Clobazam: Efektet dhe efektet anësore

Si funksionon clobazam?

Klobazami është një substancë aktive nga grupi i benzodiazepinave. Këto substanca rrisin afinitetin e vetë neurotransmetuesit të trupit GABA (acidi gama-aminobutirik) në vendin e tij të lidhjes në receptorin GABAA.

Në prani të klobazamit, efekti GABA në receptor rritet. Më shumë jone klorur rrjedhin në qelizën nervore, duke e bërë atë më pak të ngacmueshme. Në këtë mënyrë, ilaçi rrit efektin qetësues, anti-ankth dhe antikonvulsant të GABA.

Kur përdoret clobazami?

Clobazam është miratuar për indikacionet e mëposhtme:

 • për trajtimin simptomatik të gjendjeve akute dhe kronike të tensionit, agjitacionit dhe ankthit tek të rriturit (Gjermani, Austri, Zvicër) dhe tek fëmijët dhe adoleshentët (vetëm në Zvicër)
 • për terapi shtesë tek të rriturit dhe fëmijët e moshës dy vjeç e lart me kriza epileptike që nuk janë pa kriza me trajtimin standard

Cilat janë efektet anësore të clobazam?

Efektet anësore tipike të clobazam janë lodhja, përgjumja, marramendja dhe shqetësimet e shikimit. Përgjumja, dobësia e muskujve dhe çrregullimet e tretjes gjithashtu ndodhin relativisht shpesh.

Edhe kur përdoret si duhet, clobazami mund të dëmtojë ndjeshëm aftësinë tuaj për të reaguar. Prandaj, si masë paraprake, nuk duhet të drejtoni një automjet ose të përdorni makineri të rënda gjatë ditëve të para të trajtimit.

Informacione të mëtejshme mbi efektet anësore mund të gjenden në fletëudhëzimin e paketimit për ilaçin tuaj Clobazam. Kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse keni ose dyshoni për efekte anësore të padëshiruara.

Si të merrni Clobazam

Clobazam është në dispozicion në formën e tabletave dhe lëngjeve.

Tableta Clobazam

Tabletat Clobazam janë në dispozicion në forca dhjetë dhe 20 miligramësh.

Doza e zakonshme fillestare për të rriturit është 20 miligramë klobazam në ditë. Nëse është e nevojshme, kjo sasi mund të rritet në 30 miligramë.

Pacientët e moshuar zakonisht reagojnë më me ndjeshmëri ndaj substancës aktive. Në këtë rast, një dozë fillestare ditore prej dhjetë deri në 15 miligram është e mjaftueshme.

Doza maksimale ditore për të rriturit është 80 miligramë klobazam.

Në përgjithësi, clobazam nuk duhet të merret për më shumë se tetë deri në dymbëdhjetë javë për trajtimin e gjendjeve akute dhe kronike të tensionit, agjitacionit dhe ankthit.

Fëmijët nga mosha gjashtë vjeç që marrin klobazam si një trajtim shtesë për epilepsinë e tyre zakonisht fillojnë me pesë miligramë në ditë. Kjo dozë clozabam rritet gradualisht në një dozë mbajtëse prej 0.3 deri në 1.0 miligram për kilogram të peshës trupore.

Një përgatitje e veçantë lëngu është në dispozicion për fëmijët nën moshën gjashtë vjeç (shih më poshtë).

Lëng clobazam

Lëngu i klobazamit është i disponueshëm në Gjermani në një përqendrim prej një ose dy miligramësh klobazam për mililitër. Në Austri regjistrohen vetëm preparate me një miligram për mililitër, në Zvicër asnjë.

Doza për fëmijët nga mosha dy vjeç llogaritet në bazë të peshës trupore. Doza e zakonshme fillestare është 0.1 miligramë klobazam për kilogram të peshës trupore. Kjo më pas rritet gradualisht në varësi të përgjigjes së individit ndaj trajtimit.

Ndonjëherë mjekët ua përshkruajnë lëngun edhe pacientëve adoleshentë dhe të rritur (p.sh. për çrregullime të gëlltitjes).

