Kiropraktor: Çfarë bëjnë ata

Çfarë bën një kiropraktor?

Kiropraktika amerikane është një metodë trajtimi manuale nga fusha e mjekësisë alternative, e cila tashmë njihet shkencërisht në shumë vende. Fokusi është në çrregullimet e sistemit musculoskeletal dhe pasojat e tyre në sistemin nervor – veçanërisht në zonën e shtyllës kurrizore. Kjo mbyll palcën kurrizore, e cila së bashku me trurin formon sistemin nervor qendror dhe vepron si një ndërmjetës i sinjaleve nervore midis trurit dhe pjesës tjetër të trupit.

Qasja kiropraktike supozon se shumica e sëmundjeve fizike janë për shkak të atyre që quhen subluksacione. Kiropraktorët i përkufizojnë këto si ndryshime funksionale dhe/ose strukturore dhe/ose patologjike të kyçeve (p.sh., bllokime ose shtrembërime të nyjeve si nyjet vertebrale) që ndikojnë në integritetin e sistemit nervor (neurointegritetin), duke ndikuar potencialisht në funksionet e trupit dhe shëndetin e përgjithshëm . Si rezultat, për shembull, mund të zhvillohen parehati, dhimbje shpine, marramendje ose sëmundje të tilla si migrena.

Mjekësia konvencionale e kupton subluksacionin si diçka të ndryshme - domethënë një nyje jo plotësisht të "zhvendosur" (të luksuar). Në këtë rast, sipërfaqet e nyjeve janë ende pjesërisht në kontakt. Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu.

Ankesat për shkak të subluksacioneve

Ankesa të ndryshme mund të shoqërojnë një subluksacion në shtyllën kurrizore. Cilat janë këto varet nga se cila pjesë e shtyllës kurrizore është prekur:

Në zonën e shpinës së qafës së mitrës mund të rezultojnë dhimbje koke dhe dhimbje qafe, marramendje, probleme me dëgjimin dhe shikimin. Subluksacionet në pjesën e mesme të shtyllës kurrizore mund të rezultojnë në dhimbje të shpatullave dhe shpinës, presion të lartë të gjakut dhe probleme me tretjen. Nëse pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore është e prekur, pacientët shpesh ankohen për dhimbje në ijë, bark ose këmbë dhe këmbë.

Diagnoza nga kiropraktori

Qëllimi i diagnozës kiropraktike është të identifikojë dhe lokalizojë subluksacionet dhe, bazuar në këtë, të zhvillojë një plan trajtimi të individualizuar. Hapi i parë është marrja e një historie mjekësore (anamnezë). Për shembull, informacioni i mëposhtëm është me interes për kiropraktorin:

 • A jeni i kufizuar në lëvizshmërinë tuaj? Në çfarë mënyre dhe për sa kohë?
 • A jeni diagnostikuar tashmë me disa sëmundje?
 • Çfarë bëni për të jetuar (stres i njëanshëm, qëndrimi ulur ose në këmbë, punë fizike, etj.)?

Më pas, analiza kiropraktike është në rendin e ditës, e cila mund të përfshijë disa procedura ekzaminimi. Fokusi është te palpimi manual, ku kiropraktori ju ekzaminon me duart e tij për të gjurmuar subluksacionet e mundshme.

Përveç palpimit manual, mund të përdoren metoda të tjera ekzaminimi kiropraktik. Për shembull:

 • Analiza posturale: duke përdorur një shtrirje kumbulle, kiropraktori kontrollon pacientët për anomali posturale që mund të tregojnë një subluksacion.
 • Peshore dypalëshe dhe me katër kuadrante: Këto pajisje mund të përdoren për të përcaktuar shpërndarjen e pabarabartë të peshës, e cila është tipike në shtrembërimet e shtyllës kurrizore.
 • Inklinometria: Me një të ashtuquajtur inklinometër, kiropraktori mund të masë lëvizshmërinë e shtyllës kurrizore.

Për më tepër, kiropraktori duhet të përjashtojë frakturat ose sëmundjet e mundshme si osteoartriti, hernia e disqeve ose tumoret si shkaku i ankesave (diagnoza diferenciale). Sepse shkaqe të tilla nuk mund të trajtohen me ndihmën e Kiroterapisë. Përkundrazi, kiropraktika madje mund të përkeqësojë ankesat shoqëruese!

