Sinusiti kronik: Përkufizimi, simptomat, terapia

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Frymëmarrje e dëmtuar nga hundët, dhimbje presioni në fytyrë, mundësisht sekrecione nga hunda, erë e keqe e gojës, ndjesi e nuhatur dhe shije e ndryshuar, lodhje dhe lodhje.
  • Trajtimi: sprej hundësh që përmbajnë kortizon, solucione të kripura si pika, spërkatje, shpëlarje ose inhalacion, në raste individuale antibiotikë ose medikamente të tjera speciale, mundësisht kirurgji.
  • Ecuria e sëmundjes dhe prognoza: Shpesh kursi zgjatet me vite, ndonjëherë problemet vazhdojnë gjatë gjithë jetës. Prognoza varet, ndër të tjera, nga trajtueshmëria e shkaktarit të sëmundjes.
  • Shkaku dhe faktorët e rrezikut: Infeksionet dhe sëmundjet e mukozës, ndryshimet anatomike që pengojnë ajrosjen dhe drenimin e sekrecioneve nga sinuset, alergjitë.
  • Ekzaminimi dhe diagnoza: anamnezë, endoskopi, tomografi kompjuterike (CT), rrallë rezonancë magnetike (MRI), p.sh. te fëmijët, mundësisht test njollë për zbulimin e patogjenëve, test alergjie nëse është e nevojshme.

Çfarë është sinusiti kronik?

Sinusiti është termi mjekësor për një inflamacion të sinuseve paranazale. Nëse simptomat e sinusitit vazhdojnë për më shumë se dymbëdhjetë javë, mjekët e quajnë atë si sinusit kronik.

Sinusiti kronik është relativisht i zakonshëm. Është vlerësuar se rreth njëmbëdhjetë për qind e evropianëve preken nga ajo çdo vit. Frekuenca rritet me moshën. Njerëzit me sëmundje të frymëmarrjes si astma, COPD dhe alergjitë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sinusiti kronik. Përveç kësaj, ajo shfaqet më shpesh tek femrat sesa tek meshkujt.

Cilat janë simptomat e sinusitit kronik?

Simptomat e sinusitit kronik janë në thelb të ngjashme me ato të sinusitit akut. Megjithatë, simptomat ndonjëherë janë më pak karakteristike dhe jo aq të theksuara.

Për shembull, simptomat tipike të sinusitit kronik përfshijnë:

  • Hundë e bllokuar ose frymëmarrje e vështirësuar nga hundët
  • @ Shkarkim nga hunda
  • Dhimbje në fytyrë, nëse është e aplikueshme
  • Era e keqe e gojës, nëse ka

Simptomat e sinusitit kronik gjithashtu ndryshojnë disi në varësi të faktit nëse polipet janë të pranishme apo jo. Pa polipe, ka në thelb të njëjtat simptoma si në sinusitin akut, por në një formë të dobësuar. Me polipe, frymëmarrja nazale pengohet më shumë dhe dhimbjet e kokës dhe fytyra janë më të theksuara.

Polipet e hundës janë rritje të mukozës së hundës.

Përveç kësaj, sinusiti kronik ndonjëherë është stresues për psikikën e të prekurve. Kështu, shqetësimi i sinusitit kronik shpesh çon në një ndjenjë të uljes së cilësisë së jetës. Gjumi shpesh është i dëmtuar. Kjo nga ana tjetër i bën të sëmurët të ndihen të lodhur dhe më pak të aftë për të performuar gjatë ditës.

Si mund të trajtohet sinusiti kronik?

Sinusiti kronik mund të trajtohet me medikamente, ilaçe bimore, ilaçe shtëpiake dhe nganjëherë kirurgji.

Mjekët zakonisht përshkruajnë spraj nazal që përmbajnë kortizon për të trajtuar sinusitin kronik. Më rrallë përdoren preparate kortizonike që veprojnë në të gjithë organizmin (dmth. në mënyrë sistematike) dhe merren si tableta p.sh.

Nga ana tjetër, spërkatjet dekongjestive të hundës nuk rekomandohen për trajtimin e sinusitit kronik. Nëse do të përdoreshin për shumë javë, mukoza do të mësohej me substancën aktive. Simptomat si kongjestioni i hundës më pas do të përkeqësohen ose do të çojnë në një rreth vicioz.

Agjentë të caktuar nga grupi i të ashtuquajturve biologjikë (për shembull, antitrupat specialë) kanë treguar efekte pozitive në studime. Megjithatë, biologjikët përdoren rrallë për trajtimin e sinusitit kronik.

Sinusiti kronik: kirurgji

Në raste të caktuara, mjekët këshillojnë kirurgji për sinusitin kronik. Megjithatë, kjo është e nevojshme vetëm në situata të veçanta, për shembull, kur asnjë nga masat konservatore nuk ka qenë e suksesshme. Gjithashtu, nëse konstatohet se ajrimi dhe drenimi i sinuseve nuk mund të vendoset në asnjë mënyrë tjetër, mjeku mund të rekomandojë kirurgji.

Ekziston edhe një indikacion për kirurgji nëse ka komplikime serioze si infeksioni i kockës ose janë zhvilluar abscese.

Mjete bimore për sinusitin kronik

Hulumtimet e deritanishme nuk japin një përgjigje të qartë për pyetjen se sa preparatet bimore përfitojnë nga sinusiti kronik.

A ndihmojnë mjetet juridike në shtëpi me sinusitin kronik?

