Kloralhidrat: Efektet, Efektet anësore

Si funksionon hidrati i kloralit?

Hidrati i kloralit ka veti qetësuese dhe nxitëse të gjumit. Ndikon në vetitë frenuese të substancës së dërguar të vetë trupit, acidi gama-aminobutirik (GABA).

Në trurin e njeriut, GABA është substanca më e rëndësishme e lajmërimit të sinapseve frenuese (lidhja midis një qelize nervore dhe tjetrës). Kur GABA lidhet me receptorin e saj, ka një efekt qetësues, lehtësues ankthi dhe nxitës të gjumit. Hidrati i kloralit i intensifikon këto efekte.

Hidrati i kloralit rrallë shkakton reaksione paradoksale (të tilla si agjitacion, pagjumësi) dhe vështirë se ndikon në rrjedhën normale të gjumit.

Sa shpejt funksionon hidrati i kloralit?

Hidrati i kloralit shpërbëhet me shpejtësi në trup në trikloroetanol (përbërësi aktual aktiv) dhe acid trikloroacetik joefektiv. Efekti shfaqet shpejt dhe zgjat rreth shtatë orë.

Cilat janë efektet anësore të hidratit të kloralit?

Efektet anësore të rastit përfshijnë konfuzionin, të përzierat dhe reaksionet alergjike.

Ashtu si të gjithë hidrokarburet e halogjenizuara, hidrati i kloralit mund të dëmtojë veshkat, mëlçinë dhe zemrën. Ekziston rreziku që zemra të reagojë në mënyrë më të ndjeshme ndaj katekolaminave (substancave që aktivizojnë mesazhe).

Për shkak se hidrati i kloralit përshpejton prishjen e tij, efekti i tij mund të zvogëlohet ndjeshëm pas vetëm disa ditësh.

Ashtu si pothuajse të gjitha pilulat e gjumit, hidrati i kloralit gjithashtu mund të krijojë varësi. Prandaj, duhet të merret vetëm në një bazë afatshkurtër.

Ju mund të mësoni më shumë rreth këtyre dhe efekteve të tjera anësore në fletëudhëzimin e paketimit për ilaçin tuaj hidrat kloral. Kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

Mbidozimi

Doza maksimale ditore nuk duhet të kalojë 1.5 deri në dy gram, në varësi të përgatitjes. Një mbidozë e hidratit kloral mund të rezultojë në humbje të vetëdijes, aritmi kardiake dhe probleme me frymëmarrjen.

Doza vdekjeprurëse është midis gjashtë dhe dhjetë gram hidrat kloral.

Kur përdoret kloralhidrati?

Hidrati i kloralit është miratuar në Gjermani dhe Zvicër për trajtimin afatshkurtër të çrregullimeve të gjumit. Në Zvicër, mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar agjitacionin nervor.

Si merret hidrati i kloralit

Hidrati i kloralit është i disponueshëm në forma të ndryshme dozimi. Kapsulat e buta me hidrat kloral janë të regjistruara në Gjermani. Një zgjidhje është në dispozicion komercialisht në Zvicër.

Klizmat e disponueshme më parë me hidrat kloral (rektiole hidrat kloral) për administrim rektal në rektum nuk janë më të disponueshme.

Kapsula të buta hidrat kloral

Të rriturit me pagjumësi fillimisht marrin një deri në dy kapsula të buta (ekuivalente me 0.25 deri në 0.5 gram hidrat kloral) me një gotë ujë rreth gjysmë ore para se të shkojnë në shtrat.

Nëse keni probleme me gëlltitjen e kapsulave të buta, zhytini ato për pak kohë në ujë të vakët paraprakisht.

Zgjidhja e hidratit të klorit

Doza e zakonshme si një mjet për të fjetur është midis 0.5 dhe një gram hidrat kloral (një deri në dy lugë matëse prej pesë mililitrash) sipas informacionit të specialistit zviceran. Doza maksimale ditore nuk duhet të kalojë dy gram.

Për shqetësim, rekomandohet 0.25 gram (gjysmë luge matëse) tretësirë ​​tri herë në ditë pas ngrënies.

Nëse shija e hidhur ju shqetëson, holloni mirë tretësirën me ujë të ftohtë përpara se ta merrni.

