Gjuha e veshur (Gjuha e djegur): Shkaqet dhe diagnoza

Vështrim i shkurtër

 • Format: veshja e gjuhës së bardhë, e verdhë, e kuqe, kafe ose e zezë
 • Shkaqet: të ndryshme, p.sh. mungesa e higjienës orale, periodontiti, ftohja dhe temperatura, mëllenjë e gojës, çrregullime dhe sëmundje të ndryshme të tretjes, dobësi e veshkave, anemi për shkak të mungesës së hekurit, ethe e kuqe e ndezur, ethe tifoide, inflamacion i gjuhës, sindroma Sjögren, sëmundja e Bowen (gjendje prekanceroze), medikamente, metale, toksina, duhan, kafe, gargarë
 • Ekzaminimet: Konsultimi fillestar (anamneza), ekzaminimi i gjuhës, mukozës së gojës, dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve, testi i njollosjes me ekzaminim laboratorik, mundësisht analiza e gjakut, gastroskopia, rëntgen, rezonancë magnetike (MRI ose rezonancë magnetike).
 • Trajtimi: në varësi të shkakut, p.sh. me medikamente (antimykotikë, antibiotikë etj.), higjienë speciale të gjuhës me pastrues gjuhe, lugë gjelle ose furçë dhëmbësh, dezinfektim

Gjuha e rrëshqitshme: Shkaqet dhe format

Megjithatë, nëse veshja e gjuhës vazhdon, kjo mund të jetë për shkak të higjienës së pamjaftueshme orale ose sëmundjes. Ngjyra e veshjes së gjuhës shpesh jep një tregues të asaj që fshihet pas saj.

Veshje e bardhë e gjuhës: Shkaqet

Në rastin e një gjuhe të veshur me të bardhë, veshja zakonisht përbëhet nga qeliza të vdekura, mikroorganizma dhe mbetje ushqimore që vendosen në sipërfaqen e ashpër të gjuhës.

Veshja e bardhë gjithashtu mund të jetë më e përhapur në kushtet e mëposhtme:

 • Ftohtë dhe temperaturë
 • Mëllenjë orale: Në rastin e një infeksioni me kërpudhat Candida albicans, shtresa të bardha shfaqen në të gjithë gojën, por mund të fshihen pa vështirësi. Më pas zbulohet një membranë mukoze me pak gjakderdhje dhe e skuqur.
 • Çrregullime të tretjes: Inflamacioni i mukozës së stomakut (gastriti) dhe sëmundjet e tjera të organeve të tretjes (p.sh., pankreasi) mund të jenë gjithashtu arsyeja e veshjes së gjuhës me ngjyrë të bardhë.
 • Sëmundja Bowen: Gjithashtu një gjendje prekanceroze. Karakterizohet nga mukoza të kuqërremta, përfshirë ato të gjuhës.
 • Lichen ruber planus: Kjo sëmundje e lëkurës prek mukozën e gojës, ndër zona të tjera. Megjithatë, pothuajse kurrë nuk shfaqet në sipërfaqen e gjuhës. Vetëm pjesa e poshtme e gjuhës dhe pjesa e brendshme e faqeve janë të mbuluara me veshje të bardha.
 • Anemia nga mungesa e hekurit: Në këtë rast, gjuha duket jashtëzakonisht e zbehtë.
 • Ethet tifoide: Gjuha e etheve tifoide ka një shtresë gri-të bardhë në mes. Zonat e prekura janë të kufizuara nga rrethina me të kuqe.

Veshje e verdhë e gjuhës: Shkaqet

Veshja e verdhë e gjuhës mund të tregojë sëmundje të organeve të tretjes. Veçanërisht verdhëza (ikteri) dhe sëmundjet biliare mund të shkaktojnë një gjuhë të veshur me të verdhë.

Veshje e kuqe e gjuhës: Shkaqet

Një gjuhë e shëndetshme ka një ngjyrë pak rozë. Megjithatë, në disa sëmundje infektive, gjuha shfaqet me një skuqje të fortë, për shembull në:

 • Mungesa e vitaminës B12: Anemia pernicioze mund të zhvillohet nga kjo mungesë. Kjo anemi vërehet, ndër të tjera, nga gjuha e lëmuar, e kuqe, e përflakur dhe djegia e gjuhës (glositi i Hunterit).
 • Inflamacioni i gjuhës (glossitis): Gjuha mund të inflamohet si pasojë e infeksioneve bakteriale ose virale, një diete të pabalancuar, sëmundjeve sistemike dhe konsumit të rregullt të alkoolit ose nikotinës. Një shenjë e kësaj është një shtresë e kuqërremtë e gjuhës.
 • Sindroma Sjögren: Kjo sëmundje autoimune shkatërron gjëndrat e pështymës. Një gojë e thatë dhe një "gjuhë llak" e kuqe me shkëlqim janë simptoma tipike. Në veçanti femrat janë të prekura.
 • Sindroma Kawaski: Ngjashëm me ethet e kuqe, kjo sëmundje manifestohet me ethe dhe një gjuhë mjedër të kuqe.

