mëparshme si dhe për përdorimin e kontraceptivëve.

Ekzaminimi gjinekologjik dhe PAP testi

Ai gjithashtu merr një mostër qelize nga sipërfaqja e mukozës në qafën e mitrës dhe në kanalin e qafës së mitrës duke përdorur një furçë të vogël ose një syth pambuku dhe e ekzaminon atë më nga afër nën mikroskop. Kjo i lejon mjekut të shohë nëse ka ndonjë formë qelizore të ndryshuar midis qelizave të mukozës. Mjekët e quajnë këtë ekzaminim si njollë cervikale ose njollë cervikale (PAP test).

Konizimi

Nëse ndryshimi i dyshimtë i indit është vetëm i vogël, gjinekologu zakonisht kryen një të ashtuquajtur konizim: Kjo përfshin prerjen e një koni nga indi, i përbërë nga qelizat e ndryshuara patologjikisht dhe një kufi qelizash të shëndetshme rreth tij. Ky i fundit synon të sigurojë që të mos mbeten qeliza të ndryshuara. Në laborator, stafi mjekësor ekzaminon indin e hequr për qeliza kanceroze.

Testi HPV

Një test për viruset papilloma humane (testi HPV) është gjithashtu i dobishëm kur hetohet mundësia e kancerit të qafës së mitrës. Gjinekologu ekzaminon një njollë nga qafa e mitrës për praninë e viruseve HP (më saktë: për materialin e tyre gjenetik).

Testi HPV zakonisht nuk është i dobishëm për gratë më të reja, sepse HPV shpesh gjendet në to, por infeksioni zakonisht zhduket vetë.

Pavarësisht nga mosha e gruas, testi për HPV indikohet nëse testi PAP jep një rezultat të paqartë. Kostot e testit mbulohen më pas nga sigurimi shëndetësor.

Ekzaminime të mëtejshme

Ndonjëherë mjeku do të urdhërojë një tomografi kompjuterike (CT) dhe/ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI). Kjo mund të përdoret për të zbuluar metastazat në legen, bark ose gjoks. Ekzaminimi me rreze X i gjoksit (rrezja e gjoksit) është i përshtatshëm për zbulimin e metastazave në zgavrën e kraharorit.

Nëse ekziston dyshimi se kanceri i qafës së mitrës është përhapur në fshikëz ose rektum, është e nevojshme një cistoskopi ose rektoskopi. Kjo mundëson zbulimin e çdo kanceri.

Ndonjëherë stadifikimi kirurgjik pasohet menjëherë nga trajtimi. Kjo i mundëson mjekut që gjatë ekzaminimit të vendosë për heqjen e tumorit kanceroz (zakonisht së bashku me të gjithë mitrën). Megjithatë, kjo ndodh vetëm nëse pacientja ka dhënë pëlqimin e saj paraprakisht.

vënie në skenë

Varësisht se sa është përhapur kanceri i qafës së mitrës në momentin e diagnozës, mjekët bëjnë dallimin midis fazave të ndryshme të kancerit. Kjo është e rëndësishme për planifikimin e trajtimit. Stadi gjithashtu e bën më të lehtë vlerësimin e rrjedhës dhe prognozës së kancerit.

Cili është trajtimi i kancerit të qafës së mitrës?

Në parim, ekzistojnë tre mundësi trajtimi për karcinomën e qafës së mitrës. Ato përdoren individualisht ose në kombinim:

 • kirurgji
 • Rrezatimi (radioterapia)
 • Trajtimi medikamentoz (kimioterapia dhe terapitë e synuara)

Disa gra kanë vetëm një fazë paraprake të kancerit të qafës së mitrës (displazi). Nëse këto ndryshime qelizore janë vetëm të lehta, mjekët zakonisht presin dhe shohin sepse ato shpesh zhduken vetë. Mjeku më pas e kontrollon këtë gjatë kontrolleve të rregullta.

Kirurgji për kancerin e qafës së mitrës

Ekzistojnë disa teknika për kirurgjinë e kancerit të qafës së mitrës. Ekzistojnë gjithashtu rrugë të ndryshme aksesi për të hequr indin e sëmurë, për shembull nëpërmjet vaginës, një prerje abdominale ose laparoskopi.

