Dhimbja e gjoksit: Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Urthi (sëmundja e refluksit), tensioni, dhimbje muskulore, bllokim vertebral, kontuzion i brinjëve, fraktura e brinjëve, herpes, angina pectoris, sulm në zemër, perikardit, presion i lartë i gjakut, pneumoni, emboli pulmonare, kancer i mushkërive, këputje e ezofagut, shkaqe psikologjike si. ankth apo stres
 • Kur të shihni një mjek? Në rast dhimbjeje të reja ose të ndryshuara, gulçim, ndjenjë presioni, ankth, ndjenjë të përgjithshme sëmundjeje, ethe dhe përgjumje.
 • Diagnostikimi: intervista e pacientit, ekzaminimi fizik, elektrokardiograma, rëntgen, ekografia, gastroskopia, bronkoskopia, endoskopia

Dhimbje gjoksi: përshkrim

Brinjët mbrojnë këto organe delikate nga ndikimi i jashtëm dhe muskujt e tyre lejojnë që kraharori të zgjerohet gjatë frymëzimit. Diafragma muskulare kufizon zgavrën e kraharorit poshtë dhe konsiderohet gjithashtu një muskul i rëndësishëm i frymëmarrjes.

Dhimbja e papritur si një ndjesi tërheqjeje, djegieje ose thumbimi në këtë zonë shpesh ka një shkak të padëmshëm, për shembull, tension të muskujve ose tendosje të muskujve.

Nuk është gjithmonë e lehtë, madje edhe për një mjek me përvojë, të gjejë burimin e shqetësimit, pasi të gjithë e perceptojnë dhe komunikojnë dhimbjen ndryshe. Për shembull, një goditje në gjoksin e majtë mund të merret shpejt si një bllokim i brinjëve, ndërsa në realitet një atak në zemër qëndron pas shqetësimit.

Ky artikull trajton kryesisht dhimbjen dhe shkaqet e saj brenda gjoksit. Dhimbja në zonën e indit të gjirit shfaqet kryesisht tek femrat (mastodinia), më rrallë tek meshkujt. Lexoni më shumë rreth dhimbjes së gjoksit këtu.

Cilat janë shkaqet e dhimbjes së gjoksit?

Në varësi të sëmundjes themelore, dhimbja manifestohet në pjesë të ndryshme të kraharorit.

Për të përshkruar shkaqet, kraharori është ndarë për thjeshtësi në "prapa sternumit", brinjë dhe në anën e majtë ose të djathtë të gjoksit. Në këtë mënyrë, shkaqet në rajone të ndryshme mund të ngushtohen disi. Përveç kësaj, përshkruhen sëmundje të cilat nuk mund t'i caktohen qartë asnjërit prej lokalizimeve të lartpërmendura.

Prandaj është e mundur që shkaqe të caktuara mund t'i caktohen disa lokalizimeve. Për shembull, shumë pacientë me infarkt miokardi ankohen për dhimbje prapa sternumit, të tjerë kryesisht për shqetësim në gjysmën e majtë të gjoksit. Prandaj, ju lutemi konsideroni lokalizimet vetëm si një udhëzues të përafërt.

Dhimbje pas sternumit

Dhimbje në zemër (angina pectoris): Një çrregullim i përkohshëm i qarkullimit të gjakut të muskujve të zemrës quhet angina pectoris ("shtrëngim në gjoks"). Shkaku më i zakonshëm është ngushtimi i arterieve koronare, për shembull në sëmundjet koronare të zemrës (CHD). Këto nuk janë më në gjendje të furnizojnë zemrën me gjak të mjaftueshëm, veçanërisht gjatë sforcimeve fizike.

Meqenëse ata vështirë se mund të dallohen nga një atak në zemër dhe është një urgjencë ndoshta kërcënuese për jetën, është absolutisht e këshillueshme që të telefononi mjekun e urgjencës! Masa e menjëhershme kundër simptomave është thithja e nitroglicerinës me anë të një spray pompe.

