Clonidine: Efektet, aplikimi, efektet anësore

Si funksionon klonidina

Klonidina ul çlirimin e substancave të dërguara të sistemit nervor simpatik, adrenalinës dhe noradrenalinës, duke aktivizuar receptorët alfa-2 (vendet e kyçjes). Rezultati përfundimtar është një ulje e presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës, qetësimi i vogël dhe lehtësimi i dhimbjes.

Klonidina është e ashtuquajtura antisimpatotonike (frenon veprimin e sistemit nervor simpatik). Sistemi nervor simpatik është ajo pjesë e sistemit nervor autonom i cili, me ndihmën e "hormoneve të stresit" adrenalin dhe noradrenalinë, e vendos trupin në një gjendje të shtuar gatishmërie për të kryer - d.m.th. shkakton reaksione trupore si rrahje të shpejta të zemrës, zgjerimi i tubave bronkial (marrja më e mirë e oksigjenit) dhe rritja e presionit të gjakut.

Kjo gjendje quhet edhe mënyra "luftoni ose fluturoni". Homologu i sistemit nervor simpatik është sistemi nervor parasimpatik. Siguron rigjenerimin e trupit dhe nxit tretjen, për këtë arsye quhet edhe mënyra "pushimi dhe tretja".

Efektet e tjera të barit, të tilla si ulja e rezistencës vaskulare, ndërmjetësohen nëpërmjet stimulimit të receptorëve të imidazolit. Klonidina përdoret gjithashtu për të trajtuar çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD). Megjithatë, mekanizmi i saktë i veprimit nuk dihet.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes si tabletë, klonidina përthithet mirë në gjak përmes murit të zorrëve dhe arrin nivelin maksimal të gjakut pas një deri në tre orë. Në mëlçi, një pjesë e vogël e barit të gëlltitur shpërbëhet nga enzimat.

Pas rreth tetë deri në njëmbëdhjetë orë, tre të katërtat e sasisë së administruar të klonidinës ekskretohen në urinë dhe një e katërta në jashtëqitje.

Kur përdoret klonidina?

Indikacionet për përdorimin (indikacionet) e klonidinës janë:

  • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
  • Krizat hipertensionale në kujdesin intensiv (administrim intravenoz).
  • Ndihmës në analgjezi (administrim i kombinuar i qetësuesve dhe analgjezikëve).
  • Simptomat e tërheqjes në trajtimin e varësisë nga droga ose alkooli
  • Glaukoma (në formën e pikave të syrit)
  • ADHD

Në mënyrë tipike, përdorimi është për periudha më të gjata kohore.

Si përdoret klonidina

Në përgjithësi, klonidina merret në formën e tabletave ose kapsulave, veçanërisht për trajtimin e hipertensionit. Në fillim të trajtimit, doza rritet ngadalë derisa të gjendet doza e kërkuar individualisht.

Kjo procedurë quhet gjithashtu "dozë zvarritëse". Një avantazh tjetër i kësaj rritjeje të ngadaltë të dozës është se parandalon rëniet e mprehta të presionit të gjakut, të cilat mund të ndihen si marramendje ose dobësi.