Kamomili: Efektet dhe aplikimi

Cilat janë efektet e kamomilit?

Lulet e kamomilit (Matricaria chamomilla) dhe vaji esencial i izoluar prej tyre (vaji i kamomilit) konsiderohen si ilaçe tradicionale bimore. Fuqia e tyre shëruese përdoret për ankesa dhe sëmundje të ndryshme shëndetësore:

Brenda, kamomili përdoret në mjekësi për ngërçet gastrointestinale dhe çrregullime inflamatore gastrointestinale, si gastriti dhe ulçera gastrike.

 • sëmundjet bakteriale të lëkurës
 • sëmundjet bakteriale të mukozës së gojës dhe mishit të dhëmbëve
 • lëndime sipërfaqësore të lëkurës, "këmbë e hapur" (plagë e thellë, që nuk shërohet në pjesën e poshtme të këmbës, ulcus cruris), ulçera presioni për shkak të plagëve të shtratit (dekubitus), djegie, plagë kirurgjikale, djegie nga dielli, drithërime, dëmtime të lëkurës për shkak të rrezatimit
 • Sëmundjet në zonën anale dhe gjenitale
 • infeksionet e frymëmarrjes dhe acarimet e rrugëve të frymëmarrjes

Si të përdorni kamomilin?

Shumë njerëz mbështeten në mjetet juridike shtëpiake me kamomil, për shembull, në formën e çajit ose banjove të plota. Megjithatë, përdoren edhe preparate të gatshme me bazë bimën mjekësore, si dhe vaj esencial kamomil në aromaterapi.

Kamomili si një ilaç shtëpiak

Qoftë si çaj, aditiv për banjë, mbulesë apo llapë: kamomili është i popullarizuar si ilaç shtëpiak dhe ka shumë përdorime.

Çaj kamomili

Gargarë dhe tretësirë ​​për shpëlarjen e gojës me kamomil.

Përveç kësaj, çajin e kamomilit mund ta përdorni për gargarë ose si shpëlarës goje. Përdorur disa herë në ditë, kjo mund të ndihmojë me inflamacionin e mukozave në gojë dhe fyt, për shembull, dhimbje të fytit dhe inflamacion të mishrave të dhëmbëve.

Banjë ose banjë me kamomil

Zarf me kamomil

Mbivendosja me çaj kamomili

Në rast të ngërçeve të barkut (p.sh. gjatë menstruacioneve), fryrjeve ose shqetësimit (p.sh. te fëmijët), një kompresë e nxehtë dhe e lagësht me çaj kamomili mund të jetë e dobishme. Për një kompresë të tillë me avull (kompresa barku) veproni si më poshtë:

 • Merrni një leckë pambuku dhe vendoseni midis dy shisheve me ujë të nxehtë ose në ngrohës për ta ngrohur. Më vonë do të bëhet pëlhura e jashtme e kompresës së barkut.
 • Tani merrni një peshqir të dytë pambuku (ose një leckë liri) si peshqirin e brendshëm të kompresës së barkut dhe paloseni në një madhësi të përshtatshme për barkun.
 • Shpalosni një peshqir (më pas do të shërbejë si një leckë shtrënguese) dhe rrotulloni leckën e brendshme të palosur në të.
 • Tani ju duhet ta zhysni këtë rrotull në përgatitjen e çajit të kamomilit ose ta derdhni mbi të (duhet të thithet).
 • Më pas, shpalojeni peshqirin e brendshëm dhe mbështilleni midis peshqirit të jashtëm të parangrohur.
 • Tani vendoseni këtë kompresë me avull me kujdes, por shpejt në bark. Kujdes: Nëse konstatohet se është shumë e nxehtë, hiqeni menjëherë dhe lëreni të ftohet pak!
 • Lëreni kompresën e avullit të kamomilit në bark për 5 deri në 15 minuta. Nëse është e nevojshme, mund ta përsërisni aplikimin ditën tjetër. Në total, një kompresë e tillë me avull mund të përdoret për disa ditë, por vetëm një herë në ditë.

Qeskë me kamomil

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Kamomili në aromaterapi

Vaji esencial i kamomilit mban emrin "kamomil blu". Përdoret nga jashtë për trajtimin (mbështetës) të sëmundjeve dhe sëmundjeve të ndryshme, për shembull në formën e kompresave, masazheve, banjove ose inhalacioneve.