Konizimi

Prandaj mjekët ju këshillojnë të prisni pak kohë pas një konizimi si masë paraprake përpara se të keni një fëmijë. Ju mund të merrni informacion më të detajuar për këtë nga mjeku juaj.

Trakelektomia

Ndonjëherë jo i gjithë indi kanceroz mund të hiqet me konizim – atëherë nevojitet një operacion më i gjerë. Nëse pacienti ende dëshiron të ketë një fëmijë, e ashtuquajtura trakelektomia është një metodë e mundshme trajtimi: kirurgu heq një pjesë të qafës së mitrës (deri në dy të tretat) si dhe ligamentet e brendshme mbajtëse të mitrës. Sidoqoftë, qafa e brendshme dhe trupi i mitrës mbeten të paprekura (kirurgu lidh qafën e brendshme të mitrës me vaginën).

hysterectomy

Nëse një grua me kancer të qafës së mitrës nuk dëshiron më të ketë fëmijë, mjeku shpesh heq të gjithë mitrën. Operacioni është gjithashtu i nevojshëm nëse tumori tashmë është rritur më thellë në inde. Pas këtij operacioni, gruaja nuk është më në gjendje të mbetet shtatzënë.

Fshikëza dhe rektumi gjithashtu duhet të hiqen nëse kanceri i qafës së mitrës tashmë është përhapur në këto organe.

Radioterapia për kancerin e qafës së mitrës

Nëse operacioni i gjerë nuk është i mundur (p.sh. nëse pacienti është në gjendje të përgjithshme shëndetësore të dobët) ose gruaja e refuzon atë, kanceri i qafës së mitrës mund të trajtohet në mënyrë alternative me radioterapi ose një kombinim të radioterapisë dhe kimioterapisë (radiokimioterapia). Ndonjëherë radioterapia përdoret gjithashtu pas operacionit për të vrarë çdo qelizë kanceroze të mbetur. Mjekët më pas i referohen kësaj si radioterapi ndihmëse.

Radioterapia për kancerin e qafës së mitrës ndonjëherë shkakton efekte anësore akute. Këto përfshijnë, për shembull, acarim të dhimbshëm të mukozës në vaginë, fshikëz ose zorrë, si dhe diarre dhe infeksione. Simptoma të tilla zakonisht zhduken brenda disa javësh pas rrezatimit.

Përveç kësaj, ndonjëherë ka efekte të vonshme muaj ose vite pas trajtimit, disa prej të cilave janë të përhershme, të tilla si funksioni i dëmtuar i fshikëzës, humbja e kontrollit të zorrëve, inflamacioni i mukozave me gjakderdhje ose një vaginë e ngushtë dhe e thatë.

Kimioterapia për kancerin e qafës së mitrës

Qelizat e kancerit që ndahen me shpejtësi reagojnë veçanërisht me ndjeshmëri ndaj këtyre barnave. Megjithatë, medikamentet citostatike dëmtojnë gjithashtu përhapjen e qelizave të shëndetshme me rritje të shpejtë, të tilla si qelizat e rrënjëve të flokëve, qelizat e membranës mukoze dhe qelizat që formojnë gjakun. Kjo shpjegon efektet e mundshme anësore të kimioterapisë si rënia e flokëve, të përzierat dhe të vjellat si dhe ndryshimet në numërimin e gjakut me rritjen e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve.

Terapia e synuar për kancerin e qafës së mitrës

Ndonjëherë mjekët trajtojnë kancerin e qafës së mitrës me një antitrup të prodhuar artificialisht (bevacizumab) që synon në mënyrë specifike tumorin: sapo tumori kanceroz të ketë arritur një madhësi të caktuar, ai ka nevojë për enët e tij të gjakut të sapoformuara për të siguruar furnizimin me oksigjen dhe lëndë ushqyese. Antitrupi bevacizumab pengon një faktor të caktuar rritjeje dhe në këtë mënyrë formimin e enëve të reja të gjakut. Kjo parandalon rritjen e mëtejshme të tumorit.

