Kolangiti: simptomat, trajtimi, shkaqet

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Në kolengit akut, dhimbje të forta në pjesën e sipërme të barkut, shpesh temperaturë të lartë, zverdhje të lëkurës; në forma autoimune, lodhje, shqetësime në pjesën e sipërme të barkut, verdhëz dhe kruajtje të rëndë.
  • Trajtimi: në formën akute, antibiotikë, heqja e gurëve të tëmthit nëse është e nevojshme; në format autoimune, medikamente, mundësisht transplantim të mëlçisë
  • Shkaqet: Në kolengit akut, një infeksion bakterial; në format autoimune, një ngushtim i kanaleve biliare për shkak të inflamacionit të shkaktuar nga sistemi imunitar i vetë pacientit
  • Faktorët e rrezikut: gurët në tëmth, ngushtimi i kanaleve biliare (për shembull, pas operacionit ose me tumore)
  • Diagnoza: ekzaminimi fizik, analiza e gjakut, ekografia dhe imazhe të mëtejshme nëse është e nevojshme
  • Kursi i sëmundjes: Forma akute zakonisht shërohet me terapinë e duhur, format autoimune vazhdojnë gjatë gjithë jetës, rreziku i shtuar i cirrozës së mëlçisë si dhe kanceri i kanalit biliar me PSC.
  • Prognoza: Në formën akute zakonisht e mirë, në format autoimune shpesh shkurtohet jetëgjatësia.

Çfarë është kolangiti?

Përveç kësaj, substancat toksike nga trupi hyjnë në zorrë përmes mëlçisë dhe kanaleve biliare dhe ekskretohen në jashtëqitje.

Në kolengit, kanalet biliare janë të përflakur, por fshikëza e tëmthit nuk preket nga inflamacioni.

Llojet e kolengitit

Mjekët bëjnë dallimin midis një forme akute bakteriale të kolengitit, e cila shkaktohet nga bakteret që dalin nga duodeni, dhe formave të ndryshme të veçanta, të cilat janë sëmundje autoimune:

Kolangiti akut bakterial

Në kolengitin akut, bakteret nga duodeni hyjnë në kanalet biliare. Në rrethana të caktuara, këto qetësohen dhe shkaktojnë një inflamacion akut, purulent të kanaleve biliare. Shpesh, të prekurit vuajnë nga gurët e tëmthit: Këto pengojnë daljen e tëmthit dhe në këtë mënyrë favorizojnë kolonizimin bakterial. Meqenëse në veçanti gratë mbipeshë kanë një rrezik të shtuar të gurëve në tëmth pas moshës 40 vjeçare, ato kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë kolengit akut sesa burrat.

Format autoimune të kolengitit

Përveç kolengitit bakterial, ekzistojnë edhe forma të veçanta të inflamacionit të kanaleve biliare që i përkasin sëmundjeve autoimune:

  • Kolangiti primar sklerozant (PSC) është një inflamacion kronik progresiv i kanaleve biliare brenda dhe jashtë mëlçisë. Sëmundja është e lidhur ngushtë me sëmundje të tjera autoimune siç është sëmundja kronike inflamatore e zorrëve koliti ulceroz. Burrat preken rreth dy herë më shpesh se gratë, zakonisht midis moshës 30 dhe 50 vjeç.
  • Në kolengitin sekondar sklerozant (SSC), ndryshe nga PSC, pothuajse gjithmonë mund të identifikohet një shkaktar specifik, si furnizimi i pamjaftueshëm i gjakut në kanalet biliare (ishemia), dëmtimi i kanaleve biliare për shkak të procedurave kirurgjikale ose infeksioneve të caktuara.

Format autoimune të kolengitit çojnë në rrjedhën e dhëmbëve (sklerozës) të kanaleve biliare deri në stazë biliare (kolestazë). Në fazat e mëvonshme, individët e prekur shpesh zhvillojnë cirrozë të mëlçisë, e cila mund të trajtohet vetëm me transplantim të mëlçisë.

Cilat janë simptomat e kolengitit?

Kolangiti akut bakterial, PBC dhe PSC shfaqin simptoma të zakonshme si dhe disa dallime në pamjen klinike. Në veçanti, simptomat në format autoimune nuk zhvillohen papritur, por gradualisht.

Simptomat e kolengitit akut (bakterial).

Produkti i zbërthimit (bilirubina) i pigmentit të kuq të gjakut (hemoglobina) nuk ekskretohet më nëpërmjet tëmthit, kalon në gjak dhe depozitohet në lëkurë dhe në mukozën. Zverdhja e lëkurës tek disa njerëz shoqërohet me kruajtje të rëndë.

Simptomat e kolengitit primar biliar

Në fazat e hershme, kolengiti primar biliar shpesh nuk shkakton simptoma ose vetëm simptoma jospecifike si lodhja kronike dhe parehati në pjesën e sipërme të barkut. Shumë të sëmurë ankohen gjithashtu për kruajtje masive, torturuese.