Kur nuk duhet të merret hidrati i kloralit?

Hidrati i kloralit në përgjithësi nuk duhet të përdoret në rastet e mëposhtme:

 • nëse jeni të mbindjeshëm ose alergjik ndaj substancës aktive ose ndonjërit prej përbërësve të ilaçit
 • nëse keni sëmundje të rënda të mëlçisë, veshkave ose zemrës
 • me trajtim të njëkohshëm me antikoagulantë të tipit kumarin (p.sh. warfarin, fenprokumon)
 • çrregullime të rënda të funksionit të frymëmarrjes
 • sindromi i apneas obstruktive e gjumit
 • në çrregullimin metabolik të porfirisë (zbatohet për tretësirën e hidratit të kloralit)
 • në gastrit (zbatohet për solucionin e hidratit të kloralit)
 • gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji
 • tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç (zbatohet për kapsulat e buta chloral hydrate)

Këto ndërveprime mund të ndodhin me hidratin kloral

Për shkak të vetive të tij depresive, njihen ndërveprime të shumta me barna të tjera me efekt depresiv. Kjo perfshin

 • Opioidet (ilaçe të forta kundër dhimbjeve si hidromorfoni dhe fentanili)
 • Barnat antipsikotike (të tilla si olanzapina dhe clozapina)
 • Barnat kundër ankthit (të tilla si pregabalin dhe alprazolam)
 • Barnat anti-epileptike (të tilla si primidoni dhe karbamazepina)
 • Medikamente të vjetra anti-alergjike (të tilla si difenhidramina dhe doksilamina)

Hidrati i kloralit dyshohet se zgjat intervalin QT të zemrës. Kjo është një periudhë e caktuar kohore në EKG. Prandaj duhet të shmanget kombinimi me barna të tjera që zgjasin intervalin QT. Kjo perfshin

 • Barnat anti-aritmike (të tilla si kinidina dhe sotalol)
 • disa antibiotikë (të tillë si makrolidet dhe fluorokinolonet)
 • Antimalarikët (të tilla si halofantrina dhe kinina)
 • Barnat antipsikotike (të tilla si sertindol, haloperidol dhe melperone)

Hidrati i kloralit përshpejton metabolizmin e amitriptilinës (antidepresiv). Gjithashtu mund të ulë nivelin e fenitoinës (ilaç kundër epilepsisë) në gjak.

Tek njerëzit që përdorin antidepresantë të caktuar (frenuesit e fluoksetinës ose monoamine oksidazës = frenuesit MAO), kohëzgjatja e efektit të hidratit të kloralit mund të zgjatet.

Alkooli rrit efektin e përgjumur të hidratit të kloralit dhe zgjeron enët e gjakut.

Hidrati i kloralit tek fëmijët: Çfarë duhet pasur parasysh?

Zgjidhja e hidratit të kloralit e regjistruar në Zvicër është gjithashtu e aprovuar për fëmijët, përfshirë foshnjat. Nuk ka kufi moshe më të ulët. Doza bazohet në peshën e trupit.

Si pilulë gjumi, doza e zakonshme është midis 30 dhe 50 miligramë për kilogram të peshës trupore para se të shkoni në shtrat.

Nëse hidrati i kloralit përdoret si qetësues, për të miturit mjaftojnë 25 miligramë për kilogram të peshës trupore. Kjo sasi ndahet në tre deri në katër doza gjatë ditës.

Doza maksimale e rekomanduar e vetme është një gram hidrat kloral.

Përgatitja në farmaci

Në Gjermani dhe Austri, mjekët mund të përshkruajnë një shurup (lëng) hidrat kloral për fëmijët. Përgatitet në farmaci.

Nëse fëmija juaj refuzon të marrë shurupin e hidhur, hollojeni atë me ujë të ftohtë. Është gjithashtu e dobishme të pini më shumë ujë.

Si të merrni ilaçe me hidrat kloral

Hidrati i kloralit është i disponueshëm vetëm me recetë në Gjermani dhe Zvicër. Aktualisht në Austri nuk ka preparate të gatshme për përdorim që përmbajnë përbërësin aktiv.

Përgatitjet Magistral hydrate kloral janë gjithashtu subjekt i recetës në të tre vendet.