Cilat ilaçe ndihmojnë në presionin e ulët të gjakut?

Hyrje - Çfarë roli luajnë ilaçet në presionin e ulët të gjakut?

Ka mundësi të ndryshme të ilaçeve për trajtimin e ulët gjak presion. Qëllimi është të rritet presioni dhe kështu indirekt vëllimi qarkullues (dalja kardiake) duke ngushtuar gjak anije. Ka ilaçe me recetë dhe pa recetë, si dhe ilaçe homeopatike dhe bimore që mund të ndihmojnë me gjak presioni.

Cilat ilaçe me recetë përdoren për presionin e ulët të gjakut?

Barna me recetë që mund të rriten tensioni i gjakut në hipotension përfshijnë dihidroergotaminën (p.sh. në formën e DET MS retard). Përdoret kryesisht në trajtimin e migrenë. Qëllimi këtu është të ngushtojmë trurin anije (vazokonstriksion), pasi vazodilatacioni është një nga shkaqet e a migrenë sulm.

Midodrin (p.sh. ndërsa Gutron bie 1% ose si tableta Gutron®), i cili përgjithësisht mund të stabilizojë qarkullimin kur ekziston hipotensioni, është gjithashtu i disponueshëm vetëm me recetë. Gjithashtu në përdorim terapeutik është një përgatitje e kombinuar etilefrin dhe dihidroergotaminë (p.sh. Effortil). Një ilaç tjetër është Akrinor®.

Akrinor® administrohet me injeksion. Akrinor® është një nga ilaçet e urgjencës, i cili është një kombinim i teodrenalinës dhe kafedrinës. Përdoret gjithnjë e më shumë në mjekësi emergjente dhe anestezi.

Pas administrimit intravenoz ose intramuskular, ka një efekt në rritje në zemër shtrëngimi i muskujve, vëllimi i rrahjeve të zemrës dhe rezistenca vaskulare periferike. Kështu një rritje efektive në tensioni i gjakut arrihet. Droga Fenilefrinë me përbërësin aktiv Fenilefrina përdoret për indikacione paksa të ndryshme.

Përdoret si simpatomimetik direkt, veçanërisht për ënjtjen lokale të mukozave (p.sh. për ftohjet). Avantazhi i fenilefrinës është, ndër të tjera, se mund të merret në disa mënyra (në venë, intramuskulare, me gojë dhe si pika). Fenilefrina nuk duhet të merret në rastet e presion të lartë të gjakut dhe aritmi kardiake.

Effortil® mund të merret në formën e tabletave (kapsulë e vonuar) ose si tretësirë. Effortil® përdoret për çrregullime të qarkullimit të gjakut me të ulët tensioni i gjakut, të cilat shoqërohen me simptoma tipike si zbehje, marramendje, djersitje, dridhje ose nxirje të syve. Në formë të rënies, të rriturit dhe fëmijët më të vjetër se gjashtë vjet marrin 20 deri në 30 pika deri në tre herë në ditë. Effortil® duhet të merret kryesisht në kombinim me një konsum të bollshëm të lëngjeve para ngrënies. Akrinor është gjithashtu në dispozicion si një përgatitje e kombinuar si një ilaç me recetë.