Plagët kronike: Kujdesi për plagën, trajtimi, ndryshimi i veshjes

Plagët kronike: Përkufizim

Një plagë që nuk shërohet për më shumë se katër javë përshkruhet si kronike. Shërimi i dobët i plagëve është shpesh rezultat i një çrregullimi të qarkullimit të gjakut, një mungesë imuniteti ose diabeti mellitus. Një plagë e zakonshme kronike është një plagë në shtrat (ulçerë dekubitus) ose ulçerë në këmbë (ulcus cruris).

Një plagë akute që nuk kujdeset siç duhet mund të bëhet edhe kronike. Shërimi i plagëve përkeqësohet gjithashtu nga pirja e duhanit ose obeziteti. Pacientët shpesh janë të kufizuar në mënyrë të konsiderueshme në jetën e tyre të përditshme nga plagët e tyre kronike dhe vizitat e shumta te mjeku gjithashtu mund të rëndojnë psikikën e tyre. Nëse shkaku nuk korrigjohet, ka pak shanse për shërim. Kjo është arsyeja pse, përveç kujdesit optimal për plagën, sëmundja themelore duhet gjithashtu të trajtohet në mënyrën më të mirë të mundshme!

Plagët kronike: Pastrimi dhe luftimi i infeksioneve

Një pengesë e shkatërruar e lëkurës favorizon hyrjen e patogjenëve. Prandaj, plagët kronike janë veçanërisht të rrezikuara nga kontaminimi dhe infeksioni. Kjo është arsyeja pse trajtimi i tyre përfshin pastrim të kujdesshëm, për shembull me solucione mjekësore për ujitje.

Nëse plaga është e infektuar me baktere, përveç pastrimit të plagës është e nevojshme terapia me antibiotikë. Kjo zakonisht administrohet nëpërmjet një aksesi venoz, por mund të merret edhe në formë tabletash.

Plagët kronike: Veshjet e plagëve

Meqenëse plagët kronike nuk mund të mbyllen për sa kohë që janë të infektuara, ato duhet të mbulohen mirë. Në këtë mënyrë, mjeku mund të parandalojë infeksionet e reja dhe tharjen e skajeve të plagës. Veshja e duhur e plagës luan një rol të madh në kujdesin e plagës.

Bëhet dallimi midis veshjeve joaktive të plagëve, të cilat thithin vetëm sekrecione të plagëve, veshjeve ndërvepruese të plagëve, të cilat mbështesin në mënyrë aktive procesin e shërimit, dhe veshjeve bioaktive të plagëve, për shembull, graftet e lëkurës.

Veshjet joaktive të plagëve janë shumë absorbuese, të cilat gjithashtu mund ta thajnë plagën. Ata gjithashtu kanë disavantazhin kryesor se shpesh ngjiten në shtratin e plagës, gjë që e bën të vështirë dhe të dhimbshme heqjen e tyre. Prandaj, veshjet e garzës duhet të ngjyhen në tretësirë ​​të kripur dhe të mbulohen me një film të papërshkueshëm nga uji. Gjatë ndërrimit të veshjes, ekziston një rrezik i lartë që indet e sapoformuara të këputen me të.

Plagët kronike: Masat shoqëruese për të mbështetur shërimin e plagëve

Përveç trajtimit të sëmundjes themelore dhe kujdesit të plagës, përdoren procedura të ndryshme fizike. Ato synojnë të përshpejtojnë procesin e shërimit. Një shembull është izoluesi me vakum që përdoret shpesh: Në plagën e hapur vendoset një sfungjer me sistem presioni negativ, i cili ka këto efekte:

  • Reduktimi i zonës së plagës
  • Perfuzion i përmirësuar i indeve
  • Mbrojtja ndaj patogjenëve
  • Heqja e sekrecioneve të plagëve dhe gjakut

Terapia e dhomës së presionit në të gjithë trupin (terapia me oksigjen hiperbarik) gjithashtu ka një efekt pozitiv në plagët kronike, veçanërisht në këmbët diabetike. Në këtë procedurë, pacienti thith oksigjen të pastër në një dhomë presioni.

Plagët kronike: Trajtimi i dhimbjes

Plagët kronike zakonisht shoqërohen me dhimbje të forta, të cilat i shkaktojnë pacientëve shumë vuajtje fizike dhe emocionale. Prandaj, terapia adekuate e dhimbjes është një pjesë e rëndësishme e kujdesit për plagën. Dhimbjet e lehta mund të trajtohen me pomada anestetike topikale, për shembull, ndërsa dhimbjet më të forta mund të trajtohen me terapi sistemike efektive (ilaçe kundër dhimbjeve, injeksione ose infuzione). Ndonjëherë, përveç mjekut që merr pjesë, përfshihet edhe një terapist i trajnuar i dhimbjes.