Klorur: Çfarë është kloruri? Çfarë funksioni ka?

Çfarë është kloruri?

Si elektrolit jetik, më shumë se gjysma (rreth 56%) e klorurit në trup gjendet jashtë qelizave në të ashtuquajturën hapësirë ​​jashtëqelizore. Rreth një e treta (afërsisht 32%) gjendet në kocka dhe vetëm një pjesë e vogël (12%) brenda qelizave (hapësira ndërqelizore).

Shpërndarja e elektroliteve dhe ngarkesa e tyre elektrike krijon një tension elektrik (diferencë potenciale) midis pjesës së brendshme dhe të jashtme të qelizës. Ky njihet gjithashtu si potenciali i membranës së pushimit. Nëse voltazhi ndryshon për shkak të hyrjes dhe daljes së natriumit, kaliumit dhe elektroliteve të tjera, zhvillohet një potencial veprimi. Kjo shërben për të transmetuar sinjale midis qelizave në trup, për shembull midis qelizave nervore ose midis qelizave nervore dhe muskulore.

Falë ngarkesës së tij negative, kloruri në trup mund të transportojë elektrolite me një ngarkesë pozitive (katione) nëpër membrana pa ndryshuar tensionin. Substancat e tjera gjithashtu mund të transportohen përmes membranave qelizore përmes kanaleve të klorurit kur lidhen me klorur.

Së bashku me faktorë të tjerë, kloruri gjithashtu rregullon shpërndarjen e ujit në trup dhe ekuilibrin acido-bazik. Nuk gjendet vetëm në kocka dhe gjak, por edhe në djersë dhe në acidin e stomakut, ku kontribuon në tretje.

Thithja dhe ekskretimi i klorurit

Kërkesa ditore për klorur

Kërkesa mesatare ditore për klorur vlerësohet në 830 miligramë. Fëmijët dhe foshnjat kërkojnë më pak klorur, ndërsa djersitja e tepërt rrit kërkesën. Në total, trupi i njeriut përmban rreth 100 gram klorur.

Kur përcaktohet kloruri në gjak?

Kloruri zakonisht përcaktohet për të vlerësuar ekuilibrin acid-bazë. Vlerat e klorurit mund të përdoren gjithashtu për të monitoruar ekuilibrin e natriumit dhe ujit. Për këtë arsye, vlera e klorurit vlerësohet gjithmonë në lidhje me elektrolitë të tjerë si natriumi, kaliumi, kalciumi dhe magnezi.

Vlerat standarde të klorurit

Niveli i klorurit në serum dhe plazmë përdoret si një vlerë kontrolli:

Gjak (mmol/l)

Të rritur

96 – 110 mmol/l

Fëmijët, foshnjat, të porsalindurit

95 – 112 mmol/l

Në rast të mungesës së klorurit, një test i urinës jep informacion më të detajuar: vlera e klorurit në urinë mund të përdoret për të përcaktuar nëse pacienti ekskreton shumë klorur nëpërmjet veshkave ose zorrëve, për shembull në rastin e sëmundjeve trashëgimore. . Sasia totale e ekskretuar brenda 24 orëve matet në urinë (urinë 24-orëshe). Edhe pse kjo varet nga dieta, ajo duhet të jetë midis 100 dhe 240 mmol.

Kur është i ulët kloruri në gjak?

Mungesa e klorurit njihet gjithashtu si hipokloremi ose hipokloridemia. Një shkak i mundshëm është një humbje e shtuar e klorurit, për shembull për shkak të:

 • të vjella
 • Marrja e disa tabletave për dehidrim (diuretikë)
 • dobësi e veshkave (insuficiencë renale)
 • Diarre kongjenitale me klorur (kloridorre kongjenitale)

Humbja e klorurit rrit vlerën e pH-së (alkaloza) dhe rezulton në alkalozë hipokloremike. Në të kundërt, sistemi kompleks për kompensimin e çrregullimeve të vlerës së pH gjithashtu çon në hipokloremi nëse alkaloza ekziston për arsye të tjera:

 • Aldosteroni i tepërt (hiperaldosteronizëm)
 • Sindroma e Cushing
 • Pamjaftueshmëria e frymëmarrjes
 • Sindroma SIADH (sindroma Schwartz-Bartter)

Ndërsa një mungesë e lehtë e klorurit vështirë se shfaq ndonjë simptomë, pacientët me alkalozë zhvillojnë dobësi të përgjithshme, ngërçe dhe nauze, ndër të tjera.

Kur rritet kloruri në gjak?

Nëse kloruri është i ngritur, kjo quhet edhe hiperkloremi ose hiperkloridemi. Shumë klorur grumbullohet kryesisht në rast të çrregullimeve kongjenitale ose të fituara të ekuilibrit acido-bazik, në të cilat zhvillohet acidoza në trup dhe vlera e pH-së bie. Veshkat reduktojnë sekretimin e klorurit në mënyrë që të kompensojnë acidozën. Shkaqet e mundshme të rritjes së niveleve të klorurit:

 • Frymëmarrje e tepërt (hiperventilim)
 • Sëmundjet autoimune
 • Sëmundjet e veshkave (nefropatia intersticiale)
 • Operacionet në traktin urinar
 • Diabeti (diabeti mellitus)
 • Diarre

Çfarë duhet të bëni nëse kloruri rritet ose zvogëlohet?

Si hipokloremia ashtu edhe hiperkloremia duhet të trajtohen gjithmonë në varësi të origjinës së tyre.

Nëse niveli i klorurit zvogëlohet pak, zakonisht ndihmon një rritje e marrjes së kripës ose një infuzion. Insuficienca renale duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur në spital, duke përfshirë marrjen e shtuar të lëngjeve. Devijimet e rënda në nivelin e klorurit duhet të trajtohen gjithmonë nga një mjek.

Nëse kloruri është i ngritur në mënyrë kronike, të prekurit në përgjithësi duhet të hanë një dietë me pak kripë dhe të pinë shumë lëngje. Në përgjithësi, megjithatë, trajtimi i hiperkloremisë varet edhe nga sëmundja.