Dhimbja Kronike: Trajtimi, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: medikamente kundër dhimbjeve, terapi fizike, terapi ushtrimore, psikoterapi, teknika relaksimi, procedura plotësuese (p.sh. akupunkturë, osteopati), terapi multimodale dhimbjeje, klinikë ambulatore të dhimbjes
 • Shkaqet: çrregullime fizike vetëm ose të kombinuara me çrregullime mendore shoqëruese, kryesisht çrregullime mendore, çrregullime më të zakonshme të dhimbjes kronike (p.sh., dhimbje koke, dhimbje shpine, dhimbje muskujsh dhe kyçesh)
 • Kur të shihni një mjek? Nëse dhimbja nuk përmirësohet ose përkeqësohet pavarësisht terapisë, në rastin e kufizimeve të rënda në jetën e përditshme, mpirje dhe rritje të stresit psikologjik.
 • Diagnostifikimi: historia mjekësore, përshkrimi i dhimbjes, ekzaminimi fizik, ekzaminimet e mëtejshme (p.sh., neurologjike, ortopedike ose mjekësi e brendshme).

Çfarë është dhimbja kronike?

Dhimbja kronike është dhimbje që ka qenë pothuajse gjithmonë e pranishme për të paktën tre deri në gjashtë muaj ose përsëritet shpesh dhe prek pacientin fizikisht (humbje lëvizshmërie, dëmtim funksional), fizikisht-kognitiv (gjendja shpirtërore, disponimi, të menduarit) dhe shoqërore. Dhimbja është simptoma mbizotëruese (simptomë kryesore) e ankesave.

Ndryshe nga dhimbjet akute, dhimbja kronike (në fakt e saktë mjekësore: sindroma e dhimbjes kronike) nuk është më një sinjal alarmi kuptimplotë që tregon dëmtim të trupit (për shembull, lëndim, sëmundje). Në vend të kësaj, ai përfaqëson një çrregullim të pavarur dhimbjeje që shpesh nuk ka më një shkak të qartë të identifikueshëm.

Dhimbja kronike shpesh shoqërohet me ankesa të tjera, për shembull çrregullime të gjumit, mungesë oreksi, nervozizëm të shtuar dhe humor depresiv. Për më tepër, ato shpesh nënkuptojnë kufizime të rënda në jetën e përditshme, punën dhe kohën e lirë.

Kronifikimi

Sindroma e dhimbjes kronike shpesh lind nga ankesat akute: Stimujt e vazhdueshëm të dhimbjes bëjnë që qelizat nervore të reagojnë gjithnjë e më të ndjeshme ndaj stimujve me kalimin e kohës, pra ulet pragu i dhimbjes. Stimujt e përsëritur të dhimbjes lënë gjurmë dhimbjeje dhe zhvillohet një kujtesë dhimbjeje. Pacientët i perceptojnë edhe stimujt më të vogël të dhimbjes apo edhe prekjen si dhimbje.

Qelizat nervore ndonjëherë dërgojnë vetë sinjale dhimbjeje në sistemin nervor qendror, edhe pse shkaku fillestar i dhimbjes (një lëndim, për shembull) është shëruar prej kohësh. Pra, dhemb edhe pse nuk ka më një shkak organik për të.

Faktorët e rrezikut të kronizmit të dhimbjes

Sindroma e dhimbjes kronike shpesh nxitet nga faktorë të shumtë. Kjo perfshin:

 • Tensioni psikovegjetativ i vazhdueshëm (dikush është vazhdimisht nën pushtet)
 • Historia e ankthit dhe depresionit
 • Përvoja të zgjatura stresuese ose të dhimbshme në historinë e jetës së kaluar.
 • Të afërmit në dhimbje në familje
 • Tendenca e të menduarit për katastrofa - dikush gjithmonë imagjinon pasojat më të këqija
 • Injorimi i vazhdueshëm i kufijve të stresit, këmbëngulja e vazhdueshme
 • Besimet e shmangies së frikës (lëvizja dhe aktiviteti fizik shmangen nga frika e rritjes së dhimbjes).
 • Menaxhimi joadekuat i dhimbjes kur filloi dhimbja
 • Nuk flitet për dhimbjen
 • Konfliktet familjare
 • Probleme sociale në mjedis (si në punë) ose vështirësi financiare
 • Kërkesa për pension

