Kompresa e gjoksit: Efektet dhe aplikimi

Çfarë është mbështjellja e gjoksit?

Mbështjellja e gjoksit është një llapë rreth gjoksit që shtrihet nga sqetulla deri te harku brinor. Ilaçi në shtëpi është përdorur me shekuj për të lehtësuar simptomat tipike të sëmundjeve të frymëmarrjes. Kështu, kompresat e gjoksit ndihmojnë me bronkitin dhe kollën.

Në rast të simptomave të lehta, ato mund të zëvendësojnë masat mjekësore klasike ortodokse. Në sëmundjet më të rënda, ato mund të plotësojnë - për shembull, një trajtim me antibiotikë - të lehtësojnë shqetësimin dhe në këtë mënyrë të rrisin mirëqenien e përgjithshme.

Bëhet një dallim midis:

  • kompresa të nxehta në gjoks
  • kompresa të ftohta për gjoks

Shumë shpesh mbështjelljet e gjoksit bëhen me ujë të nxehtë ose të ftohtë (mbështjellës i lagësht i gjoksit). Aditivë të ndryshëm si çaji bimor (p.sh. çaji trumze) ose lëng limoni mund të rrisin efektin e mbështjelljes. Për një kompresë të thatë gjoksi, për shembull, mund të përdoren patatet. Djathi i gjizës dhe disa vajra esencialë janë gjithashtu aditivë të njohur për kompresat e gjoksit.

Si funksionon mbështjellja e gjoksit?

Mbështjelljet e nxehta dhe të ftohta të gjoksit funksionojnë ndryshe. Zgjedhja e mbështjelljes së duhur varet nga shqetësimi dhe nga ndjesia individuale e nxehtësisë ose të ftohtit.

Mbulesa e ftohtë e gjoksit

Kompresa e nxehtë e gjoksit

Një kompresë e nxehtë në gjoks rekomandohet për kollën e vazhdueshme, spazmatike, me kusht që personi i prekur të mos ketë temperaturë. Kompresa e ngrohtë ka një efekt antispazmatik në muskujt bronkialë. Ai gjithashtu liron mukozën në rrugët e frymëmarrjes dhe nxit ekspektorimin.

Mos aplikoni kompresa të nxehta në gjoks kur keni temperaturë, pasi ato mund të rrisin më tej temperaturën tashmë të ngritur të trupit.

Si bëhet një kompresë në gjoks?

Qoftë e nxehtë apo e ftohtë, mbështjellja e gjoksit përbëhet nga tre shtresa pëlhure: e para shkon drejtpërdrejt në lëkurën e gjoksit. Pëlhura - nëse do të jetë një mbështjellës i lagësht i gjoksit - ngjyhet paraprakisht në ujë të nxehtë ose të ftohtë (mundësisht me shtimin e lëngut të limonit ose vajrave esenciale si eukalipt, mente ose trumzë). Peshqiri i brendshëm i lagur më pas shtrydhet dhe mbështillet fort rreth gjoksit. Sigurohuni që të mos ketë rrudha në proces. Një peshqir i ndërmjetëm i pastër dhe i thatë vendoset mbi të si një shtresë e dytë. Shtresa përfundimtare është një peshqir i jashtëm ngrohës, i cili shtrihet mbi peshqirin e ndërmjetëm dhe të brendshëm dhe tërhiqet fort.

Për çdo shtresë duhet të përdoren pëlhura të bëra nga fibra natyrale, sepse fijet sintetike nuk lejojnë ajër dhe lagështi të mjaftueshme. Për shembull, liri rekomandohet për peshqirin e brendshëm. Për peshqirin e ndërmjetëm, mund të përdorni, për shembull, peshqirë dore ose kuzhine të bëra prej pambuku. Leshi rekomandohet për ngrohjen e peshqirit të jashtëm.

Sigurohuni që temperatura e mbështjelljes së gjoksit të jetë e përshtatshme. Mbështjellja e nxehtë e gjoksit nuk duhet të jetë aq e nxehtë sa të djegë lëkurën (kontrolloni fillimisht temperaturën e leckës së brendshme në pjesën e brendshme të parakrahut). Një mbështjellje e ftohtë e gjoksit nuk duhet të jetë kurrë e ftohtë, pasi kjo do të ngarkonte shumë sistemin kardiovaskular.

