Hernia diskale e qafës së mitrës: Simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Dhimbje që ndonjëherë rrezaton në krahë dhe kokë, ndjesi shpimi gjilpërash në krahë dhe gishta, shqetësime shqisore, paralizë
  • Kursi dhe prognoza: Kohëzgjatja në varësi të shkallës së incidentit dhe ankesave aktuale deri në disa muaj, prognoza e favorshme.
  • Trajtimi: terapi me barna qetësuese, kirurgji, fizioterapi, terapi termike
  • Shkaqet: konsumimi i disqeve ndërvertebrale lidhur me moshën, trauma ose aksidente.

Çfarë është një hernie diskale e shtyllës së qafës së mitrës?

Një hernie diskale e shtyllës kurrizore cervikale (prolapsi i diskut të qafës së mitrës) është një gjendje në rajonin cervikal të shtyllës kurrizore. Shtylla e qafës së mitrës përbëhet nga shtatë rruaza individuale, me një disk ndërvertebral të vendosur midis secilit prej trupave vertebral të dytë deri në të shtatën. Në prolaps, bërthama e diskut të butë zgjatet dhe shtyp nervat kurrizor ose palcën kurrizore, duke shkaktuar shpesh dhimbje ose mpirje.

Simptomat e një hernie diskale të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës

Një hernie e tillë diskale e qafës së mitrës nuk shkakton gjithmonë simptoma. Megjithatë, nëse irriton ose ushtron presion mbi rrënjët nervore që dalin, personat e prekur shpesh raportojnë dhimbje të shtëna dhe/ose parestezi ose ndjesi shpimi gjilpërash në zonën ku përhapet rrënja nervore. Kjo përfshin, për shembull, një ndjenjë mpirje në gishta. Simptoma të tjera të një hernie akute të diskut të shpinës së qafës së mitrës janë:

  • Dhimbje trokitjeje e rrethuar
  • @ Dhimbje koke
  • Marramendje
  • Kufizimi i dhimbshëm i lëvizjes së shtyllës së qafës së mitrës
  • Humbja e forcës ose paraliza e muskujve individualë, për shembull në njërin krah (mundësisht edhe në të dy anët)

Mjekët i referohen kësaj simptomatologjie si radikulopati cervikale.

Dhimbja e qafës dhe e shpatullave janë ndër shenjat e mundshme të një prolapsi të tillë, siç është edhe përkeqësimi i simptomave gjatë natës.

Disa të sëmurë raportojnë se kanë vënë re një ndjesi kërcitjeje në qafë, pra në zonën e shtyllës së qafës së mitrës, në momentin e prolapsit. Megjithatë, kjo nuk është një shenjë tipike e një hernie diskale të shpinës së qafës së mitrës.

Hernia diskale e shtyllës kurrizore cervikale: kohëzgjatja

Në varësi të shtrirjes së prolapsit dhe simptomave të pranishme, kohëzgjatja e procesit të shërimit të një hernie diskale të shtyllës kurrizore cervikale është në disa raste deri në disa muaj. Megjithatë, prognoza është zakonisht e favorshme, kështu që individët e prekur mund të kthehen shpejt në punë. Sa kohë është i sëmurë një person i prekur me hernie diskale të qafës së mitrës ose kur saktësisht personi mund të kthehet në punë varet në përputhje me rrethanat nga rasti individual.

Trajtimi i një hernie diskale të shpinës së qafës së mitrës

Komponentët e mundshëm të terapisë janë, për shembull, administrimi i medikamenteve (ilaçëve kundër dhimbjeve, relaksuesve të muskujve), mbajtja afatshkurtër e mbajtësit të qafës dhe aplikimet e nxehtësisë (i ftohti zakonisht funksionon më pak mirë). Po kështu, ushtrimet fizioterapeutike nën drejtimin e një fizioterapisti lehtësojnë simptomat e një hernie diskale të qafës së mitrës. Këto përfshijnë, për shembull, ushtrime relaksimi dhe lirimi ose në shkollë.

Këshillohet kujdes me masat kiropraktike: Ato rrisin rrezikun e një hernie të vogël, të lehtë të diskut të qafës së mitrës, që të zhvillohet në një hernie masive me presion në palcën kurrizore.

Kirurgji për hernie diskale të shtyllës së qafës së mitrës

Nëse terapia konservative nuk është efektive ose hernia e diskut në shpinë cervikale shkakton shenja të konsiderueshme ose në rritje të humbjes së nervit (si paraliza), operacioni është i nevojshëm në shumicën e rasteve. Si rregull, operacioni kryhet nga pjesa e përparme (ventrale), pra nëpërmjet një prerjeje tërthore të lëkurës në nivelin e laringut. Prej aty fitohet akses në shpinë anteriore të qafës së mitrës dhe rruaza ku ndodhet hernia e diskut.

Kirurgu heq diskun dhe zakonisht e zëvendëson atë me një ndarës.

Shkaqet e një hernie diskale të shpinës së qafës së mitrës

Përveç kësaj, ka edhe hernie akute të diskut të qafës së mitrës. Zakonisht është rezultat i traumave të vogla siç janë lëvizjet e papritura rrotulluese të kokës. Ndodh edhe tek të rinjtë.