CPR e fëmijëve: Si funksionon

Vështrim i shkurtër

 • Procedura: Kontrolloni nëse fëmija po përgjigjet dhe po merr frymë, telefononi 911. Nëse fëmija nuk reagon dhe nuk merr frymë normalisht, kryeni ngjeshje në gjoks dhe frymëmarrje shpëtimi derisa të mbërrijë EMS ose fëmija të tregojë përsëri shenja jete.
 • Rreziqet: Masazhi kardiak mund të thyejë brinjët dhe të dëmtojë organet e brendshme.

Kujdes.

 • Shpesh objektet e gëlltitura janë arsyeja pse fëmijët ndalojnë frymëmarrjen. Kontrolloni gojën dhe fytin për të parë nëse zbuloni ndonjë gjë.
 • Asnjëherë mos e tundni një fëmijë pa ndjenja/që nuk merr frymë, veçanërisht një foshnjë! Mund ta lëndoni rëndë duke e bërë këtë.
 • Lajmëroni shërbimet e urgjencës sa më shpejt të jetë e mundur!

Si funksionon ringjallja tek një fëmijë?

Nëse një fëmijë humbet vetëdijen dhe nuk merr frymë siç duhet ose nuk merr frymë fare, duhet të filloni menjëherë ringjalljen (ringjalljen kardiopulmonare)!

Është normale që mund të ndiheni nervoz ose pothuajse panik. Por mbani mend: është më mirë të rrezikoni një gabim gjatë ringjalljes (për shembull, nga paniku) sesa të mos bëni asgjë!

Reanimimi: Foshnja

"Fëmija" ose "i mitur" i referohet fëmijëve deri në fund të vitit të parë të jetës. Kur i ringjallni, veproni si më poshtë:

 1. Pozicioni i shtrirë në shpinë: Shtroni fëmijën në shpinë, mundësisht në një sipërfaqe të fortë (si p.sh. në dysheme).
 2. Koka në pozicion neutral: Vendoseni kokën e foshnjës në një pozicion normal, pra neutral (mos e teproni!).
 3. 5 x frymëmarrje në fillim: Nëse foshnja nuk merr frymë ose nuk merr frymë siç duhet, ose nëse nuk jeni të sigurt për këtë, duhet ta ajrosni atë menjëherë, duke përdorur gojën dhe hundën në të njëjtën kohë: Filloni me pesë frymëmarrje.
 4. Dorëzimi i frymëmarrjes dhe ngjeshjet e gjoksit në mënyrë alternative: Tani jepni frymëmarrje dy herë më shumë përpara se të kryeni përsëri ngjeshjet në gjoks (shpëtuesit e patrajnuar 30 herë, shpëtimtarët me përvojë 15 herë). Vazhdoni këtë cikël 30:2 ose 15:2 derisa të vijë mjeku i urgjencës ose fëmija të marrë frymë vetë përsëri. Në rastin e dytë, duhet ta vendosni në pozicionin e rikuperimit nëse mbetet pa ndjenja.

Reanimim: Fëmijë (një vjeç e lart)

Reanimimi kardiopulmonar (ngjeshjet e gjoksit dhe ventilimi) tek fëmijët një vjeç e lart është i ngjashëm:

 • Hapni rrugët e frymëmarrjes dhe kontrolloni frymëmarrjen: Veproni siç do të bëni me foshnjat. Megjithatë, nëse është e nevojshme, ju mund të mbizgjatni pak kokën e fëmijëve mbi një vjeç.
 • 30 x ose 15 x masazh kardiak: (si një ndihmës i pa trajnuar) kryeni masazh kardiak 30 herë duke shtypur në mënyrë ritmike qendrën e gjoksit të fëmijës (përkundrazi gjysmën e poshtme të sternumit) me thembrën e dorës (rreth 4-5 cm). thellë). Ashtu si me foshnjat, rekomandohet një frekuencë deri në 120 në minutë (por të paktën 100/min), pra rreth dy herë në sekondë. Si një ndihmës i trajnuar dhe me disa bashkëndihmës, shtypni 15 herë.

Cikli 15:2 (15 ngjeshje gjoksi të alternuara me 2 ringjallje) rekomandohet si prioritet gjatë ringjalljes së fëmijëve. Nëse një shpëtimtar përdor ciklin 30:2 të rekomanduar për të rriturit për shkak të injorancës ose mungesës së përvojës, kjo është më mirë sesa të mos ringjallni fare pacientin e ri! Përveç kësaj, disa shpëtimtarë duhet të jenë gjithmonë të pranishëm për ciklin 15:2. Për shpëtimtarët e vetëm, cikli 30:2 është më i përshtatshëm.

Kur mund të ringjall fëmijët?

Në të rriturit, nga ana tjetër, zemra është më shpesh përgjegjëse për ndalimin e frymëmarrjes dhe qarkullimin e gjakut dhe humbjen e vetëdijes. Për këtë arsye, ringjallja fillon me masazh kardiak (e ndjekur nga ventilimi).

Rreziqet e ringjalljes tek fëmijët