Këmbë kripore: Trajtimi, Simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Çfarë është një këmbë e prerë? Ky deformim i këmbës është zakonisht i lindur, por mund të shkaktohet edhe nga sëmundje ose aksidente. Këmba është e përkulur fort lart, në raste ekstreme gishtërinjtë mbështeten në këmbë.
  • Trajtimi: Te të porsalindurit, zakonisht shërim spontan, fizioterapi, allçi dhe splinta, kirurgji, këpucë speciale.
  • Shkaqet: Pozicioni i shtrënguar i foshnjës në mitër, infeksione virale, shkaqe gjenetike, çrregullime neurologjike, aksidente.
  • Diagnoza: Vlerësimi i simptomave të dukshme, procedurat imazherike, analiza e ecjes
  • Parandalimi: Nuk është e mundur me formën e zakonshme parësore, trajtim të kujdesshëm të kushteve dhe lëndimeve para-ekzistuese

Çfarë është këmbë thembra?

Këmba e thembra (pes calcaneus) është një deformim i veçantë i këmbës. Ajo është ose e lindur ose e fituar gjatë jetës. Kjo këmbë dytësore e thembra është rezultat i një gjendjeje tjetër. Në shumicën e rasteve, foshnjat lindin me një këmbë bunions. Më pak e zakonshme është kombinimi i një këmbe të përkulur dhe një këmbë të përkulur, e cila quhet këmbë e përkulur ose këmbë e përkulur (pes valgocalcaneus).

Simptomat: Ja si duket një këmbë me thembër

Vihet re një këmbë e theksuar me thembër. E gjithë këmba shtrihet lart drejt këmbës. Mjekët e quajnë këtë simptomë si përkulje dorsi. Ky hiperekstension do të thotë se nuk është e mundur të përkulet normalisht këmba poshtë (përkulja e shputës). Në raste ekstreme, gishtërinjtë mbështeten në pjesën e poshtme të këmbës në mënyrë që shputa e këmbës të tregojë jashtë. Këmba duket sikur është palosur. Prandaj është vizualisht e kundërta e këmbës me majë, në të cilën gishtat e këmbëve drejtohen poshtë.

Si rregull, deformimet prekin vetëm indet e buta, kockat nuk preken. Kjo është arsyeja pse ky deformim zakonisht mund të trajtohet mirë. Bunionet kongjenitale me kocka të deformuara, nga ana tjetër, janë shumë të rralla.

Në rastin e këmbës me thembër të përkulur, shputa e këmbës është gjithashtu e tepërt e shtrirë lart drejt këmbës. Përveç kësaj, kyçi i këmbës është pak i përkulur nga brenda, gjë që bën që tabani të kthehet pak nga jashtë.

Ankesa të mundshme për shkak të dëmtimit pasues

Nuk është e mundur të ecësh normalisht nëse ke një thembër të theksuar. Edhe nëse deformimi është më pak i theksuar, duhet trajtuar patjetër – nëse nuk zhduket vetvetiu. Kjo është e rëndësishme për të shmangur dëmtimet pasuese. Në fund të fundit, edhe një këmbë e lehtë në thembër ndikon në të gjithë sistemin muskuloskeletor.

Si trajtohet një këmbë në thembër?

Trajtimi i këmbës në thembër varet kryesisht nga shkaku. Bunionet e foshnjës zakonisht shërohen pa trajtim.

Shërimi spontan

Këmbët e prera tek foshnjat janë një deformim i zakonshëm i këmbës. Megjithatë, mjekët nuk duhet ta trajtojnë automatikisht sepse në shumë raste ajo shërohet vetë. Kjo ndonjëherë ndodh brenda pak ditësh pas lindjes.

Masazh dhe fizioterapi

Nëse pozicioni i gabuar i këmbës nuk kthehet në normale menjëherë pas lindjes, mjekët trajtojnë gungat e foshnjës. Hapi i parë është mobilizimi manual: muskujt dhe ligamentet masazhohen dhe shtrihen derisa shputa e këmbës të kthehet në pozicionin e saj normal.

Rekomandohet që prindërit të mbështesin këtë proces duke i kërkuar fizioterapistit t'u tregojë ushtrime që mund të bëjnë me fëmijën e tyre në shtëpi. Nëse është e nevojshme, fëmijët mund t'i kryejnë vetë ushtrimet nën mbikëqyrje ndërsa rriten. Megjithatë, kjo është rrallë e nevojshme.

Trajtimi me gips ose splinta

Trajtimi për këmbën e thembrës së foshnjës zakonisht plotësohet nga një trajtim i quajtur rikuperim. Me fjalë të thjeshta, kjo përfshin detyrimin e këmbës në pozicionin e duhur dhe mbajtjen e saj atje derisa strukturat të jenë përshtatur dhe këmba të mbetet në këtë pozicion. Kjo bëhet në dy faza.