Mbulesë

Për shembull, një mbulesë ose kompresë me vaj kamomili rekomandohet për sëmundjet e lëkurës (të tilla si puçrrat, neurodermatiti, ekzema), plagët (p.sh. prerje, djegie), inflamacion të kyçeve dhe muskujve dhe cistit. Si të përgatiteni:

Sigurohuni që kompresa e nxehtë të mos jetë shumë e nxehtë. Përndryshe ekziston rreziku i djegies!

Masazh

Një masazh me vaj kamomil mund të lehtësojë, për shembull, dispepsi, fryrje, tension nervor, pagjumësi dhe stres. Një masazh i tillë mund të jetë i mirë edhe për problemet e lëkurës, tensionin e muskujve, dhimbjet e kyçeve dhe dhimbjet menstruale:

Dush

Një banjë me vaj kamomil mund të ndihmojë gjithashtu me dispepsi, fryrje, tension nervor, pagjumësi dhe stres. Për një dush të plotë, përzieni dy deri në tre lugë mjaltë me katër deri në tetë pika vaj kamomil. Më pas përzieni të gjithë në ujin e banjës. Mjalti shërben si i ashtuquajturi emulsifikues: siguron që vaji esencial, i cili nuk tretet në ujë, të përzihet me ujin e banjës.

inhalacion

Për në lëvizje ose shpejt në mes, "inhalimi i thatë" me vaj kamomil është i përshtatshëm, për shembull në rast nervozizmi, stresi ose pagjumësie: Hidhni një deri në dy pika vaj kamomili në një shami (letër) dhe nuhasni çdo herë. dhe pastaj. Mund ta vendosni edhe në komodinë ose pranë jastëkut (larg syve) në mbrëmje.

Preparate të gatshme me kamomil

Ekzistojnë preparate të ndryshme të gatshme për përdorim me bazë kamomilin. Këto përfshijnë, për shembull, ekstrakte të lëngshme në formën e pikave për gëlltitje, ekstrakte të thata në dragee dhe ekstrakte alkoolike në pomada, kremra dhe banja. Përveç kësaj, vaji i kamomilit i nxjerrë nga lulet përpunohet për të prodhuar pomada shëruese, banja dhe solucione për përdorim të jashtëm.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë kamomili?

Disa njerëz janë alergjikë ndaj kamomilit ose ndaj familjes së bimëve të cilës i përket (Asteraceae).

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni kamomil

Nëse keni një alergji të njohur ndaj kamomilit ose bimëve të tjera të përbëra (si p.sh. mugwort, arnica, marigold), ju nuk duhet të përdorni bimën medicinale.

Asnjëherë mos e aplikoni kamomilin në sy, pasi mund të shkaktojë konjuktivit.

Për vajin e kamomilit dhe vajra të tjerë esencialë, përdorni vetëm 100 për qind vajra esencialë natyralë - mundësisht ato që rrjedhin nga bimë të rritura organike ose të mbledhura në mënyrë të egër.

Ndërveprimet

Ka indikacione për ndërveprime të mundshme midis kamomilit dhe warfarinës (antikoagulant) ose ciklosporinës (pas transplantimit të organeve dhe në sëmundjet autoimune). Në përgjithësi, rekomandohet përdorimi i kamomilit si masë paraprake vetëm pasi të konsultoheni me mjekun nëse dikush po merr medikamente të tjera.

Si të merrni kamomilin dhe produktet e tij

Fakte interesante për kamomilin

Kamomili pa kërkesa, i cili i përket familjes së margaritës (Asteraceae), është vendas në Evropën Jugore dhe Lindore dhe në Lindjen e Afërt. Ndërkohë, bima njëvjeçare gjendet edhe në pjesën tjetër të Evropës, Amerikën e Veriut dhe Australi.

Në ditët e sotme, kamomili kultivohet në sasi të mëdha: Lulet (Martricaria flos) përdoren drejtpërdrejt për qëllime mjekësore (si çaji) ose përdoren për nxjerrjen e vajit esencial (Martricariae aetheroleum).

Emri latin i gjinisë "Matricaria" rrjedh nga fjala latine për mitër (matriks) dhe i referohet përdorimit mjekësor popullor të kamomilit për sëmundjet e grave si dhimbjet menstruale.