Kondropatia: Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Dhimbje kyçesh, e cila në faza të avancuara çon në lëvizje të kufizuara dhe derdhje të kyçeve.
 • Trajtimi: Varet nga lloji, ashpërsia dhe shkaku; pushimi, fizioterapia, trajtimi i dhimbjes medicinale, operacioni, zëvendësimi i kyçeve
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Ndryshon; shpesh stres i tepruar/ i njëanshëm nga sporti ose puna, inflamacion, deformime të lindura të kyçeve; mbipeshë
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: kërci i kyçeve ka kapacitet të kufizuar shërues; prognoza varet nga mosha dhe lloji i dëmtimit të kërcit; Ushtrimet e kursimit të nyjeve përmirësojnë prognozën

Çfarë është kondropatia?

Meqenëse mbulesa kërcore e sipërfaqeve të kyçeve në veçanti duhet të përballojë strese të forta mekanike dhe proceset e riparimit këtu janë shumë të ngadalta, dëmtimi i kërcit ndodh relativisht shpesh atje. Ijet, shpatullat dhe kyçin e këmbës preken gjithnjë e më shumë nga kjo, por gjuri në veçanti. Në parim, megjithatë, është e mundur që kondropatia të zhvillohet në çdo lloj kërci.

Dëmtimi i kërcit në gju

Dëmtimi i kërcit pas kapakut të gjurit (patela), i njohur si kondropati retropatellare, është një diagnozë e zakonshme ortopedike. Ndonjëherë kondropatia shfaqet edhe në pjesën e kyçit që ndodhet midis kofshës së kofshës (femurit) dhe kockës së këmbës (tibisë). Në këtë rast, termi është "kondropati femorotibiale".

Si rezultat, kjo pjesë e kockës vdes së bashku me kërcin e sipërm. Shpesh, fragmenti kockor-kërc i vdekur shkëputet nga kocka e mbetur dhe më pas noton lirshëm në nyje (miu i përbashkët, trupi i lirë i kyçit).

Dëmtimi i kërcit në ijë

Dëmtimi i kërcit në nyjen e shpatullës dhe kyçit të këmbës

Jo vetëm konsumimi, por edhe dëmtimet akute dhe ngarkimi kronik i gabuar i nyjeve shpesh çojnë në dëmtim të kërcit. Kavilja dhe shpatulla janë veçanërisht të rrezikuara, veçanërisht te njerëzit që janë aktivë në sport. Për shembull, nëse përdredhni kyçin e këmbës, shpesh jo vetëm që dëmtoni ligamentet dhe kockat, por gjithashtu rritni rrezikun e dëmtimit të kërcit.

Stërvitja intensive me peshë, për shembull shtypja në stol ose ngritja e peshave, gjithashtu përbën një rrezik të caktuar për kërcin e shpatullave. Sidomos nëse i kryeni ushtrimet gabimisht ose stërviteni në njërën anë. Ashtu si në tenis apo not, stërvitja e forcës duhet gjithashtu të stërvit muskujt në anën e kundërt të kyçit.

Forma të veçanta të kondropatisë

Hulumtimi mjekësor gjithashtu nuk është ende i qartë për shkaktarët e saktë të polikondritit. Megjithatë, dyshohet se sistemi imunitar i trupit sulmon gabimisht kërcin. Kjo formë kondropatie nuk prek vetëm kërcet e kyçeve, por është e mundur që të gjitha indet kërcore të trupit të inflamohen, për shembull edhe veshkat dhe kërci i hundës.

Si e përshkruani shkallën e dëmtimit të kërcit?

 • Kondropatia shkalla 0: Kërci është i shëndetshëm dhe i padëmtuar, pra nuk ka dëmtim të kërcit.
 • Kondropatia e shkallës 1: Kërci është i plotë dhe i lëmuar, por zbutet në vende, veçanërisht në zonat e presionit intensiv.
 • Kondropatia e shkallës 2: kërci është i ashpër dhe në vende shfaqen çarje të vogla.
 • Kondropatia e shkallës 3: Ka çarje dhe vrima në kërc, por këto ende nuk shtrihen deri në kockë.

Nëse përcaktohet një shkallë paaftësie (GdB) ose njihet një paaftësi tek njerëzit me kondropati, varet në një masë të madhe nga sa e theksuar është kondropatia, nëse ajo kufizon jetën e përditshme dhe funksionin e kyçeve dhe cilat kushte të tjera ekzistojnë.

Cilat janë simptomat e kondropatisë?