Kompresa e gjoksit me limon, gjizë ose patate

Efekti qetësues i kompresës së gjoksit mund të përmirësohet më tej me aditivë të caktuar. Lëngu i limonit, djathi i gjizës dhe patatet janë treguar veçanërisht të efektshme për këtë qëllim:

  • Mbështjellja e gjoksit me limon: Këtu përdoret efekti antiinflamator, antispazmatik i limonit. Për mbështjellësin e limonit, shtoni lëngun e një fruti në 250 ml ujë të ngrohtë dhe njomni leckën e brendshme në ujin e limonit.
  • Mbështjellja e gjoksit me patate: Për këtë përdorni patate të ziera, ende të ngrohta, pure, të cilat vendosen në leckën e brendshme. Patatet ruajnë nxehtësinë dhe kështu rrisin efektin e mbështjelljes. Por kini kujdes – pas gatimit, lërini patatet të ftohen pak para se t'i përdorni për mbështjellësin e gjoksit. Përndryshe, ju rrezikoni të digjni gjoksin me dhimbje.

Mbështjellja e gjoksit me vajra esencialë

Një kompresë e ftohtë në gjoks me livando mund të ulë butësisht ethet. Përveç kësaj, bima medicinale ka efekte anti-inflamatore, analgjezike, dezinfektuese dhe qetësuese. Për llapë, shtoni tre deri në pesë pika vaj livando në një litër ujë. Temperatura e saj duhet të jetë dy gradë më e ulët se temperatura aktuale e trupit të pacientit. Ju përdorni këtë përzierje vaj-ujë për të bërë kompresën e njomë të gjoksit (siç përshkruhet më sipër). Në mënyrë ideale, mbështjellja e gjoksit me livando aplikohet në mbrëmje para gjumit dhe lihet gjatë natës.

Si aplikohet mbështjellja e gjoksit?

Gjatë një trajtimi me mbështjellës gjoksi, pacienti duhet të shtrihet i qetë në shpinë.

Mbështjelljet e nxehta të gjoksit duhet të qëndrojnë në gjoks për aq kohë sa personi i prekur i gjen të ngrohtë dhe të rehatshëm.

Mbështjelljet e ftohta të gjoksit funksionojnë duke stimuluar organizmin për të ngrohur pjesën e prekur të trupit. Nëse ky efekt nuk ndodh pas dhjetë minutash, duhet të hiqni mbështjellësin. Përndryshe, lëreni derisa të zhvillohet një ndjenjë intensive ngrohtësie. Kjo zakonisht ndodh pas 45 deri në 75 minuta.

Pas heqjes së mbështjellësit, personi i prekur duhet të pushojë pak – rekomandohet të paktën 15 minuta pushim në shtrat ose në divan. Një mbështjellës gjoksi në përgjithësi duhet të aplikohet jo më shumë se dy ose tre herë në ditë, ndonjëherë më pak. Kështu, kompresat e gjoksit me vajra esencialë rekomandohen zakonisht vetëm një herë në ditë.

Për cilat sëmundje ndihmon kompresa në gjoks?

Kompresat e gjoksit ndihmojnë me bronkitin dhe kollën. Në rast të pneumonisë, si dhe astmës, ato mund të kenë efekte analgjezike dhe anti-inflamatore, përveç trajtimit medicinal.

Kur nuk rekomandohet përdorimi i kompresave në gjoks?

Mos përdorni kompresa gjoksi në rastet e mëposhtme:

  • Problemet e zemrës ose të qarkullimit të gjakut që lidhen me intolerancën ndaj trajtimeve të forta të nxehtësisë (kompresa të nxehta të gjoksit).
  • Disordersrregullime të qarkullimit të gjakut
  • mbindjeshmëria ndaj të ftohtit ose nxehtësisë
  • kur një kompresë e ftohtë në gjoks nuk krijon një ndjenjë ngrohtësie
  • lëndime të hapura të lëkurës ose irritime të lëkurës në zonën e gjoksit
  • perceptimi i shqetësuar i stimujve të të ftohtit ose të nxehtësisë (p.sh. në diabetin mellitus)

Kushdo që është tepër i ndjeshëm ndaj disa vajrave esencialë nuk duhet të bëjë kompresa gjoksi me to. Me fëmijët, në përgjithësi duhet të diskutoni fillimisht përdorimin e vajrave esencialë me një specialist, për shembull një mjek me përvojë ose një aromaterapist.

Kjo është për shkak se disa vajra mund të shkaktojnë shqetësime të frymëmarrjes, veçanërisht te foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Në rastin e disa sëmundjeve themelore të tilla si epilepsia dhe astma, duhet gjithashtu së pari të flisni me mjekun tuaj përpara se të përdorni vajra esencialë për kompresat e gjoksit ose aplikime të tjera shëruese.