Klaritromicina: efektet, indikacionet, efektet anësore

Si funksionon klaritromicina

Klaritromicina depërton në qelizat bakteriale dhe i pengon ato të prodhojnë proteina vitale. Prandaj, bakteret nuk vriten nga antibiotiku, por rritja e tyre pengohet. Përbërësi aktiv ka një efekt bakteriostatik.

Ky frenim i rritjes së baktereve i jep sistemit imunitar mundësinë për të frenuar infeksionin. Krahasuar me eritromicinën, një tjetër antibiotik makrolid i njohur, klaritromicina është efektive kundër edhe më shumë llojeve të baktereve.

Përveç kësaj, ndryshe nga eritromicina, ajo është e qëndrueshme ndaj acidit gastrik, kështu që nuk shpërbëhet në stomak. Kjo bën të mundur uljen e shpeshtësisë me të cilën merret. Përveç kësaj, klaritromicina është më e lëvizshme në inde, kështu që arrin objektivin e saj në trup shumë më mirë.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Rreth gjashtë orë pas gëlltitjes, gjysma e substancës aktive ekskretohet përsëri, rreth tre të katërtat në jashtëqitje dhe një e katërta në urinë.

Kur përdoret klaritromicina?

Klaritromicina përdoret për të trajtuar infeksionet bakteriale të shkaktuara nga patogjenë të ndjeshëm ndaj klaritromicinës, të cilët janë patogjenë që mund të frenohen në rritje nga antibiotiku.

Këto infeksione shpesh përfshijnë infeksione të traktit respirator (si pneumonia dhe bronkiti), infeksionet e fytit, hundës dhe veshit (të tilla si bajamet, sinusit dhe faringjit) dhe infeksionet e lëkurës (si infeksionet e plagëve, folikulat e flokëve/infeksionet e folikulave të flokëve, dhe erizipelë).

Përdoreni saktësisht siç udhëzohet nga mjeku ose farmacisti juaj. Nëse përdoret për shumë shkurt ose shumë gjatë, ekziston rreziku i zhvillimit të rezistencës. Kjo do të thotë që bakteret bëhen të pandjeshme ndaj klaritromicinës. Përveç kësaj, ndërprerja e parakohshme e terapisë mund të çojë në një rikthim.

Zakonisht, klaritromicina përdoret në formën e tabletave. Për pacientët që kanë vështirësi në gëlltitje ose ushqehen me tuba, ekziston gjithashtu një lëng klaritromicine dhe një granulat për përgatitjen e një suspensioni për përdorim oral.

Në dispozicion janë gjithashtu tableta me lëshim të vonuar të përbërësit aktiv (tableta me çlirim të qëndrueshëm). Ndryshe nga tabletat normale, ato duhet të merren vetëm një herë në ditë.

Kohëzgjatja e zakonshme e përdorimit varion nga gjashtë deri në 14 ditë, në varësi të ashpërsisë së infeksionit. Doza zakonisht është 250 miligramë klaritromicinë dy herë në ditë. Në infeksione të rënda, mjeku mund ta dyfishojë këtë dozë.

Klaritromicina duhet të përdoret për të gjithë kohëzgjatjen e trajtimit të përshkruar nga mjeku. Edhe nëse simptomat përmirësohen më herët, nuk duhet ta ndërprisni vetë (rreziku i zhvillimit të rezistencës dhe rikthimi!).

Cilat janë efektet anësore të klaritromicinës?

Efektet anësore përfshijnë pagjumësi, shqetësime të shijes, dhimbje koke, diarre, të vjella, nauze, probleme me tretjen, vlera të ndryshuara të mëlçisë, djersitje të shtuar dhe skuqje të lëkurës në një në dhjetë deri në një në njëqind njerëz të trajtuar.

Efektet anësore në traktin tretës ndodhin sepse antibiotiku vepron edhe kundër baktereve të dobishme të zorrëve. Kjo dëmton tretjen dhe çon në simptomat e lartpërmendura.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni klaritromicinë?

contraindications

Klaritromicina nuk duhet të merret në rastet e:

 • përdorimi i njëkohshëm i ndonjë prej barnave të mëposhtme: ticagrelor (antikoagulant), ranolazine (për sëmundjet koronare të zemrës), astemizol dhe terfenadinë (agjentë antialergjikë), cisaprid dhe domperidon (agjentë prokinetikë) dhe pimozide (antipsikotikë).
 • zgjatje e lindur ose e fituar e intervalit QT
 • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë

Ndërveprimet e drogës

Klaritromicina ka ndërveprime të ngjashme me antibiotikët e tjerë makrolidë, për shembull eritromicina. Meqenëse medikamenti shpërbëhet në mëlçi nga një enzimë (CYP3A4) që zbërthen barnat e tjera dhe gjithashtu e frenon atë, këto barna mund të ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Kështu, marrja e njëkohshme (gjithashtu në periudha të ndryshme të ditës) mund të rezultojë në nivele shumë të ulëta ose shumë të larta të drogës në trup. Ilaçet në fjalë ose nuk kanë fare efekt ose grumbullohen në trup në atë masë sa ndodhin efekte toksike.

Shembuj të përbërësve të tillë aktivë janë:

 • Barnat e diabetit oral (antidiabetikët) si pioglitazone, repaglinide, rosiglitazone
 • Statinat (barna që ulin kolesterolin) si lovastatin dhe simvastatin
 • Ilaçet kundër migrenës si ergotamina
 • Ilaçet antifungale (antifungale) si flukonazoli, ketokonazoli
 • Medikamente për zemrën si digoksina, verapamil, nifedipinë
 • barna të ndryshme HIV si ritonavir, efavirenz, nevirapine dhe etravirine, ndër të tjera
 • Barnat antiepileptike si fenitoina, fenobarbitali dhe acidi valproik
 • Kontraceptivë oralë ("pilula").

Për shkak të ndërveprimeve të shumta të barnave, njoftoni mjekun tuaj se cilat medikamente jeni duke marrë aktualisht. Para se të përdorni medikamente pa recetë, informoni farmacinë tuaj se jeni duke përdorur aktualisht klaritromicinë.

Kufizimi i moshës

Klaritromicina mund të përdoret tek të sapolindurit. Doza bazohet në peshën e trupit. Të moshuarit mund të marrin gjithashtu antibiotikun nëse nuk ka mosfunksionim të mëlçisë.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Nëse mjeku e konsideron absolutisht të nevojshme, antibiotiku mund të përdoret edhe gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me klaritromicinë

Sa kohë është njohur klaritromicina?

Klaritromicina u zhvillua në vitet 1970 në bazë të antibiotikut eritromicin. Një aplikim për patentë për përbërësin aktiv u depozitua në vitin 1980 dhe u tregtua në Japoni që nga viti 1991.

Më vonë atë vit, antibiotiku u miratua fillimisht në Shtetet e Bashkuara dhe më pas në mbarë botën. Mbrojtja e patentave skadoi në Evropë në 2004 dhe në SHBA në 2005, pas së cilës shumë prodhues lëshuan produkte gjenerike që përmbajnë përbërësin aktiv klaritromicinë.