Simptomat tipike janë dhimbje të papritura, të forta, shpesh therëse në gjoks, zakonisht prapa kockës së gjoksit ose në kraharorin e majtë. Kjo shoqërohet me një ndjenjë shtrëngimi dhe gulçimi. Dhimbja shpesh rrezaton në shpatullën e majtë, në pjesën e sipërme të barkut, në shpinë, në qafë dhe në nofullën e poshtme. Djersitja, vjellja dhe frika nga vdekja shoqërojnë dhimbjen shpesh dërrmuese.

Sikleti vazhdon pa marrë parasysh frymëmarrjen apo presionin në gjoks.

Në përgjithësi, krahasuar me angina pectoris, simptomat e një ataku kardiak zgjasin të paktën njëzet minuta. Ato nuk qetësohen edhe kur jepen medikamente për zgjerimin e enëve të zemrës (nitro spray). Telefononi menjëherë 911 nëse dyshoni për një atak në zemër!

Shkaqe të tjera të dhimbjes retrosternale që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor ose urgjent mjekësor janë:

 • Ruptura e ezofagut: Si pasojë e një sëmundjeje ekzistuese të refluksit ose ezofagut të dëmtuar paraprakisht, këputja e organit ndodh në raste të rralla kur ushtrohet presion i fortë (për shembull, gjatë të vjellave). Kjo shkakton një goditje të dhunshme me thikë në gjoks, gjithashtu të vjella të përgjakshme, gulçim, ndonjëherë shoku, më vonë ethe dhe sepsë.
 • Hernia diafragmatike: Kjo i referohet një boshllëku në diafragmë. Kur stomaku pjesërisht ose plotësisht rrëshqet përmes kësaj boshllëku në gjoks, shkakton dhimbje të forta gjoksi.
 • Sindroma e Roemheld: Kjo është kur gazrat grumbullohen në bark, duke e shtyrë diafragmën lart, duke shkaktuar shqetësim në zemër, që shpesh manifestohet me një goditje në gjoks dhe në zemër të majtë, rrahje të zemrës, gulçim dhe një ndjenjë presioni.
 • Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni): Presioni i gjakut maksimal deri në 230 milimetra merkur (mmHg) mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me anginë: gulçim dhe dhimbje në sternum, ndonjëherë dhimbje në zemër.

Shkaqet e mëposhtme të dhimbjes retrosternale nuk janë menjëherë kërcënuese për jetën, por gjithashtu mund të kërkojnë trajtim nga një mjek ose specialist:

 • Prolapsi i valvulës mitrale: Në këtë defekt të valvulës së zemrës, valvula e zemrës midis atriumit të majtë dhe barkushes së majtë (valvula mitrale) është e fryrë. Kjo ndonjëherë shkakton dhimbje gjoksi tek të prekurit. Vetëm rrallë një prolaps i valvulës mitrale rezulton në ankesa të dukshme shëndetësore, por megjithatë këshillohet një ekzaminim mjekësor.

Dhimbje në kraharorin e majtë

Ndonjëherë dhimbja ka më shumë gjasa të ndihet në njërën anë të anës së majtë të gjoksit. Në shumicën e rasteve, shkaqet nuk janë kërcënuese për jetën, për shembull, tendosje të muskujve, tërheqje të muskujve ose dhimbje të shkaktuara nga nervat.

Megjithatë, lëndimet dhe sëmundjet e mushkërive që mund të kërkojnë kujdes mjekësor ndonjëherë ndodhin edhe në anën e majtë.

Organe të tjera që mund të shkaktojnë dhimbje në kraharorin e majtë ose nga të cilat dhimbja rrezaton në të janë stomaku dhe shpretka:

 • Gastriti: Në gastrit ka dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, e cila në disa raste rrezaton në gjoks (zakonisht në të majtë).

