Dhimbje gjoksi (gjëndra e qumështit): Përshkrimi, shkaqet

Vështrim i shkurtër

  • Shkaqet: Bëhet dallimi midis shkaqeve të varura nga cikli dhe shkaqeve të pavarura nga cikli (sindroma premenstruale, shtatzënia, menopauza, cistat, inflamacioni i gjëndrave të qumështit, etj.).
  • Simptomat: Dhimbje e njëanshme ose dypalëshe në gji, ndjesi tensioni dhe ënjtje, thithka të dhimbshme.
  • Kur të shihni një mjek? P.sh. kur dhimbja e gjoksit shfaqet për herë të parë, kur simptomat nuk zhduken me fillimin e menstruacioneve.
  • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi gjinekologjik, palpimi i gjirit, radiografia, analiza e gjakut etj.
  • Mjekimi: në varësi të shkakut, p.sh. shpuarje e kisteve, preparate hormonale

Çfarë është dhimbja e gjoksit?

Gjinjtë konsiderohen si simbol i feminitetit. Janë zonë erogjene dhe i përkasin karakteristikave dytësore seksuale. Përveç kësaj, gjinjtë shërbejnë për ushqyerjen me gji tek gratë. Kur shfaqet dhimbja e gjoksit, çdo prekje është e pakëndshme, gjoksi mund të ndihet me nyje, kjo i frikëson shumë gra.

Në fakt, dhimbja e gjoksit ose dhimbja në thithka është shumë e zakonshme dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht ndonjë gjë e keqe. Megjithatë, shumë gra mendojnë menjëherë për kancerin e gjirit kur përjetojnë këto simptoma.

Dhimbja e gjoksit mund të ndryshojë me kalimin e kohës. Kjo lidhet me punën e brendshme të gjoksit femëror, i cili përbëhet kryesisht nga indi dhjamor dhe lidhës. I ngulitur në këtë është indi i gjëndrave, i cili prodhon qumësht kur nevojitet.

Gjatë rrjedhës së jetës, raporti i indit yndyror ndaj indit lidhës dhe gjëndrave ndryshon. Tek gratë e moshuara mbizotëron përqindja e yndyrës në gjoks. Pastaj nuk ka pothuajse asnjë ndryshim nodular në indin e gjirit gjatë ciklit menstrual.

Megjithatë, ndonjëherë ka rritje në indin e gjirit që shkaktojnë dhimbje dhe shtrëngim në gji (mastalgji) pavarësisht nga cikli – një fenomen që prek edhe meshkujt.

Dhimbja e gjirit: shkaqet

Ka shumë shkaqe të mundshme të dhimbjes së gjoksit. Për shembull, mjekët bëjnë dallimin midis shkaqeve të dhimbjes së gjirit që varen nga cikli dhe ato të pavarura nga cikli.

Mastodinia: shkaqe të varura nga cikli

Përveç kësaj, gjinjtë furnizohen më mirë me gjak. Në përgjithësi, ato bëhen më të mëdha dhe më të rënda si rezultat, dhe ndryshimet nodulare gjithashtu mund të jenë të prekshme.

Shkaqe të tjera hormonale të dhimbjes së gjoksit

Çrregullimi disforik premenstrual (PMDS): Përveç dhimbjes së gjirit, simptomat përfshijnë lodhje, dhimbje barku, dhimbje shpine ose dhimbje koke. Ato zakonisht fillojnë në ditët para gjakderdhjes menstruale. Shpesh ato janë aq të rënda sa kanë një ndikim të rëndësishëm në jetën e përditshme. Që nga viti 2013, ky është njohur si një çrregullim më vete (çrregullim depresiv) që duhet trajtuar. Ajo prek deri në tetë për qind të grave të moshës së lindjes së fëmijëve.

Mastopatia fibrocistike: Hormonet janë ndoshta përgjegjës. Nëse ka shumë estrogjen dhe shumë pak progesteron në nivel lokal, komponentët individualë të indit të gjirit rriten tepër. Si rezultat, ënjtje në madhësinë e një guri qershie, nyje të zhvendosshme ose kiste zakonisht formohen në të dy gjinjtë. Ato shpesh janë të dukshme përmes shqetësimit në presion. Rrallëherë, lëngu rrjedh edhe nga thithka.

Shtatzënia: Një ndjenjë e caktuar tensioni, dhimbje gjoksi ose dhimbje të thithkave konsiderohen si një nga shenjat e para të shtatzënisë. Kjo është për shkak se menjëherë pas implantimit të vezës, gjoksi fillon të përgatitet për detyrën e ardhshme të ushqyerjes me gji. Indi i gjëndrave ndryshon, gjoksi bëhet më i madh dhe më i ndjeshëm ndaj prekjes.

