Karcinoma Kolangioqelizore: Simptomat, Kursi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Ndër të tjera, ndryshim i ngjyrës së jashtëqitjes, urinë e errët, kruajtje (pruritus), humbje peshe, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, të përziera, të vjella.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaku nuk dihet saktësisht. Faktori më i rëndësishëm i rrezikut është mosha; Përveç kësaj, disa sëmundje favorizojnë kancerin e kanalit biliar (për shembull, gurët në kanalin biliar ose sëmundjet parazitare).
 • Diagnoza: Ekzaminimi fizik, vlerat e mëlçisë (testi i gjakut), procedura të ndryshme imazherike si ekzaminimi me ultratinguj.
 • Kursi dhe prognoza: Meqenëse tumori zakonisht zbulohet vonë, kur sëmundja tashmë është e avancuar mirë, prognoza është mjaft e pafavorshme.

Çfarë është karcinoma kolengioqelizore?

Karcinoma kolengioqelizore (KKK, kolengiokarcinoma, karcinoma e kanalit biliar) është një tumor malinj (malinj) i kanaleve biliare. Kanceri është një nga tumoret parësore të mëlçisë, siç është karcinoma hepatocelulare (HCC).

Anatomia e kanaleve biliare

Mëlçia prodhon 600 deri në 800 mililitra biliare (bile) çdo ditë. Kjo futet në zorrë përmes kanaleve biliare. Rrugët biliare fillojnë si kapilarët më të vegjël biliare midis qelizave të mëlçisë dhe më pas bashkohen për të formuar kanalet biliare më të mëdha. Ato kombinohen për të formuar një kanal hepatik të djathtë dhe të majtë.

Kjo krijon duktusin e përbashkët hepatik (ductus hepaticus communis). Prej saj, një kanal degëzohet në fshikëzën e tëmthit (ductus cysticus). Më pas kalon si duktus choledochus në duoden, ku bashkohet me kanalin pankreatik (ductus pancreaticus).

Llojet e karcinomës kolengioqelizore

Mjekët e ndajnë karcinomën kolengiocelulare në tre lloje sipas vendndodhjes së saj anatomike:

 • CCC intrahepatike (e vendosur në mëlçi; shtrihet në kanalet hepatike djathtas dhe majtas).
 • CCC perihilare (i ashtuquajturi tumor Klatskin; i vendosur deri në kanalin koledok)
 • CCC distale (që shtrihet deri në duoden)

Simptomat

Karcinoma kolengioqelizore shpesh nuk shkakton simptoma për një kohë të gjatë. Prandaj, diagnoza e tumorit të kanalit biliar shpesh ndodh vetëm në një fazë të avancuar. Simptomat që kanë të sëmurët me karcinoma të kanalit biliar përfshijnë:

 • Ngjyrosja e jashtëqitjes
 • Urinë e errët
 • Kruarje (kruarje)
 • Pesha humbje
 • Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut
 • Humbja e oreksit
 • Përzier, të vjella
 • Akumulimi i lëngjeve në bark (ascit)

Karcinoma kolengioqelizore: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut.

Shkaku i saktë i karcinomës kolengioqelizore është i panjohur. Shpesh, përveç moshës më të madhe, tek personat e prekur nuk mund të gjenden faktorë të veçantë rreziku. Dihet se vetëm disa sëmundje favorizojnë zhvillimin e kancerit të kanalit biliar. Kjo perfshin:

 • Zgjerime të kanaleve biliare jashtë mëlçisë (cista koledoke)
 • Gurët e kanalit biliar (koledokolithiasis)
 • Sëmundjet parazitare të kanaleve biliare (për shembull trematodat ose goditjet e mëlçisë)
 • Kolangiti primar sklerozues (gjithashtu PSC, një sëmundje inflamatore e kanaleve biliare)

Faktorët e mundshëm shtesë të rrezikut mund të përfshijnë infeksionet e hepatitit B dhe C, cirrozën e mëlçisë, përdorimin e alkoolit dhe nikotinës dhe diabetin mellitus.

Ekzaminimet dhe diagnoza

 • Nëse kohët e fundit ka pasur ndonjë humbje të padëshiruar në peshë
 • Nëse lëkura kruhet
 • Nëse jashtëqitja është më e lehtë apo urina më e errët se zakonisht
 • Nëse personi i prekur vjell më shpesh

Ekzaminim fizik

Testet laboratorike

Përveç kësaj, mjeku merr gjak nga personi i prekur nëse dyshohet për karcinoma kolengioqelizore. Ai e ka ekzaminuar në laborator për disa vlera që ndryshohen shpesh në karcinomën e kanalit biliar. Këto përfshijnë enzimat e mëlçisë alanine aminotransferaza (ALAT), aspartat aminotransferaza (ASAT), glutamat dehidrogjenaza (GLDH), gama-glutamiltransferaza (γ-GT) dhe fosfataza alkaline (AP). Ata janë të gjithë shpesh të ngritur në dëmtim të mëlçisë.

Diagnostikimi i mëtejshëm

Nëse ekzaminimi fizik dhe rezultatet laboratorike japin dëshmi të kolengiokarcinomës, mjeku mund të kryejë një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) të barkut. Ndodh gjithashtu që mjeku të zbulojë aksidentalisht një karcinomë kolengioqelizore gjatë një ekzaminimi rutinë me ultratinguj.

Për sqarime të mëtejshme, mjekët zakonisht kryejnë një imazh me rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi të kompjuterizuar (CT) për të zbuluar karcinomën kolengioqelizore.

Më pas ai bën një radiografi të barkut, në të cilën mund të shihet kontrasti. Duhet të shpërndahet në rrugët biliare. Nëse lë jashtë një kanal biliar, për shembull, ky është një tregues i një guri ose një tumori.

Një alternativë ndaj ERC është kolengjiografia transhepatike perkutane (PTC). Në këtë procedurë, mjeku gjithashtu injekton medium kontrasti në kanalet biliare, por në këtë rast nëpërmjet një gjilpëre, ai e kalon përmes lëkurës dhe mëlçisë në kanalet biliare nën kontrollin me rreze X.

Gjithashtu është e mundur të diagnostikohet karcinoma kolengiocelulare me ndihmën e rezonancës magnetike (MRI) ose tomografisë së kompjuterizuar (CT).

Karcinoma kolengioqelizore: trajtim

Nëse operacioni nuk është i mundur ose jo i suksesshëm, ekzistojnë mundësi trajtimi paliativ. Ky është rasti, për shembull, nëse metastazat e tumorit tashmë janë formuar në organe të tjera. Paliativ do të thotë që një kurë nuk është më e mundur, por që simptomat e pacientit mund të përmirësohen me terapi.

Përveç kësaj, mjeku shpesh fut një stent në kanalet biliare si një terapi ndihmëse. Ky është një tub i vogël që mban kanalet biliare të hapura në mënyrë që biliari të mund të kullojë më lehtë. Në disa raste, mjeku mund të përpiqet të mbajë kanalet biliare të hapura me ndihmën e radiofrekuencës ose terapisë me lazer.

Përparimi dhe prognoza e sëmundjes

Karcinoma kolengioqelizore zakonisht ka një shans të dobët për shërim. Kjo është kryesisht për faktin se në shumë raste shkakton simptoma në një fazë të vonë dhe për këtë arsye zbulohet vetëm në një fazë të vonë.