Klomipramina: efektet, indikacionet

Si funksionon klomipramina

Klomipramina ndërvepron me shumë vende lidhëse (receptorë) të lajmëtarëve nervorë (neurotransmetues). Kjo shpjegon efektet e tij për ngritjen e humorit, anti-obsesiv dhe analgjezik.

Transmetimi i sinjalit në tru ndodh nëpërmjet neurotransmetuesve si serotonina dhe norepinefrina. Kur një impuls elektrik eksiton një qelizë nervore, ai lëshon një lajmëtar në çarjen sinaptike - një hendek i vogël që vepron si një pikë kontakti me qelizën nervore fqinje.

Lajmëtari migron në qelizën fqinje, lidhet atje me receptorë të veçantë dhe në këtë mënyrë transmeton sinjalin. Neurotransmetuesi më pas riabsorbohet në qelizën e origjinës, e cila përfundon efektin e tij.

Këtu hyn klomipramina. Ajo parandalon substancat e dërguara si serotonina dhe norepinefrina të ripërthithen në qelizën nervore të origjinës, që do të thotë se ato ushtrojnë efektet e tyre për më gjatë.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Klomipramina absorbohet plotësisht dhe shpejt nga zorra e hollë në gjak pas marrjes nga goja. Ndalesa e parë për gjakun që vjen nga zorrët është mëlçia si organi qendror metabolik. Atje, deri në 50 për qind e përbërësit aktiv metabolizohet menjëherë.

Nivelet maksimale të plazmës së klomipraminës arrihen dy deri në tetë orë pas gëlltitjes. Ekskretimi ndodh kryesisht nëpërmjet veshkave në urinë. Vetë klomipramina ekskretohet pas afërsisht 21 orësh, dhe gjysma e metabolitit të saj aktiv (metabolit) desmetilklomipramine ekskretohet pas 36 orësh.

Kur përdoret klomipramina?

Indikacionet e miratuara për clomipramine – me dallime të vogla midis Gjermanisë, Austrisë dhe Zvicrës – janë:

 • Depresion
 • Katapleksi (humbje e papritur e tensionit të muskujve) në narkolepsi
 • Halucinacione hipnagogjene (halucinacione kur bie në gjumë) në narkolepsi: indikacion i miratuar vetëm në Gjermani
 • Paraliza e gjumit: miratohet vetëm për përdorim në Gjermani
 • trajtimi afatgjatë i dhimbjes si pjesë e një koncepti të përgjithshëm terapeutik: miratuar vetëm për përdorim në Gjermani dhe Zvicër
 • Enuresis nocturna (Urinimi në shtrat) tek fëmijët pas moshës 5 vjeç (Gjermani) ose pas moshës 6 vjeç (Zvicër) si pjesë e një koncepti të përgjithshëm terapeutik pas përjashtimit të shkaqeve organike (nuk ka miratim për këtë indikacion në Austri)

Përdorimi jashtë indikacioneve të miratuara mund të bëhet pas informimit të kujdesshëm të pacientit gjatë një të ashtuquajturi "përdorim jashtë etiketës".

Si përdoret klomipramina

Mjekimi fillon me kujdes, pra me një dozë më të ulët, e cila më pas rritet ngadalë derisa të arrihet efekti i dëshiruar i trajtimit. Kjo sasi e substancës aktive mbahet më pas si dozë mbajtëse.

Për të përfunduar trajtimin, doza reduktohet gradualisht përsëri. Kjo "përthitje" e terapisë synon të parandalojë efektet anësore që mund të rezultojnë nga ndërprerja e menjëhershme e terapisë.

Trajtimi në përgjithësi fillon të ketë efekt rreth shtatë deri në 28 ditë pasi pacienti fillon ta marrë atë. Sa kohë duhet të merret ilaçi përcaktohet nga mjeku.

Cilat janë efektet anësore të klomipraminës?