Qumështi i gjirit i ngopur: Nëse foshnja është lidhur gabimisht për ushqyerjen me gji, ose kalon shumë kohë ndërmjet dhënies së gjirit, qumështi i gjirit mund të mbushë gjirin. Një tregues i parë i një stagnimi të tillë qumështi është kur gjoksi ose ënjtjet në zhvillim dhemb. Tani është koha për të marrë kundërmasa, sepse në të kundërt gjoksi mund të inflamohet!

Menopauza: Natyrisht, gratë në menopauzë kanë më pak gjasa të përjetojnë dhimbje gjoksi të lidhura me ciklin. Përveç nëse ata marrin në mënyrë specifike hormone për të luftuar simptomat e menopauzës. Atëherë dhimbja e gjoksit është një efekt anësor i mundshëm.

Mastalgjia: Shkaktarë të pavarur nga cikli

Kistet: Një kist është një flluskë e mbushur me lëng. Në indet e gjirit, cista të tilla mund të shkaktojnë dhimbje gjoksi kur arrijnë një madhësi të caktuar dhe shtyjnë indin përreth anash. Në shumicën e rasteve, cistat janë beninje. Nuk dihet më saktë pse zhvillohen. Shpesh shfaqen midis moshës 30 dhe 50 vjeç ose me fillimin e menopauzës.

Tumoret beninje të indeve të buta: Këto janë gunga të buta, të fryra vetëm nën lëkurë. Ato shkaktojnë dhimbje sidomos kur zhvillohen pranë nervave. Mjekët bëjnë dallimin midis ndryshimeve në indin dhjamor (lipoma), indin lidhor (fibromat) dhe qeskën e gjëndrave (atheroma) – ku qelizat e vdekura të lëkurës dhe sebumi mblidhen pranë një gjëndre dhjamore.

Inflamacion i gjëndrave të qumështit jashtë periudhës së ushqyerjes me gji (mastiti jo puerperal): Në këtë formë, bakteret depërtojnë edhe në indin e gjirit dhe shkaktojnë inflamacion atje. Pacientët më të rinj se 30 vjeç janë veçanërisht të prekur.

Kanceri i gjirit: Ky është një rritje e indit malinj (tumor) në indin e gjirit. Zakonisht e ka origjinën nga kanalet e qumështit dhe më rrallë nga lobulat e gjëndrave. Dhimbja e gjoksit mund të ndodhë gjithashtu, por jo në fazat e hershme. Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm tek gratë.

Thithat e irrituara: Thithat veçanërisht të dhimbshme ndonjëherë shkaktohen edhe nga veshjet e gabuara. Për shembull, kur tekstilet e vrazhda, veshjet shumë të ngushta ose fërkimi i vazhdueshëm gjatë sportit irritojnë lëkurën e ndjeshme.

Shkaqet e dhimbjes së gjoksit tek meshkujt

Meshkujt gjithashtu preken ndonjëherë nga dhimbja e gjirit - shpesh në lidhje me një gjëndër qumështi të zgjeruar në njërën ose të dyja anët (gjinekomastia).

Gjinekomastia ndodh natyrshëm për shkak të çekuilibrave hormonalë (si gjinekomasti neonatale, pubertet ose geriatrike). Për shembull, është e mundur që meshkujt të vuajnë nga dhimbjet e gjoksit gjatë pubertetit.

Shkaqe të tjera të dhimbjes së gjoksit

Dhimbja e kraharorit mund të ndodhë edhe me një sërë kushtesh të tjera (për shembull, sëmundje refluksi, sulm në zemër, pneumoni, emboli pulmonare, frakturë e brinjëve, etj.). Lexoni më shumë rreth këtyre dhe shkaqeve të tjera të dhimbjes së gjoksit në artikullin Dhimbje gjoksi.

Si shfaqet dhimbja në gjoks?

Dhimbja e gjirit (mastodinia) shfaqet si në mënyrë të njëanshme në gjirin e djathtë ose të majtë dhe dypalësh dhe mund të shoqërohet me ndjenja tensioni dhe ënjtje. Të prekurit gjithashtu mund të ankohen për thithka të dhimbshme.

Rritja e vëllimit në varësi të ciklit mund të shkaktojë disa dhimbje shtrënguese. Përveç kësaj, gjoksi reagon më me ndjeshmëri ndaj prekjes. Normalisht, ankesat zhduken përsëri kur niveli i estrogjenit bie, shfaqen menstruacionet dhe lëngu largohet nga indet.