Kirurgji

Kirurgjia është shumë rrallë e nevojshme për një foshnjë me nyje kongjenitale. Mjekët e përdorin më shpesh për formën dytësore. Nëse deformimi nuk mund të korrigjohet me masa konservative, ekzistojnë mundësi të ndryshme për trajtimin kirurgjik. Kirurgët kanë në dispozicion metoda të ndryshme për këtë. Këto janë më të rëndësishmet:

  • Tendoni i Akilit lidh muskulin e viçit me kockën e thembrës. Ajo është përgjithmonë e tepruar në rastin e një këmbë në thembër. Prandaj është e këshillueshme që ta shkurtoni ose të ndryshoni pozicionin e saj për të ushtruar tërheqje në shputën e këmbës.
  • Kirurgët kanë një efekt të ngjashëm kur futin tendona shtesë të muskujve në zonën e tendinit të Akilit për ta forcuar atë dhe për të rritur tërheqjen e muskujve.
  • Kirurgët ndonjëherë heqin një pjesë të kockës nga kocka e thembra (osteotomia e këmbës së pasme) për të ndihmuar këmbën të kthehet në pozicionin e saj normal.
  • Një tjetër mundësi është të detyroni këmbën në pozicionin e duhur dhe ta rregulloni atë përgjithmonë. Mjekët ngurtësojnë kyçin e këmbës me një vidë (artrorizë), për shembull. Megjithatë, ky opsion kufizon lëvizshmërinë e pacientit në afat të gjatë. Kjo është e dukshme kur ecni shpejt ose vraponi, për shembull.

Këpucë dhe këpucë speciale

Si zhvillohet një këmbë në thembër?

Ndër shkaqet e mundshme të pes calcaneus, është e rëndësishme të bëhet dallimi midis varianteve kongjenitale dhe të fituara.

Këmbë kongjenitale me thembër

Këmba kongjenitale e thembra tek foshnjat është ose një gjendje e pavarur ose ndodh si rezultat i një gjendjeje tjetër. Prandaj, ka shkaqe të ndryshme.

Bunionet e zakonshme parësore, të cilat shërohen pa probleme në shumicën e rasteve, me siguri shkaktohen nga pozicioni i fëmijës në mitër. Nëse ushtrohet presion mbi këmbët e foshnjës për shkak të mungesës së hapësirës, ​​ato fillimisht mbeten në pozicionin e gabuar. Regresioni spontan brenda pak ditësh është i mundshëm.

Ka edhe shkaqe gjenetike. Në disa fëmijë, ka një çekuilibër në muskujt midis këmbëve të poshtme dhe këmbëve. Muskujt e viçit janë më pas proporcionalisht shumë të dobët, kjo është arsyeja pse muskujt në zonën e këmbës dhe pjesën e pasme të këmbës e tërheqin këmbën lart.

Këmbë e fituar me thembër

Në parim, këmba e thembra dytësore ndodh në çdo moshë. Shkaktarët e mundshëm janë inflamacionet si ato të shkaktuara nga sëmundja virale e poliomielitit (polio). Në shumë raste, ato çojnë në paralizë dhe kështu edhe në një këmbë në thembër. Megjithatë, poliomieliti konsiderohet të jetë zhdukur në Gjermani falë vaksinimeve të shumta. Sëmundja autoimune myasthenia gravis, për shembull, ka një efekt të ngjashëm.

Një këmbë në thembër mund të ndodhë gjithashtu nëse tendini i Akilit është i lënduar ose mundësisht i prerë. Ndihmon për të mbajtur këmbën në pozicion. Muskujt e viçit gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm. Nëse lëndohen ose nuk furnizohen më siç duhet sepse nervi përkatës është dëmtuar në një aksident, për shembull, kjo shpesh çon në një çekuilibër në muskuj dhe, si rezultat, në shtrembërim të këmbës.

Kirurgjia është gjithashtu një shkak i mundshëm i bunioneve. Ky është veçanërisht rasti nëse mjekët duan të korrigjojnë një deformim tjetër të këmbës dhe korrigjimi është shumë intensiv, për shembull duke zgjatur shumë tendinën e Akilit. Një këmbë që pozicionohet në mënyrë të gabuar mund të çojë gjithashtu në pozicione të gabuara.

Si diagnostikohet një këmbë në thembër?

Në një të porsalindur, një diagnozë gjithëpërfshirëse është veçanërisht e rëndësishme nëse këmba e thembra nuk është regres pas disa ditësh. Disa nga ekzaminimet janë gjithashtu të rëndësishme për të identifikuar ose përjashtuar sëmundje të tjera si shkaktar.

Në një diskutim me prindërit ose të rriturin e prekur, mjeku sqaron çdo sëmundje të mëparshme përkatëse (anamnezë). Një ekzaminim neurologjik kontrollon funksionin e nervave dhe kërkon çrregullime ose deficite të tilla si shenja paralize.

Procedurat imazherike si rrezet X, ultrazërit, imazhet e rezonancës magnetike (MRI) dhe tomografia kompjuterike (CT) ndihmojnë në përcaktimin e saktë të shtrirjes së këmbës së thembrës. Një analizë e ecjes është e dobishme për pacientët e moshuar.

Nëse sëmundja është e avancuar, mund të nevojiten ekzaminime të mëtejshme. Mjeku vlerëson shkallën në të cilën ka ndodhur tashmë dëmtimi pasues i sistemit muskuloskeletor. Fokusi këtu është në gjunjë, legen dhe shpinë.

Parandalim

Nuk është e mundur të parandalohen gungat parësore tek foshnjat. Nëse gjatë shtatzënisë diagnostikohen kushte që mund të çojnë në nyje dytësore, të tilla si shpina e hapur, këto trajtohen në mënyrë gjithëpërfshirëse.

Pas lëndimeve, është e rëndësishme të rregulloni këmbën në pozicionin e duhur për procesin e shërimit në mënyrë që të parandaloni gungat.