Dhimbje koke grupore: Përshkrimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Dhimbje koke e njëanshme, e rëndë, dhimbje e mërzitshme ose prerëse veçanërisht pas syrit, kohëzgjatja e sulmit 15 deri në 180 minuta, shqetësim dhe nxitje për të lëvizur; i përlotur, sy i kuq, qepallë e fryrë ose e varur, rrjedhje hundësh, djersitje në zonën e ballit ose fytyrë, bebëzë e ngushtë, kokërr syri i fundosur
 • Shkaqet: Jo të qarta, ndoshta ritme biologjike të keqrregulluara (siç është ritmi ditor); rajoni i trurit që rregullon ritmin gjumë-zgjim (hipotalamusi) ndoshta më aktiv; ndoshta trashëgimia; Shkaktarët e dyshimtë përfshijnë alkoolin, nikotinën, dritën vezulluese, ushqime të caktuara, lartësi të mëdha, medikamente vazodilatuese
 • Diagnoza: historia mjekësore, ekzaminimet neurologjike si reagimi i lehtë i bebëzës, në shfaqjen e parë ose deficiti neurologjik tomografia kompjuterike (CT) ose rezonanca magnetike (MRI) e kokës, ndonjëherë ekzaminimi i gjakut ose i lëngut cerebrospinal (CSF)
 • Terapia: Trajtimi akut me medikamente të tilla si triptanet, inhalimi i oksigjenit të pastër, futja e anestetikëve lokalë (si lidokaina) në vrimë të hundës, procedurat kirurgjikale si stimulimi i nervit okupital ose stimulimi i një rajoni specifik të trurit (hipotalamusi)
 • Parandaluese: Mjekësore, zakonisht me substancën aktive verapamil, ndonjëherë në kombinim me glukokortikoidet, më rrallë me litium, topiramat ose methysergide.

Çfarë janë dhimbjet e kokës grupore?

Dhimbja e kokës grupore është ndoshta dhimbja më e rëndë e njëanshme e kokës që ekziston. Të patrajtuara, sulmet zgjasin deri në 180 minuta dhe ndonjëherë ndodhin disa herë në ditë. Ndonjëherë ka muaj midis episodeve të dhimbjes së grupit.

Termi grup do të thotë "akumulim" dhe i referohet karakteristikës që forma e dhimbjes së kokës shfaqet periodikisht e grumbulluar zakonisht në faza të caktuara.

Përveç dhimbjes së kokës, simptoma të tjera shoqëruese shfaqen në anën e prekur të kokës ose fytyrës, të tilla si lotimi i syve ose rrjedhja e hundës. Këto simptoma shoqëruese janë një reagim automatik ndaj dhimbjes së fortë dhe kontrollohen nga i ashtuquajturi sistemi nervor autonom (vegjetativ).

Në Gjermani, rreth 120,000 njerëz janë të prekur nga dhimbja e kokës, tre herë më shumë meshkuj sesa femra. Në parim, dhimbja e kokës grupore mund të ndodhë në çdo moshë. Meshkujt nga mosha 20 deri në 40 vjeç preken më shpesh, veçanërisht rreth moshës 30 vjeç.

Në rreth dy deri në shtatë përqind të pacientëve me dhimbje koke grupore, sëmundja shfaqet më shpesh në familje. Prandaj, një komponent gjenetik duket se kontribuon në zhvillimin e sëmundjes. Megjithatë, saktësisht se cilat gjene janë të përfshira është ende objekt studimi.

Cilat janë simptomat?

Dhimbjet e kokës grumbullohen ose në anën e djathtë ose të majtë, por kurrë në të njëjtën kohë në të dy anët e kokës. Ata zakonisht mbeten të kufizuar në njërën anë të kokës për të gjithë kohëzgjatjen e çrregullimit, duke ndryshuar anët vetëm në disa raste.

Sulmet individuale zgjasin nga 15 deri në 180 minuta. Intervalet midis sulmeve ndryshojnë shumë. Ndonjëherë ato ndodhin çdo ditë të dytë ose deri në tetë herë në ditë. Në disa pacientë, ka javë dhe muaj midis episodeve të sulmeve të dhimbjes grupore, gjatë të cilave ato janë pa simptoma.

Përveç dhimbjes, ekzistojnë simptomat e mëposhtme shoqëruese në anën e prekur të fytyrës:

 • Sy i përlotur
 • Konjuktiva e skuqur e syrit
 • Ënjtje të qepallës
 • rrufë
 • Djersitje në zonën e ballit ose fytyrës
 • sindromi Horner

Në dhimbje koke grupore, sindroma Horner, e karakterizuar nga tre simptoma, vërehet shpesh në anën e fytyrës të prekur nga dhimbja. Këto përfshijnë një bebëzë të ngushtë, një qepallë të sipërme të varur dhe një kokërr të syrit që zhytet disi në orbitë. Sidoqoftë, sindroma e Hornerit nuk është unike për dhimbjen e kokës. Është gjithashtu e mundur në shumë çrregullime të tjera.

Mbi 90 për qind e pacientëve gjatë një sulmi të dhimbjes së kokës janë jashtëzakonisht të shqetësuar. Kjo karakteristikë i dallon edhe nga pacientët me migrenë. Për shembull, ata lëvizin me ritëm lart e poshtë në dhomë ose tundin pjesën e sipërme të trupit në mënyrë apatike (të ashtuquajturat "duke ecur përreth"). Nga ana tjetër, pacientët me migrenë kërkojnë pushim absolut dhe përpiqen të lëvizin sa më pak.

Disa pacientë zhvillojnë depresion për shkak të ashpërsisë së dhimbjes dhe dëmtimit të cilësisë së jetës.

Cilat janë shkaqet dhe faktorët e rrezikut?

Shkaqet dhe mekanizmi i zhvillimit të një dhimbje koke grupore nuk dihen saktësisht aktualisht. Meqenëse sulmet ndodhin në një ritëm të caktuar ditor dhe sezonal (veçanërisht pas rënies së gjumit, në orët e hershme të mëngjesit, në pranverë dhe vjeshtë), supozohet se shkaku themelor është një mosfunksionim i ritmeve biologjike.

Kontrolli i ritmit gjumë-zgjim rregullohet, ndër të tjera, nga diencefaloni, hipotalamusi. Ekspertët dyshojnë se sulmet kanë origjinën në këtë rajon të trurit dhe mbahen nga sistemi nervor autonom dhe një nerv specifik kranial, nervi trigeminal. Studimet kanë treguar se rajoni i trurit rreth hipotalamusit është më aktiv në pacientët me dhimbje koke grupore.