Veshje kafe e gjuhës: Shkaqet

Një shtresë e gjuhës kafe mund të ndodhë, për shembull, në:

 • duke marrë ilaçe të caktuara
 • përdorimi i shpeshtë dhe intensiv i shpëlarjes së gojës me klorheksidin

Veshje e zezë e gjuhës: Shkaqet

Shkaqet e zakonshme të një gjuhe gri-të zezë janë:

 • përdorimi i rregullt i duhanit, shpëlarjes së gojës, kafesë dhe disa ushqimeve që njollosin gjuhën
 • rritja e rritur e papilave të veçanta të gjuhës: Papilat e zmadhuara duken vizualisht sikur gjuha është e mbuluar me qime të imta. Ndikimet e ushqimit më pas mund të bëjnë që gjuha të kthehet në kafe në të zezë (gjuha e flokëve të zezë = lingua villosa nigra). Fenomeni është i padëmshëm. Burrat preken më shpesh se gratë.

Shkaqe të tjera të veshjes së gjuhës

Ka shumë faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë një gjuhë që është e veshur në shkallë dhe ngjyra të ndryshme, për shembull:

 • periodontitis
 • Sifilis
 • difteri
 • imunodeficiencës
 • Helmet/Metalet

Anomalitë e gjuhës

Edhe anomalitë e padëmshme në formën dhe strukturën e gjuhës mund të nxisin veshjen e gjuhës, duke përfshirë:

 • Lingua plicata (gjuhë e rrudhur): Disa njerëz kanë - të trashëguara - rrudha të rënda në gjuhë. Këto ofrojnë një port ideal për bakteret. Rezultati është rritja e veshjes së gjuhës.
 • Glossitis mediana rhombica: Një pjesë e sipërfaqes së mesme dhe të pasme të gjuhës nuk është e mbuluar nga papilla. Aty shpesh gjendet veshja e gjuhës së bardhë ose e kuqërremtë. .

Rast i veçantë i djegies së gjuhës

Në mënyrë domethënëse më shumë gra sesa burra duhet të luftojnë me sindromën e djegies së gojës. Maja e gjuhës dhe skaji i poshtëm i gjuhës preken veçanërisht, ndonjëherë edhe e gjithë zgavra e gojës. Megjithatë, vetë membrana mukoze zakonisht duket e pandryshuar. Djegia e gjuhës mund të ndodhë çdo ditë ose vetëm herë pas here. Zakonisht bëhet më e rëndë në mbrëmje. Mund të mësoni më shumë për këtë simptomë në artikullin Djegia e gjuhës.

Gjuha e rrëshqitshme: Diagnoza

Mjeku fillimisht do t'ju pyesë për historinë tuaj mjekësore gjatë konsultimit fillestar (anamnezë). Për shembull, ai do t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja në detaje, sa kohë kanë ekzistuar dhe nëse keni ndonjë sëmundje të njohur themelore.

Intervista pasohet nga ekzaminime fizike për të identifikuar sëmundjet e mundshme themelore. Për shembull, mjeku do të ekzaminojë tërësisht gjuhën e veshur, mukozën e gojës dhe dhëmbët. Dentisti juaj duhet të përjashtojë sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe problemet me dhëmbët.

Zakonisht, merret një shtupë e shtresës së gjuhës dhe ekzaminohet në laborator për infeksione të mundshme me baktere, viruse ose kërpudhat Candida albicans.

Ndonjëherë nevojiten ekzaminime të mëtejshme për të gjurmuar shkakun e gjuhëve të veshura. Këto përfshijnë, për shembull, një mostër gjaku, një gastroskopi ose procedura imazherike si rrezet X ose një imazh me rezonancë magnetike (MRI).

Gjuha e plogësht: trajtim

Nëse problemet me dhëmbët ose mishrat janë përgjegjëse për veshjen e gjuhës, dentisti duhet të marrë përsipër trajtimin.

Çfarë mund të bëni vetë!

Ju mund të bëni shumë vetë kundër veshjes së padëmshme të gjuhës pa ndonjë shkak serioz. Higjiena e veçantë e gjuhës është veçanërisht e rëndësishme. Sipërfaqja e ashpër e gjuhës është një terren ideal për mbarështimin e baktereve, kërpudhave dhe viruseve. Prandaj, kur lani dhëmbët, duhet të kujdeseni jo vetëm për dhëmbët, por edhe për gjuhën. Mjetet ndihmëse të përshtatshme janë, për shembull:

 • Pastrues gjuhe me brushe dhe pala kruese. Fshijeni gjuhën disa herë me furçë për të liruar shtresën. Më pas hiqeni me kruajtëse. Shpëlajeni gojën tërësisht me ujë ose një shpëlarës goje.
 • Dezinfektimi: Përdorimi i shpëlarjes dezinfektuese pas larjes së dhëmbëve redukton numrin e mikrobeve në gojë. Një gargarë të tillë mund ta blini të gatshme ose ta bëni vetë nga sherebela, mirra dhe trumza. Megjithatë, substancat aktive bimore mund të çngjyrosin gjuhën në kafe.

Përveç kujdesit për gjuhën, përtypja ndihmon kundër veshjes së gjuhës: hani sa më shumë ushqim të ngurtë (për shembull, perime të papërpunuara), sepse përtypja e kores së fortë dhe perimeve krokante heq shtresën në vetvete – mënyra më e natyrshme për të shmangur një gjuhë të lyer.