Dhimbje gjoksi djathtas

Dhimbja e gjoksit, e cila gjithashtu mund të lokalizohet në anën e djathtë, shpesh shkaktohet nga tensioni i muskujve, acarimi nervor, lëndimi ose sëmundjet e mushkërive. Megjithatë, ato nuk ndodhin vetëm në anën e djathtë, por mund të ndodhin edhe në të majtë ose në të dyja anët.

Në disa raste, dhimbja përkeqësohet me frymëmarrje ose lëvizje.

Organe të tjera përgjegjëse për dhimbjen e gjoksit në të djathtë në raste të rralla përfshijnë:

 • Fshikëza e tëmthit: Problemet e fshikëzës së tëmthit (për shembull inflamacioni, infeksioni ose gurët e tëmthit) gjithashtu çojnë në disa raste në dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, e cila mund të lëvizë në anën e djathtë të gjoksit ose në shpatull (për shembull në dhimbje barku biliare).

Dhimbje në rajonin e brinjëve

Për shkaqet e mëposhtme, dhimbja e gjoksit ka më shumë gjasa të ketë origjinën në zonën e brinjëve. Përsëri, dhimbja shfaqet në njërën ose të dyja anët, në varësi të vendndodhjes së shkakut:

 • Bllokime vertebrale: Këto kufizime në lëvizjen e shtyllës kurrizore shpesh ndodhin papritur dhe irritojnë nervat dhe muskujt midis brinjëve. Sidomos në zonën e shpinës torakale, bllokime të tilla çojnë në ankesa të ngjashme me angina pectoris.
 • Sindroma Tietze: Ky çrregullim shumë i rrallë shkakton ënjtje të kërcit të brinjëve në zonën e sternumit. Pacientët e prekur raportojnë dhimbje në brinjë si dhe në sternë.

Lokalizime të tjera

Ndonjëherë dhimbja ndihet në zona të tjera ose në zona që janë të vështira për t'u lokalizuar. Në disa raste, nuk është e mundur të caktohet dhimbja në njërën anë, sepse mund të shfaqet në anën e majtë ose të djathtë ose në të dyja anët në varësi të situatës:

 • Pneumonia: Shenjat tipike të pneumonisë janë kolla, therje në gjoks dhe dhimbje gjoksi, frymëmarrje e tendosur, temperaturë e lartë dhe pështymë. Simptomat janë të shprehura në njërën ose të dyja anët.
 • Kanceri i mushkërive: Sëmundjet malinje të tumorit të mushkërive shoqërohen shpesh me dhimbje gjoksi në rritje të vazhdueshme, kollë, gulçim, ngjirurit e zërit si dhe sputum me gjak.
 • Tensioni dhe dhimbjet: Tensioni i muskujve, dhimbja dhe dhimbja në pjesën e sipërme të shpinës shpesh rrezatojnë në gjoks. Ato shkaktojnë dhimbje të varura nga lëvizja, zakonisht të lehta, ndonjëherë tërheqëse në gjoks. Këto ankesa janë të mundshme në të gjitha zonat e gjoksit dhe janë shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së gjoksit.
 • Herpes zoster (herpes zoster): Viruset e varicelës (tek fëmijët shkaktari i lisë së dhenve, tek të rriturit sëmundja manifestohet në formën e herpes zoster) përhapet në zonën e furnizimit të një dege nervore. Një gjysma e gjoksit shpesh preket. Rezultati është një skuqje e lëkurës në formë rripi dhe dhimbje elektrizuese dhe djegëse në gjoks.
 • Pneumotoraks: Nëse pleura këputet, ajri hyn në hendekun midis mushkërive dhe pleurës, duke shkaktuar kolapsin e mushkërive. Frymëmarrja e papritur, dhimbja therëse në gjoks (majtas ose djathtas), kollitja dhe ndjenja e mbytjes janë pasoja të zakonshme. Një pneumotoraks zakonisht rezulton nga dëmtimi i jashtëm. Telefononi menjëherë mjekun e urgjencës!