Kur nuk duhet të merret Clobazam?

Clobazam në përgjithësi nuk duhet të përdoret në situatat e mëposhtme:

 • Hipersensitiviteti ndaj substancës aktive ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
 • myasthenia gravis (sëmundje autoimune e muskujve)
 • Çrregullime të rënda të funksionit të frymëmarrjes
 • Sindroma e apnesë së gjumit (çrregullim i rregullimit të frymëmarrjes gjatë gjumit në të cilin mushkëritë nuk janë të ventiluara mjaftueshëm dhe/ose nuk ventilohen fare për shkak të ndërprerjeve të shkurtra në frymëmarrje)
 • Mosfunksionim i rëndë i mëlçisë
 • Intoksikimi akut me depresantë qendrorë (p.sh. alkool, droga psikotrope, pilula gjumi)
 • Varësia nga alkooli, droga ose medikamente (aktuale ose në të kaluarën)
 • gji
 • te fëmijët nën dy vjeç (për shkak të të dhënave të pamjaftueshme)

Clobazami mund të ndërveprojë me barna të tjera me efekt qetësues, duke përfshirë për shembull:

 • Opioidet (ilaçe të forta kundër dhimbjeve si morfina dhe hidromorfoni)
 • Antipsikotikët (barna kundër simptomave psikotike, p.sh. levomepromazina, olanzapina dhe quetiapina)
 • Anksiolitikët (anksiolitikë si gabapentina dhe pregabalin)
 • medikamente të vjetra kundër alergjive (të tilla si difenhidramina dhe hidroksizina)

Në terapinë shtesë të epilepsisë, mjekët gjithmonë kombinojnë clobazam me një ose më shumë barna antiepileptike. Prandaj, ndërveprimet me këto substanca aktive janë të një rëndësie të veçantë:

 • Acidi valproik dhe fenitoina, nivelet e gjakut të të cilëve mund të rriten për shkak të klobazamit
 • Fenitoina, e cila përshpejton zbërthimin e klobazamit
 • Stiripentol dhe kanabidiol, të cilët vonojnë zbërthimin e klobazamit

Klobazami shpërbëhet në mëlçi nëpërmjet enzimës 450C2 të citokromit P19 (CYP2C19). Prandaj, frenuesit e kësaj enzime ngadalësojnë ekskretimin e substancës aktive. Doza e tij atëherë zakonisht duhet të rregullohet. Frenuesit e njohur të CYP2C19 përfshijnë:

 • Flukonazol (agjent antifungal)
 • Fluvoxamine (antidepresiv)
 • Omeprazol, esomeprazol (ilaçe për urth)

Klobazami rrit efektin e relaksuesve të muskujve (relaksuesve të muskujve). Kjo mund të rrisë rrezikun e rënies, veçanërisht në pacientët e moshuar.

Informoni mjekun ose farmacistin tuaj për të gjitha barnat (përfshirë ilaçet pa recetë dhe ato bimore) dhe suplementet dietike që ju (ose fëmija juaj) përdorni. Në këtë mënyrë, ndërveprimet e mundshme mund të sqarohen paraprakisht. Informacion mbi ndërveprimet do të gjeni gjithashtu në fletëudhëzimin e ilaçit Clobazam.

Clobazam gjatë shtatzënisë

Përvoja e kufizuar me përdorimin e klobazamit gjatë shtatzënisë nuk ka dhënë asnjë dëshmi të keqformimeve serioze tek fëmija. Megjithatë, përdorimi i tij gjatë shtatzënisë rekomandohet vetëm nëse përfitimi i pritur është më i madh se rreziku i mundshëm.

Ekspertët në Charité – Universitätsmedizin Berlin i japin përparësi prometazinës për gratë shtatzëna me gjendje akute tensioni, agjitacioni dhe ankthi. Klonazepam mund të preferohet për trajtim shtesë anti-epileptik.

Nëse jeni të shqetësuar nëse duhet të përdorni një ilaç clobazam pavarësisht se jeni shtatzënë, bisedoni me mjekun tuaj.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë klobazam

Clobazam është në dispozicion me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.