Mjekët rekomandojnë përdorimin e solucioneve të kripura si një ilaç shtëpiak për sinusitin kronik. Këto mund të përdoren në mënyra të ndryshme, për shembull si pika për hundë ose sprej ose në formën e shpëlarjes së hundës. Tretësirat e kripura përmirësojnë heqjen e sekrecioneve të mukozës dhe nxisin ënjtjen e mukozave.

Inhalimet e kripës janë gjithashtu ndonjëherë të dobishme në sinusitin kronik.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

A ndihmojnë homeopatia apo akupunktura me sinusitin kronik?

Ka disa studime mbi përdorimin e homeopatisë dhe akupunkturës për trajtimin e sinusitit kronik. Megjithatë, ekspertët e konsiderojnë situatën e të dhënave deri tani shumë të paqartë për të nxjerrë ndonjë përfitim nga kjo.

Koncepti i homeopatisë dhe efikasiteti i saj specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Cila është rrjedha e sinusitit kronik?

Ecuria e sëmundjes në sinusitin kronik shpesh zgjatet dhe inflamacioni kronik ndonjëherë vazhdon me vite - në raste ekstreme, të prekurit duhet të përballen me sinusitin për pjesën tjetër të jetës së tyre. Megjithatë, me terapi të përshtatshme dhe të qëndrueshme, simptomat shpesh përmirësohen.

Në parim, shkaku i sinusitit kronik luan një rol të rëndësishëm në prognozë. Sa më mirë të eliminohet shkaku, aq më e mundshme është një prognozë e favorshme.

Një përmirësim subjektiv i simptomave është gjithashtu i rëndësishëm. Kjo ndodh sepse pasojat e sinusitit kronik shpesh e rëndojnë psikikën e pacientit. Cilësia e gjumit shpesh vuan si pasojë e frymëmarrjes së penguar nga hundët. Prandaj, njerëzit me sinusit kronik shpesh përshkruajnë lodhje të vazhdueshme.

Cili është shkaku i sinusitit kronik?

Ka shkaqe të ndryshme të sinusitit kronik. Ndonjëherë inflamacionit kronik i paraprin një infeksion i traktit respirator, veçanërisht i mukozës së hundës me viruse dhe/ose baktere. Faktorë të rëndësishëm rreziku përfshijnë edhe ngushtimin e hundës, gjë që e bën të vështirë ventilimin e sinuseve dhe kullimin e sekrecioneve.

Në të kundërt, megjithatë, ekziston rreziku që shtrëngimet të formohen si rezultat i inflamacionit kronik.

Përveç kësaj, alergjitë ndonjëherë rrisin rrezikun e sinusitit kronik.

Megjithatë, mekanizmat e saktë që ndodhin në mukozën gjatë sinusitit kronik nuk janë kuptuar ende plotësisht. Studiuesit dyshojnë, ndër të tjera, se funksionet e mbrojtjes lokale janë të shqetësuara.

Si e diagnostikon mjeku sinusitin kronik?

Më pas, mjeku kryen ekzaminime të ndryshme për të përcaktuar sinusitin kronik. Endoskopia e hundës me endoskop është veçanërisht e rëndësishme. Ky është një shufër e gjatë e ngushtë me një burim drite dhe kamerë në fund.

Mjeku e shtyn me kujdes endoskopin në hapjen e hundës dhe ekzaminon pjesën e brendshme të zgavrës së hundës, pasazhet e hundës dhe hyrjet e ngushta në sinuset. Duke bërë këtë, ai kërkon shenja të inflamacionit si dhe shtrëngime anatomike.

Përveç kësaj, mjekët kanë në dispozicion teknika të ndryshme imazherike. Ekzaminimi me ultratinguj ka avantazhin se praktikisht nuk mbart rreziqe. Megjithatë, nga të gjitha sinuset, vetëm sinuset maksillare dhe sinuset ballore mund të ekzaminohen me anë të ultrazërit. Rëndësia e ekzaminimit është e kufizuar.

Normalisht, nuk kërkohen teste laboratorike për diagnozën e sinusitit kronik. Megjithatë, nëse ekziston dyshimi për një sëmundje tjetër themelore (të tilla si fibroza cistike, imunodefiçenca specifike, sarkoidoza ose të tjera), mjeku do të organizojë një test laboratorik të synuar siç duhet.

Në rrethana të caktuara, mjeku do të marrë një shtupë nga hunda për të përcaktuar me saktësi patogjenët e përfshirë.

Përveç kësaj, mjeku mund të organizojë testimin e alergjisë, veçanërisht në pacientët që kanë sinusit kronik, por nuk kanë polipe të hundës.

Si mund të parandalohet sinusiti kronik?

Jo të gjitha shkaqet e sinusitit kronik mund të parandalohen. Megjithatë, për të parandaluar që sinusiti akut të shndërrohet në sinusit kronik, është e rëndësishme ta kuroni atë vazhdimisht.

Në përgjithësi, për të parandaluar infeksionet dhe inflamacionin kronik, është e dobishme të sigurohet një sistem imunitar i shëndetshëm. Mbështetni sistemin tuaj imunitar me një mënyrë jetese të shëndetshme. Kjo përfshin një dietë të shëndetshme, të larmishme me shumë perime dhe fruta të freskëta, peshk dhe mish të moderuar deri në pak.

Mundohuni të jeni fizikisht aktiv dhe të ushtroheni. Shëtitjet e përditshme në ajër të pastër janë një fillim i mirë.

Nëse është e mundur, shmangni faktorët që janë të dëmshëm për shëndetin tuaj ose dobësojnë mbrojtjen tuaj. Shmangni stresin dhe sigurohuni që të flini mjaftueshëm. Mos pini duhan, sepse duhani irriton vazhdimisht mukozën.