Clenbuterol: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon klenbuteroli

Clenbuterol është një ilaç nga grupi i beta-simpatomimetikëve. Ai aktivizon disa vende lidhëse të substancave të dërguara në mushkëri - të ashtuquajturit receptorë beta-2). Në përgjigje të këtij sinjali, bronket zgjerohen. Ky efekt është i dëshirueshëm në disa sëmundje të mushkërive.

Përveç kësaj, clenbuterol përdoret në obstetrikë si një agjent i besueshëm frenues i punës. Duke penguar lindjen, lindja e parakohshme mund të parandalohet. Kjo i jep fëmijës më shumë kohë për t'u zhvilluar në mitër.

Klenbuteroli gjithashtu vepron në një farë mase "jashtë objektivit" (d.m.th. larg objektivit aktual = mushkërive) në metabolizmin, ndërtimin e muskujve dhe djegien e yndyrës. Prandaj, mund të keqpërdoret si agjent dopingu në sport.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes, clenbuterol absorbohet shpejt dhe plotësisht në gjak. Efekti ndodh pas pesë deri në 20 minuta dhe zgjat rreth 14 orë.

Nivelet më të larta në gjak arrihen pas dy deri në tre orë. Substanca aktive e lë trupin të pandryshuar dhe pas 34 orësh gjysma e saj ekskretohet kryesisht në urinë (gjysmë-jeta).

Kur përdoret klenbuteroli?

Për shkak të gjysmë-jetës së gjatë, efekti i plotë i clenbuterol nuk pritet deri në ditën e katërt.

Clenbuterol përdoret gjithashtu në kombinim me ambroxol ekspektorant për të trajtuar bronkitin (inflamacioni i bronkeve) me rritjen e prodhimit të mukusit. Përdoret veçanërisht në rastet e spazmave të rënda bronkiale (bronkospazma) me gulçim të shoqëruar.

Si përdoret klenbuteroli

Për trajtimin simptomatik të astmës dhe COPD, mjekët zakonisht përshkruajnë clenbuterol në formën e tabletave të marra dy herë në ditë. Në fillim të trajtimit, ata zakonisht zgjedhin një dozë më të lartë derisa simptomat të përmirësohen.

Doza e vetme për të rriturit dhe fëmijët dymbëdhjetë vjeç e lart është midis 0.02 dhe 0.04 miligramë clenbuterol (ekuivalente me një tabletë në mëngjes dhe një në mbrëmje). Doza maksimale ditore është 0.1 miligramë clenbuterol (= 5 tableta).

Vini re se klenbuteroli nuk vepron në kohë në sulmet akute me shtrëngim të rrugëve të frymëmarrjes. Në këtë rast, një spërkatje emergjente me një agjent me veprim të shpejtë është i nevojshëm!

Për bronkitin, përgatitjet e kombinuara të clenbuterol dhe ambroxol përdoren gjithashtu shpesh në formë tabletash. Të rriturit dhe fëmijët mbi moshën dymbëdhjetë vjeç zakonisht marrin një tabletë në mëngjes dhe një në mbrëmje. Numri i përgjithshëm i tabletave të marra në ditë nuk duhet të kalojë katër.

Cilat janë efektet anësore të clenbuterol?

Efektet anësore të zakonshme të clenbuterol janë dridhja, dhimbja e kokës, shqetësimi, vjellja dhe palpitacionet.

Herë pas here, efektet anësore të padëshiruara përfshijnë marramendje, dhimbje dhe ngërçe të muskujve, nervozizëm, kruajtje, urth, rrahje të shpejta të zemrës, rrahje të parregullta të zemrës, presion të lartë ose të ulët të gjakut dhe probleme me urinimin.

Shumica e efekteve anësore ndodhin veçanërisht në fillim të terapisë dhe zhduken me vazhdimin e trajtimit.

Nëse përjetoni reaksione alergjike të lëkurës ndaj clenbuterolit, ju lutemi njoftoni mjekun ose profesionistin e kujdesit shëndetësor!

Për informacion mbi efektet anësore më pak të zakonshme, shihni broshurën e paketimit që erdhi me ilaçin tuaj të klenbuterolit. Kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

Kur nuk duhet të merrni clenbuterol?

Në përgjithësi nuk duhet të përdorni clenbuterol:

  • nëse jeni të mbindjeshëm ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • në hipertiroidizëm të rëndë (gjendra tiroide tepër aktive)
  • në aritmitë kardiake
  • kardiomiopatia obstruktive hipertrofike (sëmundje e trashëguar e zemrës)

Këto ndërveprime të barnave janë të mundshme me clenbuterol

  • Teofilina (ilaç rezervë për astmën dhe COPD)
  • Ipratropium (ilaç për astmën dhe COPD)
  • Salmeterol dhe formoterol (bronkodilatorët)
  • Budesonid dhe ciclesonide (derivatet e kortizonit)

Përdorimi i njëkohshëm i beta-bllokuesve si metoprololi, bisoprololi dhe propranololi zbut efektin antiastmatik të clenbuterolit.

Klenbuteroli mund të shkaktojë rritjen e niveleve të glukozës në gjak. Prandaj, te diabetikët, mund të jetë e nevojshme të rritet doza e barnave orale të sheqerit në gjak (antidiabetikët) ose sasia e insulinës për kohëzgjatjen e trajtimit me klenbuterol.

Klebuteroli tek fëmijët

Formulimet e clenbuterolit të drejtuara nga fëmijët (p.sh. lëngu) në kombinim të fortë me përbërësin aktiv ambroxol mund të përdoren që nga lindja.

Clenbuterol: shtatzënia dhe laktacioni

Të dhënat e deritanishme nuk tregojnë një rrezik të shtuar të keqformimit tek fëmijët e palindur. Megjithatë, si masë paraprake, ekspertët këshillojnë kundër përdorimit të klenbuterolit tek gratë shtatzëna. Megjithatë, përbërësi aktiv mund të përdoret në ditët para lindjes për të penguar kontraktimet dhe për të vonuar lindjen. Sidoqoftë, kjo duhet të monitorohet nga një mjek.

Klenbuteroli kalon në qumështin e gjirit. Prandaj, foshnjat që ushqehen me gji duhet të monitorohen për ndonjë simptomë nëse nëna po merr ilaçin. Nëse është e nevojshme, kaloni në ushqimin me shishe.

Klenbuteroli dhe fertiliteti

Nëse clenbuteroli ndikon në fertilitetin e njeriut nuk është hetuar në studime deri më sot. Megjithatë, ka pasur studime në kafshë. Këto nuk dhanë asnjë provë që ilaçi ndikon negativisht në fertilitetin në ndonjë mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë clenbuterol

Clenbuterol në çdo dozë me ose pa ambroxol kërkon një recetë në Gjermani dhe Austri dhe mund të merret vetëm me recetë në një farmaci.

Aktualisht nuk ka preparate që përmbajnë clenbuterol të regjistruara në Zvicër.