Cisplatin: Efektet, Fushat e Aplikimit, Efektet anësore

Si funksionon cisplatina

Cisplatin është një përbërës inorganik i metaleve të rënda që përmban platin. Është një ilaç i ashtuquajtur citostatik: frenon sintezën e ADN-së në qeliza duke ndërlidhur në mënyrë të pakuptimtë vargjet e ADN-së. Kjo do të thotë se informacioni i ADN-së nuk mund të lexohet ose mund të lexohet gabimisht. Kështu, ndarja e qelizave pengohet - qeliza humbet.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas administrimit intravenoz, përbërësi aktiv përhapet në të gjithë trupin dhe gjithashtu kalon pengesën gjaku-tru. Akumulohet veçanërisht në veshka, mëlçi, zorrë dhe testis.

Cisplatina dhe metabolitët e saj ekskretohen kryesisht në urinë, dhe në një masë më të vogël në biliare. Pas rreth 24 orësh, gjysma e dozës së administruar është larguar nga trupi.

Kur përdoret cisplatina?

 • Kanceri i testisit
 • Kanceri i fshikëzës
 • Kanceri i ezofagut
 • Kanceri i vezores
 • Kanceri i qafës së mitrës (karcinoma e qafës së mitrës)
 • Kancer në mushkëri
 • kanceri pankreatik

Si përdoret cisplatina

Cisplatina i jepet pacientit me infuzion. Mund të përdoret si i vetmi medikament (monoterapi) ose në kombinim me barna të tjera të kancerit, në një shumëllojshmëri të gjerë protokollesh trajtimi.

Cilat janë efektet anësore të cisplatinës?

Efektet anësore të cisplatinës janë të ndryshme dhe shfaqen në një larmi zonash të trupit:

 • Trakti tretës: të përziera dhe të vjella të rënda (madje edhe për disa ditë), humbje e oreksit, diarre, inflamacion i mukozave (mukozit) dhe zorrëve (enterit).
 • Sistemi nervor: dëmtim i veshit të brendshëm dhe nervave periferikë, dëmtim i shikimit dhe shijes, neuriti optik, marramendje, rrallë dëmtim i trurit.
 • Të tjera: Steriliteti

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni cisplatin?

contraindications

Cisplatin nuk duhet të administrohet në:

 • alergji e njohur ndaj cisplatinës ose komplekseve të tjera të platinit
 • mosfunksionimi i veshkave
 • infeksione akute
 • çrregullimet ekzistuese të dëgjimit
 • dehidratim i rëndë (eksikozë)
 • Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Ndërveprimet

Ilaçi kundër kancerit shtyp palcën e eshtrave (mielosupresionin) dhe kështu formimin e gjakut. Në kombinim me barna të tjera mielosupresive ose terapi rrezatimi, ky efekt intensifikohet.

Përdorimi i njëkohshëm i ifosfamidit (gjithashtu një ilaç citostatik) rrit rrezikun e dëmtimit të dëgjimit.

Nëse cisplatina administrohet menjëherë përpara paklitakselit (gjithashtu një ilaç citostatik), kjo dëmton ekskretimin e saj.

Kufizimi i moshës

Cisplatin mund të administrohet që nga lindja nëse indikohet.

Shtatzënia dhe laktacioni

Shtatë raste të terapisë me cisplatin në gratë shtatzëna janë dokumentuar në literaturë:

 • Në një rast, fëmija ishte normal për moshën në 10 javë të shtatzënisë.
 • Pesë fëmijët e mbetur u zhvilluan pa anomali.

Përqendrimet e matura plazmatike të cisplatinës tek nënat gjatë ushqyerjes me gji ishin identike me ato në qumështin e gjirit. Prandaj, mos ushqeni me gji gjatë terapisë me cisplatin.

Si të merrni medikamente që përmbajnë cisplatin

Cisplatin ofrohet me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.