Procedura të ndryshme ekzaminimi mund të përdoren për diagnostikimin diferencial, për shembull:

 • Radioskopi
 • Tomografia kompjuterike (CT)
 • Imazhe rezonancë magnetike (MRI)
 • Pajisjet për matjen e temperaturës
 • Electromyography
 • Matja e presionit të gjakut
 • Testet e gjakut
 • Elektroencefalografi (EEG)
 • Elektrokardiografia (EKG)

Trajtimi nga kiropraktori

Pasi kiropraktori ka identifikuar një subluksacion (në kuptimin kiropraktik), ai ose ajo zhvillon një plan trajtimi të individualizuar. Qëllimi është eliminimi i nënluksacionit me dorë ose, nëse është e nevojshme, me ndihmën e instrumenteve kiropraktike ("rregullimi"):

Kiropraktori mund të përdorë metoda të ndryshme trajtimi për rregullimin. Shumica e kanë origjinën e tyre në kiropraktikën amerikane, e cila ka një traditë të gjatë. Metodat e përdorura zakonisht përfshijnë:

 • Teknika e Instrumentit Kiropraktik (CIT): Këtu, nënluksacionet trajtohen me një të ashtuquajtur aktivizues. Me këtë instrument të vogël, kiropraktori aplikon impulse të synuara për të eliminuar keqarritjet ose bllokimet. Metoda konsiderohet shumë e butë dhe për këtë arsye është e popullarizuar me fëmijët dhe pacientët e moshuar.
 • Flexion-Distraction (teknika e diskut Cox): Tabelat speciale të trajtimit kiropraktik e ndihmojnë kiropraktorin të hapë hapësirat e diskut dhe të trajtojë nyjet vertebrale.
 • Teknika e plotë specifike për shtyllën kurrizore (FSST): kjo metodë trajtimi thjesht manuale përpiqet të çlirojë drejtpërdrejt bllokimet në shpinë ose legen.
 • Teknika Thompson-Terminal-Point (TTPT): Këtu tabela e trajtimit kiropraktik luan një rol të madh. Me ndihmën e të ashtuquajturave pika, ajo mund të rregullohet në seksione në mënyrë që kiropraktori të mund të aplikojë impulse të synuara në pjesë të veçanta të trupit.

Cilat efekte anësore janë të mundshme pas trajtimit?

Në të kaluarën, trajtimi nga një kiropraktor konsiderohej mjaft i rrezikshëm nga disa njerëz - praktikantëve u parapriu reputacioni i të qenit "thyes të kockave". Kjo ishte sigurisht për shkak të metodave të vështira, mjaft të përafërta të vendosjes së praktikuar. Kiropraktorët e sotëm janë shumë më të kujdesshëm dhe më të butë, në mënyrë që të ketë pak nevojë për t'u shqetësuar për efektet anësore të padëshiruara.

Kur përdoret siç duhet nga një mjek i trajnuar, efektet anësore janë të rralla. Ndonjëherë – veçanërisht pas trajtimit fillestar – mund të shfaqet një dhimbje e lehtë muskulore ose një ndjenjë tensioni në pjesën e trajtuar të trupit. Por kjo e ashtuquajtura përkeqësim fillestar pas një trajtimi kiropraktik zakonisht përmirësohet vetvetiu pas një ose dy ditësh.

Në raste shumë të rralla, komplikime të tilla si simptomat e humbjes së nervit (p.sh. mpirje ose paralizë) ndodhin nëse kiropraktori nuk funksionon siç duhet. Akoma më pak e zakonshme është dëmtimi i enëve të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës kur ajo rregullohet në mënyrë kiropraktike. Dëmtimi i enëve të gjakut mund të çojë në formimin e mpiksjes së gjakut dhe kështu goditjet në tru.

Kur të mos përdorni kiropraktikë

Kiropraktori mund të trajtojë ankesat vetëm me një shkak funksional. Kjo do të thotë që trajtimi kiropraktik nuk mund të përmirësojë ndryshimet organike si osteoartriti ose hernie disqe, dhe në rastin më të keq mund edhe t'i përkeqësojë ato. Prandaj, është e rëndësishme të përjashtohen kushte të tilla para-ekzistuese përpara trajtimit kiropraktik.

Kiropraktika gjithashtu nuk duhet të përdoret në rastet e dëmtimit akut ose proceseve që shkatërrojnë kockën dhe/ose indin lidhor, si tumoret e kancerit, metastazat e kockave, osteoporoza dhe kolagjenoza (sëmundja e indit lidhës).

Kiropraktorët duhet t'i trajtojnë gratë shtatzëna me kujdes. Në përgjithësi, gratë shtatzëna duhet së pari të flasin me mjekun ose maminë e tyre përpara se të kërkojnë metoda alternative mjekësore.

