Clindamycin: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon klindamicina

Klindamicina pengon aftësinë e baktereve për të prodhuar proteina. Megjithatë, meqenëse proteinat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për ndërtimin e qelizave bakteriale, antibiotiku në këtë mënyrë parandalon bakteret të rriten dhe të shumohen.

Klindamicina vepron mirë kundër stafilokokut (bakteret gram-pozitive) dhe anaerobeve (mikrobet që rriten në mjedise pa oksigjen).

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Klindamicina absorbohet mirë në trup përmes traktit gastrointestinal pas administrimit nga goja. Administrimi në një enë gjaku venoz ose muskul skeletor me shiringë dhe kanulë është gjithashtu i mundur.

Pjesa më e madhe e barit metabolizohet nga mëlçia dhe më pas ekskretohet në jashtëqitje. Një sasi e vogël e lë trupin në formë të pandryshuar në urinë.

Klindamicina mund të përdoret gjithashtu nga jashtë. Në formën e një kremi ose xheli vaginal, antibiotiku pengon rritjen e baktereve në vendin e aplikimit.

Meqenëse klindamicina përthithet lehtësisht nga indet dhe grumbullohet në indet e eshtrave, ndër të tjera, përdoret për infeksione të eshtrave dhe kyçeve (p.sh., osteomielit, artritit septik) dhe infeksioneve të rajonit të dhëmbëve dhe nofullës.

Fushat e tjera të aplikimit (indikacioneve) të antibiotikut janë:

  • Infeksionet e veshit, hundës dhe fytit (p.sh., otiti media akut, sinusiti, bajamet dhe faringjiti)
  • Infeksionet e zonës së legenit dhe barkut dhe organeve gjenitale femërore (p.sh. vaginiti, vaginoza bakteriale)
  • Infeksionet e indeve të buta

Si përdoret klindamicina

Përdorimi i brendshëm

Për ta bërë këtë, ujë i ftohtë, i zier më parë shtohet nën shenjën në shishe. Shishja mbyllet dhe tundet me kujdes derisa kokrrizat të jenë tretur plotësisht. Sapo shkuma të jetë vendosur plotësisht, mbusheni përsëri saktësisht deri në shenjë. Pezullimi tashmë i gatshëm për përdorim duhet të tundet mirë përpara çdo përdorimi dhe nuk duhet të ruhet mbi 25 gradë.

Doza ditore varet nga lloji dhe ashpërsia e infeksionit. Në përgjithësi, është midis 0.6 dhe 1.8 gram klindamicinë – e ndarë në tre deri në katër doza. Kohëzgjatja e aplikimit varet gjithashtu nga lloji i infeksionit si dhe nga rrjedha e sëmundjes dhe për këtë arsye përcaktohet nga mjeku.

Përdorimi i jashtëm

Një krem ​​vaginal me klindamicinë aplikohet në vaginë me një aplikues. Trajtimi duhet të bëhet para se të shkoni në shtrat dhe nuk duhet të fillohet gjatë menstruacioneve.

Cilat janë efektet anësore të klindamicinës?

Klindamicina mund të shkaktojë diarre, veçanërisht kur merret nga goja. Kjo ndodh sepse antibiotiku nxit përhapjen e një bakteri të caktuar në zorrë, i cili prodhon një toksinë që dëmton mukozën e zorrëve.

Në disa pacientë, kjo mund të shkaktojë kolit, i cili shoqërohet me temperaturë, diarre të rëndë me përzierje gjaku, dhimbje barku dhe të përziera. Nëse shfaqet diarre, antibiotiku duhet të ndërpritet si masë paraprake dhe të konsultoheni me mjekun.

Në më shumë se një për qind të pacientëve, me përdorimin e klindamicinës ndodh një rritje e lehtë kalimtare e disa enzimave të mëlçisë (transaminazave të serumit). Pas administrimit përmes një ene gjaku venoz, mund të shfaqen dhimbje dhe flebiti me formim të mëvonshëm të mpiksjes së gjakut (tromboflebiti).

Çfarë duhet pasur parasysh gjatë përdorimit të klindamicinës?

contraindications

Klindamicina nuk duhet të përdoret në rast të mbindjeshmërisë ndaj klindamicinës ose linkomicinës.

Në pacientët me funksion të dëmtuar të mëlçisë, çrregullime të transmetimit të sinjalit nga nervat në muskuj (p.sh., miastenia gravis, sëmundja e Parkinsonit) dhe me një histori të çrregullimeve gastrointestinale (p.sh. inflamacion i zorrës së trashë), duhet të tregohet kujdes i veçantë gjatë përdorimit të antibiotikut.

Ndërveprimet

Antibiotiku mund të zvogëlojë efektivitetin e pilulës kontraceptive. Prandaj, si masë paraprake, duhet të përdoret kontracepsioni mekanik shtesë gjatë trajtimit (p.sh. me prezervativë).

Përdorimi i njëkohshëm i klindamicinës dhe antibiotikëve makrolidë (si eritromicina, klaritromicina, azitromicina ose roksitromicina) nuk këshillohet, pasi të dyja substancat aktive veprojnë në të njëjtën mënyrë dhe në këtë mënyrë dobësojnë efektin e njëra-tjetrës.

Klindamicina mund të rrisë efektet e relaksuesve të muskujve (ilaçe që shkaktojnë relaksim të përkohshëm të muskujve skeletorë), pasi antibiotiku gjithashtu ka një efekt relaksues të muskujve. Prandaj, nëse është e nevojshme, doza e relaksuesve të muskujve rregullohet në përputhje me rrethanat nga mjeku.

Klindamicina degradohet nëpërmjet enzimës CYP3A4. Barna të tjera që stimulojnë fuqishëm aktivitetin e enzimës CYP3A4 (përfshirë rifampicinën, fenitoinën, fenobarbitalin, disa barna HIV) mund të kufizojnë kështu efektivitetin e klindamicinës.

Shtatzënia dhe laktacioni

Klindamicina është një antibiotik rezervë në shtatzëni. Duhet të përdoret vetëm kur alternativat më të përshtatshme nuk janë opsion.

Antibiotikët e tjerë si penicilinat, cefalosporinat dhe makrolidet gjithashtu duhet të preferohen nëse është e mundur gjatë laktacionit. Megjithatë, nëse klindamicina indikohet detyrimisht, pacientët mund të vazhdojnë të ushqehen me gji.

Përgatitjet që përmbajnë klindamicinë kërkojnë një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe ofrohen vetëm në farmaci me recetë.

Prej sa kohësh njihet klindamicina?

Klindamicina është kimikisht e lidhur ngushtë me linkomicinën, e cila prodhohet nga baktere të caktuara (Streptomyces lincolnensis) dhe u zbulua në vitet 1950. Zbulimi u bë në kulturat e tokës pranë qytetit të Lincoln, Nebraska (prandaj emri lincomycin).

Klindamicina merret nga linkomicina me një reaksion kimik. Krahasuar me këtë të fundit, është më potent dhe përthithet më mirë në organizëm. Clindamycin ka qenë në treg që nga viti 1968.

Çfarë duhet të dini gjithashtu për klindamicinën

Për shkak se klindamicina ndryshon kolonizimin natyror bakterial të zorrëve, mund të ndodhë diarre. Si masë parandaluese, mund të merren edhe preparate që përmbajnë maja speciale medicinale (p.sh. Saccharomyces cerevisiae).