Për shkak se PBC çon në fibrozë dhe cirrozë të mëlçisë ndërsa sëmundja përparon, shenjat e dëmtimit të mëlçisë shtohen më vonë, si zverdhja e lëkurës dhe akumulimi i lëngjeve në bark (ascit). Simptoma të tjera të PBC përfshijnë dislipidemia, jashtëqitjet e yndyrshme, mungesa e vitaminave të tretshme në yndyrë dhe, veçanërisht tek gratë, infeksione të përsëritura të traktit urinar.

Simptomat e kolengitit primar sklerozant

Si trajtohet kolengiti?

Terapia e kolengitit varet nga shkaku i sëmundjes.

Kolangiti bakterial

Shkaku i inflamacionit akut të kanalit biliar janë zakonisht bakteret. Prandaj, mjeku zakonisht i përshkruan doza të larta antibiotikësh për personin e prekur. Në disa raste, ai përdor gjithashtu një kombinim të dy klasave të ndryshme të antibiotikëve me mekanizma të ndryshëm veprimi për të mbuluar një spektër më të gjerë mikrobesh (antibiotikë me spektër të gjerë).

Njerëzit me kolengit akut këshillohen të mos hanë për të paktën 24 orë për të shmangur nxitjen e rrjedhjes së biliare. Përveç kësaj, të sëmurëve u jepen ilaçe kundër dhimbjeve si metamizoli dhe antipiretikë si paracetamoli dhe ibuprofeni. Zakonisht dhimbja largohet pas disa ditësh. Të sëmurëve u këshillohet gjithashtu të pinë mjaftueshëm lëngje.

Heqja e gurëve të tëmthit

Nëse kolengiti është për shkak të një bllokimi të kanaleve biliare të shkaktuar nga gurët e tëmthit, është e rëndësishme që ato të hiqen. Në disa raste, kirurgu do të vendosë një stent në kanalin biliar. Stenti është një tub që mban të hapur kanalin biliar dhe në këtë mënyrë përmirëson daljen e biliare në zorrën e hollë.

Kolangiti primar sklerotizues

Kolangiti primar sklerozant dhe kolengiti primar biliar janë sëmundje autoimune dhe nuk janë trajtuar ende në mënyrë shkakësore. Meqenëse pacientët e prekur shpesh vuajnë nga verdhëza, fokusi terapeutik është në ekskretimin e acideve biliare. Ilaçi acidi ursodeoksikolik jo vetëm që përmirëson verdhëzën, por përmirëson edhe prognozën e të prekurve, të paktën në rastin e PBC-së.

Në episodet inflamatore akute në kontekstin e PSC, mjeku përdor edhe antibiotikë. Nëse ka mungesë të vitaminave të tretshme në yndyrë, të prekurit marrin preparate të përshtatshme vitaminash për të luftuar simptomat e mungesës.

Në rrjedhën e sëmundjes, PSC dhe PBC çojnë në dhëmbëza progresive të indit të mëlçisë (cirozë). Në fazën përfundimtare të cirrozës, opsioni i fundit i trajtimit është transplantimi i mëlçisë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kolangiti akut dhe format autoimune PBC dhe PSC kanë shkaqe shumë të ndryshme themelore.

Kolangiti akut i shkaktuar nga bakteret e zorrëve

Kolangiti akut shpesh shkaktohet nga bakteret e zorrëve që migrojnë nga zorra e hollë përmes kanalit të përbashkët biliar (duktusi koledokal) në fshikëzën e tëmthit dhe sistemin e kanaleve biliare. Kanali i përbashkët biliar hapet në duoden së bashku me kanalin pankreatik.

Kolangiti akut për shkak të gurëve të tëmthit (kolelitiaza)

Gurët e tëmthit zakonisht shkaktohen nga përmbajtja e tepërt e kolesterolit në biliare. Gratë mbipeshë mbi 40 vjeç janë veçanërisht të rrezikuara dhe shpesh kanë gurë në tëmth.

Nëse gurët e tëmthit lëvizin nga fshikëza e tëmthit në sistemin biliar, ata bllokojnë kanalet biliare, me ç'rast bilia kthehet - ndonjëherë në mëlçi. Në këto kushte, bakteret në kanalet biliare shumohen më lehtë. Më pas ndodh acarimi i mukozës së kanalit biliar dhe inflamacioni purulent (kolangiti) përhapet më shpejt.

Ngushtimi i kanaleve biliare, për shembull për shkak të karakteristikave anatomike, një tumori ose procedurave kirurgjikale në zonën e kanalit biliar, gjithashtu rrit rrezikun e kolengitit.

PSC dhe PBC: sëmundje autoimune

Kolangiti primar sklerozant (PSC) dhe kolengiti biliar primar (PBC) janë forma të veçanta të kolengitit që bazohen në një proces inflamator autoimun. Rrugët biliare të të prekurve janë kronike të përflakur dhe ngushtohen gjatë rrjedhës së sëmundjes, duke rezultuar në një grumbullim të tëmthit. Arsyeja pse sistemi imunitar sulmon indet e trupit nuk dihet.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Më pas vijon një ekzaminim fizik, gjatë të cilit mjeku bën një vështrim më të afërt të lëkurës, ndër të tjera, nëse dyshohet për kolengit. Një zverdhje e mundshme e lëkurës ose të ashtuquajturat shenja të lëkurës së mëlçisë tregojnë dëmtim të mëlçisë. Shenjat e lëkurës së mëlçisë janë ndryshime tipike të lëkurës që ndodhin në sëmundjet kronike të mëlçisë. Këto përfshijnë, për shembull, zgjerimet në formë ylli të enëve të lëkurës (naevi merimangë), skuqjen e pëllëmbëve (eritemë palmare) dhe buzët me shkëlqim shumë të kuqe, të lëmuara, të ngjashme me llakun (buzët e llakut).