Paaftësi e rëndë dhe shkallë e kujdesit

Në rrethana të caktuara, është e mundur të aplikoni për paaftësi të rëndë në rastin e dhimbjes kronike. Zyra e pensioneve ose zyra e shërbimeve sociale përcakton shkallën e paaftësisë (GdB) pasi pacienti të ketë paraqitur një kërkesë. Për t'u klasifikuar si me aftësi të kufizuara të rënda, kërkohet një GdB prej 50.

Nëse keni të drejtë për një diplomë kujdesi (më parë: niveli i kujdesit) me dhimbje kronike vendoset nga një ekspert dhe varet nga shumë faktorë.

Mund të gjeni më shumë informacion rreth kësaj në artikullin: Gradat e kujdesit (dikur: nivelet e kujdesit).

Terapia: Si trajtohet dhimbja kronike?

Dhimbja kronike trajtohet në mënyra të ndryshme, në varësi të llojit dhe intensitetit të dhimbjes. Për shembull, medikamentet kundër dhimbjes, ilaqet kundër depresionit, terapitë fizike (si masazhi, aplikimet me ujë, trajtimet me të ftohtin dhe nxehtësinë), terapi ushtrimore (si fizioterapia, sportet), akupunktura dhe stimulimi nervor (TENS) dhe terapitë psikologjike përdoren për lehtësimin kronik. dhimbje.

Zbuloni se cilët qetësues përdoren më shpesh dhe cilat janë efektet anësore të mundshme këtu: Cili qetësues është i duhuri?.

Sot, konsiderohet e vërtetuar se, përveç faktorëve fizikë (biologjikë), një rol të madh në zhvillimin e dhimbjeve kronike luajnë edhe faktorët psikologjikë dhe socialë. Për shembull, dhimbja e vazhdueshme shoqërohet shpesh me simptoma të tilla si shqetësime të gjumit, duke rezultuar në lodhje, ulje të performancës, humor të dobët dhe madje edhe frikë nga dështimi dhe depresioni.

Kështu, qasja aktuale e trajtimit kur terapia vetëm me ilaçe kundër dhimbjes nuk është efektive është të zbusë kufizimet e funksionimit fizik, psikologjik dhe social.

Prandaj, trajtimi i një pacienti me dhimbje kronike preferohet të kryhet jo vetëm nga një mjek, por nga ekspertë të disiplinave të ndryshme (= ndërdisiplinore). Në mënyrë ideale, këta terapistë janë të specializuar në trajtimin e pacientëve me dhimbje. Kjo qasje holistike e trajtimit quhet terapi ndërdisiplinore multimodale e dhimbjes (IMST). Qasja multimodale është veçanërisht e dobishme kur dhimbja shkakton stres të rëndë në jetën e përditshme.

IMST shpesh ofrohet si trajtim i pjesshëm ose i plotë spitalor në klinika speciale, por ndonjëherë ofrohet edhe në baza ambulatore.

Përveç kësaj, disa spitale të mëdha (spitale universitare) kanë të ashtuquajturat klinika ambulatore të dhimbjes. Këtu, pacientët me dhimbje akute dhe kronike mund të gjejnë ndihmë. Ato janë një lidhje midis ambienteve të spitalit dhe mjekëve në praktikën private. Në klinikat ambulatore të dhimbjes, mjekët nisin hapa të mëtejshëm diagnostikues dhe terapeutikë nëse është e nevojshme ose kryejnë monitorimin e terapisë. Kjo shpesh kursen udhëtime të gjata për pacientët që vuajnë nga dhimbja.

Terapia psikologjike e dhimbjes përfshin, për shembull, terapinë konjitive të sjelljes, trajtimin e thellë psikologjik, terapinë e relaksimit, biofeedback-un, hipnozën dhe pranimin e dhimbjes.