Sa kushton trajtimi dhe kush i përballon këto kosto?

Trajtimi kiropraktik nga një mjek i panelit me trajnime të përshtatshme shtesë (kiropraktor) mund të paguhet nga sigurimi shëndetësor ligjor. Trajtimi kiropraktik nga një mjek privat, nga ana tjetër, duhet të paguhet nga ata me sigurim shëndetësor ligjor.

Shumica e sigurimeve shëndetësore private mbulojnë kostot e kiropraktikës, veçanërisht nëse trajtimi kryhet nga një mjek i trajnuar në kiropraktikë.

Në Austri, trajtimi kiropraktik nga një mjek ose fizioterapist i trajnuar siç duhet nuk mbulohet nga sigurimi shëndetësor publik. Megjithatë, sigurimi shëndetësor privat shpesh e mbulon atë në kushte të caktuara.

E njëjta gjë vlen edhe për Gjermaninë dhe Austrinë: Përpara se të filloni trajtimin, kontrolloni me kompaninë tuaj të sigurimit për të parë nëse dhe në çfarë kushtesh do të mbulojnë kostot e kiropraktorit.

Kiroterapia: kuptimi, zhvillimi, kufiri

Kiroterapia - çfarë është saktësisht? Termi vjen nga greqishtja dhe do të thotë "të praktikosh me duar". Sipas këtij përkufizimi, kiroterapia do të thotë terapi manuale e çrregullimeve shëndetësore (mjekësi manuale).

Përkufizimi i Shoqatës Botërore të Kiropraktikës është më i gjerë. Ai përshkruan kiropraktikën si "një profesion shëndetësor që merret me diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e çrregullimeve të sistemit neuromuskuloskeletal dhe efektet e këtyre çrregullimeve në shëndetin e përgjithshëm".

Kiropraktika e ka origjinën në Shtetet e Bashkuara, me metodat e para të kiropraktikës që u shfaqën atje në vitet 1890. Deri rreth vitit 1950, kiropraktika ishte e kufizuar në Amerikën e Veriut, dhe vetëm në vitet 1960 dhe 1970 ajo fitoi njohje dhe pranim më të gjerë, duke përfshirë edhe në fushën mjekësore konvencionale. Sot, kiropraktika është një pjesë integrale e repertorit të metodave mjekësore ose përmirësuese të diagnostikimit dhe trajtimit në shumë vende të botës.

Çfarë është një kiropraktor?

Në disa vende, të ashtuquajturit kiropraktorë gjithashtu ofrojnë shërbimet e tyre. Këta kanë përfunduar (kryesisht në SHBA) studime universitare disavjeçare me një fazë praktike të mëvonshme në fushën e kiropraktikës. Në Gjermani, megjithatë, nuk ka asnjë bazë ligjore për këtë profesion, kështu që kiropraktorët në këtë vend mund të operojnë vetëm si mjekë jo-mjekësorë.

Mjekët gjithashtu lejohen të ofrojnë trajtime kiroterapeutike në Gjermani, nëse ata kanë përfunduar trajnime shtesë në "mjekësinë manuale". Më pas ata mund ta quajnë veten kiroterapistë. Trajnimi shtesë ofrohet në Gjermani (dhe në disa vende të tjera si Austri dhe Zvicër) nga shoqata të njohura profesionale. Ai përfundon me një ekzaminim para shoqatës mjekësore.

Në Austri, vetëm mjekët dhe fizioterapistët me trajnime të përshtatshme shtesë lejohen të punojnë si kiropraktorë.

Dallimi midis fizioterapisë dhe kiropraktikës

Fizioterapia përfshin një gamë të gjerë të metodave të terapisë aktive dhe pasive si terapi ushtrimore, elektroterapi, hidroterapi - dhe mjekësi manuale (terapi manuale). Kiropraktika është gjithashtu një metodë trajtimi manuale. Në fakt, termat “mjekësi manuale”; "kiropraktika" dhe "terapia kiropraktike" shpesh përdoren edhe në mënyrë të ndërsjellë - shpesh ka konfuzion rreth këtyre termave.

Dallimi midis osteopatit dhe kiropraktorit

Osteopatia dhe kiropraktika janë të ngjashme në disa aspekte - ato janë të dyja metoda manuale nga mjekësia alternative. Megjithatë, ka dallime në qasjen themelore:

Kiropraktika, nga ana tjetër, siç përshkruhet në fillim, ia atribuon shumicën e ankesave fizike nënluksacioneve si bllokimet e nyjeve vertebrale, të cilat prishin transmetimin e sinjaleve përmes rrugëve nervore.