 • Në fazën e hershme, një ndjenjë e papërcaktuar presioni në nyjet e prekura
 • Ndërsa dëmtimi përparon, dhimbja, fillimisht në lëvizje, më vonë edhe në pushim
 • Dhimbje kur ushtrohet presion në kyçin e prekur ose në kapakun e gjurit
 • Lëvizja e kufizuar për shkak të dhimbjes
 • Mundësisht derdhje të kyçeve me ënjtje

Një fenomen tipik në kondropati është e ashtuquajtura dhimbje fillestare. Pacientët përjetojnë dhimbje këtu kryesisht në fillim të një aktiviteti. Për shembull, dhimbja e fillimit ndodh pas qëndrimit ulur ose qëndrimit të zgjatur, kur pacienti ngrihet në këmbë ose fillon të ecë. Me përpjekje të vazhdueshme, dhimbja zvogëlohet përsëri dhe shpesh edhe përkohësisht zhduket plotësisht.

Si trajtohet kondropatia?

Terapia e një kondropatie varet nga lloji dhe shkaku përkatës i dëmtimit të kërcit. Kështu, shpesh kërkohet trajtimi i sëmundjes themelore ose shmangia e shkaktuesve mekanikë.

operacionet

Nëse kondropatia është e rëndë dhe nuk ka asnjë shans që kërci të rigjenerohet, kirurgjia shpesh është e nevojshme. Në kuadrin e një endoskopie artikulacioni (artroskopi) është e mundur të kryhen një sërë ndërhyrjesh në mënyrë minimale invazive: zbutja e kërcit, mikrofrakturimi, heqja e trupave të lirë të kyçeve, ngjitja e prerjes ose çarjeve në kërc.

Procedurat më të reja gjithashtu lejojnë transplantimin e indit të kërcit, qoftë nga trupi i vetë pacientit ose të rritur artificialisht në një epruvetë.

Nëse shkatërrimi i sipërfaqes së kërcit është tashmë shumë i avancuar, ndonjëherë mund të konsiderohet vetëm një zëvendësim total i kyçit. Një shembull tipik i kësaj është artroplastika totale e hipit (hip TEP) si opsioni i fundit në rastin e dëmtimit të gjerë të kërcit.

Injeksione të acidit hialuronik

Trajtimi i gjurit

Kondropatia: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ka një sërë shkaqesh të mundshme për format e ndryshme të kondropatisë. Shumë shpesh, konsumimi i kërcit të kyçit është shkaktari. Shenja të tilla konsumimi ndonjëherë zhvillohen me kalimin e viteve dhe shfaqen më shpesh, veçanërisht me rritjen e moshës. Përveç tendosjes fizike individuale dhe moshës, mbipesha është një tjetër faktor rreziku.

Anomalitë e skeletit janë shpesh arsye për dëmtimin e kërcit retropatelar. Patella dhe nyja e gjurit lidhen me njëra-tjetrën si një sajë dhe gjurmët e saj: Patella rrëshqet mbi nyjen e gjurit brenda një piste fikse kur këmba e poshtme është e përkulur dhe e zgjatur.

Një arsye tjetër për kondropatinë është inflamacioni i kyçit, për shembull në sëmundjet reumatoid ose për shkak të infeksioneve bakteriale. Kjo ndryshon përbërjen e lëngut sinovial. Kjo më pas sulmon substancën e kërcit në vend që të mbrojë dhe ushqejë kërcin.

Ata që merren me sporte me ngarkesë të lartë dhe të njëanshme në nyje ose që kryejnë shpesh punë që përfshijnë një ngarkesë të madhe me peshë ose lëvizje ekstreme të kyçeve, prandaj kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kondropatisë. Së fundi, kushtet gjenetike gjithashtu luajnë një rol: disa njerëz kanë ind kërc që është më pak elastik për shkak të përbërjes së tyre gjenetike.

Ekzaminimi dhe diagnostikimi

Ekzaminimet me ndihmën e instrumenteve janë shumë të rëndësishme për diagnostikimin e kondropatisë. Rrezet X ose tomografia e kompjuterizuar (CT) përdoren për disa pyetje, por imazhi i rezonancës magnetike (MRI) në veçanti ofron informacion të mirë për vlerësimin e dëmtimit të kërcit.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Kondropatia e kyçeve është shpesh një rrugë njëkahëshe. Veçanërisht me rritjen e moshës, kërci artikular vështirë se rigjenerohet. Tek të rinjtë, dëmtimet akute dhe të vogla të indit të kërcit shpesh shërohen vetë, kështu që zakonisht është e mjaftueshme që të pushoni përkohësisht nyjen e prekur.

Rregulli i përgjithshëm është që në rastin e dëmtimit të vogël të kërcit artikular, terapia më e mirë nuk është pushimi, por stërvitja. Kjo për shkak se përmirëson qarkullimin në nyje dhe siguron që uji i kyçit të pasur me lëndë ushqyese të qarkullojë më mirë brenda kyçit. Edhe nëse kondropatia nuk mund të parandalohet gjithmonë në këtë mënyrë, ajo ndihmon në ngadalësimin e dukshëm të përparimit të saj.