Efektet anësore të zakonshme përfshijnë çrregullime të të folurit, dobësi të muskujve, halucinacione, konfuzion, çrregullime të gjumit, ankth, të vjella, diarre, çrregullime të shijes, zhurmë në vesh (tinitus) dhe kruajtje.

Herë pas here, pacientët përjetojnë konvulsione. Rrallë, ka një rënie të qelizave të bardha të gjakut (leukocitet) dhe trombociteve (trombociteve) dhe mbajtjes së urinës si rezultat i trajtimit.

Nëse vuani nga efekte të rënda anësore ose simptoma që nuk dihen, ju lutemi konsultohuni me një mjek.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni clomipramine?

contraindications

Mos merrni klomipraminë në rastet e mëposhtme:

 • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndonjë përbërësi tjetër të barit
 • delirium akut
 • mbajtje akute urinare
 • glaukoma me kënd të ngushtë të patrajtuar (formë glaukome)
 • zmadhimi i prostatës me formimin e urinës së mbetur
 • stenoza pilorike (ngushtimi i daljes së stomakut)
 • ileus paralitik (obstruksion i zorrëve për shkak të paralizës së zorrëve)
 • sindromi kongjenital QT (zgjatja e intervalit QT - një seksion i EKG-së)

ndërveprime të drogës

Klompiramina mund të ndërveprojë me disa agjentë të tjerë. Për shembull, frenuesit e pakthyeshëm MAO (barna për depresionin dhe sëmundjen e Parkinsonit) duhet të ndërpriten të paktën 14 ditë para fillimit të trajtimit me klomipraminë.

Gjithashtu, disa agjentë të tjerë nuk duhet të përdoren së bashku me clomipramine, të tilla si agjentët antiaritmikë të tipit kinidine ose disa antidepresivë të tjerë (siç janë SSRI).

Klomipramina mund të fuqizojë efektet e barnave antikolinergjike dhe depresive qendrore.

Klomipramina degradohet në mëlçi kryesisht me ndihmën e enzimave CYP2D6 dhe CYP2C19. Substancat që pengojnë këto enzima ose rrisin prodhimin e tyre mund të dëmtojnë ose përshpejtojnë ndarjen e klomipraminës.

Konsumimi i njëkohshëm i alkoolit mund të rrisë efektin depresiv të ilaçit.

Nëse ilaqet kundër depresionit triciklik si clomipramina merren së bashku me një dietë të pasur me fibra ose laksativë, kjo pengon përthithjen e tyre në trup.

Drejtimi dhe përdorimi i makinerive

Për shkak se klomipramina dëmton reagimin, pacientët nuk duhet të drejtojnë makinën, të përdorin makineri ose të përfshihen në aktivitete të tjera të rrezikshme, të paktën gjatë ditëve të para të trajtimit.

Kufizimi i moshës

Klomipramina është miratuar për trajtimin e disa indikacioneve tek fëmijët pas moshës pesë vjeç (Gjermani dhe Austri) dhe tek fëmijët pas moshës gjashtë vjeç (Zvicër).

Shtatzënia dhe laktacioni

Kur klomipramina përdoret gjatë shtatzënisë, rritja e fëmijës së palindur duhet të monitorohet nga afër me anë të ultrazërit. Kur përdoret deri në lindje, i porsalinduri mund të shfaqë çrregullime të përshtatjes, ndaj duhet monitoruar nga afër në ditët e para.

Përdorimi i klomipraminës gjatë ushqyerjes me gji duhet të peshohet shumë rreptësisht, pasi substanca aktive kalon në qumështin e gjirit. Në varësi të dozës, gjendja e fëmijës mund të dëmtohet. Megjithatë, deri më sot, asnjë simptomë nuk është përshkruar tek foshnjat e ushqyera me gji, nënat e të cilëve morën clomipramine.

Si të merrni ilaçe me klomipraminë

Klomipramina jepet me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, pra vetëm pas paraqitjes së recetës së mjekut në farmaci.