Cimicifuga (cohosh i zi)

Çfarë efekti ka Cimicifuga?

Kohoshi i zi (Cimicifuga racemosa) është një bimë medicinale e njohur për simptomat e menopauzës. Në mjekësi përdoren pjesët nëntokësore të bimës, pra rizoma dhe rrënjët. Ato mblidhen dhe përpunohen nga bimët e egra Cimicifuga në zona të caktuara të SHBA-së dhe Kanadasë.

Ato përmbajnë përbërës aktivë. Këto përfshijnë, ndër të tjera:

  • Glikozidet triterpene si akteina dhe cimicifugozidi
  • acidet fenolkarboksilike
  • isoflavones
  • Acidi cimicifugjik F

Në përgjithësi, përbërësit kanë një efekt të ngjashëm me estrogjenin e hormonit seksual femëror dhe për këtë arsye ndihmojnë me mungesën e estrogjenit.

Cimicifuga është përdorur tradicionalisht si një ilaç nga vendasit e Amerikës së Veriut për shekuj me radhë.

Për çfarë përdoret cohosh i zi?

Cimicifuga përdoret në mjekësi për

  • ankesa fizike dhe psikologjike gjatë menopauzës, të tilla si të nxehtit, djersitja, thatësia vaginale, çrregullimet e gjumit, ndryshimet e humorit, shtimi në peshë ose disponimi depresiv.
  • simptomat para menstruacioneve si ndjeshmëria e gjoksit dhe disponimi depresiv
  • Dhimbje menstruale si ngërçe

Amerikanët vendas përdorin gjithashtu Cimicifuga për dhimbje të kyçeve. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore për efektivitetin e saj.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë Cimicifuga?

Në disa njerëz, preparatet që përmbajnë cohosh të zi shkaktojnë efekte anësore në traktin gastrointestinal, për shembull dhimbje stomaku, nauze dhe diarre. Reaksionet e lëkurës si kruajtje, skuqje dhe skuqje, si dhe mbajtje e ujit (edemë) në fytyrë dhe pjesë të tjera të trupit janë gjithashtu të mundshme.

Meqenëse aktualisht ka shumë pak studime mbi përdorimin afatgjatë të Cimicifuga, kufizoni përdorimin në një maksimum prej gjashtë muajsh.

Kushtojini vëmendje shenjave të mundshme të dëmtimit të mëlçisë gjatë përdorimit. Këto përfshijnë lodhje, humbje të oreksit, dhimbje të forta në pjesën e sipërme të barkut, zverdhje të lëkurës dhe urinë me ngjyrë të errët. Nëse keni simptoma të tilla, duhet patjetër të ndaloni marrjen e preparatit dhe të shkoni te mjeku!

Ju gjithashtu duhet të kërkoni menjëherë këshilla mjekësore nëse keni gjakderdhje nga vagina.

Si përdoret Cimicifuga?

Ju mund të mësoni se si të përdorni dhe dozoni saktë preparatet Cimicifuga nga fletëudhëzuesi i paketimit dhe nga mjeku ose farmacisti juaj.

Ju lutemi vini re: Efekti i produkteve të zeza cohosh zakonisht shfaqet vetëm pas disa javësh.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni Cimicifuga

Për shkak të mungesës së studimeve mbi efektet afatgjata, duhet të merrni Cimicifuga për një maksimum prej gjashtë muajsh.

Disa gra kanë zhvilluar dëmtime të rënda të mëlçisë gjatë marrjes së Cimicifuga. Nuk është ende e sigurt nëse cohosh i zi është në të vërtetë përgjegjës për këtë. Nëse keni probleme me mëlçinë, duhet të kërkoni këshilla nga mjeku juaj përpara se të përdorni bimën medicinale, vetëm për të qenë në anën e sigurt.

Përveç kësaj, të gjitha gratë duhet të kenë kujdes për shenjat e mosfunksionimit të mëlçisë gjatë marrjes së tij.

Kujdes këshillohet për gratë që kanë ose kanë pasur një tumor të varur nga estrogjeni si kanceri i gjirit. Ata duhet të marrin Cimicifuga vetëm pasi të konsultohen me mjekun e tyre.

Cimicifuga nuk duhet të përdoret së bashku me preparate të estrogjenit, të tilla si pilula kontraceptive.

Meqenëse nuk ka studime të disponueshme për sigurinë e tij gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, gratë e prekura duhet të përmbahen nga marrja e tij gjatë kësaj kohe.

Si të merrni Cimicifuga dhe produktet e saj

Çfarë është Cimicifuga?

Cimicifuga, i njohur gjithashtu si Cimicifuga racemosa ose Actaea racemosa përveç cohoshit të zi, i përket familjes së zhabave (Ranunculaceae) dhe është vendas në pyjet e Amerikës së Veriut dhe Kanadasë. Megjithatë, tani gjendet edhe në natyrë në Evropë - për shembull si një bimë zbukuruese në kopshte dhe parqe.

Bima shumëvjeçare, e cila mund të rritet deri në dy metra e gjatë, ka gjethe të dyfishta ose të trefishta me këmbë që shpërndahen në kërcell të drejtë. Emri gjerman i bimës, Traubensilberkerze, rrjedh nga forma dhe ngjyra e tufë lulesh: Lule të shumta të vogla, të bardha, pothuajse të argjendta qëndrojnë në grupe të mëdha në skajet e kërcellit.

Menjëherë pas lulëzimit, petalet bien dhe mbeten vetëm stamenet dhe fijet e shumta. Në vjeshtë, pasi kapsulat me farëra janë zhvilluar nga lulet, të gjitha pjesët mbitokësore të bimës vdesin dhe Cimicifuga siguron mbijetesën e saj nëpërmjet rizomës dhe rrënjëve të ngjitura.