Kirurgjia e kolecistektomisë: Përkufizimi, arsyet dhe procedura

Çfarë është kolecistektomia?

Në kolecistektominë, fshikëza e tëmthit hiqet me anë të operacionit. Operacioni kryhet shumë shpesh dhe kryesisht përmes prerjeve të vogla në murin e barkut (kolecistektomia minimale invazive, laparoskopike). Megjithatë, në disa raste, një procedurë e hapur kirurgjikale (kolecistektomia konvencionale) është ende e nevojshme.

Fshikëz e tëmthit

Biliare lëshohet në zorrën e hollë gjatë procesit të tretjes dhe është thelbësore për përthithjen dhe përpunimin e yndyrave dietike. Inflamacioni i fshikëzës së tëmthit (kolecistiti) shkaktohet më shpesh nga gurët në tëmth, të cilët mund të formohen kur nivelet e kolesterolit janë ngritur, për shembull.

Kur kryhet kolecistektomia?

  • Perforimi i fshikëzës së tëmthit (p.sh. gjatë një aksidenti)
  • kanalet lidhëse midis kanaleve biliare dhe traktit gastrointestinal (të ashtuquajturat fistula biliodigestive)
  • gurë të mëdhenj në kanalet biliare që çojnë në një rezervë të biliare (kolestazë) dhe nuk mund të hiqen në asnjë mënyrë tjetër.
  • Tumoret e fshikëzës së tëmthit ose të kanalit biliar (heqja zakonisht kryhet si pjesë e një operacioni më të madh).

Çfarë bëhet gjatë një kolecistektomie?

Në thelb, heqja e fshikëzës së tëmthit mund të bëhet përmes dy procedurave: kolecistektomisë konvencionale (kirurgjikale e hapur) dhe kolecistektomisë laparoskopike (minimisht invazive).

Kolecistektomia konvencionale

Para operacionit, administrimi i një antibiotiku zvogëlon rrezikun e infeksionit. Parandalimi i trombozës mund të jetë i nevojshëm në rrethana të caktuara, por nuk administrohet si standard. Pacientët zakonisht janë në gjendje të largohen nga spitali pas tre deri në pesë ditë.

Kolecistektomia laparoskopike

Zgavra e barkut zgjerohet duke pompuar dioksid karboni, duke siguruar kështu shikueshmëri dhe lëvizshmëri më të mirë për mjekët operativë (i ashtuquajturi pneumoperitoneum). Më pas, me ndihmën e instrumenteve, fshikëza e tëmthit mund të hiqet nën kontrollin vizual dhe të transportohet në pjesën e jashtme përmes një prej prerjeve.

Procedurat më të reja përdorin vetëm një rrugë të vetme aksesi përmes së cilës futen të gjitha instrumentet në zgavrën e barkut (“qasja në një vend”) ose në vrimat natyrore, për shembull trakti gastrointestinal ose vaginë (“SHËNIME” = “kirurgji endoskopike transluminale me vrimë natyrale” ). Këto metoda kirurgjikale zakonisht kryhen vetëm në qendra kirurgjikale me shumë përvojë.

Heqja laparoskopike e fshikëzës së tëmthit nuk duhet të kryhet në rrethanat e mëposhtme:

  • në rastin e një gjendjeje të rëndë kardiovaskulare, sepse ajri i futur rrit presionin në zgavrën e barkut dhe kështu e bën më të vështirë kthimin e gjakut në zemër.
  • në pacientët që kanë një çrregullim të koagulimit të gjakut, sepse hemostaza efektive është shumë më e vështirë me kolecistektominë laparoskopike sesa me një teknikë të hapur kirurgjikale.
  • në pacientët të cilët tashmë i janë nënshtruar një operacioni abdominal dhe për këtë arsye rrezikohen nga ngjitjet në zgavrën e barkut.

Ndryshimi i teknikës kirurgjikale (konvertimi)

Cilat janë rreziqet e kolecistektomisë?

Kolecistektomia është një procedurë relativisht e sigurt, por komplikimet nuk mund të përjashtohen plotësisht. Këto përfshijnë gjakderdhje, infeksion ose dëmtim të organeve ngjitur janë të rralla, megjithatë. Studimet kanë treguar një shkallë të shtuar të komplikimeve në pacientët që i janë nënshtruar një operacioni konvencional të fshikëzës së tëmthit.

Çfarë duhet të kem parasysh pas një kolecistektomie?

Dietë pas heqjes së fshikëzës së tëmthit

Menjëherë pas heqjes së fshikëzës së tëmthit, lëngjet e qarta tashmë mund të pihen. Marrja normale e ushqimit (ushqimi i lehtë) zakonisht mund të fillohet në ditën e parë pas operacionit. Për të shmangur diarrenë e përshkruar më sipër, është e nevojshme të vëzhgoni disa gjëra në afat të gjatë:

  • Rritja e përmbajtjes së fibrave: Drithërat si gruri dhe elbi përmbajnë shumë fibra dietike dhe kanë një efekt pozitiv në lëvizshmërinë e zorrëve. Megjithatë, sasia e fibrave duhet së pari të rritet ngadalë për disa javë, përndryshe mund të çojë në fryrje të pakëndshme dhe ngërçe.
  • Hani vakte më të vogla të shpërndara gjatë gjithë ditës: Kjo ndihmon traktin gastrointestinal të përdorë më mirë lëndët ushqyese.

Kryerja dhe ndjekja e një kolecistektomie janë tashmë pjesë e praktikës rutinë mjekësore, duke e bërë atë një terapi të sigurt.