Dhimbje gjoksi: trajtim

Dhimbja e gjoksit shpesh shkaktohet nga kushte serioze, ndonjëherë të papritura dhe ndoshta kërcënuese për jetën. Në thelb, trajtimi varet nga sëmundja themelore.

Trajtimi nga mjeku

Në kushte kërcënuese për jetën, mjeku fillon menjëherë masa të ndryshme trajtimi:

 • Bllokimet vertebrale mund të çlirohen me ndihmën e lëvizjeve të caktuara të duarve.
 • Në rrethana të caktuara, infuzionet, administrimi i oksigjenit ose masa të tjera janë të nevojshme për të stabilizuar pacientin.
 • Në disa raste, indikohet një operacion i hershëm, për shembull në rastin e një sulmi në zemër ose këputje të mushkërive.

Në rastet më pak akute, mjeku trajton sipas shkakut përkatës:

 • Për herpes zoster (herpes zoster) përdoren barna të ndryshme antivirale dhe qetësues kundër dhimbjeve.
 • Thyerjet e pakomplikuara të brinjëve ose mavijosjet mund të trajtohen mirë me qetësues kundër dhimbjeve.

Çfarë mund të bësh vetë

Për shkaqe më pak serioze të dhimbjes, ju keni opsionet e mëposhtme për të trajtuar vetë simptomat tuaja me mjete të thjeshta ose për të mbështetur trajtimin e duhur:

 • Urthi: Shmangni vaktet e rënda (veçanërisht para gjumit) dhe shmangni substancat që formojnë acide si nikotina dhe alkooli, si dhe ushqimet pikante.
 • Herpes: Trajtimi me ilaçe mund të mbështetet me pushim në shtrat. Kjo e bën dhimbjen e gjoksit më të durueshme në shumë raste.

Dhimbje gjoksi: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Në mënyrë ideale, duhet të keni gjithashtu një ndjenjë të përgjithshme sëmundjeje, temperaturë apo edhe marramendje në lidhje me dhimbjen e gjoksit të sqaruar nga mjeku.

Duhet të veproni menjëherë nëse vëreni ndonjë shenjë të një ataku akut në zemër: dhimbje të forta, shpesh rrezatuese në kraharorin e majtë, gulçim, marramendje, dobësi, buzë blu. Telefononi menjëherë mjekun e urgjencës!

Dhimbje gjoksi: ekzaminime dhe diagnoza

Gjatë konsultimit fillestar me pacientin, mjeku merr informacion të rëndësishëm për historinë mjekësore të pacientit (anamnezën). Ndër të tjera ai kërkon një përshkrim të saktë të cilësisë së dhimbjes, kohëzgjatjes dhe shfaqjes së saj. Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • A mund të lokalizohet saktësisht dhimbja e gjoksit apo duket se është me origjinë të pacaktuar?
 • A shfaqet dhimbja në gjoks në mënyrë të përsëritur në një kohë të caktuar ose me një qëndrim, aktivitet ose lëvizje të caktuar?
 • A përkeqësohet dhimbja e gjoksit ndërsa përparon?
 • A përkeqësohet dhimbja e gjoksit kur merrni frymë?

Provimet

 • Elektrokardiografia (EKG): Matja e aktivitetit elektrik të zemrës është thelbësore për të zbuluar sëmundjet e zemrës. Ndryshimet tipike në kurbën e zemrës tregojnë, për shembull, një atak në zemër ose anginë pectoris.
 • Radiografia e gjoksit (toraks me rreze X): Me ndihmën e një radiografie është e mundur që mjeku të zbulojë shumë ndryshime në mushkëri dhe skelet.
 • Gastroskopia: Një gastroskopi zbulon ndryshime jonormale në ezofag dhe stomak, nëse është e nevojshme.
 • Endoskopia pulmonare (bronkoskopia): Një bronkoskopi përdoret për të vizualizuar sëmundjen e mushkërive.
 • Mediastinoskopia: Rrallë përdoret endoskopi për të ekzaminuar zgavrën mediastinale.