Mjekët e administrojnë bevacizumabin si infuzion. Megjithatë, terapia e synuar është vetëm një opsion në raste të caktuara, përkatësisht kur kanceri i qafës së mitrës:

 • nuk mund të shtypet me terapi të tjera ose
 • rikthehet pas një terapie fillimisht të suksesshme (relapsi, i njohur gjithashtu si përsëritje).

Trajtime plotësuese

Tumoret malinje si kanceri i qafës së mitrës ndonjëherë shkaktojnë dhimbje të forta. Të prekurit më pas marrin terapi dhimbjeje të përshtatur individualisht.

Shumë pacientë zhvillojnë anemi - ose për shkak të vetë kancerit ose trajtimit (siç është kimioterapia). Në rrethana të caktuara, gratë e prekura mund të marrin transfuzion gjaku.

Radioterapia për kancerin e qafës së mitrës ndonjëherë mund të çojë në një vaginë të thatë dhe të ngushtë: lubrifikantët mund të ndihmojnë në parandalimin e thatësisë së pakëndshme gjatë marrëdhënieve seksuale. Një shtrëngim mund të parandalohet duke e shtrirë rregullisht vaginën me mjete ndihmëse për disa minuta.

Diagnoza dhe trajtimi i kancerit të qafës së mitrës (ose kancereve të tjera) mund të jetë shumë stresues për disa gra. Prandaj, pacientët kanë të drejtë për mbështetje psiko-onkologjike. Psiko-onkologët janë mjekë, psikologë ose pedagogë socialë të trajnuar posaçërisht, të cilët u ofrojnë pacientëve me kancer dhe të afërmve të tyre mbështetje emocionale në trajtimin e sëmundjes.

Rehabilitimi pas kancerit të qafës së mitrës (ose çdo kanceri tjetër) synon t'u mundësojë pacientëve t'i kthehen jetës së tyre sociale dhe profesionale. Terapistë dhe këshilltarë të ndryshëm (mjekë, psikologë, fizioterapistë, etj.) ndihmojnë gratë e prekura për të përballuar pasojat e mundshme të sëmundjes ose trajtimit dhe për t'u përshtatur sërish fizikisht. Pacientët mund të marrin të gjitha informacionet e rëndësishme rreth rehabilitimit nga mjeku i tyre që merr pjesë dhe shërbimet sociale në klinikë.

 • Në tre vitet e para pas trajtimit indikohen ekzaminimet vijuese çdo tre muaj.
 • Në vitin e katërt dhe të pestë pas përfundimit të trajtimit, rekomandohet një ekzaminim pasues çdo gjashtë muaj.
 • Nga viti i gjashtë e në vazhdim, ekzaminimi vijues bëhet një herë në vit.

Ekzaminimi vijues zakonisht përbëhet nga pjesët e mëposhtme:

 • Diskutim dhe konsultim
 • Ekzaminimi fizik i organeve riprodhuese me palpim të nyjeve limfatike
 • PAP testi

Përveç kësaj, mjekët kryejnë një test HPV, një ekzaminim me ultratinguj të vaginës dhe veshkave dhe një ekzaminim me xham zmadhues (kolposkopi) në intervale të caktuara.

A mund të parandalohet kanceri i qafës së mitrës?

Ekspertët rekomandojnë që edhe djemtë të vaksinohen kundër HPV. Nëse nuk janë të infektuar, nuk ka rrezik infeksioni për partnerët e tyre seksualë – kjo i mbron ata nga kanceri i qafës së mitrës. Vaksinimi gjithashtu u ofron djemve mbrojtje kundër lythave gjenitale dhe ndryshimeve qelizore që mund të çojnë në kancer (si kanceri i penisit).

Vaksinim

Gjithçka që duhet të dini për procesin, efektet dhe efektet anësore të vaksinimit mund të lexoni në artikullin Vaksinimi kundër HPV.

Higjiena adekuate e organeve gjenitale dhe mos pirja e duhanit ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e kancerit të qafës së mitrës.