Frymëmarrja në gjoks – Shpjegohet thjesht

Çfarë është frymëmarrja në gjoks?

Njerëzit e shëndetshëm marrin frymë si nga gjoksi ashtu edhe nga barku. Frymëmarrja me gjoks përbën rreth një të tretën e të gjithë frymëmarrjes dhe frymëmarrja abdominale (frymëmarrja diafragmatike) rreth dy të tretat.

Kur merrni frymë përmes gjoksit, muskujt ndër brinjë përdoren për të thithur dhe nxjerrë. Krahasuar me frymëmarrjen e barkut, frymëmarrja në gjoks konsiderohet më e vështirë sepse kërkon më shumë energji.

Përveç kësaj, frymëmarrja në gjoks është më e cekët, kështu që më pak oksigjen arrin në mushkëri sesa me frymëmarrjen e thellë të barkut.

Si funksionon frymëmarrja në gjoks?

Me fjalë të thjeshta, frymëmarrja në gjoks përfshin tendosjen e muskujve ndër brinjësh kur thithni. Kjo i shtyn brinjët nga jashtë. Kjo rrit vëllimin e zgavrës së gjoksit. Meqenëse mushkëritë janë të lidhura fort me murin e gjoksit, ato duhet të zgjerohen në mënyrë të pashmangshme me të. Kjo krijon presion negativ në to, duke bërë që ajri të rrjedhë në mushkëri.

Kur merrni frymë, muskujt ndër brinjë relaksohen përsëri. Zgavra e kraharorit dhe për këtë arsye mushkëritë tkurren përsëri. Ajri i përmbajtur shtyhet jashtë përmes rrugëve të frymëmarrjes - por kurrë plotësisht. Edhe me nxjerrjen maksimale, pak ajër mbetet në mushkëri. Ky vëllim i mbetur siguron që qeset delikate të ajrit (alveolat) - vendet e shkëmbimit të gazit - të mos shemben.

Kur keni nevojë për frymëmarrje në gjoks?

Frymëmarrja në gjoks zakonisht ndodh kur jeni nën një stres të madh fizik ose mendor. Prandaj është gjithashtu një shenjë e situatave të mundshme stresuese. Shkaktarë të tjerë tipikë për frymëmarrjen në gjoks janë, për shembull

  • Shtatzënia: Ndërsa perimetri i barkut rritet, frymëmarrja e barkut bëhet e vështirë. Në shtatzëninë e avancuar, gratë shpesh priren drejt frymëmarrjes në gjoks.
  • Veshje të ngushta: Nëse zona e barkut ngushtohet nga veshjet e ngushta, frymëmarrja e barkut bëhet e vështirë – njerëzit kalojnë gjithnjë e më shumë në frymëmarrjen me gjoks.
  • Dispnea (gulçim): Kur shfaqet gulçim, të prekurit marrin frymë më shumë me ndihmën e gjoksit dhe frymëmarrjes ndihmëse. Në rastin e fundit, përdoren muskujt ndihmës të frymëmarrjes. Këto përfshijnë muskuj të caktuar të fytit, gjoksit dhe barkut.
  • Pas operacioneve ose lëndimeve në zgavrën e barkut: Në këtë rast, frymëmarrja në gjoks përdoret si frymëmarrje e butë për të shmangur presionin shtesë në zgavrën e ndjeshme të barkut.