Cetirizine: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon cetirizina

Si një i ashtuquajtur antihistamine H1, cetirizina bllokon vendet e bashkimit (receptorët H1) të substancës së transmetuar të trupit, histamine - një substancë që gjendet kudo në trup dhe është e përfshirë në përqendrime normale në procese të rëndësishme si reagimi imunitar, prodhimi. e acidit të stomakut dhe rregullimin e gjumit. Megjithatë, histamina luan gjithashtu një rol të rëndësishëm në reaksionet alergjike.

Një reaksion alergjik është një reagim i mbindjeshmërisë së sistemit imunitar. Trupi reagon ndaj kontaktit me një shkaktar të vërtetë të padëmshëm alergjie (alergjen siç është poleni, pluhuri i shtëpisë ose qimet e kafshëve) me një çlirim të tepërt të histaminës në mënyrë që të luftojë alergjenin e supozuar të rrezikshëm.

Nëse histamina lidhet më pas me receptorin e saj, shfaqen simptomat tipike të një alergjie, si rritja e qarkullimit të gjakut në inde (skuqje dhe ënjtje), kruajtje, lotim të syve dhe madje edhe ngërçe të muskujve të rrugëve të frymëmarrjes (bronkospazma).

Duke bllokuar receptorin e histaminës, cetirizina parandalon efektet e histaminës dhe në këtë mënyrë zbut simptomat e një reaksioni alergjik.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Substanca aktive ekskretohet kryesisht nëpërmjet veshkave. Për këtë arsye, doza duhet të reduktohet tek personat me insuficiencë renale (insuficiencë renale).

Kur përdoret cetirizina?

Fushat e aplikimit (indikacioneve) të antihistamines janë

  • Lehtësimi i simptomave të urtikarisë kronike (urtikarie)
  • Lehtësimi i simptomave të syve (konjuktivit alergjik) dhe hundës (ethet e barit)

Si përdoret cetirizina

Cetirizina merret më së shpeshti në formë tabletash. Sidoqoftë, pikat e cetirizinës dhe lëngu i cetirizinës janë gjithashtu të disponueshme. Doza e cetirizinës është zakonisht dhjetë miligramë në ditë, më pak për fëmijët dhe njerëzit me probleme me veshkat.

Zakonisht merret një herë në ditë sipas udhëzimeve të mjekut. Ushqimi ngadalëson shkallën e përthithjes (dhe rrjedhimisht fillimin e veprimit), por jo sasinë e përbërësit aktiv të përthithur.

Cilat janë efektet anësore të cetirizinës?

Në përgjithësi, përbërësi aktiv tolerohet mirë. Shpesh (d.m.th. në një deri në dhjetë përqind të pacientëve), cetirizina shkakton lodhje, qetësim dhe ankesa gastrointestinale (në doza më të larta).

Më pak se një për qind e atyre që trajtohen zhvillojnë dhimbje koke, marramendje, pagjumësi, agresivitet ose tharje të gojës si efekte anësore.

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr Cetirizine?

contraindications

Cetirizina nuk duhet të përdoret në rastet e mëposhtme

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • mosfunksionim i rëndë i veshkave
  • fëmijët nën dy vjeç

Ndërveprimet

Asnjë ndërveprim me barna të tjera nuk dihet deri më sot.

Cetirizina shtyp reagimin e lëkurës ndaj testeve të alergjisë. Prandaj, mjekimi duhet të ndërpritet tre ditë para një testi të tillë në mënyrë që të mos falsifikohet rezultati.

Ekspertët rekomandojnë shmangien e alkoolit gjatë trajtimit me antihistamine si cetirizina.

Aftësia për të drejtuar automjete dhe për të përdorur makineri

Në kontrast me shumë antihistaminikë të tjerë, cetirizina ka vetëm një efekt të butë qetësues. Megjithatë, kërkohet kujdes kur drejtoni një automjet dhe përdorni makineri. Pacientët duhet të jenë të vetëdijshëm për reagimin individual të trupit të tyre ndaj substancës aktive (lodhje, marramendje, etj.).

Kufizimi i moshës

Nuk rekomandohet përdorimi tek fëmijët nën dy vjeç.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Cetirizina mund të përdoret gjatë ushqyerjes me gji pas konsultimit me mjekun. Megjithatë, nuk ka të dhëna për transferimin e substancës aktive në qumështin e gjirit tek njerëzit. Në parim, përdorimi afatgjatë i antihistamines mund të shkaktojë shqetësim, qetësim dhe simptoma të tjera te fëmijët që ushqehen me gji. Megjithatë, në rastin specifik të cetirizinës, kjo nuk ka gjasa. Sipas ekspertëve, përbërësi aktiv mund të merret gjatë ushqyerjes me gji pa pasur nevojë të ndërpritet ushqyerja me gji.

Si të merrni ilaçe me cetirizinë

Barnat që përmbajnë cetirizinë janë të disponueshme pa recetë në barnatore në Gjermani, Austri dhe Zvicër.

Sa kohë ka qenë e njohur cetirizina?

Cetirizina nuk është e njohur për shumë kohë. Pas marrjes së një antihistamine të gjeneratës së parë, cetirizina u gjet si një produkt konvertimi në trupin e të prekurve. Studimet klinike më pas treguan se substanca e re kishte një efekt të krahasueshëm me më pak efekte anësore.

Prandaj, përbërësi aktiv tolerohet më mirë se preparatet e vjetra dhe ka zëvendësuar kryesisht përdorimin e tyre si ilaç për reaksionet alergjike.