Mjeku gjithashtu dëgjon barkun me një stetoskop për të kontrolluar tingujt e zorrëve dhe ajrin e zorrëve dhe përmbajtjen e jashtëqitjes. Ai gjithashtu palpon barkun. Mjeku shpesh shtyp nën kafazin e djathtë të kraharorit dhe i kërkon pacientit të marrë frymë thellë. Nëse dhimbja shtohet dhe pacienti në mënyrë refleksive ndalon frymëmarrjen, konfirmohet dyshimi për inflamacion. Gjatë palpimit, mjeku kontrollon edhe mëlçinë dhe shpretkën, të cilat shpesh zmadhohen në PBC.

Meqenëse kolengiti mund të zbulohet vetëm në një masë të kufizuar nga ekzaminimi fizik, zakonisht pasojnë teste të mëtejshme:

Testi i gjakut

Në PBC dhe PSC, të ashtuquajturat parametra të kolestazës janë shpesh të ngritura. Këto janë vlera laboratorike që tregojnë stazë biliare, për shembull bilirubina totale dhe fosfataza alkaline (AP). Në PBC, nivelet e ngritura të mëlçisë dhe kolesterolit (hiperkolesterolemia) mund të ndodhin më vonë gjatë rrjedhës së sëmundjes.

Përveç kësaj, për shkak se PBC është një sëmundje autoimune, nivelet e autoantitrupave specifikë (AMA-M2 dhe ANA specifike për PBC) janë të ngritura. Këto janë antitrupa që synojnë në mënyrë specifike strukturat e vetë trupit. Nga ana tjetër, auto-antitrupat specifikë PSC nuk dihen; megjithatë, të ashtuquajturat ANCA, antitrupat citoplazmikë antineutrofilë, janë të ngritura në shumë individë të prekur.

Ekografia (sonografia)

Ekzaminimi me ultratinguj i barkut (ekografia abdominale) mund të japë indikacione fillestare për shkakun e kolengitit. Rrugët biliare të zgjeruara tregojnë një pengesë biliare. Nëse gurët e tëmthit janë të pranishëm në sistemin e kanaleve biliare, ato zakonisht formohen në fshikëzën e tëmthit dhe vizualizohen më së miri atje.

Imazhe të mëtejshme

Nëse dyshohet për kolengit primar sklerozant, kolengiopankreatografia me rezonancë magnetike (MRCP) konsiderohet një mjet i besueshëm diagnostikues; në disa raste përdoret edhe kolengiopankreatografia endoskopike retrograde (ERCP).

ERCP mundëson imazhin e kanaleve biliare nga brenda. Mjeku fut një tub të hollë përmes ezofagut dhe stomakut në duoden, përmes të cilit ai injekton medium kontrasti me rreze X në kanalin biliar të përbashkët dhe në kanalin pankreatik. Ai më pas përdor një aparat me rreze X për të bërë rreze X të sistemit të kanaleve biliare. Nëse gurët e tëmthit mund të zbulohen, ato hiqen direkt gjatë ekzaminimit.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Me kusht që kolengiti akut të shërohet dhe mjeku të heqë gurët e pranishëm në tëmth, prognoza për inflamacionin e kanalit biliar është shumë e mirë. Për shumicën e të prekurve, ajo mbetet një sëmundje e vetme.

Në kolengitin akut bakterial, trajtimi me antibiotikë është shumë i rëndësishëm për të parandaluar përhapjen e baktereve në të gjithë trupin nëpërmjet qarkullimit të gjakut dhe që të çojë në helmim të gjakut (kolangiosepsis). Në fazat e avancuara, kolengiti mund të përhapet në pjesën tjetër të indit të mëlçisë dhe të shkaktojë abscese purulente.

Sa më gjatë të zgjasë kolengiti, aq më i lartë është rreziku për ngushtim (shtrëngim) dhe dhëmbëza të kanaleve biliare. Ngushtimi i kanaleve biliare parandalon daljen e pakufizuar te biliare dhe rrit rrezikun e refluksit biliar.

Ndërsa kolengiti akut nuk shoqërohet me një ulje të jetëgjatësisë, jetëgjatësia reduktohet në PSC dhe PBC. Për shembull, shkalla e mbijetesës pesëvjeçare për njerëzit me PBC simptomatike është rreth 50 përqind (për ata pa simptoma, është 90 përqind). Mbijetesa mesatare për PSC pa transplantim të mëlçisë është rreth dhjetë deri në 20 vjet nga diagnoza.