Teknika relaksuese

Dhimbja kronike zakonisht nënkupton stres të përhershëm për të prekurit, shoqëruar me ankth, zhgënjim, dëshpërim dhe humor depresiv. Emocione të tilla negative e intensifikojnë dhimbjen. Sidoqoftë, ju keni mundësinë të aktivizoheni vetë:

Teknikat e relaksimit ndihmojnë për të thyer këtë rreth vicioz. Teknikat e përshtatshme përfshijnë trajnimin autogjen, biofeedback, meditim, joga, relaksim progresiv të muskujve dhe trajnime të ndërgjegjes. Ato ndikojnë në perceptimin e dhimbjes, mbështesin menaxhimin e dhimbjes dhe stimulojnë fuqitë vetë-shëruese të trupit.

Mjekësia plotësuese

Mjekësia plotësuese i referohet metodave të trajtimit që përdoren për të plotësuar mjekësinë konvencionale. Pyesni një terapist me përvojë për procedurat e mëposhtme:

 • Akupunkturë: Terapisti vendos gjilpëra të holla, të cilat supozohet se ndikojnë pozitivisht në dhimbje
 • Akupresura: Disa pika stimulohen nga presioni me majat e gishtave, i cili supozohet të zvogëlojë dhimbjen
 • Osteopatia: Terapi holistike e kryer me duar; çrregullimet funksionale duhet të korrigjohen
 • Terapia e fushës magnetike: fushat magnetike përdoren për të lehtësuar dhimbjen
 • Terapi refleks: stimulimi i zonave të caktuara në sipërfaqen e lëkurës që lidhen me organet e brendshme; p.sh masazh refleksologjik

Kripërat Schuessler: Kripërat Schüßler janë gjithashtu ndër metodat plotësuese dhe mund të merren për sëmundjet. Për shembull, për dhimbjet kronike në shpinë, rekomandohen kripërat Schüßler Nr. 9 Natrium phosphoricum, Nr. 11 Silicea, Nr.1 ​​Calcium fluoratum dhe Nr. 2 Calcium phosphoricum.

Tabletat merren në rend rritës, pra fillimisht për rreth një javë nr.9, pastaj shtesë nr.11 e kështu me radhë. Lërini tabletat të shkrihen në gojën tuaj çdo herë. Për dhimbje të vogla, merrni tabletat një herë në ditë; për dhimbje kronike më të forta, merrni ato deri në dhjetë herë në ditë.

Merrni këshilla për marrjen e kripërave Schüßler nga një terapist!

Nëse ankesat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe më keq, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek. Koncepti i kripërave Schüßler dhe efektiviteti i tyre specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Në mënyrë të thjeshtë, dhimbja kronike mund të ndahet në tre kategori:

1. Dhimbja kronike si simptomë shoqëruese e një çrregullimi fizik: kjo përfshin, nga njëra anë, dhimbjen normale që shoqëron një çrregullim fizik si reumatizma, osteoartriti, osteoporoza ose dëmtimi nervor. Nga ana tjetër, kjo kategori përfshin dhimbje të pazakonta, të tilla si dhimbje fantazmë pas një amputimi.

Përfshihen gjithashtu ankesat në kontekstin e sindromës komplekse të dhimbjes rajonale (CRPS). Kjo është një dhimbje e vazhdueshme, rajonale që është në mënyrë disproporcionale e gjatë dhe intensive. Nuk ka lidhje me traumën nxitëse (siç është dëmtimi nervor) dhe nuk mund të shpjegohet me shkaqe të tjera.

2. dhimbje fizike pjesërisht e shpjegueshme me sëmundje psikologjike shoqëruese (komorbiditet): Këtu përfshihen dhimbjet kronike të lidhura me dëmtimin e indeve që përkeqësohen nga faktorë psikologjikë. Një shembull është dhimbja e shpinës që rrezaton në këmbë e shkaktuar nga një hernie diskale në shpinë lumbare (lumboischialgia). Ato përkeqësohen, për shembull, nga përballimi joadekuat i sëmundjes, një çrregullim ankthi ose çrregullime depresive.

3. Dhimbja kronike si shprehje e një sëmundjeje kryesisht mendore: dhimbja kronike shfaqet kryesisht në lidhje me çrregullimet depresive, por edhe me çrregullimet e ankthit, çrregullimet e stresit post-traumatik ose sëmundje të tjera mendore.