Në rastin e zmadhimit të gjëndrave të qumështit, për shembull, burrat raportojnë gjithashtu ndjenja tensioni dhe një ndjeshmëri të caktuar ndaj prekjes në gji. Përveç kësaj, thithkat mund të lëndohen.

Çfarë duhet të bëni me dhimbjen e gjoksit?

Trajtimi i dhimbjes së gjoksit varet nga shkaku. Për shembull, nëse kistet janë përgjegjëse për dhimbjen, është e mundur që mjeku t'i bëjë ato të "shpohen" (shpohen) për të kulluar lëngun që përmbajnë. Kjo zvogëlon presionin në indet përreth, me ç'rast dhimbja e gjoksit zakonisht zhduket.

Nëse çekuilibri hormonal është shkaku i dhimbjes, mjeku përshkruan preparate hormonale për terapinë e mastodinisë nëse është e nevojshme. Nëse mjeku diagnostikon kancerin e gjirit, ai ose ajo fillon menjëherë një terapi të kancerit të përshtatur individualisht (kirurgji, kimioterapi, terapi rrezatimi, etj.).

Nëse dhimbja është e fortë, mjeku përshkruan edhe ilaçe kundër dhimbjeve, për shembull me përbërësin aktiv paracetamol.

Mjetet juridike në shtëpi për dhimbjen e gjoksit

Për dhimbjen e gjoksit të varur nga cikli në kontekstin e PMS, përgatitjet bimore (si p.sh. me specin e murgut), meditimi dhe ushtrimet relaksuese thuhet se janë të dobishme. Si pjesë e një terapie naturopatike, dieta thuhet gjithashtu se mund të ndikojë në mastodininë. Për shembull, rekomandohet të shmangni kafenë dhe alkoolin. Një qasje tjetër është të reduktoni marrjen totale të yndyrës dhe të ushtroheni rregullisht.

Konsultohuni me gjinekologun tuaj për këshilla për këtë. Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Dhimbje gjoksi: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Parimisht këshillohet që dhimbjet e gjoksit që shfaqen për herë të parë të sqarohen nga mjeku. Kjo vlen edhe nëse shfaqen ankesa dhe anomali të tjera, si p.sh. gunga që nuk ishin aty më parë ose një thithkë që rrjedh.

Nëse ankesat varen nga cikli menstrual, ato zakonisht zhduken përsëri me fillimin e menstruacioneve. Nëse kjo nuk ndodh, këshillohet gjithashtu që të konsultoheni me një mjek.

Me çdo lloj ndryshimi që ju duket i çuditshëm, këshillohet të shkoni te mjeku. Nëse keni dyshime, është më mirë të shkoni te mjeku një herë shumë shpesh. Kanceri i gjirit në veçanti mund të trajtohet mirë dhe madje është i shërueshëm nëse zbulohet në një fazë të hershme.

Dhimbje gjiri: ekzaminime

Në rastin e dhimbjes së gjoksit femëror, kontaktuesi i duhur është gjinekologu. Ai së pari do t'ju pyesë në detaje për të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Ai gjithashtu mund të interesohet nëse dhimbja e gjoksit shfaqet para apo pas menstruacioneve, nëse është anash apo në mes dhe nëse e vëreni kur e prekni.

Mjeku mund t'ju pyesë gjithashtu nëse dhimbja e gjoksit shfaqet gjatë thithjes ose nxjerrjes, ose nëse është e lidhur me lëvizjet. Ky është një tregues se shqetësimi mund të jetë me origjinë muskuloskeletore, domethënë me origjinë nga muskujt ose skeleti.

Një ekzaminim me rreze X i gjirit (mamografia) ndihmon për të përjashtuar kancerin e gjirit si shkaktar të dhimbjes së gjirit. Nëse ka ndryshime të dyshimta të indeve në rreze X, mjeku mund të marrë një mostër indi (biopsi) për ta ekzaminuar më nga afër në laborator.

Mjeku merr edhe mostra gjaku. Si pjesë e testit të gjakut, ai ose ajo mat nivelet e hormoneve seksuale për të dhënë ndoshta të dhëna për një shkak hormonal të dhimbjes së gjoksit.

Tek meshkujt me dhimbje gjoksi, mjeku kryen të njëjtat analiza për sqarim. Kontakti i duhur këtu është një androlog ose një klinikë e specializuar për sëmundjet e gjirit.