Format kronike të dhimbjes

Format më të zakonshme të dhimbjes, të cilat ndonjëherë marrin një kurs kronik, përfshijnë:

 • Dhimbje koke si migrena kronike, dhimbje koke kronike tensioni
 • Dhimbjet e shpinës si dhimbjet kronike të mesit
 • Dhimbje muskulore si në fibromialgji (çrregullim i dhimbjes kronike që prek jo vetëm muskujt, por edhe tendinat dhe kyçet)
 • Dhimbje kyçesh si te osteoartriti, artriti reumatoid
 • Dhimbje tumori
 • Dhimbje nervore (p.sh. për shkak të një hernie disku që shtyp një rrënjë nervore).
 • Dhimbje gastrointestinale (p.sh. sindroma e zorrës së irrituar, stomaku i irrituar)
 • Dhimbje shpirti (= çrregullim i dhimbjes somatoforme): Dhimbje në rajone të ndryshme të trupit për të cilat nuk është gjetur asnjë shkak fizik.
 • Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut tek gratë (p.sh., për shkak të endometriozës, një grumbullim i indeve jashtë mitrës).
 • Dhimbje fantazmë (gjatë amputimeve, pas heqjes së dhëmbit)
 • Sindroma komplekse e dhimbjes rajonale (CRPS): ndonjëherë ndodh pas lëndimeve të rënda në krahë ose këmbë; simptomat komplekse përfshijnë dhimbjen, inflamacionin, zvogëlimin e gamës së lëvizjes dhe forcës
 • Sindroma e Këmbëve të Paqendruara (RLS): çrregullim neurologjik me ndjesi dhe dhimbje të këmbëve/krahëve

Kur të vizitoni mjekun?

Sigurohuni që të shihni një mjek nëse:

 • keni dhimbje të vazhdueshme ose të përsëritura me një shkak të paqartë
 • Dhimbja po përkeqësohet
 • Dhimbja shoqërohet me simptoma të tjera, për shembull, dhimbje kronike të shpinës me mpirje në këmbë ose dhimbje koke kronike me vetëdije të dëmtuar.
 • Jeta juaj e përditshme dhe cilësia e jetës tuaj ndikohen nga dhimbja kronike (stresi psikologjik)

Çfarë bën mjeku?

Së pari, mjeku do të ketë një bisedë të detajuar me ju për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mëposhtme do të jenë në fokus:

 • Sa kohë keni pasur dhimbje kronike?
 • Ku ndodhin këto?
 • Si ndihet dhimbja kronike (karakteri i dhimbjes)?
 • Sa e fortë është dhimbja?
 • A shkaktohen, intensifikohen apo lehtësohen ato nga faktorë të tillë si ushtrimi, i ftohti, nxehtësia, stresi, etj.?

Mjeku gjithashtu ka nevojë për informacion në lidhje me dëmtimet e lidhura me dhimbjen në jetën e përditshme, çdo ankesë tjetër (siç janë çrregullimet e gjumit, problemet e tretjes), sëmundjet e mëparshme dhe aktuale, operacionet dhe terapitë e mëparshme.

Informacioni psikosocial është gjithashtu i rëndësishëm për mjekun, për shembull, informacioni mbi arsimin dhe profesionin, situatën e punës, kënaqësinë, statusin familjar dhe çdo konflikt dhe stres aktual.

Kjo pasohet nga një ekzaminim i plotë fizik. Në varësi të llojit të dhimbjes kronike (për shembull, dhimbje koke, dhimbje shpine) dhe informacionit nga intervista, mjeku fillon ekzaminime të mëtejshme. Këto përfshijnë, për shembull, ekzaminime neurologjike, ortopedike ose të mjekësisë së brendshme.

Nëse është e nevojshme, përdoren edhe procedura imazherike, si ekografi, rëntgen, tomografi kompjuterike (CT) ose rezonancë magnetike (MRI). Testet e gjakut dhe ekzaminimet elektrofiziologjike (të tilla si matja e shpejtësisë së përcjelljes së nervave) ndonjëherë janë gjithashtu të dobishme.